ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ " ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΗΛΙ " ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τον συγγραφέα ΚΥΡΙΑΚΟ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ και μιλάμε για το καινούργιο του βιβλίο «ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΙΛΙ» πουκυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.





Διαβάζω στην πρώτη σελίδα του βιβλίου σας: «Γράψ' τα όπως σου τα λέω. Έτσι έγιναν τα πράγματα. Τα θυμάμαι σαν και τώρα». Πείτε μας, πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία; Είναι μυθοπλασία ή μια αληθινή ιστορία; Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας.

K.A.: Είναι ένα βιβλίο που διαδραματίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, στην Ελλάδα τού πρώτου μισού τού 20ού αιώνα, προσπαθώντας να σταθεί όσο γίνεται πιο
«αντικειμενικά» απέναντι σε όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την τρομερή εποχή. Ξεκινά από ένα μικρό χωριό της Εύβοιας, κοντά στην Κύμη, φτάνει στην ίδια την Κύμη (που στο βιβλίο τη λέω Κώμη, με το παλιό της όνομα), περνά από τη Μακεδονία, φτάνει ώς τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, και επιστρέφει μέσω Αθηνών στην Κύμη. Ως εκ τούτου, ναι, είναι τελείως αληθινά όλα.
Όσον αφορά τους ήρωες του βιβλίου, και πάλι η απάντηση είναι ναι — είναι 100% αληθινοί. Δεν υπάρχει τίποτε που να συμβαίνει στη ζωή τους, τίποτε από όσα κάνουν ή παθαίνουν, που να μην τα έκαναν ή να μην τα έπαθαν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, τόσο εκείνη την εποχή, όσο και πάντοτε. Και σήμερα. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και αγάπης.

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το μυθιστόρημα; Αν ήσασταν ένας απλός
αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

K.A.: Δεν μπορώ να κρίνω εγώ το βιβλίο μου. Παρ’ όλα αυτά, κρίνοντας από τα λόγια των
αναγνωστών που ήδη το διάβασαν, έχω την υποψία πως το στοίχημα που μπαίνει πάντα πριν ξεκινήσουμε να γράψουμε ένα καινούργιο βιβλίο, μάλλον κερδήθηκε. Εννοώ ότι κανείς περνά καλά μαζί του, το ευχαριστιέται. Αυτό είναι το στοίχημα, και αφορά —ξαναλέω— όλα τα βιβλία ανεξαιρέτως.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

K.A.: Δεν έχω ποτέ μηνύματα στα βιβλία μου, γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου — μόνο ιστορίες.

Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε τo βιβλίo σας και γιατί;

K.A.: Ελπίζω να μη νομίσουν οι αναγνώστες σας πως είμαι παράξενος — δεν είμαι. Αλλά στ’
αλήθεια τα βιβλία μου δεν είναι γραμμένα γύρω από αποφθέγματα, μότο κλπ., οπότε δεν έχω να πω ή να ξεχωρίσω κάποιο. Με ενδιαφέρει μονάχα η ιστορία, το κύλισμά της. Να πάμε από την αρχή, χέρι-χέρι με τον αναγνώστη, και να φτάσουμε, όσο γίνεται πιο εντυπωσιασμένοι και συγκινημένοι, μέχρι το τέλος. Κι εκεί να σταθούμε λιγάκι για να τα σκεφτούμε όλα μαζί από την αρχή. Αυτό. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, πού και πού ο αφηγητής μου οι ήρωες λένε κάποιες «μεγάλες» ή «ωραίες» κουβέντες, αλλά αυτές εξυπηρετούν απλώς τη τη δράση ή και την πλοκή, την αφήγηση τέλος πάντων. Όμως τελικά αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία, δηλαδή τα γεγονότα, η αλληλεπίδραση των ηρώων μεταξύ τους και με την ιστορία, και πώς όλα αυτά κυλούν προς τα μπροστά γεννώντας συναισθήματα.

Μιλήστε μας για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

K.A.: Βρέθηκα από τη μετεφηβική μου ηλικία πολύ «μέσα» στα βιβλία, ακόμη και
επαγγελματικά, και, καθώς με ενδιέφερε από μικρό παιδί η λογοτεχνία, και κυρίως η
πεζογραφία, άρχισα να ασχολούμαι σχετικά νωρίς. Εξέδωσα το πρώτο μου βιβλία στα 24 μου, και έκτοτε έχω βγάλει περί τα τριάντα συνολικά, τα περισσότερα από αυτά μυθιστορήματα.

Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

K.A.: Να έχει μια ωραία ιστορία να μας πει, να γράφει απλά, να γράφει με όσο γίνεται λιγότερα λάθη στα ελληνικά του, και να είναι ειλικρινής και ταπεινός.

Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για τα βιβλία σας και πώς αντιδράτε;

K.A.: Στενοχωριέμαι πολύ. Αλλά είναι ένα κομμάτι της δουλειάς κι αυτό, όπως όλα τα άλλα.

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

K.A.: Σχεδιάζω δύο βιβλία. Το ένα θα έχει να κάνει με την ιστορία της Άδας, της κόρης του
Καλλίνικου, του πρωταγωνιστή δηλαδή του «Κόκκινου μαντιλιού», από τη νεαρή της ηλικία
μέχρι που θα γίνει μία ώριμη γυναίκα. Το άλλο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μια σύγχρονη ιστορία «απόδρασης» μιας παντρεμένης γυναίκας και μητέρας. Και αυτά θα είναι γυναικεία βιβλία δηλαδή.

 Πείτε μας αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.

K.A.: Τα προσωπικά μου γούστα διαφέρουν πολύ από τα βιβλία που γράφω. Όμως διαβάζω
ούτως ή άλλως όσο περισσότερο μπορώ. Δόξα τω Θεώ, οι Έλληνες εκδότες μας προσφέρουν
μία πολύ μεγάλη, πλήρη γκάμα σύγχρονης λογοτεχνίας, από όλο τον κόσμο, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

K.A.: Εγώ σάς ευχαριστώ για την ευκαιρία, όπως ευχαριστώ πολύ και τους αναγνώστες σας.
Εμένα με βρίσκει κανείς στο Facebook κυρίως, και τα βιβλία μου σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Όπως και όλων των άλλων Ελλήνων συγγραφέων. Μάλιστα, επιτρέψτε μου να πω εδώ πως, μολονότι περνάμε όλοι μας μια δύσκολη περίοδο, πολύ δύσκολη και πολύ στενόχωρη, κλεισμένοι στα σπίτια μας και αγωνιώντας για το αύριο, ας μη νομίζουν οι φίλοι που μας διαβάζουν πως τα βιβλία είναι κι αυτά κλεισμένα κάπου και περιμένουν να τελειώσει όλο αυτό και πως την επόμενη μέρα όλα θα ξεκινήσουν από εκεί που τελειώσαν. Δεν ισχύει. Ας σκεφτούν πως, με ένα απλό τηλεφώνημα στον εκδοτικό οίκο του βιβλίου που θέλουν, ή στο αγαπημένο τους βιβλιοπωλείο, ή με ένα μήνυμα στο Messenger ή στο σάιτ των εκδόσεων, μπορούν να παραγγείλουν οποιοδήποτε βιβλίο. Θα έρθει στην πόρτα τους, με απόλυτη ασφάλεια, το συντομότερο δυνατόν. Πολλοί βιβλιοπώλες, μάλιστα, εκτελούν τις παραγγελίες που λαμβάνουν αυθημερόν!

Ας το κάνουν λοιπόν, αν θέλουν: η καραντίνα περνά πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα όταν
διαβάζουμε κάτι που μας αρέσει, και οι αναγνώστες, κυρίως δε οι έγκλειστοι αναγνώστες, έχουν ανάγκη τα βιβλία — αλλά και τα βιβλία έχουν ανάγκη τους αναγνώστες, και μάλιστα σήμερα όσο ποτέ. Τα πράγματα στον εκδοτοβιβλιοπωλικό χώρο είναι δύσκολα. Ας βγούμε από αυτή τη μάχη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ας βγούμε κερδισμένοι και οι δυο.



ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΙΛΙ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS
Ημ/νία έκδοσης-5 Μαρ 2020
Θεματική Κατηγορία-Ιστορικό Μυθιστόρημα, Κοινωνικό
Σειρά-Ελληνική λογοτεχνία


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Καλλίνικος, ένα αγόρι γεμάτο περιέργεια για τα πάντα, γεννιέται στο έμπα του προηγούμενου αιώνα, το 1900, στους Αγίους Πάντοτε, κάπου κοντά στην Κώμη, ψηλά στο βουνό, σε μια περιοχή παλιά, χορτασμένη ιστορία και μυστικά Θα μεγαλώσει δύσκολα, δουλεύοντας από τα πέντε του χρόνια για να στηρίξει το σπιτικό του. Μέχρι που το σπιτικό του το ίδιο, στο πρόσωπο μιας σκληρόκαρδης μητριάς, θα τον αναγκάσει να φύγει…

Μπακαλόγατος πια, υιοθετημένος από δυο θεόρατους μπακάληδες, δυο πραγματικούς αγίους που θα τον λατρέψουν, θα δει τα χρόνια να περνούν με πολλή δουλειά και πολλή αγάπη, με ράψιμο, κέντημα και μαγειρική… και με λίγη μαγεία. Κι αν δεν κατάφερε ποτέ του να μάθει γράμματα, τουλάχιστον θα ερωτευτεί.

Όμως οι καιροί είναι παράξενοι, άγριοι, και θέλουν τον Καλλίνικο κοντά τους. Γιατί πρέπει να γίνουν πολλά πέρα στη Μακεδονία, στον μεγάλο αγώνα του έθνους, κι άλλα τόσα ακόμη πιο μακριά, στη Σμύρνη — κι ακόμα, ακόμα πιο βαθιά σ’ εκείνα τα αρχαία χώματα της Ανατολής. Και το αγόρι, ντυμένο μια στολή που δεν του ταιριάζει, θα πάει εκεί, ίσια στο κόκκινο μάτι όλων των πολέμων.

Μα η καρδιά του πάντα θα χτυπά για την Κώμη. Και για τη Λέλα — τη Λέλα του.

Ένα ταξίδι στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, πέρα για πέρα αληθινό.
Κι ας πρωταγωνιστεί, κοντά στον Καλλίνικο, στη Λέλα και σε όλους τους άλλους, μια νεράιδα με το μαντίλι της.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Έχει εκδώσει περί τα τριάντα βιβλία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, καθώς και το βιβλίο του ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ: ΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΕ 50 ΚΑΝΟΝΕΣ. Από το 2017 ζει στην Πράγα. Είναι συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού ιστότοπου και διαδικτυακού ραδιοφώνου Amagi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard