Καλημέρα σας,σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «ΤΟ [ΣΧΕΔΟΝ] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ 82ΧΡΟΝΗΣ »,την κύρια ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΜΑΝΙΝΑ που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ .
Κα Ζουμπουλάκη ,ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.
10) Πείτε μας ,αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς.
1) Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς ,για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?
«Δούλευα στα περιοδικά από την δεκαετία του ΄80, έγραφα ρεπορτάζ, κείμενα, τα πάντα όλα. Και κάποια στιγμή έγραψα ένα διήγημα. Το σουλούπωσε ο πρώτος μου εκδότης, πρότεινε να γράψω κι άλλα, κι έβγαλε μια πρώτη συλλογή διηγημάτων. Μετά έγραψα κι άλλα διηγήματα, κι ακόμα πιο μετά, το πρώτο μυθιστόρημα, το ‘Φεύγα!’, που είχε γίνει και σήριαλ. Τρελό σουξέ. Δεν αποφάσισα σε κάποια φάση δηλαδή να μετατραπώ σε συγγραφέα από δημοσιογράφος, το ένα έφερε το άλλο. Γράφω βιβλία συνέχεια από το 1994, με διαλλείματα, λόγω δουλειάς, ζωής, ή και λόγω των παιδιών μου…»
2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας«ΤΟ [ΣΧΕΔΟΝ] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ 82ΧΡΟΝΗΣ » . Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;
«Μου πήρε ένα χρόνο να το γράψω. Το περσινό καλοκαίρι ανέβηκα με τραίνο στη Θεσσαλονίκη και στη διαδρομή δούλευα το πρώτο μισό του βιβλίου. Μέσα στο καλοκαίρι (΄18) είχαμε την τραγωδία στο Μάτι, η ηρωίδα μου η Μελίνα ήδη πήγαινε στο Μάτι για μπάνια, δεν μπορούσα να μην συμπεριλάβω την καταστροφή στα γεγονότα του βιβλίου. Το έγραψα όπως γράφω όλα τα βιβλία μου: με συνεχείς αντιπερισπασμούς, κουζίνες, πλυντήρια, σχολικές εργασίες παιδιών, όλα όσα έχει μια μαμά στην κεφάλα της, αλλά με πολύ κέφι, με πολλή όρεξη… κι ελπίζω να φαίνεται αυτό, να το εισπράττει η αναγνώστρια. Να διαβάζεται με το ίδιο κέφι με το οποίο γράφτηκε»
3) Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο ?Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?
«Έχει μια πραγματική ηρωίδα που είναι 82 χρονών και συνεχίζει ακάθεκτη. Πόσες άλλες 82χρονες ηρωίδες ξέρετε; Μάλλον όχι πολλές. Είναι φεμινιστικό όπως όλα τα βιβλία μου, με ενδιαφέρουσα γυναίκα ηρωίδα που καταφέρνει τα πάντα, που αυτοσαρκάζεται, έχει χιούμορ, και δεν κολώνει πουθενά. Το χιούμορ και η αισιοδοξία, η ελπίδα είναι τα δυνατά του στοιχεία. Εκτός από την (δυνατή) ηρωίδα και την σφιχτή πλοκή…»
4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.
«Ότι το να μεγαλώνεις είναι ωραίο, και όχι φοβιστικό. Τα γεράματα δεν είναι μπαμπούλας, έχουν την ομορφιά τους όπως όλες οι φάσεις της ζωής. Ότι η ίδια η ζωή είναι ωραία, κι έχει ενδιαφέρον σε κάθε ηλικία».
5) Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?
«Όχι, αυτός ήταν εξ αρχής. Θέλαμε να βάλουμε υπότιτλο ‘Η ζωή προχωράει τρέχοντας και δύο γέροι βαδίζουν χέρι χέρι στο δρόμο’, αλλά ήταν πολύ μεγάλο και το κόψαμε πριν το συνηθίσουμε.»
6) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?
«Χαχα, αν το ήξερα, θα το υιοθετούσα αμέσως! Υποθέτω ότι αν γράφει καλά κάποιος κι αν έχει καλή αίσθηση της ιστορίας, της αφήγησης, αν έχει δυνατούς ήρωες που κάτι θέλουν να πούνε, μπορεί να γίνει πετυχημένος συγγραφέας. Αλλά μάλλον δεν αρκούν αυτά, ή ίσως να μην είναι και απαραίτητα, τι να σας πω…»
7) Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική) και πως αντιδράτε?
«Ακούω την αρνητική κριτική μόνον από συγκεκριμένα άτομα, που έχω εμπιστοσύνη στη γνώμη τους, και που δεν είναι κάθετα αρνητικά επειδή είναι απλώς ανάποδα άτομα, από γεννησιμιού τους. Κατά τα άλλα, δεν δίνω σημασία – τα βιβλία απευθύνονται σε συγκεκριμένους αναγνώστες, τουλάχιστον τα δικά μου. Αν δεν σου αρέσει ένα βιβλίο μου, δεν απευθυνόταν σε σένα, ό,τι και να αλλάξω, δεν πρόκειται να σε πιάσω σαν αναγνώστρια. Και δεν με πειράζει και πάρα πολύ. Γράφω για αναγνώστες που θα μπορούσα να τους κάνω παρέα, που φαντάζομαι ότι θα συμπαθιόμασταν, αν κάποτε γνωριζόμασταν.»
8) Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?
«Ή ζωή δεν σου δίνει πάντα αυτό που χρειάζεσαι, σου δίνει ό,τι πέφτει στα χέρια της’ : ξέρω πολλούς ανθρώπους που ‘αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τους ήρθαν’ τα πράγματα, και μου αρέσει αυτή η φράση επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιμένεις, έτσι ή αλλιώς, ούτε να απογοητεύεσαι όταν έρχονται αλλιώς αντί για έτσι - πρέπει απλώς να ζεις.»
9) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;
«Έχω σχεδόν τελειώσει το τρίτο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας – το ‘Κάτι μου κρύβεις’ και το ‘Ακουσέ με’ είναι τα δύο πρώτα μυθιστορήματα με ηρωίδα την Δώρα, την προσωρινή ξεναγό της Αττικής που ‘βλέπει’ μέσα στο μυαλό των άλλων. Ακόμα δεν έχω σκεφτεί τίτλο, ξέρω ότι χρειάζεται δουλειά ακόμα μέχρι να βγει το βιβλίο… και γράφω ένα σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους με την Όλγα Μαλέα. Επίσης, γράφω τα σενάρια στην μίνι σειρά ‘Μαμάδες στο παγκάκι’ και ‘Μπαμπάδες στο παγκάκι’, που προβάλλεται ήδη στην Νόβα. Δεν βαριέμαι ποτέ να γράφω – ελπίζω να μην βαριόσαστε κι εσείς να διαβάζετε!.»
«Χιλιάδες, από πού να αρχίσω. Ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κοσμάς Πολίτης, η Πηνελόπη Δέλτα, όλοι οι καινούργιοι Αμερικάνοι συγγραφείς αστυνομικών, ο Νικ Χόρνμπι, η Περλ Μπακ, η Σύλβια Πλαθ… διαβάζω 2 βιβλία την εβδομάδα, μίνιμουμ, κι όλο ανακαλύπτω καινούργιους συγγραφείς, ειδικά γυναίκες…»
11) Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας
«Τα βιβλία μου πωλούνται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, και σε κάποια σουπερ-μάρκετ. Εμένα… με βρίσκετε στο φέησμπουκ, όπου ανακοινώνουμε παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, κύκλους συγγραφής και ό,τι άλλο κάνω κάθε τόσο.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να γράψω για το καινούργιο μου βιβλίο!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!