ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟ για το βιβλίο του «Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟ, του βιβλίου «Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.



1) Κε Γιανακό, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας λίγα για εσάς είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έγραφα στην εφηβεία μου, αλλά προφανώς εντελώς πρωτόλεια πεζά και ποιήματα. Κάποια στιγμή σταμάτησα, αλλά συνέχισα να διαβάζω πολύ. Ξεκίνησα το γράψιμο ξανά πριν δώδεκα χρόνια. Το πότε γίνεσαι συγγραφέας είναι μεγάλη κουβέντα. Συνήθως χρειάζονται αρκετά βιβλία για να μπορέσεις να πεις με αξιώσεις, είμαι συγγραφέας.


 2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος?


Η Φύλακας του αρχείου, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που περιλαμβάνει δύο παράλληλες ιστορίες που κάποια στιγμή συναντιούνται. Η μία ιστορία είναι ένα νέο ζευγάρι νεαρών ιστορικών και εκτυλίσσεται στην σημερινή εποχή και η δεύτερη μίας αντάρτισσας που διαδραματίζεται την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Ήθελα να μιλήσω για την περίοδο του εμφυλίου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδίως για την περιοχή των Πρεσπών.  


3)Ποια  θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Πιστεύω ότι το δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι η ισορροπία ανάμεσα στα ιστορικά στοιχεία και την μυθιστορηματική πλοκή. Θεωρώ ότι δεν είναι καλό ιστορικό μυθιστόρημα το να βάζεις π.χ. μία ερωτική ιστορία την περίοδο του Βυζαντίου ή της κατοχής, αλλά όταν καταφέρνεις μέσα από την μορφή του μυθιστορήματος να δώσεις στον αναγνώστη και ιστορικές πληροφορίες αλλά και μία μυθιστορηματική πλοκή. Νομίζω «Η φύλακας του αρχείου» τα καταφέρνει καλά σε αυτό.


4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Θεωρώ ότι τα βιβλία μου αναδεικνύουν πλευρές γεγονότων που έχουν μείνει στην αφάνεια ή στο μισοσκόταδο. Από εκεί και πέρα κάθε αναγνώστης/στρια διαβάζει το βιβλίο με τα δικά του μάτια, αποκομίζει το δικό του μήνυμα. Όπως έχει ειπωθεί υπάρχουν τόσα βιβλία, όσα και οι αναγνώστες τους.


 5)Το βιβλίο σας είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με πολλά ιστορικά γεγονότα για τις περιόδους που διαδραματίζεται η ιστορία και όχι μόνο. Πόσο εύκολο ήταν να συλλέξετε πληροφορίες και να τις αποδώσετε με ακρίβεια. Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που σας βοήθησαν στην έρευνα? και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε για την συλλογή τους?


Οι πληροφορίες υπήρχαν διαθέσιμες τόσο στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τα οποία είναι ανοικτά για το κοινό, και σε αρκετό μέρος τους ψηφιοποιημένα. Από τα ίδια αρχεία είναι και η φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν απομνημονεύματα πρωταγωνιστών της περιόδου και μελέτες ιστορικών. Χρειάστηκε αρκετό διάβασμα των πηγών προκειμένου να συλλεχθούν τα πραγματολογικά στοιχεία του μυθιστορήματος. Δεν μίλησα με πρωταγωνιστές της περιόδου, άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία έχει αποβιώσει, ούτε με κάποιον ιστορικό. Χάρηκα όμως, μετά την έκδοση του βιβλίου, που ιστορικοί που το διάβασαν, είπαν ότι είναι ακριβές ως προς τα ιστορικά γεγονότα.


 6)Τα πρόσωπα του βιβλίου σας και η ιστορία τους είναι αληθινή που την ακούσατε από κάπου ή προϊόν μυθοπλαστίας?


Στο βιβλίο υπάρχουν ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά γεγονότα αλλά και μυθοπλαστικά στοιχεία και πρόσωπα. Τα γεγονότα είναι πραγματικά, καθώς μέσα στο βιβλίο αναφέρονται τόσο γεγονότα της τελευταίας περιόδου του εμφυλίου, όπως η δίκη και εκτέλεση Γεωργιάδη, όσο και η περιπέτεια του αρχείου του ενιαίου ΚΚΕ, το οποίο μετά την διάσπαση του 1968 βρέθηκε στα χέρια της ανανεωτικής πλευράς, μεταφέρθηκε στα Σκόπια, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1988 που ήρθε στην Αθήνα.


7) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ έχουν πολύ μεγάλη ιστορία. Μου έκαναν την τιμή να εκδώσουν το προηγούμενο πρώτο μυθιστόρημα μου, χωρίς να με γνωρίζουν. Είχα στείλει απλά το χειρόγραφο και μετά από κάποιους μήνες είχα την θετική απάντηση τους. Όπως ήταν φυσικό «Η φύλακας του αρχείου» στάλθηκε μόνο στον ΚΕΔΡΟ.


 8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Έχω ξεκινήσει να γράφω το επόμενο μυθιστόρημα. Ελπίζω κάποια στιγμή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να το έχω τελειώσει. Είναι σκληρή διαδικασία το γράψιμο ενός μυθιστορήματος καθώς χρειάζεται κόπο, χρόνο και κυρίως απομόνωση.


9)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Παντού υπάρχουν ιστορίες που περιμένουν να γραφτούν. Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε, από κάτι που θα πει κάποιος/α και θα τύχει να ακουστεί, από μία μικρή είδηση στην εφημερίδα ή το διαδίκτυο, από μία φράση σε ένα βιβλίο. Όμως πάντα, τουλάχιστον στα δικά μου βιβλία, ενσταλάζω στους ήρωες ή τις ηρωίδες μου προσωπικά μου βιώματα.


10)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;


Για μένα είναι η ικανοποίηση της εσωτερικής ανάγκης να εκφραστώ. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά, αν έρθουν ποτέ. Γιατί είναι πολλά τα παραδείγματα βιβλίων και συγγραφέων που αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατο τους ή αντίστροφα συγγραφέων που ήταν διάσημοι εν ζωή και ξεχάστηκαν μετά.

 Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

 Εγώ σας ευχαριστώ για την επικοινωνία με τους αναγνώστες σας. Το βιβλίο υπάρχει σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και βέβαια και με ηλεκτρονική παραγγελία από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.



Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Συγγραφέας: ΓΙΑΝΑΚΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ
Έτος έκδοσης: 2021

Αθήνα, καλοκαίρι του 2014.
Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης η Μαρί, ιστορικός από τη Γαλλία, προκειμένου να στηρίξει το διδακτορικό της, κάνει έρευνα στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας για την περίοδο του Εμφυλίου. Άθελά της παρακολουθεί την πορεία ενός ζευγαριού – μιας αντάρτισσας και ενός γιατρού – που χώρισαν τον Δεκέμβριο του 1936 και ξαναβρέθηκαν το 1948 στον Γράμμο και στο Βίτσι. Τα βήματα της νέας ιστορικού την οδηγούν στις Πρέσπες. Ύστερα από αυτό το ταξίδι τίποτα στη ζωή της δεν είναι το ίδιο.

Ο αναγνώστης θα συναντήσει απλούς ανθρώπους αλλά και ιστορικά πρόσωπα στη διαδρομή τους από το 1948 έως το 2014. Τα γεγονότα περιστρέφονται γύρω από το αρχείο του ενιαίου ΚΚΕ και τη μεταφορά του από το Σίμπιου της Ρουμανίας στα Σκόπια, και μετά στην Αθήνα. Οι προσωπικές ιστορίες συναντούν την Ιστορία και το αντίστροφο.

Ένα μυθιστόρημα για τον Εμφύλιο στη Δυτική Μακεδονία, το Μακεδονικό ζήτημα και τους πολιτικούς πρόσφυγες. Για τα αρχεία και τη σημασία τους. Για εκείνα τα ίχνη που, εάν διασωθούν, δικαιώνουν τους συλλογικούς και προσωπικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard