ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΕΝ ΛΕΥΚΩ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΕΛΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ με το βιβλίο της, «ΕΝ ΛΕΥΚΩ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ




1)Κα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Αρχικά, θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για το κάλεσμά σας! Σημαίνει
πολλά για εμένα, καθώς η παρούσα είναι η πρώτη μου συνέντευξη!
Το αισθηματικό μυθιστόρημα «Εν λευκώ» αποτελεί το πρώτο μου συγγραφικό έργο και
ταυτόχρονα το πρώτο μυθιστόρημα που έχει ως κυρία τοποθεσία της πλοκής του, τη μικρή
ακριτική πόλη του Κιλκίς, τον τόπο όπου μεγάλωσα και ζω έως σήμερα. Ξεκίνησα τη συγγραφή του από τα φοιτητικά μου χρόνια, περίπου το 2011, όμως τότε δεν πίστευα αρκετά στον εαυτό μου συγγραφικά. Περιοριζόμουν λογοτεχνικά στη συγγραφή ποιημάτων και μικρότερων σε έκταση κειμένων, αποκλειστικά για προσωπική ανάγνωση. Όμως, με την πάροδο του χρόνου και με τη συνεχή παρότρυνση της αδερφής μου, κάπου στις αρχές του 2020, πριν την έναρξη της καραντίνας, το έπιασα από την αρχή και το ολοκλήρωσα μετά από σχεδόν 15 μήνες. Και τότε είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή να το τολμήσω και να οδηγήσω το «Eν λευκώ» προς τον δρόμο της έκδοσης…




2) Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;



Σ’ ένα μάθημα Πειραματικής Διδασκαλίας της Φυσικής που παρακολούθησα στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, είχαμε διδαχθεί για τον δίσκο του Νεύτωνα, αυτόν τον χαριτωμένο πολύχρωμο δίσκο! Ο Ισαάκ Νεύτων υποστήριξε ότι το λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα της ίριδας. Όταν κοιτάζουμε τον χρωματιστό δίσκο, ο οποίος περιστρέφεται γρήγορα, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα χρώματα. Αντίθετα, αντιλαμβανόμαστε μια μίξη όλων, η οποία δημιουργεί μια λευκή απόχρωση πάνω του. Αυτό οφείλεται σε μια ιδιότητα του ματιού, το μετείκασμα. Απευθείας είχε προκύψει ο συνειρμός στο μυαλό μου πως ο δίσκος του Νεύτωνα θα μπορούσε να συμβολίζει την ίδια τη ζωή, όλες τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που απορρέουν από την καθεμιά. Για κάποιους το λευκό χρώμα είναι το «τίποτα», ενώ για άλλους τα «πάντα». Στο μυαλό μας βρίσκονται τα «χρώματα» και είναι καθαρά θέμα οπτικής ο «χρωματισμός» του δικού μας «δίσκου». Όπως και στο μυαλό μας βρίσκεται η δύναμη για να διαλέξουμε αυτά που μας «φωτίζουν» και να αποβάλλουμε εκείνα που μας «μαυρίζουν». Έτσι λοιπόν, ήρθε η ιδέα να γράψω μια ιστορία που να περνάει το συγκεκριμένο μήνυμα στους αναγνώστες. Αξιοποίησα όλες τις μεταφορικές και κυριολεκτικές χρήσεις της λέξης “λευκό”
(λευκός γάμος, λευκό ψέμα, λευκή νύχτα, λευκή επιταγή, λευκό τριαντάφυλλο, λευκό κρασί κ.α.) για να στήσω την όλη πλοκή και έπειτα να εκτυλιχθεί σε συνάρτηση με τη σημασία της φράσης «εν λευκώ».




3) Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο; Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;



Πιστεύω πως το δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι ο συμβολισμός του «λευκού», τον οποίο
συναντάμε σ’ όλη την έκτασή του. Αν κάποιος διαβάσει την ιστορία, έχοντας στο νου το μήνυμα του συγκεκριμένου συμβολισμού, νομίζω πως θα ταυτιστεί αρκετά, ακόμη κι αν δεν έχει ζήσει κανένα περιστατικό από αυτά που έχουν συμβεί στους ήρωες.




4) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;



Η αλήθεια είναι πως πρώτα έγραψα τον τίτλο και μετά όλο το υπόλοιπο κείμενο! Ο τίτλος «Εν λευκώ» ήταν καθοριστικός για μένα. Ήταν η καλύτερη αφετηρία που θα μπορούσα να σκεφτώ, ώστε να ξεδιπλωθεί η ιστορία που θα περνούσε το μήνυμα του παραλληλισμού μεταξύ του νευτώνειου δίσκου και της ζωής. Γιατί περιέχει τη λέξη «λευκό», αλλά και γιατί -κατά τη ταπεινή μου γνώμη- η θετική σημασία της είναι το σπουδαιότερο συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις στη ζωή. Η έννοια αυτής της φράσης ήρθε και «κούμπωσε» με τους χαρακτήρες και τα γεγονότα της πλοκής. Ευτυχώς, ο εκδοτικός οίκος αμέσως συμφώνησε με την επιλογή μου!




5)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;



Είναι αναρίθμητοι οι λόγοι που καθιστούν την ανάγνωση βιβλίων σπουδαία και ωφέλιμη. Ο
λόγος που ξεχωρίζω περισσότερο είναι η καλλιέργεια της αντίληψης. Με το διάβασμα ερχόμαστε σε μια «μαγική» επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, κουλτούρες, καταστάσεις και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας. Πιστεύω πως η ενσυναίσθηση είναι το «κλειδί» για να «ανοίξουμε» τον υπέροχο κόσμο που όλη η ανθρωπότητα επιζητεί. Έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, το διαφορετικό είναι φυσιολογικό και όλοι νιώθουν πως έχουν μια θέση σ’ αυτόν. Τα βιβλία έχουν την αινιγματική ικανότητα για να το πετύχουμε, γι’ αυτό και τα λατρεύω.




6)Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου τα επόμενα χρόνια;


Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, είμαι απολύτως σίγουρη ότι το ελληνικό βιβλίο θα παραμείνει στις ζωές και στις καρδίες μας με τη διαχρονική του αξία. Συνεχώς βλέπω γύρω μου νέους και νέες να διαβάζουν ή και να γράφουν βιβλία. Σίγουρα πάντα θα υπάρχουν και άνθρωποι που δεν συμμερίζονται αυτή την αγάπη, όμως έχω δει περιπτώσεις που ασχολήθηκαν σε μεταγενέστερη φάση της ζωής τους. Αυτές τις εικόνες θέλω να κρατάω μέσα μου. Κι όσο συνεχίζει ο εκδοτικός χώρος να δίνει θέση σε Έλληνες/Ελληνίδες συγγραφείς και δεν περιορίζεται μόνο σε μεταφρασμένες εκδόσεις, το ελληνικό βιβλίο θα παραμένει ακμαίο!




7)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή το ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα
επιλέγατε;



Είμαι από τους ανθρώπους που σε κάθε ανάγνωση ενός βιβλίου ακολουθούν κάτι σαν
«ιεροτελεστία». Θέλω να χαϊδεύω τη ράχη του, να αισθάνομαι τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, να ακούω τον μοναδικό ήχο του όταν γυρνάω τις σελίδες του, να κινώ το κεφάλι μου δεξιά- αριστερά για να βρω τις λέξεις του και να μπορώ να χρησιμοποιώ ως σελιδοδείκτες μικρά αντικείμενα που αγαπώ. Κατανοώ τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο το ηλεκτρονικό βιβλίο, όμως εμένα δεν ενεργοποιεί όλες μου τις αισθήσεις για να ταξιδέψω στην ιστορία που πλάθει ο/η εκάστοτε συγγραφέας.




8)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη
βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;



Κατά κύριο λόγο διαβάζω αισθηματικά και κοινωνικά βιβλία. Όλα τα βιβλία που έχω στη
βιβλιοθήκη μου (αν χρειαστεί να μετακομίσω χρειάζομαι ένα φορτηγό αποκλειστικά για τη
μεταφορά τους!), τα αγαπώ και το καθένα με τον δικό του τρόπο έχει ξεχωριστή θέση στην
καρδιά μου. Μου αρέσει να δανείζω βιβλία στους δικούς μου ανθρώπους, αν και η ίδια δεν
δανείζομαι, γιατί θέλω να έχω τη δυνατότητα να τα διαβάσω κι άλλες φορές. Μου αρέσει να
ξαναδιαβάζω το ίδιο βιβλίο για να αντιληφθώ λεπτομέρειες που με την πρώτη ανάγνωση δεν μπόρεσα. Αυτό το διάστημα, απολαμβάνω τη συντροφιά της αγαπημένης μου Έλενας Αντωνίου, στο βιβλίο της «Για έναν χαμένο παράδεισο».




9)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Κατοικώ στην πόλη του Κιλκίς με τον σύζυγό μου, σ’ ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και φυτά!
Εργάζομαι ως σταθμάρχης του ΟΣΕ (ναι, φοράω και κόκκινο πηλήκιο!) και θα με βρείτε
καθημερινά στα ελληνοσκοπιανικά σύνορα να διευθετώ τη διακρατική κυκλοφορία διεθνών
εμπορικών αμαξοστοιχιών. Λατρεύω τους παραδοσιακούς χορούς και την ιστορία που εκφέρουν, γι’ αυτό και δραστηριοποιούμαι ως χορευτικό μέλος στην Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες” και στην Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις» του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη. Είμαι αθεράπευτα ρομαντική και αισιόδοξη. Μου αρέσει να βλέπω μόνο το καλό γύρω μου και εκνευρίζομαι όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει. Είμαι ικανή να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα για να βρω λύση σε οποιοδήποτε ζήτημα. Ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορώ, διαβάζω συνεχώς βιβλία και δένομαι εύκολα με ανθρώπους και τις ιστορίες πίσω από αντικείμενα. Στις μουσικές μου λίστες κυριαρχούν τραγούδια της Eurovision και soundtrack αγαπημένων ταινιών. Α! Και κάθε Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα!




10) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Βρίσκομαι στη φάση της συγγραφής του επόμενου βιβλίου μου, το οποίο θα είναι το πρώτο
μέρος μιας τριλογίας αυτοτελών ιστοριών μ’ έναν κοινό παρονομαστή (τον οποίο δεν θα
αποκαλύψω για σασπένς!). Τοποθεσία και των τριών ιστοριών θα είναι πάλι το Κιλκίς, καθώς είναι πολύ σημαντικό για εμένα να δοθεί πολιτιστική και λογοτεχνική «αίγλη» στη σημερινή επαρχία. Κι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι της πόλης μου την έχουν ανάγκη…




Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το “Εν λευκώ” μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Πηγή:
https://www.pigi.gr/product/vivlio-aisthimatiko-mithistorima-en-leuko-ekdoseis-pigi/
σ’ όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία (Public, Ιανός, Πολιτεία, Πρωτοπορία κ.α.), αλλά και
κατόπιν παραγγελίας στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία!
Με πολλή χαρά σας περιμένω να γνωριστούμε:
Facebook: Eleni Eleftheriadou ( https://www.facebook.com/eleni.eleftheriadou/ )
Instagram: eleftheriadou.eleni_
Tik tok: @eleni_eleftheriadou
(https://www.tiktok.com/@eleni_eleftheriadou?_t=8ZP1azUhafV&_r=1




Εν Λευκώ
Συγγραφέας: Ελένη Ελευθεριάδου
Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή


Πάρης

Η ζωή µου στη Θεσσαλονίκη… ένα µπλεγµένο κουβάρι. Προσπαθώ να το ξετυλίξω, µα το πληγωµένο διαβολάκι µέσα µου θυµώνει µε όλα. Ανέκαθεν µε ένοιαζε µόνο ο εαυτός µου. Μέχρι που γνώρισα εκείνη και βρήκα τρόπο να πετύχω τον στόχο µου. Όµως, έκανα λάθος. Γιατί εκείνη είναι η σωστή απόχρωση στις λευκές νύχτες που µε στοιχειώνουν. Μόνο για εκείνη αξίζει να θέλω τα πάντα.

Ισμήνη


Με συντροφιά τη µουσική και τα βιβλία, έµαθα να ζω στο µικρό Κιλκίς µε αυτά που δεν µπορώ να έχω. Το κακοποιηµένο, γεµάτο σηµάδια σώµα µου αντικατοπτρίζει τη θρυµµατισµένη ψυχή µου που µάχεται απλώς για να επιβιώσει. Μέχρι που γνώρισα εκείνον, και το βίαιο παρελθόν µου δεν έχει πλέον σηµασία. Γιατί εκείνος χρωµατίζει τη ζωή µου µε το υπέρλαµπρο λευκό του απόλυτου.

Μια κατάλευκη µέρα του 1995, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχηµα ενώνει τους δρόµους δύο οικογενειών. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα και οι ζωές όσων επέζησαν έχουν προχωρήσει παράλληλα ή τουλάχιστον έτσι νοµίζουν. Ένα προξενιό µεταξύ του Πάρη και της Ισµήνης έρχεται ως εξιλέωση της οικογένειας που προκάλεσε το ατύχηµα. Κι ενώ ο γάµος τους ξεκινά µε την προϋπόθεση να είναι λευκός, οι δυο τους συγκατοικούν στο Κιλκίς και αµέσως αντιλαµβάνονται την αµοιβαία ερωτική έλξη τους. Λευκά ψέµατα και ένοχα µυστικά έρχονται στο φως. Οι ζωές όλων εκτροχιάζονται. Ο χρόνος κυλάει. Η δύναµη της θέλησης αναδύεται στην καλύτερη µορφή της. Ο λευκός καµβάς της ζωής τους αλλάζει οπτική γωνία και παίρνει αυτή που του δίνουν οι ίδιοι.

Το πρώτο αισθηµατικό µυθιστόρηµα µε φόντο την πόλη του Κιλκίς υπόσχεται να σας ταξιδέψει εκεί όπου όλα τα χρώµατα στροβιλίζονται αδιάκοπα και δηµιουργούν το πολύχρωµο λευκό της ευτυχίας. Γιατί σε τούτο τον κόσµο, «εν λευκώ» είναι ντυµένη η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard