ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ », ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ »,τη συγγραφέα κ.ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ . 

Κα ΜΠΑΙΛΑ ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα. 



1) Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς ,για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

-Πάντα ήμουν και παραμένω αναγνώστρια. Πριν από έντεκα χρόνια όμως αποφάσισα να δοκιμαστώ στη μεγάλη φόρμα του μυθιστορήματος και άρχισα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο. 

2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ » . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

 - Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ολοκληρώθηκε στη διάρκεια δύο χρόνων. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο είναι ενταγμένο απόλυτα στο ιστορικό πλαίσιο του τέλους του δέκατου ενάτου αιώνα και στην μετάβασή προς στον εικοστό, έναν αιώνα που ξεδιπλώνεται διάστικτος από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ορόσημα μιας εποχής που άλλαξαν τον κόσμο. Από την τελευταία μεγάλη σφαγή των χριστιανών από τους Τουρκοκρητικούς, το 1898, στην Κρητική Πολιτεία και στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, κι από εκεί στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Εθνικό Διχασμό, και από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τον Β΄, το μυθιστόρημα εμπεριέχει την ανθρώπινη περιπέτεια της προσωπικής αναζήτησης στην πάροδο ενός αιώνα διάστικτου από τα αποτελέσματα των ιστορικών συγκυριών. Περιγράφει έναν άνθρωπο που βρέθηκε στη δίνη των εξελίξεων και πέρασε όλη του τη ζωή, αναζητώντας έναν τρόπο να εκφράσει την καλλιτεχνική του ανησυχία, να βρει δρόμους στους οποίους θα διοχετεύσει τη μοναχική του φύση, σε μια εποχή κατά την οποία η τέχνη μοιάζει να μην έχει καμιά απολύτως αξία. - 

3)Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας? Μιλήστε μας για τον ήρωά σας τον Ανέστη ,έναν άνθρωπο με καλλιτεχνικές ευαισθησίες ,που ζει σε μια εποχή, όπου συμβαίνουν πολλά ιστορικά γεγονότα και η ζωγραφική είναι το πάθος του .

 - Πηγή έμπνευσης ήταν μια φράση του Νίκου Εγγονόπουλου: «Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η τέχνη». Προσπάθησα λοιπόν να παρακολουθήσω την πορεία ενός μοναχικού ανθρώπου η ζωή του οποίου κινείται ανάμεσα στους τρεις αυτούς άξονες: τη ζωή, τον θάνατο και την τέχνη. Γι αυτό και το μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από αυτούς τους άξονες και από έναν ακόμα: την Ιστορία 

4)Το βιβλίο σας είναι προϊόν φαντασίας ή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα? 

- Το βιβλίο ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά διαδραματίζεται σε ένα συγκεκριμένο και πραγματικό ιστορικό πλαίσιο που εκτείνεται από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, και συγκεκριμένα από τις 25 Αυγούστου 1898 έως και το 1970, μέσα στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα δηλαδή. 

5)Στο βιβλίο σας δίνετε αρκετές πληροφορίες και ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν την ίδια περίοδο που διαδραματίζεται η ιστορία του. Κατά την συγγραφή του βιβλίου σας συναντήσατε δυσκολίες στην συγκέντρωση και την σύνδεση των πληροφοριών και πως τις ξεπεράσετε ? 

- Όχι ιδιαίτερα. Η συναρμογή, η επιλογή και η ανασύνθεση των ιστορικών στοιχείων είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που απαιτείται από τον συγγραφέα για να γραφεί ένα μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο ιστορικό άξονα και που προσωπικά πιστεύω ότι οφείλει να παραμένει αθέατη στον αναγνώστη. Η δυσκολία του μυθιστορήματος αυτού ήταν η αποτύπωση όλων αυτών των ψυχολογικών διακυμάνσεων που περνούσε ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο ζωγράφος Ανέστης. 




6)Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θεωρείται ότι είναι δυνατά του στοιχεία? 

- Νομίζω ότι θα εκτιμούσα τη γλωσσική αγωγή του βιβλίου και τις αφηγηματικές τεχνικές που το χαρακτηρίζουν. 

7)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης που θα το διαβάσει? 

Πώς η τέχνη πρέπει να αγγίζει τον κόσμο και να αποτυπώνει τα πάθη του και πως σημασία δεν έχει η καταγραφή μιας ιστορικής περιόδου αλλά η ανάδειξη της φλόγας και του πάθους που τη δημιούργησε, κυρίως όμως ο ίδιος ο άνθρωπος και όλα όσα τον σημαδεύουν στο ανελέητο πέρασμά της. 

8)Πως επιλέξατε τον τίτλο του βιβλίου σας «ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ»? Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να τον αλλάξετε?

 - Θα σας απαντήσω με ένα απόσπασμα του βιβλίου Αφού πρώτα σας πω ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο είχα τον τίτλο αυτό στο μυαλό μου και δεν σκέφτηκα να τον αλλάξω. 
«Καταπαλεύω με τις σκιές ολόγυρά μου και αποδιώχνω τους φόβους μου. Τις βάζω σε μια σειρά κι ύστερα αρχίζω να ζωγραφίζω. Για να μην ξεχάσω. Βλέπεις, ο άνθρωπος εύκολα βγάζει από το μυαλό τα άσχημα τούτης της ζωής! Τα αποδιώχνει, επειδή δε θέλει να τα θυμάται. Έτσι κάνω από παιδί. Τις νύχτες παίζω με τις σκιές των φόβων μου, για να τους ξεπεράσω». 

9) Αν σας ζητούσα να μας αφιερώσετε μια φράση ,ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας, ποιο θα ήταν αυτό? 

- Θα διάλεγα μάλλον την πρώτη φράση του βιβλίου: «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Έρχεται μια μέρα και, ενώ όλα παραμένουν ολόιδια, εμείς δεν υπάρχουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας δει να διαβαίνουμε τους γνώριμους τόπους, ούτε να ακούσει τη φωνή μας. Μετατρεπόμαστε σιγά σιγά σε σκιά μιας ομίχλης· και η ομίχλη σκεπάζει, σβήνει ό,τι έως εκείνη τη στιγμή άγγιζε η μορφή μας». 

10)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μιλήσατε μαζί μας για εσάς και το βιβλίο σας και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


 - Σας ευχαριστώ κι εγώ. Μπορείτε να με βρείτε στα social media όπου διατηρώ λογαριασμούς και χαίρομαι να επικοινωνώ με τους φίλους αναγνώστες, στο μπλογκ μου tbailavaila.blogspot.com αλλά και μέσω των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, οι οποίες διακινούν τα βιβλία μου σε όλα τα βιβλιοπωλεία. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard