ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΕΛΛΑ ΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΩΡΙΜΟ ΑΒΟ-ΚΑΝΤΟ " ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ



Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη
συγγραφέα κ. ΣΤΕΛΛΑ ΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, του βιβλίου «ΩΡΙΜΟ ΑΒΟ-ΚΑΝΤΟ», από
τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.




1)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΩΡΙΜΟ ΑΒΟ-ΚΑΝ’ΤΟ». Πότε
ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Το «’Ωριμο Αβο-κάν’το» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με σύγχρονους χαρακτήρες και στοιχεία της καθημερινότητας, με μια «πινελιά» χιούμορ και μυστηριωδών συμπτώσεων. Η κεντρική ηρωίδα συναντά τυχαία, μετά από πολλά χρόνια, τον ατυχή παιδικό της έρωτα και τότε η ζωή της διασταυρώνεται με τις ιστορίες μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Μέσα από μια σειρά γεγονότων, αλληλεπιδρούν και συμπαρασύρονται σε μία νέα και πιο «ώριμη» πραγματικότητα. Ένα αρκετά διαφορετικό προσχέδιο του βιβλίου, το είχα γράψει το 1998, με αφορμή και πηγή έμπνευσης κοντινά μου πρόσωπα και περιστατικά. Ωστόσο, είχε παραμείνει στο συρτάρι, σκεπασμένο από πολλά ακόμη κείμενα. Είκοσι χρόνια μετά, το 2018, έβαλα το στοίχημα με τον εαυτό μου να το εκδώσω. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να κάνω μία εκ θεμελίων ανακατασκευή του αρχικού, με πολλές αλλαγές στους χαρακτήρες και την ιστορία. Πηγή έμπνευσης τη δεύτερη φορά αποτέλεσαν σοβαρές προκλήσεις σε βασικούς τομείς της ζωής μου τις οποίες καλέστηκα να χειριστώ υιοθετώντας μία νέα οπτική.


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?
Θεωρώ ενδιαφέρον ότι η γραφή είναι συμπυκνωμένη αλλά αρκετές επιπλέον λέξεις και σκέψεις βρίσκονται κρυμμένες πίσω από τις προτάσεις για όποιον θέλει να τις ανακαλύψει και να τις ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο.
Επίσης, νομίζω ότι ο γρήγορος ρυθμός στην εξέλιξη και ο κυματισμός ανάμεσα στη συγκίνηση και την ανάλαφρη διάθεση, επιτρέπουν μία ροή που δεν κουράζει τον αναγνώστη.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.
Η σκέψη ότι υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή, εξέλιξη και ωρίμανση μέσα από την ενεργοποίηση και την επιλογή να πράξουμε «κάτι διαφορετικό διαφορετικά». Σε αυτήν τη δράση προτρέπει εξάλλου και το λογοπαίγνιο "κάν'το" στον τίτλο. Τότε η πραγμάτωση είναι θέμα χρόνου να συμβεί.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?
Ο τίτλος ήθελα εξαρχής να κωδικοποιεί όσο γίνεται περισσότερο το μήνυμα του βιβλίου. Έτσι επέλεξα τις δύο αυτές λέξεις διότι περιέχουν την ωρίμανση/πραγμάτωση και την προτροπή «κάν’το». Το συγκεκριμένο φρούτο το επέλεξα όχι μόνο διότι η ονομασία του εξυπηρετεί το λογοπαίγνιο με την προστακτική του ρήματος «κάνω», αλλά κυρίως
επειδή θεωρώ ότι έχει μία ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα άλλα φρούτα, ως προς την ωρίμανσή του. Αφενός είναι εντελώς άνοστο αν δε βρίσκεται στο ιδανικό στάδιο ωρίμανσης, αφετέρου είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς από το εξωτερικό του αν όντως είναι γινωμένο όσο χρειάζεται. Έτσι δημιουργεί την αναλογία μίας προσπάθειας που
χρειάζεται (άγνωστο πόσο) χρόνο και αναμονή μέχρι την στιγμή που όμως θα αποδώσει καρπούς.


5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας
συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?


Ο όγκος νέων τίτλων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων είναι πράγματι εντυπωσιακός και δημιουργεί πληθώρα επιλογών στο αναγνωστικό κοινό. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η ευρεία διαθεσιμότητα, η ποικιλία αναγνωσμάτων αλλά και ο διαπολιτισμικός τρόπος ζωής των σύγχρονων ανθρώπων, καθιστούν εξίσου ευρύ και το αναγνωστικό κριτήριο και τις προτιμήσεις των αναγνωστών. Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ ο αναγνώστης είναι ακόμη πιο απαιτητικός, έχει μέτρα σύγκρισης, γνώσεις, πολλές επιλογές και κανένα λόγο να συμβιβαστεί με κάτι που δεν είναι του γούστου του, γούστο το οποίο επίσης μπορεί να μεταβάλλεται κατά περιόδους. Υπάρχουν ίσως ορισμένες γενικές αναγνωστικές συνήθειες και τάσεις σε κάθε εποχή, ωστόσο, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αρκεί να έχει ένας συγγραφέας ώστε να εξασφαλίσει καλές εντυπώσεις. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην εμπορική επιτυχία ενός έργου διότι αυτή εκτιμώ ότι, δυστυχώς, καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η προώθηση, η ευρεία διανομή, η προβολή και η διαφήμιση.

6)Πως νιώθετε τώρα που εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο ?


Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί η έκδοση ενός βιβλίου ήταν ένα όνειρο ετών και ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχει το «’Ωριμο Αβο-κάν’το», η οποία εύχομαι να είναι καλή, η έκδοσή του και μόνο είναι για μένα η πραγματοποίηση ενός μεγάλου στόχου και η ολοκλήρωση μίας προσπάθειας που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Νιώθω ταυτόχρονα και ανακούφιση εφόσον ανέλαβα επιτέλους το ρίσκο να «εκτεθώ» σε άγνωστο κοινό, ξεπερνώντας αμφιβολίες και

δισταγμούς και φυσικά απολαμβάνω τη λυτρωτική συμφιλίωση με την ιδέα ότι σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει και καθόλου! (χαχαχα).

7)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;
Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα δώρο που έκανε η τεχνολογία στους αναγνώστες. Η εύκολη πρόσβαση σε αμέτρητους τίτλους από ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες αλλά και η δυνατότητα για άμεσες online αγορές βιβλίων, διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την ανάγνωση εφόσον αυτή μπορεί πλέον να γίνεται από κάθε οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τάμπλετ. Αυτή είναι μία σημαντική και εξαιρετικά χρήσιμη εξέλιξη.
Ωστόσο, προσωπικά ως αναγνώστρια αλλά και ως συγγραφέας, προτιμώ να διαβάζω - και να «διαβάζομαι» από -έντυπα βιβλία διότι θεωρώ ότι η επαφή με το βιβλίο ως αντικείμενο είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της αναγνωστικής εμπειρίας. Το βάρος του, η σκληρότητα του εξώφυλλου, το πάχος των σελίδων, η μυρωδιά του χαρτιού, το δέσιμο, η ράχη του, τα τσακίσματα στην άκρη αγαπημένων σελίδων, οι χειρόγραφες υπογραμμίσεις ή
σημειώσεις, είναι στοιχεία που πιστεύω ότι συνοδεύουν το περιεχόμενό ενός βιβλίου και το εμπλουτίζουν. Το διάβασμα ενός φυσικού βιβλίου εμπλέκει και άλλες αισθήσεις εκτός από την όραση όπως την αφή, την οσμή ακόμη και την ακοή όταν το ξεφυλλίζεις, ενώ για να σας πείσω πως ούτε η γεύση δεν εξαιρείται, θα σας εκμυστηρευτώ ότι πολύ φοβάμαι πως ανάμεσα στις σελίδες κάποιων από τα βιβλία στις βιβλιοθήκες μου αυτή τη στιγμή μπορεί να
κρύβονται και κάνα δυο ψίχουλα από σνακ που απολάμβανα καθώς τα διάβαζα.! (χαχαχα)

8)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;


Με βοηθάει να διαβάζω παράλληλα 2-3 βιβλία μαζί, συνήθως διαφορετικά σε ύφος μεταξύ τους, ώστε να έχω την επιλογή να προχωράω κάθε φορά εκείνο το βιβλίο που ταιριάζει στη διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής. Αυτήν την περίοδο διαβάζω το «1Q84» του Χαρούκι Μουρακάμι και το «Έρευνες ενός σκύλου & άλλα διηγήματα» του Φραντς Κάφκα ενώ ξαναμελετώ το δοκίμιο «Ψυχολογία του Φασισμού» του Νίκου Μαρκέτου. Υπάρχουν πολλά πολύ αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου τα οποία κατά διαστήματα διαβάζω ξανά, ολόκληρα ή αποσπασματικά. Όμως, αντί να διστάζω να δανείσω ένα πολύ αγαπημένο μου βιβλίο, αντιθέτως τότε είναι που θέλω περισσότερο να το δανείσω και να εξαναγκάσω τον άλλον να το διαβάσει και αυτός! (χαχαχα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί κάποιο
βιβλίο να μη βρει το δρόμο να επιστρέψει στη βιβλιοθήκη μου αλλά μου μένει η χαρά ότι απολαμβάνει και κάποιος άλλος ένα βιβλίο που μου αρέσει πολύ. Συλλογές μου που γι αυτό το λόγο μπορεί να έχουν υποστεί «απουσίες» είναι του Αντώνη Σαμαράκη, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, της Ιζαμπέλ Αλιέντε, του Τομ Ρόμπινς κ.α.

9)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;
Η επιθυμία μου είναι το «Ώριμο Αβο-κάν’το» να αποτελέσει την αρχή και για επόμενες εκδόσεις. Στο μυαλό μου υπάρχουν αρκετές σκέψεις και ιδέες οι οποίες όμως ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο χρόνος για τη συγγραφή δεν είναι γραμμικός και δε μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις για επόμενες κινήσεις. Σίγουρα όμως η διάθεση υπάρχει.

10.Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια
φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και
το βιβλίο σας.


Το βιβλίο διατίθεται με τους παρακάτω τρόπους :

• Με τηλεφωνική παραγγελία στις εκδόσεις Πηγή (τηλ. 2311 27 28 03 και 21 10 12 6900)

• Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας των εκδόσεων Πηγή στο σύνδεσμο https://www.pigi.gr/?product=orimo-avo-kanto

• Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία (ενδεικτικά : Public Συντάγματος, Ιανός, Πρωτοπορία, Πολιτεία, Εκδόσεις Πατάκη, Book Plus)

• Με παραγγελία σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο το οποίο δεν το διαθέτει ετοιμοπαράδοτο





Ώριμο Αβο-Κάν’το
Στέλλα Ραµοπούλου
Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Το βιβλίο


Πώς γιατρεύεται ένας ατελέσφορος παιδικός έρωτας µε µια µακαρονάδα µε µπόλικο τυρί; Τι συνδέει έναν Πέρση ποιητή µε τη µοίρα µίας µπαλαρίνας; Ποιο αστέρι κατευθύνει σύγχρονους «µάγους» στο µικρό κουρείο ενός εκπατρισµένου Άραβα; Άραγε ξεγλιστρούν οι θαρραλέοι εραστές από τις κατάρες των µύθων; Μπορεί µια παιδική ζωγραφιά να ζωντανέψει και µια σονάτα για το φως του φεγγαριού να φωτίσει τον δρόµο για την αγάπη;


Η Ηρώ ανεβαίνει τα ανισοµεγέθη σκαλοπάτια προς τη µέση ηλικία, µε µία «ενάρετη» καρδιά και τη δική της ερµηνεία για το «σωστό», όταν συναντάει αναπάντεχα τον Στέφανο, την πρώτη παιδική της και χωρίς ανταπόκριση αγάπη.


Μια σειρά από γεγονότα και συµπτώσεις που φλερτάρουν µε το µεταφυσικό, το συναίσθηµα αλλά και το χιούµορ, θα συνδέσουν τη ζωή της µε µια οµάδα ανθρώπων και όλοι µαζί θα ανηφορίσουν το µονοπάτι προς την ωρίµανση, απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις µία προς µία.


Η συγγραφέας





Η Στέλλα Ραµοπούλου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Φυσικών Επιστηµών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου και του Προγράµµατος “Αειφόρος Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων και Δοµηµένου Περιβάλλοντος” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών.


Έχει πολυετή επαγγελµατική εµπειρία σε Τµήµατα Εµπορικά, Προµηθειών και Marketing καθώς και σε Χρηµατιστηριακά Προϊόντα. Στο παρόν εργάζεται στον κλάδο των Επαγγελµατικών Ακινήτων.


Έχει λάβει διετή εκπαίδευση ως ηθοποιός θεάτρου Playback, έχει παρακολουθήσει µαθήµατα µουσικής και έχει ενταχθεί στην «αγκαλιά» του αργεντίνικου τάνγκο από τις αρχές της χιλιετίας.


Με µητέρα ζωγράφο και στιχουργό, η οποία ήταν συνάµα δυναµική επιχειρηµατίας, και πατέρα που κατείχε µία ιδιαίτερη τέχνη στα χέρια, καρδιά ευπροσήγορη και άφθονα τρυφερά υποκοριστικά στο λεξιλόγιό του, αγάπησε από µικρή τα καλλιτεχνικά, τις θετικές επιστήµες και τον «πλούσιο» λόγο, ως µέσα έκφρασης και ερµηνείας του κόσµου.





Κείµενά της δηµοσιεύτηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά στις αρχές του 2018, σε µία πολυθεµατική ιστοσελίδα, στην οποία φιλοξενείται ως αρθρογράφος. Το «Ώριµο Αβο-κάν’το» είναι το πρώτο της βιβλίο.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard