ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ.ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΑΔΗ για το βιβλίο του ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΑΔΗ  με το βιβλίο του ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ



Ο Γιώργος Ευγενιάδης δεν γράφει απλά βιβλία μαγειρικής, ανοίγει  δρόμους δημιουργίας μέσα από μια ιδιαίτερη φιλοσοφία, μέσα από από τις σελίδες τους, σ' όλους μας. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το 3ο βιβλίο της σειράς  ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία για μια χαλαρή και ευχάριστη κουβέντα μαζί του.



Κε ΕΥΓΕΝΙΑΔΗ,  3ο βιβλίο από την σειρά  ΑΠΛΆ ΚΑΙ

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ .  Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε αυτή τη φορά να

συνεχίσετε με ένα νέο βιβλίο? Τι νέο φέρνει το πράσινο βιβλίο σας σε

σχέση με τα προηγούμενα (μπλε και κίτρινο)?


H έμπνευση υπήρχε από την αρχή. Από την αρχή η σκέψη ήταν η

δημιουργία μιας σειράς βιβλίων μαγειρικής ζαχαροπλαστικής εντελώς

αντίθετη με αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια αλλά

εμπνευσμένη μέσα από την πραγματικότητα μιας τάξης ενός δημόσειου

ειδικού σχολείου. Βιβλία χωρίς γραμμάρια και δοσομετρητές, χωρίς

παράξενα υλικά, χωρίς πολύπλοκο κείμενο. Έτσι μετά την

αρτοζαχαροπλαστική και την μεσογειακή του μπλε και κίτρινου βιβλίου

αντίστοιχα, σειρά είχε το νέο πράσινο βιβλίο με συνταγές Vegan διατροφής

χωρίς ζωικά προϊόντα. Το μπλε βιβλίο μάλιστα επανακυκλοφόρησε από τις

εκδόσεις Υδροπλάνο σε νέα επαυξημένη έκδοση με επιπλέον συνταγές!


Ποια συνταγή από το νέο βιβλίο σας θα λέγατε ότι εκφράζει το

''πνεύμα''  του ''Απλά και δημιουργικά?


Δεν θα πω συνταγή γιατί είναι όλες άλλα θα πω ότι είναι τα δύο

φωτογραφικά κολλάζ στην αρχή του βιβλίου που δείχνουν την

δημιουργικότητα και αγάπη που φτιάχτηκαν οι συνταγές αυτές από τους

ίδιους του μαθητές. Μάλιστα οι περισσότερες φωτογραφίες καθώς και το

στήσιμο των πιάτων είναι σε δική τους λήψη.


Το βιβλίο σας έχει αρκετές συνταγές που θυμίζουν μαμά. Υπάρχει

γλυκό ή φαγητό που να σας θυμίζει για πάντα το σπίτι σας και τα

παιδικά σας χρόνια?


Μαμά και γιαγιά! Ναι σχεδόν όλες μιας και αποτελούν συνταγές των

γιαγιάδων και προγιαγάδων μου. Μεγάλωσα ανάμεσα σε δυο κόσμους,

αυτόν της Μικράς Ασίας αλλά και του Πόντου με την γαστρονομία να έχει

ιδιαίτερη σημασία και όλο αυτό νομίζω αποτυπώνεται μέσα στα βιβλία μου,

όπου στο τέλος κάθε συνταγής αναφέρεται και μια μικρή ιστορία τους.


Υπάρχουν σχέδια για κάποιο καινούργιο βιβλίο ή κάποιο άλλο

δημιουργικό project ?


Η σειρά βιβλίων θα συνεχιστεί με ένα βιβλίο που θα φτιάχνεις το δικό σου

προϊόν, όπως γιαούρτι, τυρί, μαρμελάδες κτλ. Ως Τεχνολόγος Τροφίμων

υπάρχει η τεχνογνωσία στο πλαίσιο αυτό άλλα είναι και κάτι που

φτιάχνουμε και στο σχολείο με τους μαθητές.


Ποια είναι η φιλοσοφία σας γύρω από την μαγειρική και την Αρτο

ζαχαροπλαστική?


Θα πω αυτό που μου έμαθε η οικογένεια μου, “το καλύτερο γλυκό και

φαγητό του κόσμου βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου, είναι αυτό που έφτιαξες

με απλά υλικά μόνος σου και μοιραστικές με την οικογένεια και

αγαπημένους ανθρώπους”.


Το βιβλίο σας έχει συνταγές με απλά καθημερινά υλικά, οδηγίες για

την εκτέλεση τους αλλά και εικονογράφηση που σίγουρα βοηθάει πολύ

και τον πιο αρχάριο. Εικονογράφος η κα Δέσποινα ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ.

Μιλήστε μας για την συνεργασία σας και πως φθάσατε σ αυτό το

εκπληκτικό αποτέλεσμα.


Η Δέσποινα έκτος από συνεργάτης είναι και οικογένεια. Στην

πραγματικότητα είμαστε ξαδέρφια και έχουμε μεγαλώσει από μικρά μαζί με

κοινά βιώματα μιας και οι παππούδες μας ήταν αδέρφια. Μπόρεσε από την

αρχή να αντιληφθεί την απλότητα που ήθελα να αποτυπώσω ως τρόπο

σκέψης μιας από τους μαθητές δίνοντας ταυτόχρονα και μια διαφορετικά

σύγχρονη ματιά στον παρωχημένο τρόπο αντίληψης των ειδικών σχολείων

και της εκπαίδευσης. Και νομίζω πως τα καταφέραμε!


Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να κάνετε συνταγές προσιτές σ΄ όλους

μας, ανεξάρτητα από την εμπειρία που έχουμε στην κουζίνα;


Τόσο ώστε ένας μαθητής να σου λέει “κύριε με το βιβλίο αυτό τα

καταφέρνουμε καλύτερα!”


Όταν ξεκινάτε μια συνταγή τι είναι αυτό που σκέφτεστε πρώτο? Την

γεύση την εικόνα ή κάτι άλλο?


Την αγάπη και την συνεργασία με την οποία φτιάχτηκε.


Αν έπρεπε να διαλέξετε 3 υλικά για να μαγειρέψετε σε μια δύσκολη

περίοδο επιβίωσης, ποια είναι αυτά?


Τα τελευταία χρόνια τα θεωρούμε όλα δεδομένα στην ζωή μας, ψάχνοντας

το καλύτερο και πιο περίεργο φαγητό ή πρώτη ύλη. Ψωμί χωρίς γλουτένη,

ζάχαρη από καρύδα, μη επεξεργασμένη ζάχαρη, vegan κρέας κτλ.

Σε περίοδο επιβίωσης όμως πρέπει να σκεφτούμε καλά ότι αυτά δεν θα μας

σώσουν. Αντίθετα θα επιστρέψουμε στο απλό αλεύρι και την λευκή

επεξεργασμένη ζάχαρη (για υδατάνθρακες), το κρέας (ίσως και σε

κονσέρβα) και τα απλά αυγά (για πρωτεΐνη), το ελαιόλαδο (για λιπαρά) και

τα χόρτα του βουνού (για φυτικές ίνες). Αυτά θα επέλεγα.

Καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί και με μέτρο σε όλες τις διατροφικές

επιλογές προς τα παιδιά μας, δείχνοντάς τους την πραγματική και

ρεαλιστική εικόνα του κόσμου που ζούμε. Το μυστικό είναι όπως λέω και

στην αφιέρωση προς τους γονείς μου στο δεύτερο κίτρινο βιβλίο το ρητό

“μέτρον άριστον” ...


Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνδυασμοί γεύσεων?


Αυτες που μου θυμίζουν την οικογένεια μου και αγαπημένα πρόσωπα, όπως

η Λουίζα στο φαγητό από την γλάστρα της αγαπημένης μου θείας

Δέσποινας ή η κανέλα στο κρέας που έβαζε η γιαγιά μου. Δεν είναι

συνδυασμοί, άλλα είναι λεπτομέρειες που κάνουν όμως την διαφορά!


Αν η κουζίνα σας είχε ήχο, τι μουσική θα θέλατε να παίζει όσο εσείς

δημιουργείται?


Είναι μια λίστα με jazz μουσική (που μ αρέσει να ακούω και να χορεύω

μαζί με τους μαθητές) την οποία την φτιάξαμε μαζί και είναι η παρακάτω!

https://www.youtube.com/watch?v=4GYqOzpnSXU&list=PLClaYAkXmN9

B7MeWYTTx_ZBbpIzoNK78i


Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη

συζήτηση μας, πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να

βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να

επικοινωνήσουν μαζί σας;


στην ιστοσελίδα των βιβλίων https://aplakaidiaforetika.gr/

στο προφίλ μου στο instagram

https://www.instagram.com/evgespecialeducation/

και στην σελίδα μου στο facebook

https://www.facebook.com/GeorgeEvge




AΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
Συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα
(Vegan Διατροφής)
σε διαφορετική διάσταση
Συγγραφέας: @Γιώργος Ευγενειάδης
Εικονογράφηση: Δέσποινα Παπαχριστούδη
Γλώσσα έκδοσης: Ελληνική


Το πράσινο βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» - συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (Vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση, είναι το 3o βιβλίο της σειράς «Απλά & Διαφορετικά», το οποίο αποτυπώνει 42 συνταγές μαγειρικής και αρτοζαχαροπλαστικής με τον μοναδικό σκίτσογραφημένο τρόπο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής το 2019 στο πρώτο, μπλε, βιβλίο της σειράς.

Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι τα υλικά και η διαδικασία των συνταγών παρουσιάζονται βήμα βήμα με σκίτσα και κείμενο, καθιστώντας πιο εύκολη την ανάγνωση, την κατανόηση και ως εκ τούτου και την εκτέλεσή τους. Επίσης, σκοπίμως δεν απαιτείται η χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, προκειμένου οι συνταγές και η υλοποίησή τους να είναι ακόμα πιο απλή. Τα υλικά είναι απλά, καθημερινά, όχι επεξεργασμένα και μπορεί να τα βρει ο καθένας μας είτε ζει στην πόλη είτε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή σε ένα ορεινό χωριό. Η ιδέα προέκυψε από τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι μαθητές του συγγραφέα. Μαθητές με Αναπηρία (νοητική υστέρηση και αυτισμό) και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
Στις συνταγές του βιβλίου δεν περιλαμβάνεται κανένα ζωικό προϊόν, μπορούν, επομένως, να ενσωματωθούν κάλλιστα σε μια Vegan Διατροφή.

Το βιβλίο περιέχει συνταγές των γιαγιάδων και προγιαγιάδων του συγγραφέα από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, το Σιδηρόκαστρο και τη Βυρώνεια Σερρών, τις οποίες έφτιαχναν κυρίως την περίοδο της Σαρακοστής. Για παράδειγμα:
• Ντολμαδάκια με γέμιση από κουκιά,
• λαχανοντολάδες στον φούρνο με γέμιση πουρέ πατάτας με πλιγούρι,
• παραδοσιακό Μικρασιάτικο λουκούμι-ψωμί,
• μους τσουκνίδας,
• σάμαλι με μαστιχόνερο κ.ά.

Ο Γιώργος Ευγενειάδης γεννήθηκε στις Σέρρες και
μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο και στη Βυρώνεια Σερρών.
Από μικρή ηλικία συνειδητοποίησε τη μαγεία αυτού
του επαγγέλματος και τη δυνατότητα του παιδαγωγού
να αλλάξει και να καθοδηγήσει τη ζωή των μαθητών
του. Σπούδασε συνειδητά Τεχνολογία & Επιστήμη των
Τροφίμων, αλλά στην πορεία της επαγγελματικής του
αναζήτησης θέλησε να γεφυρώσει τις γνώσεις του με
την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.
Ολοκλήρωσε σχεδόν παράλληλα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, ένα στη Διασφάλιση
Ποιότητας των Τροφίμων και ένα στην Ειδική Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές
Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille.
Εργάζεται στη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση καθώς και στην Κατάρτιση Ενη- λίκων, λέγοντας
«Εύγε ... στη Διαφορετικότητα» και στις καινοτόμες δράσεις της, και προβάλλοντας μια
άλλη πλευρά της.
Site: https://aplakaidiaforetika.gr/
Facebook page: https://www.facebook.com/GeorgeEvge
Instagram: https://www.instagram.com/evgespecialeducation/...
TikTok: https://www.tiktok.com/tag/evgespecialeducation 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard