ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΛΑΝΗ για το βιβλίο του «ΟΝΕΙΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΛΑΝΗ, του βιβλίου «ΟΝΕΙΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟ» που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ.


1)Κε ΓΑΛΑΝΗ, συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε; 

Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα του οποίου η ιστορία εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Αθήνα. Η μόνη ειδοποιός διαφορά με την πραγματικότητα του σήμερα είναι μια συσκευή μιας νέας τεχνολογίας που έχει κατακλύσει την αγορά. Πρόκειται για μία συσκευή ονειρικής επαγωγής, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να συνθέτουν τα όνειρά τους και να επιλέγουν το περιεχόμενό τους. Η απαραίτητη, για κάθε ιστορία, αρνητική τροπή των πραγμάτων συμβαίνει όταν ένα μυστηριώδες πρόσωπο βρίσκει έναν τρόπο να παρεμβαίνει στη λειτουργία της συσκευής, αλιεύοντας τις χειρότερες φοβίες των χρηστών, τις οποίες και στρέφει εναντίον τους μέσα στα όνειρά τους μετατρέποντάς τα σε θανατηφόρους εφιάλτες. Δύο αστυνομικοί αναλαμβάνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ στη μέση του κυνηγητού εμπλέκεται άθελά του και ένας ανυποψίαστος χαρακτήρας, στου οποίου την καθημερινότητα έρχονται τα πάνω κάτω.

Όσο για το πότε ξεκίνησα να το γράφω, για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν θυμάμαι με μεγάλη ακρίβεια. Χοντρικά υπολογίζω ότι ήταν γύρω στα δυόμισι, μπορεί και τρία χρόνια πριν. Δούλεψα περίπου έναν χρόνο για να το ολοκληρώσω, αν δεν κάνω λάθος.  

2) Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας? Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Δεν μπορώ να καταδείξω με μεγάλη σαφήνεια κάτι συγκεκριμένο ως την πηγή της έμπνευσης του έργου. Είναι κάπως ακαθόριστος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό βλέπετε κατά τη σύλληψη ιδεών, και τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να εντοπίσεις το νήμα των συνειρμών που σε έχουν οδηγήσει σε μία ιδέα. Με εργαλείο τη λογική βέβαια, συμπεραίνω ότι σίγουρα έχει παίξει ρόλο η τεχνολογία και η χρήση της στην έμπνευση του βιβλίου. Η γενιά μου έχει βιώσει πολλές καθοριστικές και απότομες αλλαγές μέσω νέων εκφάνσεων της τεχνολογίας. Στις οποίες η κοινωνία έχει προσαρμοστεί εξίσου απότομα και καθοριστικά, έως και άτσαλα σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό αποτυπώνεται και στην ιστορία του βιβλίου, για να περάσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Ο κάπως αδέξιος χειρισμός του κοινού, έχοντας στα χέρια του μία ριζικά νέα δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας. Θεωρώ πως αυτό αντικατοπτρίζεται ως ένα βαθμό και βιωματικά, και θα το κατέτασσα στα δυνατά σημεία. Κι αυτό διότι προσδίδει μία αμεσότητα και έναν ρεαλισμό, παρά το ότι μιλάμε για μία ιστορία που έχει στα θεμέλιά της το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας. Πέρα από αυτό νομίζω πως υπάρχει μία ειλικρίνεια στην ιστορία, που επίσης ανήκει στα δυνατά σημεία του βιβλίου.

3)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

Η συλλογιστική πίσω από την απόφαση του τίτλου ήταν πολύ απλή, ειλικρινά. Μιλάμε για όνειρα που παγιδεύουν, ως εκ τούτου και από ιστό. Επίσης παραπέμπει και σε μια αγαπημένη μου γωνιά της αχανούς θεματολογίας της ελληνικής μυθολογίας που έχει βρει την θέση της στην ιστορία μου. Μου φάνηκε απλός και περιεκτικός σαν τίτλος, και ήταν και ο μοναδικός που χρειάστηκε να προτείνω στους ανθρώπους του Ελκυστή. 

4)Το βιβλίο σας κινείται στα πλαίσια του φανταστικού σεναρίου αλλά είναι και μια αστυνομική περιπέτεια. Σε ποια κατηγορία βιβλίων θα το κατατάσσατε?

Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο υβριδικό το μυθιστόρημα, ναι. Θα προσθέσω πως έχει και πινελιές λογοτεχνίας τρόμου, μαζί με όσα στοιχεία προαναφέρατε. Τώρα όσον αφορά στο σε ποια κατηγορία θα το κατέτασσα, είναι λίγο δύσκολο να δώσω έναν τελεσίδικο χαρακτηρισμό. Βεβαίως κινείται στα πλαίσια της φαντασίας, ίσως επιστημονικής φαντασίας μάλιστα. Μολαταύτα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο το στίγμα της στην ιστορία, καθότι αν εξαιρέσουμε την τεχνολογία της συσκευής δεν υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές στην πραγματικότητα της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, το όχημα είναι μεν η φαντασία, ωστόσο το ταξίδι σαφώς λαμβάνει χώρα στον κόσμο της αστυνομικής ιστορίας τρόμου και μυστηρίου. Ορίστε κι εγώ, κατάφερα και τα χώρεσα όλα μαζί. Ενδεχομένως να αποτελεί και ζαβολιά, αλλά το έκανα και δεν μπορώ να το πάρω πίσω.

 5)Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα αστυνομικό βιβλίο για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα?

Η συνήθης απάντηση είναι μια μεγάλη ανατροπή, συνοδευμένη από μια μεγάλη αποκάλυψη για το ποιος είναι ο εκάστοτε δράστης κτλ. Η αλήθεια είναι ότι δεν συμμερίζομαι τόσο την εν λόγω άποψη. Σύμφωνοι, είναι σημαντικό στοιχείο αυτό, αλλά πολλές φορές έχουμε δει ιστορίες να χάνουν τον εαυτό τους και την ειλικρίνειά τους προσπαθώντας να το εκβιάσουν. Για μένα πολύ σημαντικό για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι μία σφιχτοπλεγμένη, θωρακισμένη πλοκή που καλύπτει όλα τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί. Κάτι που εμπλουτίζει με μια ακεραιότητα αλλά και με έναν ρεαλισμό την ιστορία. Πιστεύω ότι μια ιστορία μη μυθοπλασίας πρέπει να αποδίδεται έτσι ώστε να μοιάζει εντελώς απίστευτη, ενώ μία ιστορία μυθοπλασίας να παρουσιάζεται απόλυτα πιστευτή. Όσο περισσότερο ανοίγεται κανείς λοιπόν στα χωράφια της μυθοπλασίας, τόσο πιο πολύ πρέπει να εδραιώσει την ακεραιότητα της πλοκής, της αιτιότητας. Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ο εκπρόσωπος της λογοτεχνίας που θεωρώ ότι αντλεί όλη του τη δύναμη σε αυτό το στοιχείο. Η γοητεία που ασκεί το μυστήριο όταν το παραπάνω στοιχείο είναι παρόν, πραγματικά δεν περιγράφεται. Ειδικά όταν πλαισιώνεται από κατάλληλο ύφος και ατμόσφαιρα, αλλά και καλοδουλεμένους χαρακτήρες, το αστυνομικό είναι μαγεία.

6)Τι είναι αυτό που γοητεύει τους αναγνώστες και τα τελευταία χρόνια αναζητούν όλο και περισσότερο βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας?

Νομίζω ότι κάλυψα αρκετά το ερώτημα στην προηγούμενη απάντηση, άθελά μου βέβαια, παρασυρμένος από τον ενθουσιασμό μου για τον χώρο του αστυνομικού. Πάντως νομίζω ότι δεν είναι μονάχα τα τελευταία χρόνια που το αναγνωστικό κοινό δείχνει ενδιαφέρον για το είδος. Έχει διαχρονικά πολύ πιστούς φίλους η κατηγορία αυτή, και δικαίως για μένα. Εκτός από την γοητεία που σου ασκούν μέσω του μυστηρίου οι αστυνομικές ιστορίες, έχουν και μια πολύ διαδραστική σχέση με το κοινό. Μάλιστα αυτή η σχέση διέπεται και από ένα βαθύ χαρακτήρα δικαίου. Πρέπει να παίζει δίκαια η ιστορία, να είναι ειλικρινής. Τα στοιχεία για να λύσει ο αναγνώστης τον εκάστοτε γρίφο που θέτει η πλοκή πρέπει να τα παρουσιάζει μέσα της. Οι αναγνώστες του αστυνομικού είναι απαιτητική κατηγορία, διακρίνουν αμέσως ατοπήματα και ηθελημένες παραλείψεις, πράγματα που δεν συγχωρούν εύκολα. Έτσι αντίστοιχα θα εκτιμήσουν κιόλας την τίμια αντιμετώπιση, με όρους δίκαιους. Υπάρχει μια πολύ ζωντανή σχέση μεταξύ του κοινού και του μυθιστορήματος. Θεωρώ πως αυτή λοιπόν  ακριβώς η σχέση με τον αναγνώστη είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει την κατηγορία αυτή τόσο αγαπητή.

7)Πείτε μας αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς και πόσο σας επηρέασαν.

Δύσκολο, μιας και είναι πάρα πολλά και πολλοί, αλλά θα προσπαθήσω να περιοριστώ σε μερικούς μόνο. Έχω δύο βιβλία του Στίβεν Κινγκ να πω αρχικά, το Χρήσιμα Αντικείμενα και το Παιχνίδι του Τζέραλντ. Το πρώτο για την εκπληκτική απόδοση και δομή των χαρακτήρων και το δεύτερο για το πόσο εμφατικά αποδεικνύει ο συγγραφέας αυτός ότι μπορεί να δημιουργήσει ιδέα από το κάθε τι, σαν θαυματοποιός. Ο Χιονάνθρωπος του Νέσμπο δίνει ρεσιτάλ σε στήσιμο, αλλά και χτίσιμο, μυστηρίου και πλοκής. Ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν με τη Σκιά του Ανέμου αλλά και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, για την συγκινητική απόδοση της ατμόσφαιρας και τη φινέτσα της γραφής του. Το Σκοτεινό Ποτάμι αλλά και το Νησί των Καταραμένων του Ντένις, για τις εικόνες, τη γραφή, την ένταση που φουσκώνει σαν παλίρροια με μαεστρικές κορυφώσεις αλλά και την υπέροχα πλεγμένη πλοκή. Τα Βουνά της Τρέλας του Λάβκραφτ βεβαίως, για την μαγική απόδοση μιας ιλιγγιώδους καθόδου στην τρέλα, και το πώς καταφέρνει να μεταδώσει το αίσθημα ενός ενστικτώδους, πολυεπίπεδου τρόμου. Του τρόμου που δεν υπάρχει κάτι φανερά αποκρουστικό ή επικίνδυνο το οποίο να σε τρομάζει, αλλά μικρές, έως και ανεπαίσθητες στρεβλώσεις του “φυσιολογικού”, θρεμένες με αβεβαιότητα, ανασφάλεια, και τόσα άλλα που δεν διαβάζεις αλλά νιώθεις. Νομίζω θα σταματήσω κάπου εδώ, γιατί είμαι ικανός να συνεχίσω για πολύ ακόμη. Όσο σκέφτομαι είναι πάρα πολλοί ακόμη που μου έρχονται, και αισθάνομαι και άσχημα που αφήνω τόσους έξω από την απάντηση, αλλά τι να κάνω, πρέπει να σταματήσω κάπου.

8) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Απλώς τους χτύπησα την πόρτα - μεταφορικά μιλώντας - στέλνοντάς τους το έργο μου ως πρόταση για έκδοση. Εκείνοι την άνοιξαν, και βρήκα το λογοτεχνικό μου σπίτι όπου ένιωσα ευπρόσδεκτος από την πρώτη κιόλας στιγμή, και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.

9)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα

Εκτιμώ πολύ την ηρεμία, μου αρέσει πολύ οποιαδήποτε μορφή παιχνιδιού, θεωρώ τις ανθρώπινες σχέσεις βασικό θεμέλιο μιας υγιούς, ευτυχισμένης ζωής, λατρεύω τις τέχνες και τον αθλητισμό. Επίσης μου αρέσει πολύ να ψάχνω τόσο πολύ που μερικές φορές να ξεχνάω τι ήταν αυτό για το οποίο ξεκίνησα όλο αυτό το ψάξιμο. Α, και κάτι εντελώς κλισέ ωστόσο αληθινό, τρελαίνομαι για ωραία ταξίδια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά θα έλεγα, αλλά τώρα που το καλοσκέφτομαι, υπάρχει εν τέλει διαφορά;

10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Γράφω το επόμενό μου μυθιστόρημα αυτόν τον καιρό, και πάει καλά μέχρι στιγμής. Θα είναι αρκετά διαφορετικό σαν ιστορία από τα Όνειρα από Ιστό, αλλά τα συστατικά τους δεν θα διαφέρουν και τόσο πολύ.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο από την σελίδα του Ελκυστή βεβαίως, αλλά και μια απλή πληκτρολόγηση του τίτλου στην όποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείτε θα σας δώσει αρκετές επιλογές να το προμηθευτείτε. Ειδάλλως μία επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο είναι επίσης ένας τρόπος, ο αγαπημένος μου προσωπικά. Όσο για εμένα, σαν φυσική παρουσία θα με βρείτε στο Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας όπου και μένω μόνιμα, ή και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κάποιες φορές. Σαν διαδικτυακή παρουσία θα με βρείτε στο Facebook, @galanisangelos και στο Instagram, angelosgalanis. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, να είστε καλά και καλή συνέχεια μέχρι να τα ξαναπούμε.



"Όνειρα από ιστό" του συγγραφέα Άγγελου Γαλάνη!
Εκδόσεις Ελκυστής


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στην Αθήνα, δίχως συγκεκριμένη χρονολογική τοποθέτηση. Μόνη ειδοποιός διαφορά με το παρόν είναι μία νέα έκφανση της τεχνολογίας, η εφεύρεση και διάδοση της κονσόλας ονειρικής επαγωγής ονόματι Dreamland XS-12 από την εταιρεία Biotron. Μία αμφιλεγόμενη συσκευή, με την οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέγει και να συνθέτει το περιεχόμενο των ονείρων του. Ωστόσο μία σειρά από μυστήριους θανάτους χρηστών της συσκευής δημιουργεί ερωτηματικά. Κάποιος με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις παρεμβαίνει στη λειτουργία της κονσόλας, αποκρυπτογραφώντας και εξορύσσοντας τις χειρότερες φοβίες των θυμάτων. Τα όνειρά τους μετατρέπονται σε εξατομικευμένους, θανατηφόρους εφιάλτες. Δύο αστυνομικοί μπερδεμένοι ακολουθούν το μονοπάτι που δημιουργούν τα χνάρια του δολοφόνου, όπου η καυτή ανάσα της παράνοιας θολώνει τα γυαλιά της ημίτυφλης λογικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άγγελος Γαλάνης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε σε μία γειτονιά της Ηλιούπολης. Σπούδασε Νοσηλευτική στη Λαμία και έχει ασχοληθεί με διάφορα επαγγέλματα όπως υπάλληλος αποθήκης, σερβιτόρος, dj, ραδιοφωνικός παραγωγός, προπονητής μπάσκετ. Πολλά εκ των παραπάνω τα έχει εξασκήσει με την ταμπέλα του φοιτητή να μισοκρέμεται πάνω του. Από το 2017 ζει με τη σύζυγό του στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας. Εδώ ξεκίνησε πρόσφατα να εργάζεται ως νοσηλευτής εργαλειοδοσίας σε νευροχειρουργικές επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέιμπριτζ. Επίσης, έχει εργαστεί ως νοσηλευτής στα εργαστήρια καρδιακού καθετηριασμού στο καρδιολογικό νοσοκομείο Royal Papworth του Κέιμπριτζ για δύο χρόνια, καθώς και τρία χρόνια στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κέιμπριτζ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία: Μυθιστόρημα

Εξώφυλλο: Μαλακό

Σελίδες: 696

ISBN: 978-618-210-102-5

Τιμή: 19,00 €

Χρόνος έκδοσης: 2023

Εκδότης: Εκδόσεις Ελκυστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard