καλοκαίρι+καφέ frappé + τα μυστικά του

♥♥♥♥Καλοκαιριάζει και όλοι πίνουμε ένα παγωμένο καφέ ,έναν espresso freddo ,freddo Cappuccino ,Fredoccino,καφέ frappé και ότι άλλο περιέχει καφέ και πάγο.


1400440_860962363933213_6904137435859669872_o

Προσωπικά  θα επιμείνω σε αυτό το σκεύασμα καφέ frappé που επινόησε ο δικός μας Έλληνας και Θεσσαλονικιός, Δημήτρης Βακόνδιος πολλά χρόνια πριν ,το 1957 και ενώ βρισκόταν στην έκθεση Θεσσαλονίκης σε μια παρουσίαση προϊόντων της Νεστλέ , σε μια προσπάθεια του να πιει ένα ζεστό  καφέ και ενώ δεν έβρισκε ζεστό νερό ,πήρε ένα σέικερ και χτύπησε τον στιγμιαίο καφέ με ζάχαρη και έτσι δημιουργήθηκε ο frappé που έγινε εθισμός στην Ελλάδα αλλά και όσους ξένους έρχονται εδώ και από περιέργεια θέλουν  να τον δοκιμάσουν.
Ο καφές frappé περιέχει στιγμιαίο καφέ ,νερό και αν θέλουμε προσθέτουμε ζάχαρη , γάλα και παγάκια.
Πως όμως θα φτιάξουμε  ένα καλό καφέ ,τι αναλογίες θα χρησιμοποιήσουμε ,σε τι ποτήρι θα τον πιούμε?
Ρωτήσαμε τους καλύτερους και μας αποκάλυψαν τα μυστικά τους.
Η λέξη φραπέ frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος.
Για αυτό θα χρειαστούμε ένα χτυπητήρι ,ένα σέικερ κατά προτίμηση μεταλλικό που θα τον κάνει αφρώδη και κρύο.
Θα ρίξουμε πρώτα 2 κουταλιές του γλυκού νες καφέ και αμέσως μετά 2 κουταλιές ζάχαρη αν τον θέλουμε γλυκό ή 1 κουταλιά αν τον θέλουμε μέτριο.
Ρίξτε μέσα παγωμένο νερό ίσα που θα καλύψει τα υλικά ,όχι πολύ νερό γιατί θα γίνει όλο αφρός ,βάλτε και ένα παγάκι .
Κλείστε το σέικερ και ανακαινίστε καλά για να γίνει ο αφρός πηχτός .
Σε ένα ψηλό ποτήρι τοποθετήστε παγάκια και ρίξτε το μείγμα καφέ από το σέικερ ,προσθέστε αν θέλετε γάλα και προσθέστε νερό μέχρι να συμπληρωθεί το ποτήρι .Τοποθετήστε ένα καλαμάκι ,με το οποίο θα τον πιείτε . Αναδεύεστε με το καλαμάκι πριν ξεκινήσετε να τον απολαύσετε .
Για να είναι πετυχημένος ο καφές σας πρέπει να έχει σκούρο χρώμα στο κάτω μέρος του ποτηριού ,αυτό σημαίνει ότι έχει διατηρήσει και το άρωμά του και στο επάνω μέρος να είναι ο αφρός πηχτός και με ελαφρύ μπεζ καφέ χρώμα. Φυσικά η ζάχαρη να έχει διαλυθεί και να μην την ρουφάς με το καλαμάκι.
Οι ειδικοί μας είπαν να χρησιμοποιούμε μεγάλα παγάκια και όχι μικρά ,γιατί λιώνουν πιο γρήγορα και ο καφές νερώνει και χάνει την γεύση του. Επίσης προσοχή στην αναλογία νερού στο σέικερ ,για να μην έχουμε μόνο αφρό .Η ποσότητα του γάλατος είναι επιλογή του καθενός και αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια κουτάλια παγωτό κρέμα ή να τον πιείτε σκέτο.

frap2.jpg


Το ποτήρι πρέπει να είναι απλό και γυάλινο και η βάση του επίπεδη .
Επειδή ο frappe έχει πατρίδα την Θεσσαλονίκη και όλα εκεί κυλούν <<χαλαρά>> το καλαμάκι καλό είναι να κάνει ένα σπάσιμο ώστε να τον απολαμβάνουμε αραχτοί μέχρι και ξαπλωμένοι στην πολυθρόνα μας και να μην χρειάζεται να σηκωνόμαστε για να ρουφήξουμε. Φυσικά προσοχή στο τέλος ,φροντίστε να μην κάνετε θορύβους με το καλαμάκι και ενοχλείτε.
Όπως και να τον κάνετε ,οι πολλές δοκιμές θα φέρουν το ικανοποιητικό αποτέλεσμα που θέλετε  ,απολαύστε τον καφέ frappé ,την φραπεδιά σας ή το φραπόγαλο (έχει ένα σωρό ονόματα) και πείτε στην υγειά μας με ένα ποτήρι νερό!!!
Το καλύτερο ρόφημα στιγμιαίου καφέ για καφέ frappe ,♥κατά την άποψή μου είναι αυτό της Nestlé ,  το Nescafe Classic ,με διαφορά και μάλιστα με την μορφή κόκκων. Έχω δοκιμάσει διάφορους στιγμιαίους καφέδες αλλά έχω καταλήξει σ αυτό.


Αν και εσάς σας αρέσει ο καφές frappé και ξέρετε κάποιο μυστικό επιτυχίας του ,γράψτε μας ένα σχόλιο να το μάθουμε και εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard