ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΣΟΦΙΑ ΓΑΤΣΗ για το βιβλίο της «Η ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ ΦΛΩΡΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΟΔΙΕΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΣΟΦΙΑ ΓΑΤΣΗ, του βιβλίου «Η ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ ΦΛΩΡΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΟΔΙΕΣ», από τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ.



1)Κα ΣΟΦΙΑ ΓΑΤΣΗ σας καλωσορίζουμε στο blog μας, με το παιδικό βιβλίο σας !!!Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ ΦΛΩΡΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΟΔΙΕΣ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Καλησπέρα σας. Αρχικά, ευχαριστώ θερμά για το αφιέρωμα στο blog σας. «Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές» είναι ένα διδακτικό παραμύθι που αναφέρεται στην αυτοεκτίμηση του ευατού μας. Ξεκίνησα να το γράφω το καλοκαίρι του 2019 σε ένα μπαλκόνι με θέα ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Οι λέξεις ήρθαν μαγικά στο μυαλό και άρχιζα να τις αποτυπώνω στο χαρτί και έπειτα στον υπολογιστή. Προτού το καταλάβω, είχα φτάσει στην μέση του βιβλίου. Το ολοκλήρωσα το Μάη του 2020. Η πηγή έμπνευσής μου, ήταν τα παιδιά που προσπαθούν στην τρυφερή παιδική ηλικία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Πολλές φορές λόγω ανασφαλειών που έχουν τα παιδιά π.χ. για το σώμα τους, συγκρίνουν τον εαυτό τους με συμμαθητές και φίλους, προσπαθούν να τους μιμηθούν, με αποτέλεσμα να μην αποδέχονται τον ίδιο τους τον εαυτό. Βέβαια, αυτό είναι και αναμενόμενο, γιατί είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος, η σχολική ηλικία  (6-12 ετών) όπου τα παιδιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και σταδιακά μαθαίνουν και διαμορφώνουν χαρακτήρα. Έτσι και η πιπερίτσα Φλώρα, αρχικά αδυνατεί να δεχτεί ότι είναι μια καυτερή πιπεριά και σκοπό έχει να αλλάξει, σε γλυκιά και αλμυρή. Στο τέλος όμως, με τη βοήθεια της νεράιδας μις Κόνφιντενς (αυτοπεποίθηση) και της ιστορίας με τις δύο ροδιές, αποδέχεται και αγαπάει τον εαυτό της, έτσι ακριβώς όπως είναι.


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο?


Είναι δύο παραμύθια σε ένα, οι αναγνώστες θα διαβάζουν μια σοφή φράση από τη νεράιδα μις Κόνφιντενς που λέει στην πιπερίτσα Φλώρα όταν κοιμάται. Αυτή η φράση είναι και το κλειδί – μήνυμα της ιστορίας.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας?


Ότι ο καθένας που έρχεται στη γη είναι μοναδικός και το μόνο που έχουμε είναι να μας αγαπάμε. Είναι κομμάτι της ευτυχίας μας!


4)Το βιβλίο σας έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο και αρκετές εικονογραφημένες σελίδες  από την εικονογράφο ΒΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Μιλήστε μας για την συνεργασία μαζί της και πως βγήκε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τι ρόλο παίζει η  εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία και πως επιδρούν οι εικόνες στα παιδιά.


Η Βάσια Παπαδοπούλου είναι μια εξαιρετική εικονογράφος και άψογη επαγγελματίας. Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί της και πραγματικά έχει απογειώσει την εικονογράφηση του βιβλίου!! Τα χρώματα είναι ζωντανά πολύχρωμα όπως ακριβώς έχω στο μυαλό μου τις φωνές των παιδιών. Το μόνο που της είχα ζητήσει τότε είναι να μη βάλει σκουρόχρωμα χρώματα και εννοείται το πραγματοποίησε. Απ' ότι έχω διαπιστώσει, τα χαμόγελα των παιδιών όταν κρατούν το βιβλίο σύμφωνα με τις μαμάδες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εικονογράφηση της Βάσιας και χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτό!!

 Η εικονογράφηση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στα παιδικά βιβλία. Η εικονογράφηση ζωντανεύει το κείμενο. Τα παιδιά επιδρούν από τις εικόνες με αμείωτο ενδιαφέρον, γελούν από τις εικόνες, αναπτύσσουν κριτικές ικανότητες όπως και τη περιέργειά τους. Κάνουν ερωτήσεις που δε θα τολμούσαν πριν και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους. Άρα, τα εικονογραφημένα βιβλια είναι ένα πολύ καλό δώρο για τα παιδιά! Αυτό πρέπει να θυμούνται οι γονείς.


5) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους και να τα συζητάνε μαζί τους;  


Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6+. Σίγουρα, οι γονείς οφείλουν να διαβάζουν με τα παιδιά βιβλία, να τους ρωτάνε και να συζητάνε μαζί τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδικά βιβλία κρύβουν μεγάλες αλήθειες για τους μεγάλους.


6) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ


Θα ευχαριστώ πάντα την Εκδότρια κ. Δέσποινα Φίλιου, γιατί έδωσε «σάρκα και οστά» στο παραμύθι μου, που ήταν το μεγαλύτερο μου όνειρο και το πίστεψε από τη πρώτη στιγμή όταν το έστειλα για αξιολόγηση. Η συνεργασία ηταν άψογη ειλικρινά, δεν κουράστηκα ή αγχώθηκα στιγμή για το αποτέλεσμα.


7) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά, βιβλία. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Τα κριτήρια είναι κατά τη γνώμη μου :

α) η λογοτεχνική αξία του περιεχομένου του βιβλίου

β) το εξώφυλλο και η εικονογράφηση

γ) Αν πρόκειται μόνο για ψυχαγωγία ή και εκμάθηση π.χ. εκπαιδευτικό βιβλίο ή διδακτικό π.χ. μηνύματα για την αγάπη, την αυτοεκτίμηση, την ειρήνη.

δ) Κάθε βιβλίο να αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού π.χ. ένα εικονοβιβλίο θα δοθεί σε παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών. Αυτό, γιατί έχει εικόνες και λίγο περιεχόμενο (συνήθως λέξεις). Το παιδί δεν έτοιμο να διαβάσει, αλλά να παρατηρήσει χρώματα. Το παραμύθι θα δοθεί από 5 ετών και άνω, το παιδί θα έχει αναπτυχθεί και θα αρχίσει να διαβάζει.



8)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με συγγραφή βιβλίων για παιδιά ;


Από 16 ετών γράφω για παιδιά και διηγήματα. Η ενασχόληση μου με τη συστηματική συγγραφή ξεκίνησε από τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εκεί παρακολούθησα κάποια εργαστήρια δημιουργικής γραφής και ανακάλυψα ότι θέλω να ασχοληθώ ουσιαστικά με τη γραφή.



9)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Έρχονται πολύ ωραία πράγματα. Έχω ξεκινήσει να γράφω ένα παιδικό βιβλίο για τις μαμάδες και ένα χριστουγεννιάτικο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να τα ολοκληρώσω σύντομα.


10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν το βιβλίο στο www.ekdoseisiliaxtida.gr και κάνοντας παραγγελία στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους.

Επίσης, υπάρχει και σελίδα στο Facebook του βιβλίου : «Σοφία Γατσή - Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές» . Εκεί μπορούν να μαθαίνουν για όλα τα νέα, εκδηλώσεις του βιβλίου και φωτογραφίες που στέλνουν οι γονείς με τα παιδιά να διαβάζουν το βιβλίο.

Εμένα μπορούν να με βρούν στο Facebook : Sofia Gatsi και στο Instagram : @sofiagatsi .

Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τον χρόνο σας και εύχομαι πάντα επιτυχίες. 




Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές της Σοφίας Γατσή
Συγγραφέας Σοφία Γατσή Sofia Gatsi
Εικονογράφηση Βάσια Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Ηλιαχτίδα https://www.facebook.com/ekdoseisiliaxtida


Η Σοφία Γατσή εξέδωσε το πρώτο της παιδικό παραμύθι, το Σεπτέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα. Είναι ένα διδακτικό παραμύθι για τη σημασία της αγάπης του ευατού μας. Η κεντρική ηρωίδα, μια πιπεριά στο χωριό Μπούκοβο, το χωριό των μπαχαρικών έρχεται σε σύγκρουση με τον ευατό της
και προσπαθεί να αλλάξει με διασκεδαστικούς τρόπους. Σύμμαχοί της, στη προσπάθεια αυτή οι φίλοι της, μια νεράιδα και μια ιστορία που θα της αποδείξουν, ότι το να είσαι καυτερή πιπεριά είναι το ίδιο όμορφο και μοναδικό.

Ένα παραμύθι με ονειρικές εικόνες της Βάσιας Παπαδοπούλου για τους μικρούς αναγνώστες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ :

Ένα πρωί, η Φλώρα επιθυμεί να μεταμορφωθεί από καυτερή σε αλμυρή και γλυκιά πιπεριά. Στο πλευρό της, βρίσκονται οι φίλοι της, ο Λουκάς ο κουρκουμάς και η Νίνα η κανέλα που της δίνουν συμβουλές για να αλλάξει. Δυστυχώς για εκείνη, οι
συμβουλές τους αποτυγχάνουν. Τότε, εμφανίζεται στο όνειρό της η μις Κόνφιντενς, η αόρατη νεράιδα που κατοικεί σε ένα αστέρι του ουρανού. Για να τη βοηθήσει, της αφηγείται την ιστορία με δύο διαφορετικές ροδιές με ήρωες, τον Ιάσονα και τον
παππού του.
Τι έχει να διδάξει αυτή η ιστορία; Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό που τις συνδέει;
Λένε, πως η αγάπη του εαυτού μας έρχεται σταδιακά…
Άραγε, θα συμβεί το ίδιο για τη πιπερίτσα Φλώρα και τη μικρή ροδιά; Και το ταξίδι της αποδοχής ξεκινά…

Διαθέσιμο στο www.ekdoseisiliaxtida.gr και στα Βιβλιοπωλεία με παραγγελία.

Βιογραφικό Σοφίας Γατσή


Η Σοφία Γατσή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής
Αττικής. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποίησε τη πρακτική της άσκηση ως Βιβλιοθηκονόμος στη βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στη λογοτεχνική ιστοσελίδα www.mono--gramma.com. Τον Σεπτέμβρη του 2021 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό παραμύθι «Η πιπερίτσα Φλώρα και η ιστορία με τις ροδιές» από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα. Εύχεται να γράψει πολλά ακόμη παραμύθια για όλα τα παιδιά του κόσμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard