ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΩΓΩ ΨΑΧΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "Αν ήσουν εδώ"


Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK , φιλοξενούμε την συγγραφέα ΨΑΧΟΥΛΙΑ ΓΩΓΩ , και το βιβλίο της με τίτλο ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ .

Καλημέρα , σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK ,ας μάθουμε όμως περισσότερα για το βιβλίο σας και εσάς.

1)Τι θα διαβάσουμε στο βιβλίο σας ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΔΩ? Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας?

Η αρχική έμπνευση ήταν η αυτοκτονία ενός δεκαεξάχρονου κοριτσιού. Αυτή η τραγική είδηση «άναψε το φυτίλι» και έγινε η αφορμή να ξεκινήσω και να γράφω, συνδέοντας πολλές ιστορίες που εδώ και πολλά χρόνια τριγύριζαν στο μυαλό μου. Το «Αν ήσουν εδώ», είναι ένα σύγχρονο, βγαλμένο μέσα από τη ζωή μυθιστόρημα, ζωηρό με πολλές εντάσεις και αγωνία, αλλά και με πολλή συγκίνηση. Με δυνατές σκηνές που κόβουν την ανάσα, γρήγορη εξέλιξη πλοκής και συνεχείς, απρόβλεπτες ανατροπές μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Μιλάει για δυο κορίτσια αγνά, την Όλγα και τη Φιλιώ, που γνώρισαν την άσχημη πλευρά της ζωής από μικρή ηλικία. Τη βία σωματική και ψυχική, τον φόβο, τον απόλυτο εξευτελισμό. Μια αλλόκοτη μοίρα φρόντισε να συναντηθούν και να ενωθούν με μια φιλία αληθινή και δυνατή. Ο αγώνας τους για επιβίωση και η προσπάθεια να γλυτώσουν από μια ζωή μίζερη και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, τις οδηγεί σε πράξεις απελπισίας και σε ένοχα, θανάσιμα μυστικά που σφράγισαν τη φιλία τους με όρκους σιωπής. Σήμερα, το μυστικό τους παρελθόν κινδυνεύει να αποκαλυφτεί. Αφορμή στάθηκε η απόπειρα αυτοκτονίας που επαναφέρει μνήμες ξεχασμένες που καραδοκούν να εκδικηθούν, να δικαιωθούν, να εξιλεωθούν. Το παρελθόν που τις στοιχειώνει, απειλεί ν’ αποκαλυφθεί με απρόβλεπτες για όλους, συνέπειες. Η Χριστίνα, κόρη της Φιλιώς έχει γίνει ένα πιόνι της μοίρας, του έρωτα και των μυστικών, μα κάποια στιγμή, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, να εκδικηθεί, να διεκδικήσει και να κερδίσει όλα όσα της ανήκουν. Στην προσπάθειά της αυτή, πιάνεται στην ίδια της την παγίδα. Κι εκεί που νομίζει πως έχει βρει το μονοπάτι για το φως, όλα ανατρέπονται και τυλίγεται ξανά σε μια πυκνή, αδιαπέραστη, ομίχλη. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα αθώοι και ένοχοι είναι εγκλωβισμένοι σ’ έναν κύκλο μυστικών. Όλοι ζητούν λύτρωση σε μια περιπέτεια γεμάτη έρωτα και μίσος, φιλία και προδοσία, ψέματα και λάθη, ίντριγκες και δολοπλοκίες, θυσίες δίχως λογική και ένοχα μυστικά . Όλοι θα δοκιμαστούν. Θα αντέξουν; Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι; Θα δικαιωθούν οι αθώοι; Σας αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, σ’ ένα ταξίδι γεμάτο αντικρουόμενα συναισθήματα και συγκινήσεις.

2)Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θεωρείται ότι είναι δυνατά του στοιχεία?

Τα πιο δυνατά του στοιχεία κατά τη γνώμη μου είναι η πλοκή του, όπου η μια ανατροπή διαδέχεται, αστραπιαία, την άλλη, χωρίς ν’ αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να το αφήσει από τα χέρια του, αφού του δημιουργεί την περιέργεια και την αγωνία να μάθει τι θα γίνει παρακάτω, Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι τα δυνατά συναισθήματα από τα οποία διακατέχονται οι ήρωες που αγγίζουν και «περνάνε» άμεσα στον αναγνώστη.

3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη σας?

 Δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Καθώς το «Αν ήσουν εδώ» είναι ένας ύμνος προς την δυνατή αγάπη, σε κάθε της μορφή (ερωτική, μητρική, φιλική), μέσα από την αναπάντεχη εξέλιξη της πλοκής , ο αναγνώστης κατακλύζεται από ποικίλα συναισθήματα που ανοίγουν δρόμους ανεξερεύνητους της ψυχής του και τον καθιστούν δυνατό να θέσει τη ζωή του σε μια νέα αναζήτηση. Θα αναζητήσει τα δικά του φωτεινά μονοπάτια. Μέσα από τα πάθη, τα λάθη, τα διλήμματα, τα αδιέξοδα, τα μυστικά, τις κρυφές σκέψεις και τους πόθους των ηρώων, θα μεταφερθεί σ’ έναν κόσμο φανταστικά πλασμένο, αλλά ταυτόχρονα τόσο ρεαλιστικό που θα ταυτιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους ήρωες, θα βρει στοιχεία του εαυτού του, θα νιώσει θυμό, λύπη, συγκίνηση, αγωνία, αγανάκτηση, πολλές φορές αγαλλίαση και δικαίωση, ίσως χαμογελάσει, ίσως δακρύσει, μα σίγουρα θα το απολαύσει και η γεύση που θα του μείνει θα είναι πιθανότατα γλυκιά.

4) Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

 Η συγγραφή για μένα είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία, μια εσωτερική ανάγκη και από τότε που έμαθα να διαβάζω και να γράφω, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να εκφράζεται με τη γραφή . Έγραφα τις κρυφές μου σκέψεις και συναισθήματα, μικρά διηγήματα, σκάρωνα στίχους και ποιήματα. Το όνειρό μου όμως να γίνω συγγραφέας έπρεπε να περιμένει γιατί οι πολλές επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, και η οικογένειά μου, έκρυψαν σε μια μακρινή γωνιά της καρδιάς μου το όνειρό μου, μέχρι που την κατάλληλη στιγμή εκείνο απέδρασε και απαίτησε να πραγματοποιηθεί. Έτσι γεννήθηκε το «Αν ήσουν εδώ».

 5)Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο στο μέλλον;

Φυσικά! Το επόμενο βιβλίο μου βρίσκεται ήδη στον εκδοτικό μου οίκο, περιμένοντας την σειρά του για να μας «ταξιδέψει».

 6)Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία? θα θέλατε το βιβλίο σας να γίνει best seller και γιατί όχι μια κινηματογραφική ταινία?

Πολλές οι αγαπημένες μου ταινίες, μα ξεχωρίζω την ιταλική «Σινεμά ο Παράδεισος». Ένα αριστούργημα του Τζουζέπε Τορνατόρε, με καταπληκτική μουσική του Ένιο Μορικόνε, που την έχω δει αμέτρητες φορές. Όσο για το αν θα ήθελα να γίνει το βιβλίο μου Best Seller, πιστεύω πως κάθε συγγραφέας που πιστεύει στο έργο του, ονειρεύεται να φτάσει το «πνευματικό του παιδί» στην κορυφή κι εγώ, βεβαίως, δεν αποτελώ εξαίρεση. Μια κινηματογραφική ταινία, ή και μια ποιοτική μεταφορά του «Αν ήσουν εδώ» στην τηλεόραση, σίγουρα θα τάραζε τα νερά της μεγάλης ή της μικρής οθόνης. Είναι , άλλωστε, γραμμένο με γρήγορη, κινηματογραφική ροή, με πολλούς διαλόγους, ώστε είναι σχεδόν έτοιμο σενάριο. Περιμένει μόνο τον κατάλληλο σκηνοθέτη.

7)Αγαπημένο σας λουλούδι?

Το κυκλάμινο




 8)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Τι κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, όμως, αφού μου το ζητάτε θα σας πω πως γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια υπήρξα στέλεχος βιομηχανίας. Παράλληλα με τις σπουδές μου στο μάρκετινγκ και στη συμβουλευτική, αρθρογραφούσα σε περιοδικά, συνεργάστηκα σαν στιχουργός με αξιόλογους καλλιτέχνες, έχω συμμετάσχει στη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων και έχω βραβευτεί με βραβείο διηγήματος σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Διηγήματά μου υπάρχουν δημοσιευμένα σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο!!! Ποιον ελεύθερο χρόνο;;; Είμαι συνεχώς «στην πρίζα». Αν εννοείτε τις ώρες που διαβάζω, που ακούω μουσική, ή κάνω κάποια βόλτα κοντά στη θάλασσα, τότε είναι ελάχιστες, αλλά τις απολαμβάνω.

9)Μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας μερικές σειρές από το βιβλίο σας

(Το απόσπασμα είναι από τη συνάντηση δυο γυναικών που υπήρξαν αγαπημένες φίλες και που κάτι, κάποτε τις χώρισε) Στο άνοιγμα της βαριάς ξύλινης πόρτας κοκάλωσε! Δεν πίστευε στα μάτια της! Μπροστά της στεκόταν το παρελθόν της. Ένα παρελθόν που χρόνια τώρα είχε θάψει σ’ ένα σεντούκι στα σκοτεινά βάθη της ψυχής της και δεν επιθυμούσε με τίποτα να ξεθάψει. Κι όμως, η μορφή που αντίκριζε, είχε γυρίσει για να την επιστρέψει στην κόλαση! «Εσύ, εδώ!» κατάφερε να ψελλίσει.

«Πρέπει να μιλήσουμε!» είπε κοφτά η Φιλιώ και μπήκε αποφασιστικά στο σαλόνι χωρίς να περιμένει να την προσκαλέσει. Η Όλγα, σαν υπνωτισμένη, έκλεισε την πόρτα και την ακολούθησε στο κέντρο του σαλονιού. Ήθελε διακαώς να την πετάξει έξω με τις κλωτσιές, να μην της επιτρέψει να φέρει πίσω τους δαίμονες και τα φαντάσματα, αλλά την ίδια στιγμή, ένιωθε τη λαχτάρα να την σφίξει στην αγκαλιά της και να κλάψει, να κλάψει μέχρι να στερέψουν τα δάκρυά της, μήπως και καταφέρει να λυτρωθεί, έστω και λίγο απ’ όλα όσα, χρόνια τώρα, την τυραννούσαν. Κράτησε την ψυχραιμία της. Άλλωστε, πάντα υπήρξε η πιο δυνατή απ’ τις δυο τους. Πάντα εκείνη κινούσε τα νήματα στις ζωές τους. Το ίδιο θα έκανε και τώρα. «Πρέπει να με βοηθήσεις!» είπε τώρα πιο μαλακά η απρόσκλητη επισκέπτρια. «Είχαμε πει…» πήγε να μιλήσει η Όλγα, αλλά η Φιλιώ τη διέκοψε. «Ναι, είχαμε πει… αλλά έχουν αλλάξει τώρα τα πράγματα. Η απόπειρα αυτοκτονίας της εγγονής σου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ο ανεμοστρόβιλος που θα δημιουργηθεί, θα μας παρασύρει όλους στη δύνη του. Καταλαβαίνεις; Όλους!» «Κάθισε», ψιθύρισε η Όλγα, δείχνοντάς της τον καναπέ και με γρήγορο βήμα έκλεισε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες, ώστε να μην μπορεί να τις ακούσει κανείς απ’ το προσωπικό. Μετά, έκατσε και η ίδια στην πολυθρόνα δίπλα της και την κοίταξε με φανερή ανησυχία. Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η απόπειρα της εγγονής της με το παρελθόν τους; Τι ήταν αυτά που της έλεγε; «Σ’ ακούω!» της είπε επιτακτικά, νιώθοντας πως είχε βρει την αυτοκυριαρχία της.

10)Πείτε μας, που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο από τις εκδόσεις ΕΞΗ. Μπορείτε επίσης να το παραγγείλετε απ’ ευθείας από τον εκδοτικό. Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο e-mail μου gogopsachoulia@yahoo.com , στην επίσημη σελίδα του «Αν ήσουν εδώ»: https://www.facebook.com/an.isoun.edo/ και φυσικά στο προφίλ μου στο facebook (Γωγώ Ψαχούλια).

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στη Μαίρη Τσιλίκη και στο BEAYTY DAYS WITH A BOOK, για την πολύ ωραία συνέντευξη και τη φιλοξενία και εύχομαι σε όλους καλό, αισιόδοξο και δημιουργικό φθινόπωρο.

Και εμείς σας ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία   και την όμορφη κουβέντα που είχαμε μαζί σας ,ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας και σύντομα να διαβάσουμε και να σας έχουμε κοντά μας για να μας μιλήσετε για το καινούργιο σας βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard