Αρνάκι με μολουχία, η καλύτερη σούπα που δοκιμάσαμε στην Αίγυπτο!



ΜΟΛΟΧΙΑ!!! Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά αλλά και όσοι με ακολουθείτε στα So Me τα τελευταία χρόνια γνωρίζετε ότι δεν περιορίζω τα ταξίδια μου μόνο σε πολιτιστικές αναζητήσεις και επισκέψεις σε αξιοθέατα αλλά μου αρέσει να κάνω και γαστρονομικές επισκέψεις και να δοκιμάζω παραδοσιακές τοπικές γεύσεις στα μέρη που επισκέπτομαι και μετά να σας τα παρουσιάζω. Αποφεύγω το προκάτ φαγητό των ξενοδοχείων και προσπαθώ να απολαμβάνω γεύσεις σε ασφαλή και καθαρά τοπικά παραδοσιακά  εστιατόρια και κάποιες φορές και φαγητό του δρόμου αν δω φυσικά ότι πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής.




Στην Αίγυπτο ανακάλυψα ένα καινούργιο φαγητό την μολουχία molochia και θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές πληροφορίες αλλά και συνταγές.

Συνταγή πήραμε από την κυριούλα που την πουλούσε στην παλιά πόλη του Καΐρου, ενώ την απολαύσαμε στο πιο διάσημο μαγαζί του Καΐρου που την φτιάχνει μοναδικά και ήταν γεμάτο με ντόπιους ενώ το επισκέπτονται πολλοί διάσημοι της χωρας και του πλανήτη.

Φυσικά θα σας δώσω και την εκπληκτική συνταγή της φίλης Δέσποινας Καλλέργη που είναι καταπληκτική μαγείρισσα και είχε ζήσει πολλά χρόνια σε χώρες της Μέσης Ανατολής ώστε να γνωρίζει τα μυστικά της κουζίνας τους.




Επειδή πολλοί δεν γνωρίζετε το φυτό μολουχία που χρειάζεται για την παρασκευή της σούπας, όπως και εγώ μέχρι πριν ημέρες που το ανακάλυψα, θα σας πω ότι πρόκειται για ένα πράσινο φυτό που τα φύλλα του μοιάζουν με βλίτα και μπορείς να την μαγειρέψεις σκέτη σαν σούπα, αλλά και με αρνί, με κοτόπουλο, με λαγό ενώ συνοδεύεται πάντα με ρύζι με φιδέ, ενώ μπορείτε να την βάλετε και από πάνω σαν γαρνιτούρα.


Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτένιο (μεγαλύτερη ποσότητα από τα καρότα) και ασβέστιο. Βοηθάει το αμυντικό σύστημα για την πρόληψη του καρκίνου, στην οστεοπόρωση, στην κούραση, υπέρταση και αναιμία. Επίσης, με τις άφθονες διαλυτές διαιτητικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα, και τον καρκίνο του εντέρου.


Οι καλοί μου φίλοι που αγαπούν την Αίγυπτο και τα φαγητά τους, μετά από ερεύνα που έκανα για να την βρω στην Ελλάδα μολουχία, με ενημέρωσαν ότι μπορώ να την βρω σε καταστήματα με Αιγυπτιακά ή Συριακά ή Λιβανέζικα προϊόντα, στο κέντρο της Αθήνας (σούπερ μάρκετ ΚΛΕΟΠΆΤΡΑ πίσω από το παλιό δημαρχείο) ή σε μπαχαράδικα κατόπιν παραγγελίας, σε κατεψυγμένη μορφή ή αποξηραμένη.


Αρνάκι με μολουχία μια αυθεντική συνταγή από την Δέσποινα Καλλέργη

1 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες

3 πακέτα μολουχία κατεψυγμένη (προσοχή, υπάρχουν 2 είδη, ολόκληρα φύλλα και φύλλα ψιλοκομμένα, εγώ χρησιμοποιώ τα ψιλοκομμένα)

1 κεφάλι σκόρδο πολτοποιημένο

1 κουταλιά της σούπας γεμάτη κόλιανδρο σε σκόνη

Αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ζωικό

Χυμό ενός λεμονιού

Μπούκοβο (προαιρετικά)

Πλένουμε το αρνάκι καλά, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. 

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για να βράσει το αρνάκι. Ξαφρίζουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Όταν είναι έτοιμο το κρέας, βγάζουμε το αρνάκι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σ΄ ένα πιάτο. 

Στην κατσαρόλα με το ζωμό ρίχνουμε την κατεψυγμένη μολουχία και αφήνουμε να βράσει περίπου μισή ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει. 

Σ΄αυτό το διάστημα εμείς, σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το σοτάρουμε καλά να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και προσθέτουμε το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο τηγάνι καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την μολουχία. 

Προσθέτουμε τις μερίδες του αρνιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να ανακατευθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Στο τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι. 

Σερβίρεται σαν σούπα στο τραπέζι με πιλάφι ώστε ο καθένας να μπορεί να προσθέσει στη σούπα του όσο πιλάφι επιθυμεί. 

Για πικάντικη γεύση προσθέτουμε στο πιάτο μας λίγο μπούκοβο.

TIPS

-αντικαταστήστε το αρνάκι με κοτόπουλο ή λαγό.

-Αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο σε σκόνη και μπούκοβο
προμηθεύομαι από αγαπημένο κατάστημα house of spices που θα βρείτε στην οδό Νίκης 11 στην Αθήνα ή θα παραγγείλετε ηλεκτρονικά για να ερθουν στο σπίτι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard