Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. NIKO ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ, του βιβλίου «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ.
Είμαι, μα κυρίως νιώθω Αιγυπτιώτης. Παρόλο που είμαι ο μόνος από την οικογένεια μου που γεννήθηκε στην Ελλάδα, εν τούτοις φέρω στην ψυχή μου τις μνήμες της ζωής όλων εκείνων των δικών μου ανθρώπων που έζησαν στη Νειλοχώρα. Παράλληλα, ως παιδί καλλιτεχνών γονιών, με ρίζες από τη Χάλκη, τη Σύμη, την Κύπρο, την Κρήτη και την Αμοργό, που ασχολήθηκαν επί χρόνια με το ερασιτεχνικό θέατρο – και όχι μόνο – σε Αλεξάνδρεια και Σουέζ, κληρονόμησα αυτή μου την κλίση στα Γράμματα. Έχω στο ενεργητικό μου συλλογές ποιημάτων και διηγημάτων, επιμέλειες εκδόσεων, πάνω από 3.000 δημοσιεύματα κάθε είδους σε αιγυπτιώτικα και μη περιοδικά κι εφημερίδες σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Αυστραλία, καθώς και αρκετές μελέτες και διαλέξεις γύρω απ΄ την ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου, ενώ έχω συγγράψει και εκδώσει 30 βιβλία. Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, έχω αποσπάσει δύο πρώτα ποιητικά βραβεία και μία τιμητική διάκριση διηγήματος στην ελληνική Νότια Αφρική, καθώς και ένα τρίτο βραβείο διηγήματος σε σχετικό πανελλαδικό διαγωνισμό.
2) Γνωρίζοντας ότι έχετε πλούσιο συγγραφικό έργο μέχρι σήμερα, πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας ; Πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή ;
Ήδη από το Γυμνάσιο καταγινόμουν με την ποίηση, ενώ οι εκθέσεις μου χαρακτηρίζονταν από μια ιδιαίτερη λυρικότητα. Έτσι, το 1990 εξέδωσα την ποιητική συλλογή ¨Κρατέρωτας¨. Παράλληλα, διαβάζοντας το βιβλίο του Μαίηλερ ¨Αρχαία Απογεύματα¨ άρχισα ¨μαγεμένος¨ να ενδιαφέρομαι για την Αρχαία Αίγυπτο, ενώ από τα συνεχή ακούσματα στο σπίτι για την Αίγυπτο των Ελλήνων γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να ασχοληθώ συγγραφικά με όλα αυτά, για τα οποία αισθανόμουν ήδη υπερήφανος.
3) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;
Δέκα περίπου χρόνια συλλογής στοιχείων και δύο χρόνια συγγραφής ¨γέννησαν¨ το βιβλίο μου αυτό που συντίθεται από όλα αυτά που αποτέλεσαν τη λεγόμενη Κοινωνική Ζωή των Ελλήνων της Αιγύπτου, εκφάνσεις της οποίας περιγράφονται, μιας ζωής από τη μια κουραστικής αφού η εντατική εργασία αποτελούσε το ζητούμενο για ένα καλύτερο αύριο, κι από την άλλη πλούσιας σε κοινωνικές δραστηριότητες κάθε λογής που εν πολλοίς διαμόρφωσαν ένα πολιτισμικό πλαίσιο μ΄ έναν αέρα κοσμοπολιτισμού, το οποίο καλούμε σήμερα Αιγυπτιωτισμό.
4) Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση, να γράψετε αυτό το βιβλίο και να καταγράψετε τόσο σημαντικά στοιχεία για τους απόδημους ΄Ελληνες που κατοικούν χρόνια στην Αίγυπτο ;
Τελειώνοντας την ιστορική τετραλογία που αποτελούν τα βιβλία μου ¨Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο¨, ¨Τα Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο¨, ¨Τα Ελληνικά Σωματεία στην Αίγυπτο¨ και ¨Οι Ελληνικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο¨, θέλησα να γράψω κάτι πιο ¨ανάλαφρο¨, κάτι που να διαβάζεται πιο εύκολα από Αιγυπτιώτες και μη, κάτι που να περιγράφει την καθημερινότητα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων με ιστορική βάση μεν και σπάνια ντοκουμέντα, αλλά λιγότερο στείρο εκφραστικά όπως η αμιγώς ιστορική καταγραφή.
5) Πείτε μας γιατί πιστεύεται ότι πρέπει να διαβαστεί από όλους τους 'Ελληνες το βιβλίο σας και όχι μόνο από τους Αιγυπτιωτες ΄Ελληνες και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε σε όσους διαβάσουν το βιβλίο σας ;
Επειδή το βιβλίο αναφέρεται σε τμήμα του Απόδημου Ελληνισμού, οι βαθμοί κοινωνικοποίησης των Αιγυπτιωτών πλουτίζονταν από διάφορους δευτερογενείς παράγοντες που σχετίζονταν για παράδειγμα από τον τόπο καταγωγής, τα ήθη και έθιμα του οποίου διέφεραν αναλόγως και τα οποία μεταδίδονταν είτε στα πλαίσια της οικογένειας, είτε μέσω των εκδηλώσεων των σχετικών Αδελφοτήτων που είχαν ιδρυθεί στη φιλόξενη Νειλοχώρα. Ακόμη, ζώντας σ΄ ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, η κοινοτική και η ιδιωτική εκπαίδευση έπρεπε να προσαρμοστεί αναλόγως, με αποτέλεσμα ουσιαστικές διαφορές με την αντίστοιχη στην Ελλάδα, με ουσιαστικό παράδειγμα την πολυγλωσσία. Επιπρόσθετα, η νοσταλγία για την πατρίδα ενδυνάμωνε την αγάπη προς αυτήν εκφραζόμενη με ουσιαστικότερες εκδηλώσεις προς ανάμνηση και ενίσχυση της, τόσο με τη μορφή μεγάλων πατριωτικών εκδηλώσεων στις εθνικές εορτές, όσο και δια εράνων και ευεργεσιών σε περιόδους κρίσεων. Και είναι ακριβώς αυτά που πρέπει να διαβαστούν κυρίως από μη Αιγυπτιώτες, ώστε να μάθουν και να κατανοήσουν καλύτερα το πως ζει ένας Απόδημος Έλληνας μακριά από τη μητέρα πατρίδα και συγκεκριμένα ένας Αιγυπτιώτης Έλληνας. Έτσι, πιστεύω, θα αισθανθούν και οι αναγνώστες του υπερήφανοι για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, μια ιδιαίτερη δηλαδή υπερηφάνεια που αποτελεί και το ¨κρυμμένο¨ μήνυμα του βιβλίου μου.
6) Αλήθεια πείτε μας πως καταφέρατε να συλλέξετε τόσες πολλές πληροφορίες, ποιος σας βοήθησε και πόσο δύσκολο ήταν αυτό.
Το Αιγυπτιώτικο Αρχείο Ν.Κ. Νικηταρίδη άρχισε να σχηματίζεται από το 1987 και διαθέτει χιλιάδες ελληνικά και ξένα βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Νειλοχώρα, που αφορούν την Αρχαία και την νεότερη Αίγυπτο, καρτ-ποστάλ, εφήμερα κάθε είδους, χάρτες, οικογενειακά αρχεία, φωτογραφίες, γραμματόσημα, αφίσες, δίσκους, μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες, κ.ά. Πιστεύω δε πως είναι το μεγαλύτερο στο είδος του ιδιωτικό αρχείο στην Ελλάδα που συνεχώς εμπλουτίζεται με αγορές και προσφορές, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο ιδιαίτερα στις μέρες μας.
7) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ;
Για να αναφερθώ στα ιστορικά βιβλία, θα πρέπει ο συγγραφέας να παραθέτει τα στοιχεία με τρόπο ουδέτερο, μακριά από τις δικές του ιδεολογικο-πολιτικές πεποιθήσεις, ώστε ο αναγνώστης να βγάζει τα συμπεράσματα του και όχι να κατευθύνεται. Η γνώση του αντικειμένου, ο επιστημονικός τρόπος γραφής, οι σαφείς καταγραφές πηγών και υποσημειώσεων και τα ¨σωστά¨ ελληνικά αποτελούν μέρη του ¨πακέτου¨ που είπατε.
8) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε ;
Οι ως το 1930 γεννηθέντες Αιγυπτιώτες Εικαστικοί και η λεπτομερή καταγραφή της συνεισφοράς των Αιγυπτιωτών σε Ελλάδα και Αίγυπτο είναι τα δύο βιβλία που εδώ και καιρό ετοιμάζω, το δεύτερο δε και με επί τόπου έρευνα για την απόκτηση αυθεντικών φωτογραφιών πολλών ευεργετημάτων.
9) Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία ;
Τα ταξίδια και τα βιβλία συμπληρώνουν κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, ενώ και από μόνα τους μπορούν να σταθούν ως γνωστικά αντικείμενα υψηλής αξίας.
Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.
Το βιβλίο μου μπορεί ο καθένας να το παραγγείλει στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς του και οι εκδόσεις Αγγελάκη θα το στείλουν άμεσα. Αν τώρα κάποιος θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μου, το mail μου είναι : nbnikit@gmail.com
Καλησπέρα αγαπητέ κύριε ΝΙΚΗΤΑΡΊΔΗ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι μες την χαρά που που σας δίνω με το ΣΧΌΛΙΌ μου .........
Λυπάμαι που δεν μπόρεσα ακόμη να βρω το C.D. Τω΄ν ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΏΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΏΝ , για να σας το παραδώσω---ΕΎΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΊΝΩ ΣΥΝΕΠΉΣ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ --<> ..
Να είστε καλά
Διαγραφή