ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΛΑΒΟΥΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ"

Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK , φιλοξενούμε τον συγγραφέα Μανώλη Παλαβούζη , και το πρώτο του βιβλίο ,ένα μυθιστόρημα φαντασίας , με τίτλο "Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ".



Μανώλη Παλαβούζη καλημέρα, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK.

1)Το βιβλίο σας "ο τέταρτος καβαλάρης"ειναι το Α'  μέρος μιας διλογίας ,πείτε μας λίγα λόγια για αυτό και φυσικά όσοι το διάβασαν περιμένουν να ακούσουν από εσάς τις σκέψεις σας για το επόμενο, το β΄ μέρος και πότε θα εκδοθεί.


 Καλημέρα κι από εμένα. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας έστω κι από απόσταση για να κουβεντιάσουμε παρέα. Πράγματι ο Τέταρτος Καβαλάρης είναι μία διλογία, μία δυστοπική ιστορία που εξελίσσεται σε δύο διαφορετικούς, όμως ταυτόχρονα δύο παρόμοιους κόσμους υπό το πρίσμα της πανδημίας, την σύγχρονη εποχή και τον μεσαιωνικό κόσμο των μέσων του 14ου αιώνα. Η υπόθεση κινείται γύρω από την γέννηση και την εξάπλωση μίας πανδημίας που επεκτείνεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο, σε κάθε χώρα και ήπειρο, αφήνοντας πίσω της αμέτρητα θύματα, και διαλυμένους ήρωες που πρέπει να επιβιώσουν, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να συνεχίσουν τις ζωές τους. Όσον αφορά την έκδοση του 2ου μισού της υπόθεσης, αυτή –με κάθε επιφύλαξη- αναμένεται για την άνοιξη του 2019. Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης θα πω ότι η πανδημία που ξεκινάει στο πρώτο βιβλίο γιγαντώνεται και κορυφώνεται στο 2ο . Για τα υπόλοιπα θα πρέπει δυστυχώς να περιμένετε… 




2)Χαρακτηριζεται το βιβλίο σας ,μυθιστόρημα Φαντασίας ,ωστόσο το ένα του κομμάτι που αφορά τον Μεσαίωνα ,μόνο σαν φαντασία δεν μπορεί να χαρακτηριστει .Δυστυχώς συνέβη στο παρελθόν ,μιλάω για την πανδημία πανώλης που τόσο χαρακτηριστικά περιγράφεται στο βιβλίο σας και εκατομμύρια άνθρωποι αφανίστηκαν μέσα σε λίγα  χρόνια.Πόσο πιθανό θεωρείται ότι ειναι στην εποχή που ζούμε ,μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο με αυτό που περιγράφεται ότι συνέβη στην Θεσσαλονίκη ,στις μέρες  μας και  πόσο η παγκοσμιοποίηση θα βοηθήσει στην ταχεία εξέλιξή του. Πιστεύεται ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τετοιες καταστάσεις ?

 Η πανδημία της μεσαιωνικής πανώλης σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πιθανώς ίσως και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πράγματι το βιβλίο ανήκει στο χώρο του φανταστικού, κυρίως όμως για το κομμάτι που αφορά το σήμερα. Αυτό φυσικά δεν καθορίζει και την πιθανότητα της εμφάνισης ενός τέτοιου φαινομένου. Σίγουρα δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πιθανότητα εμφάνισης μίας βιολογικής απειλής, ούτε καν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες στον χώρο της επιδημιολογίας, μιας και ένα τέτοιο φαινόμενο εξαρτάται από δεκάδες –αν όχι περισσότερους- παράγοντες και μεταβλητές που δεν συνυπολογίζουμε σε σχετικές επιστημονικές μελέτες. Η παγκοσμιοποίηση είναι η ελεύθερη ανταλλαγή και διακίνηση αγαθών, γνώσεων και ιδεών, όμως ταυτόχρονα μαζί με τα αγαθά μεταφέρονται και αμέτρητοι μικροοργανισμοί, αρκετοί από τους οποίους χαρακτηρίζονται ως παθογόνοι. Ένας κόσμος με υπερπληθυσμό, μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, αστικοποίηση, ένας κόσμος όπου ανθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπου οι συνθήκες και η ποιότητα υγιεινής είναι μετρίου επιπέδου στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτός είναι ο κατάλληλος κόσμος, το σωστό πεδίο για να γεννηθεί, να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί οποιοσδήποτε θανατηφόρος μικροοργανισμός. Δεν νομίζω αυτό να σημαίνει το τέλος της ανθρωπότητας φυσικά, όμως θα θρηνήσουμε θύματα. Ίσως αμέτρητα από αυτά, όμως ο άνθρωπος όπως και κάθε άλλο βιολογικό είδος προσαρμόζεται, εξελίσσεται και επιβιώνει. Ή τουλάχιστον έτσι μας κάνει να πιστεύουμε η ανθρώπινη ματαιοδοξία μας… 


3)Πως σας ήρθε η ιδέα για αυτήν την φανταστική ιστορία ?

 Από ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την επέκταση του μετρό του Λονδίνου, όταν εργάτες έφεραν στο φως δεκάδες σκελετούς του μεσαίωνα, θύματα της πανώλης. Με δεδομένο ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης απασχολεί τα social media τον τελευταίο καιρό, μιας και όλα δείχνουν ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, δεν άργησε να σχηματιστεί η ιδέα στο μυαλό μου, και έπειτα από συζήτηση με την αδερφή μου, όλα τα κομμάτια του παζλ μπήκαν στη θέση τους.


4)Διάβασε κάποιος πρώτα το βιβλίο σας πριν το δώσετε στον εκδότη σας? Σας ζήτησαν  να αλλάξετε κάτι από την ιστορία σας ?

 Η πρώτη που το διάβασε ολόκληρο και μάλιστα καθώς το έγραφα κεφάλαιο το κεφάλαιο ήταν η μαμά μου. Η οποία ως πιστό δείγμα Ελληνίδας μάνας, δεν βρήκε ούτε ένα λάθος στο έργο του γιου της, οπότε και δεν υπήρξε καμία διόρθωση από τρίτους πριν το έργο φτάσει στα χέρια του εκδότη. 




 5) Πείτε μας πως προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας?Υπήρχε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

Τελείωνα το βιβλίο χωρίς να έχω σκεφτεί ούτε ένα τίτλο. Ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό είναι και αυτός που βλέπετε τώρα στο εξώφυλλο και προέρχεται από την αποκάλυψη του Ιωάννη, όμως περισσότερα στοιχεία βρίσκονται στο 2ο μέρος. 

6)Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε με το βιβλίο σας στους αναγνώστες σας.

 Χμμμ, μία δύσκολη ερώτηση. Νομίζω όταν έγραφα το βιβλίο, το έκανα καθαρά για προσωπική διασκέδαση. Τώρα που το βλέπω κάπως αποστασιοποιημένα έπειτα από καιρό, νομίζω ότι πράγματι υπάρχουν κάποια μηνύματα που περνάνε στον αναγνώστη. Ένα από αυτά είναι η τεχνολογία ως δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία μας δίνει εμβόλια και αντιβιοτικά, και από την άλλη μόνο ροδοπέταλα δεν στρώνει στον δρόμο ενός παθογόνου καθώς διασπείρεται σε κάθε ήπειρο. Ένα δεύτερο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ο ρόλος της θρησκείας. Η θρησκεία μπορεί να αποτελεί για ένα μέρος του πληθυσμού έναν πυλώνα της καθημερινότητάς τους, του πολιτισμού, του τρόπου σκέψη τους. Όμως η θρησκεία έχει καταστεί παρωχημένη με το πέρασμα του χρόνου. Δεν κρίνω την ύπαρξη ή όχι ενός θεού, όμως η θρησκεία μόνο τροχοπέδη μπορεί αποτελέσει σε ένα φαινόμενο σαν κι αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο, ξεχειλίζοντας από μεσαιωνικό σκοταδισμό και ξεπερασμένες αντιλήψεις μπαίνοντας εμπόδια στο δρόμο της επιστήμης. Κάτι ακόμα που θεωρώ ότι περνάει μέσα από τις σελίδες στον αναγνώστη είναι ο ρόλος του ανθρώπου ως βιολογικό είδος. Είναι δύσκολο για τους περισσότερους να διανοηθούν ότι ο πλανήτης και τα υπόλοιπα είδη δεν βρίσκονται εδώ μόνο για δική μας ευχαρίστηση αλλά αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Η πανδημία είναι μόνο ένας τρόπος του κόσμου για εξυγίανση, και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος και όχι οι μικροοργανισμοί είναι αυτό που πρέπει να αποβληθεί. Το τελευταίο που θέλω να προσθέσω είναι ότι κάθε στενωπός, κάθε δοκιμασία που περνάμε και θα περνάμε ως άνθρωποι έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αίσιο τέλος μόνο μέσα από την συνεργασία. Είτε είναι μία πανδημία, είτε έντονη μετανάστευση, είτε υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πρέπει να έχουμε ως στόχο τον άνθρωπο και όχι κράτη, εθνότητες και ομάδες. Είμαστε όλοι άνθρωποι. 


7) Πως νιώσατε σαν νέος συγγραφέας όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο?

Νομίζω μία πληρότητα. Έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι το νιώθουν σαν το πρώτο τους παιδί. Δεν έχω μέτρο σύγκρισης αλλά κάπως έτσι πρέπει να είναι να το κρατάς στα χέρια σου. Ένα δημιούργημα δικό σου! Ίσως και κάποια επιβεβαίωση. Ότι έκανα κάτι σημαντικό, κάτι που θα αφήσω πίσω μου, αν και αυτό ακούγεται κάπως creepy. 


8) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.Πως προέκυψε η συγγραφή βιβλίων και με τι άλλο ασχολείστε ?

Κατάγομαι από τον Έβρο και για την ώρα μένω στο Σουφλί, στο πατρικό μου σπίτι. Σύντομα κλείνω τα 24. Είμαι περιβαλλοντολόγος, έχοντας σπουδάσει στην Μυτιλήνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ψάχνω κάποιο μεταπτυχιακό για τον επόμενο χρόνο. Προς το παρόν είμαι –τι άλλο- άνεργος, σε αναζήτηση εργασίας. Η συγγραφή προέκυψε απρόσμενα, όταν ολοκλήρωσα την θητεία μου στο στρατό, και έχοντας ελεύθερο χρόνο μπροστά μου άρχισαν να γράφω το βιβλίο. 



9) Εκτός από το Β μέρος του βιβλίου σας ,που όπως μας είπατε θα έχουμε  σύντομα στα χέρια μας ,ποιες ειναι οι σκέψεις σας για ένα  επόμενο βιβλίο σας ,σκέφτεστε  κάτι διαφορετικό  ?

Το 2ο μέρος της διλογίας βρίσκεται στο στάδιο των τελικών διορθώσεων από την μεριά μου και σύντομα θα το παραδώσω στα χέρια του εκδότη. Περιμένω να ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρουσιάσεων του 1ου μέρους, -έχω ήδη παρουσιάσει το βιβλίο σε 3 πόλεις του Έβρου, και ακολουθεί η Αλεξανδρούπολη και η Αθήνα οπότε θα έχω άφθονο χρόνο και αναπόσπαστα θα ξεκινήσω το επόμενο. Θα κυμαίνεται πάνω κάτω στα ίδια πλαίσια νομίζω, με 2 πάλι παράλληλες ιστορίες, και ένα επιστημονικό και ιστορικό υπόβαθρο από πίσω, πιθανόν με κεντρική ιδέα την κλιματική αλλαγή, όμως έχω ήδη πει πολλά.

 10) Με ποιον τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό κοινό και που μπορεί να βρει το βιβλίο σας?

Καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή των social media, οπότε ο καθένας μπορεί να με βρει και να κουβεντιάσουμε στην προσωπική μου σελίδα στο facebook στο όνομα Μανώλης Παλαβούζης (βάζω και το λινκ αν είναι καλύτερα https://www.facebook.com/manolispalavouzisauthor/?modal=admin_todo_tour). 
Σχετικά με το βιβλίο υπάρχει σε όλα τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα, (Public, Ιανό, Πολιτεία, Πρωτοπορία, greekbooks κτλ), στο site των Εκδόσεων Πηγή, ενώ σε φυσική μορφή βρίσκεται σε κεντρικά καταστήματα σε Αθήνα Θεσ/νίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας.

Και εμείς σε ευχαριστούμε Μανώλη και ευχόμαστε το πρώτο βιβλίο σου να ειναι καλοτάξιδο και σύντομα να έχουμε στα χέρια μας το δεύτερο μέρος του.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ 

#beautydayswithabook #book #beautydaysblogbyMaryandEva #blog #blogger # #bookstagram#instabook #booklover #booktime #βιβλία #ilovebooks #βιβλία #Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή 

Μανώλης Παλαβούζης-Manolis Palavouzis
Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

http://www.pigi.gr/   

Beauty Days with a book

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard