ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΧΑΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ για το βιβλίο της «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΧΑΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ του βιβλίου «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ» που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ.



1) Κα ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Το μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες , είναι μια ιστορία που ξεκίνησα να γράφω αμέσως μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, και ολοκληρώθηκε σε περίπου ένα μήνα! Η πηγή έμπνευσης μου είναι πάντα τα παιδιά και ο τρόπος που βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο! 


2)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας?

Έχω προσπαθήσει μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα που ζούνε τα δυο αδέρφια, να περάσω διάφορα μηνύματα και αρχές με τα οποία συμφωνώ και εγώ προσωπικά και θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο! Η οικογένεια, το μοίρασμα, η αλληλεγγύη καθώς και η προσφορά είναι μερικά από τα μηνύματα αυτά! Παρόλα αυτά, το βαθύτερο νόημα του βιβλίου και η γεύση που θα ήθελα να αφήσει στο τέλος είναι αυτό το μοναδικό ταξίδι από την παιδική ηλικία στην προεφηβεία, και πως όσο και να «μεγαλώσει» κάποιος, είναι όμορφο να κρατάει μέσα του ένα κομμάτι της παιδικής του ηλικίας! Να μην πάψουν μικροί και μεγάλοι να πιστεύουν στη μαγεία - όπως και αν τη μεταφράζουν! 


3) Το βιβλίο σας είναι απλά γραμμένο και κατανοητό στα παιδιά, όμως έχει και υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο σας κ. ΙΩΑΝΑ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ που έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Πιστεύω πολύ στη σημασία της εικονογράφησης στο παιδικό βιβλίο, όμως προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τελικό αποδέκτη, που είναι τα παιδιά! Είναι πολύ όμορφες οι περίτεχνες εικονογραφήσεις, μα τα παιδιά πολλές φορές χρειάζονται κάτι πιο απλό και κατανοητό - όπως και στη συγγραφή. Κάτι που να μπορούν να κατανοήσουν, να ταυτιστούν, και γιατί όχι να προσπαθήσουν εύκολα να αναπαράξουν τους αγαπημένους τους ήρωες. Είμαι πολύ τυχερή και ευγνώμων για τη συνεργασία μου με την Ιωάννα Αθανασοπούλου, ήταν μια υπέροχη συνεργασία χωρίς κανένα πρόβλημα! Με διάλογο, εμπιστοσύνη, αγάπη για το βιβλίο και ελευθερία βγήκε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, που ήδη τα παιδιά έχουν αγαπήσει! Αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός μας! 


4) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Γενικά δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στα βιβλία, και όρια ηλικίας. Η φαντασία των παιδιών είναι ανεξάντλητη και αν ένα βιβλίο τους κάνει κλικ δεν θα πρέπει τα όρια να τα αποτρέψουν από την επαφή τους με ένα βιβλίο! Σαφώς και λόγω κειμένου θα έλεγα πως είναι για παιδιά από 8 ετών και πάνω, όμως ήδη το έχουν διαβάσει και μικρότερα παιδιά - είτε τμηματικά , είτε τους το έχουν διαβάσει οι γονείς τους και τους άρεσε πολύ! Πιστεύω πως τα παιδικά βιβλία μπορούν να διαβάζονται και από ενήλικες γιατί ποιος δε θέλει στη σημερινή πραγματικότητα να μεταφερθεί για λίγο σε άλλους - πιο όμορφους και αθώους - κόσμους!


5) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Όσο το σκέφτομαι δεν ξέρω αν διάλεξα εγώ τη συγγραφή παιδικών βιβλίων ή αυτή εμένα! Διαβάζω και γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και πάντα ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτό, αφού είναι το μόνο που με γεμίζει και με κάνει να νιώθω ολοκληρωμένη! Διαβάζω διάφορα είδη βιβλίων, όμως, όσον αφορά το γράψιμο, στο παιδικό βιβλίο αισθάνομαι πιο ελεύθερη να δημιουργήσω και να πλάσω κόσμους από το πουθενά. Από την άλλη, μου αρέσει το ότι είναι πιο δύσκολο είδος, αφού τα παιδιά πάντα είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Επίσης, απαιτείται πάντα από την μεριά των δημιουργών σεβασμός στα παιδιά, αγάπη, και τρυφερότητα - και όλη αυτή η διαδικασία με κάνει και εμένα να γίνομαι πάλι παιδί , και να βλέπω τον κόσμο με έναν άλλο τρόπο! 


6) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Από όσο πιο νωρίς γίνεται! Όπως έχουν δείξει έρευνες τα βρέφη μπορούν να ακούν ήδη από την κοιλιά της μαμάς τους, και ένας τρόπος για να συνδεθούν μέσω της φωνής,  είναι η ανάγνωση παραμυθιών! Τα βιβλία πρέπει να υπάρχουν στο χώρο των παιδιών από μικρή ηλικία ,και να είναι ελεύθερα να επιλέγουν αυτά που θέλουν και τα ευχαριστούν. Φυσικά, δεν πρέπει οι γονείς να αμελούν να παρακολουθούν τα ενδιαφέροντα των παιδιών, και τις κλίσεις που έχουν. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος είναι η προσφορά των βιβλίων και η ελευθερία της επιλογής! Όσο και να μου αρέσει να γράφω για παιδιά, δε συμφωνώ με τους γονείς που σπρώχνουν τα παιδιά τους με το ζόρι στην ανάγνωση βιβλίων αν αυτή δεν τα ευχαριστεί, και αυτό πιστεύω πως έχει μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα! 


7) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;

Διάβαζα από πολύ μικρή ηλικία και έχω πολλά βιβλία που ξεχώρισα! Από τους κλασικούς «παραμυθάδες» αγαπούσα - και συνεχίζω να αγαπώ - τον Άντερσεν και τους αδερφούς Γκριμ. Επίσης, μου άρεσαν πολύ τα λαϊκά παραμύθια. Άλλοι συγγραφείς που έχω συνδυάσει με την παιδική μου ηλικία είναι Ρόαλντ Νταλ, Όσκαρ Ουάιλντ, Κίρα Σίνου, Ζωρζ Σαρή, Άλκη Ζέη, Μάνος Κοντολέων, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βούλα Μάστορη και πολλοί άλλοι! 


8) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν ένα «καλό» βιβλίο, και τις περισσότερες φορές είναι υποκειμενικό! Όσον αφορά το παιδικό βιβλίο, νομίζω ότι αν δεν έχει ακραίες απόψεις, είναι γραμμένο με σεβασμό και αγάπη στη γλώσσα των παιδιών και μπορεί να μιλήσει στην ψυχή τους, είναι η σωστή επιλογή! 


9) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

Ετοιμάζω μια ακόμη ιστορία για παιδιά, αρκετά διαφορετική αυτή τη φορά, και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα! Όσον αφορά τους ενήλικες, πειραματίζομαι με μια ποιητική συλλογή η οποία έχει κοινωνικό απόηχο, και αφορά τη σύγχρονη πραγματικότητα! 


Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για αυτήν την όμορφη συζήτηση! Το βιβλίο «Μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες», εκτός από το site των εκδόσεων Κομνηνός, μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία ( Ιανός, Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Πρωτοπορία , Διαγώνιος Νέα Μάκρη κ.α.) και E shop, και φυσικά με παραγγελία σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο! Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου είτε μέσω mail, είτε με μήνυμα στα social media! 

 Mail : readoclock1@gmail.com 

Instagram : readoclock.gr 

Ομάδα στο Facebook : Χαρά Σωτηροπούλου, Συγγραφέας : https://www.facebook.com/groups/495485724878656/?ref=share_group_link


Μια μέρα αλλιώτικη από τις άλλες
Συγγραφέας: Σωτηροπούλου Χαρά
Εικονογράφηση: Ιωάννα Αθανασοπούλου

Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και η Αλίκη, περνούν τις μέρες τους συνηθισμένα, μέχρι τη στιγμή που όλα...ανατρέπονται.
Μια βροχερή μέρα, ξεχνούν τα κλειδιά του σπιτιού τους και μένουν έξω από αυτό. Η ατυχία τους θα τους οδηγήσει σε μία μοναδική ανακάλυψη: Το κλειδί που βρίσκεται κάτω από το χαλί της εξώπορτας... τους μιλά και μάλιστα τους βοηθά να μπουν μέσα στο σπίτι.
Με τη συζήτηση μαζί του τους αποκαλύπτεται ένας νέος κόσμος, στον οποίο όλα τα αντικείμενα έχουν φωνή αλλά και ψυχή!
O Γιώργος αποφασίζει να μιλήσει μαζί τους, να τα ακούσει και να κάνει ό,τι μπορεί για να τα δει ευτυχισμένα. Θα μιλήσει με τη σχολική σάκα του, το βιβλίο της γλώσσας και το σοφό ρολόι του
τοίχου τους. Ακόμη, θα ακούσει τι έχουν να πουν τα παιχνίδια, η μπάλα του, τα επιτραπέζια και τα παλιά του στρατιωτάκια.
Να, λοιπόν που κάθε αντικείμενο, σαν αυτά που αγνοούμε στην καθημερινότητά μας, έχει να προσφέρει γνώση και μαθήματα ζωής στον Γιώργο αλλά και σε όλους τους μικρούς αναγνώστες!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard