ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ για το βιβλίο “Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ”, που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



1.Κα ΠΑΝΤΑΖΗ, συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, «Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ». Πρόκειται για μια αληθινή οικογενειακή ιστορία της προγιαγιά σας. Μιλήστε για αυτό, πότε και ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; 

Στο σπίτι ακουγόταν συχνά η ιστορία της όμορφης Ασημίνας, της προπρογιαγιάς μου που ζούσε στη Σύρο την εποχή της μεγάλης της ακμής. Έλεγαν γι' αυτήν ότι βρισκόταν εκατό χρόνια μπροστά από την εποχή της.
 Ότι ήταν κοκέτα και δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι αν δεν ήταν περιποιημένη μέχρι την εντέλεια, έλεγχε προσεκτικά ακόμα και τα τακουνάκια της! Ότι μιλούσε άπταιστα ιταλικά γιατί είχε πάει σε καλό σχολείο.
 Ότι ήταν παντρεμένη μ' έναν καραβοκύρη που τη λάτρευε και είχε τρία παιδιά. 
Μια μέρα όμως, καθώς γύριζε στο σπίτι από ένα ξωκκλήσι όπου πήγε να ανάψει ένα κερί, η τύχη της άλλαξε ξαφνικά και ήρθαν τα πάνω κάτω: Την άρπαξαν πειρατές, την πήγαν στην Πόλη και την πούλησαν στο χαρέμι του σουλτάνου! Αυτή την ιστορία άκουγα ξανά και ξανά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μια μέρα λοιπόν που η μητέρα μας την επανέλαβε για μυριοστή φορά, είπα στην αδελφή μου: "Αυτό μοιάζει με μυθιστόρημα!" 
Η Καίτη συμφώνησε. [Τι θα έλεγες λοιπόν αν γράφαμε την ιστορία της προ-προγιαγιάς μας;] τη ρώτησα. 
Με κοίταξε σκεφτική. [Πρέπει να τη γράψεις εσύ], μου είπε. 
[Γιατί; Ήταν και δική σου γιαγιά].
 [Ναι, αλλά εσύ το σκέφτηκες]. 
Κι έτσι, αποφάσισα να γράψω το μυθιστόρημα που αφηγείται όχι μόνο την ιστορία της Ασημίνας, της Συριανής αρχόντισσας που από τα σαλόνια της Ερμούπολης βρέθηκε στο χαρέμι του σουλτάνου, αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας, αφού η τύχη της ήταν αναπόσπαστα δεμένη με τη δική της.


2.Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο?Αν ήσασταν  ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Εκτός από την πληθωρική προσωπικότητα της προγιαγιάς μου, νομίζω ότι η εποχή και οι πόλεις παίζουν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας. 
Σκεφτείτε: Ερμούπολη, αρχοντική και κοσμοπολίτικη. 
Σύρος, ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, ένα υπαίθριο νεοκλασικό μνημείο όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, αρχαία Ελλάδα και Δυτικός πολιτισμός.
 Κωνσταντινούπολη, το συνώνυμο της μαγείας, η πόλη που ρεμβάζει νωχελικά στο Βόσπορο και σ' αφήνει να χαθείς στα απέραντα παζάρια, να μεθύσεις από αρώματα, μουσικές και γεύσεις, να θαυμάσεις ξακουστά παλάτια... 
Αλεξάνδρεια, η πόλη με την ελληνική αύρα που έρχεται ως εμάς από την κλασική αρχαιότητα, εκεί όπου βρισκόταν η περίφημη αρχαία Βιβλιοθήκη κι εκεί που βρίσκεται το σπίτι του Καβάφη. Εκεί όπου η ελληνική παροικία γνώρισε μοναδική κοινωνική και οικονομική ευημερία.

3) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Δεν ξεκινάω ποτέ ένα βιβλίο με σκοπό να περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Αυτό που θέλω είναι να αφηγηθώ μια όσο το δυνατόν πιο ωραία, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ιστορία. Στην πορεία βέβαια, προκύπτουν αναπόφευκτα και τα μηνύματα που είναι η πίστη στην ανθρωπιά και στην αγάπη, γιατί αυτή είναι η κοσμοθεωρία μου. Νομίζω ότι έτσι συμβαίνει με όλους τους συγγραφείς. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι απόψεις μας περνούν και στη γραφή μας, συνήθως με τρόπο έμμεσο. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο, καθώς δε μου αρέσει καθόλου ο διδακτισμός. Είμαι σίγουρη ότι ο αναγνώστης θα πάρει το έμμεσο μήνυμα, χωρίς να χρειαστεί να του κάνω μάθημα.


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου σας, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Στα περισσότερα βιβλία μου, ο τίτλος προκύπτει από πολύ νωρίς, πριν καν αρχίσω να γράφω. Έτσι και στον "Κουρσάρο", τον σκέφτηκα αυθόρμητα, τον βρήκα πολύ ταιριαστό και δεν αναζήτησα άλλους. 



5)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος  συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Θα σας απαντήσω από τη σκοπιά του αναγνώστη. Όταν κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο, το κρίνει ανεξάρτητα από την ηλικία του συγγραφέα. Θέλει να είναι γλαφυρό, καλογραμμένο, ενδιαφέρον, με μια κορύφωση. Θέλει να του αφήσει κάτι, μια γλυκιά ανάμνηση, έναν προβληματισμό. Συνεπώς, κάθε καινούργιος συγγραφέας οφείλει να είναι εξίσου καλός με έναν παλαιότερο, διαφορετικά, ο αναγνώστης δεν έχει κανένα λόγο να τον προτιμήσει. Εφόσον ο νέος συγγραφέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτές τις προδιαγραφές, είναι προτιμότερο να περιμένει να ωριμάσει, να συγκεντρώσει εμπειρίες, συνεχίζοντας να εξασκείται στο γράψιμο, την αναζήτηση ύφους κλπ. Φυσικά, χρειάζεται και πολύ διάβασμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μάθει κάποιος να γράφει.

6)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό, η ερώτηση είναι υποθετική)  και πως αντιδράτε? 


Επειδή συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια, δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. 

7)Ποια σειρά θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?


Θα κινήσω γη και ουρανό, αγάπη μου, και θα έρθω να σε βρω. Είναι η νοερή υπόσχεση που έδωσε ο Τζώρτζης στην Ασημίνα όσο βρισκόταν αιχμάλωτη στο χαρέμι και τον καλούσε κι εκείνη σε βοήθεια με τη σκέψη. Η αδιανόητα παράτολμη απόφασή του να πάει να την ελευθερώσει δείχνει και το μέγεθος της αγάπης του

8)Πως προέκυψε η συνεργασία για την έκδοση του βιβλίου σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ?


Μετά την επανέκδοση από τον Ψυχογιό του πρώτου βιβλίου μου, "Το κυνήγι της αλεπούς", ήρθε και η σειρά του "Κουρσάρου". Συνηθίζεται αυτό για παλαιότερα βιβλία που είχαν σημειώσει επιτυχία.

9)Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Λατρεύω το διάβασμα, τη μουσική, τα λουλούδια και τη σοκολάτα. Απεχθάνομαι τους άξεστους ανθρώπους, αυτούς που βασανίζουν τα ζώα κι αυτούς που δεν μπορούν να ερωτευτούν, γιατί είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους. Έχω μάθει να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο και να εκτιμώ τα απλά πράγματα. Ένα ζεστό πουλόβερ, ένα όμορφο τραγούδι, ένας περίπατος μετά τη βροχή, ένα νόστιμο φαγητό είναι για μένα μια μικρή ευτυχία. Ονειρεύομαι ότι η ανθρωπότητα θα ξυπνήσει σύντομα και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. 

10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Γι' αυτό κι εγώ περιορίζομαι στο βιβλίο που γράφω κάθε φορά ή σ' εκείνο που πλάθω με το μυαλό μου. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό σημαίνει ότι περιτριγυρίζομαι συνεχώς από τους ήρωες και τις ηρωίδες μου που δε με αφήνουν στιγμή ήσυχη. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί κάνουμε καλή παρέα. Το μόνο κακό είναι ότι αφαιρούμαι συχνά και ξεχνάω πράγματα. Ευτυχώς, οι δικοί μου με ξέρουν πια και μου το συγχωρούν...

11)Πείτε μας ,αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.

Από τους παλαιούς συγγραφείς, ξεχωρίζω τον Ντίκενς, τον Τολστόι και τον Παπαδιαμάντη. Από τους μεταγενέστερους, την Ντόρις Λέσινγκ και τον Ισιγκούρο.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Βιβλία μου μπορείτε να προμηθευτείτε πολύ εύκολα, τηλεφωνώντας χωρίς χρέωση στις εκδόσεις Ψυχογιός, στο 80011 646464. Θα τα παραλάβετε στο σπίτι σας, σε δύο εργάσιμες μέρες. Μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε και online. Φυσικά, υπάρχουν και στα βιβλιοπωλεία. Όσοι αναγνώστες θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου, θα με βρουν στο facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard