Κατηγορία Νουβέλα Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Νίκος Ιατρού (συγγραφέας) Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (επιμέλεια), Karlopoulos & Associates (καλλιτεχνική επιμέλεια)
Έτος έκδοσης Δεκέμβριος 2017
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Δύο φιλικά ζευγάρια, θέλοντας να αποδράσουν από την πόλη και να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή, αποφασίζουν να εξερευνήσουν ένα σπήλαιο στη Μάνη με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου οδηγού.
Στις υγρές και σκοτεινές διαδρομές της σπηλιάς, οι τρεις άντρες και οι δύο γυναίκες, εκτός από τις δύσκολες διαδρομές, θα διασταυρωθούν και θα αναμετρηθούν με τις αντοχές τους, τις ενοχές τους και τις απώλειες τους.
Μια κατολίσθηση θα τους εγκλωβίσει στο σκοτάδι και στο φόβο του θανάτου.
Όταν θα ξαναβγούν στο φως θα είναι διαφορετικά όμοιοι.
Μια νουβέλα, όπου η αγωνία της πλοκής μετατοπίζεται στην αγωνία της ύπαρξης. Με γυμνή, ψυχρή και, κατά τόπους, ασθματική γλώσσα, χτίζεται αφενός η εξέλιξη των χαρακτήρων και αφετέρου αντανακλάται το δαιδαλώδες σπήλαιο στον υπαρξιακό λαβύρινθο των πρωταγωνιστών.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
1) Θα ‘ θελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζω στην Αθήνα. Είμαι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και εργάζομαι στην εκπαίδευση. Η νουβέλα «Σκόνη στο πρόσωπο» (εκδ. Ιωλκός) είναι το πρώτο μου βιβλίο.
2)Μιλήστε μας για το βιβλίο σας "Σκόνη στο πρόσωπο ".Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε ? Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας το και πόσος καιρός σας πήρε για να το τελειώσετε?
Το βιβλίο ξεκίνησε να γράφετε πριν από τέσσερα χρόνια. Ολοκληρώθηκε πριν από δύο καλοκαίρια. Για πολλά χρόνια συμμετέχοντας στα βιωματικά προγράμματα του σχολείου που δουλεύω είχα την τύχη να επισκεφτώ μαζί με τους μαθητές μου αρκετά σπήλαια. Οι υπόγειες διαδρομές των σπηλαίων, το παιχνίδι με το σκοτάδι και το φως, το ταξίδι της σταγόνας με προορισμό τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, η θερμοκρασία που μένει σταθερή σε κάθε εποχή και οι αντιδράσεις των ανθρώπων μόλις περνούν την είσοδο της σπηλιάς ήταν η έμπνευσή μου για την ιστορία της «Σκόνης».
3)Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο αναγνωστικό κοινό ,που θα διαβάσει το βιβλίο σας?
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της ιστορίας ήταν ο φόβος που άλλες φορές μετατρέπεται σε εκρηκτική ύλη και διαλύει τα πάντα, άλλες σε κολλητική ουσία και ενώνει απέναντι στην παρουσία του κι άλλες φορές μένει κρυφή πληγή που αιμορραγεί μέσα μας ακόμη κι όταν σβήνει το σημάδι στο δέρμα. Η σκόνη ή όπως λέει και ο τίτλος η «Σκόνη στο πρόσωπο» είναι κάθε μικρό ή μεγάλο που βαραίνει τη σκέψη και το βλέμμα μας, κάθε τι που σκονίζει τις μέρες μας. Και τέλος το σπήλαιο, ο πρωταγωνιστής - τόπος αυτής της ιστορίας που όπως και η ζωή μας δίνει επιλογές, μας θέτει διλήμματα. Θα μείνουμε στο σκοτάδι; θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας και θα παγιδευτούμε; ή θα βρούμε το δρόμο προς την έξοδο και το φως. Η σπηλιά μπορεί να φοβίζει αλλά στο τέλος μας δίνει επιλογές. Το έγκοιλο είναι ο πραγματικός κίνδυνος γιατί είναι ένας χώρος χωρίς πρόσβαση, χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον.
3)Διαβάζετε τα βιβλία σας μετά την έκδοσή τους ? Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε σ αυτήν την ιστορία σας ?
Μετά την έκδοση διάβασα το βιβλίο ξανά για να προετοιμαστώ για την παρουσίασή του. Δεν θα άλλαζα κάτι στην ιστορία, όσα έμαθα σε αυτό το ταξίδι θα είναι η αποσκευή μου για το επόμενο.
4)Πείτε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Θα δούμε σύντομα κάτι καινούργιο από εσάς?Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται ένα μυθιστόρημα, ακόμη όμως βρίσκεται στην αρχή. Στόχος μου όμως είναι ένα κείμενο μεγαλύτερης έκτασης από το πρώτο μου βιβλίο.
5)Πείτε μας 2 αγαπημένους σας Έλληνες συγγραφείς και 2 αγαπημένα σας βιβλία που διαβάσατε τώρα τελευταία?Από τους Έλληνες συγγραφείς ξεχωρίζω τον Θανάση Βαλτινό και τον Μισέλ Φάις. Διάβασα και υποσχέθηκα να ξαναδιαβάσω, τον «Στόουνερ» του John Williams (εκδ.GUTENBERG) και τη «Μοναδική Ιστορία» του Julian Barnes (εκδ. Μεταίχμιο)
Κε Ιατρού σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να μιλήσετε μαζί μας, για να γνωρίσουμε εσάς,το βιβλίο σας αλλά και τα μελλοντικά σας σχέδια.Ελπίζω να τα πούμε σύντομα με ένα καινουργιο σας βιβλίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!