ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΟ

 ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΟ

Η πίτα έχει γίνει απαραίτητη και αποτελεί και βασικό γεύμα μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι μας. Έτσι προσπαθούμε ανάλογα με τα υλικά που έχουμε να βάζουμε και την φαντασία μας και να δημιουργούμε κάθε φορά καινούργιες γευστικές απολαύσεις. 





ΥΛΙΚΑ

750 γρ χοιρινό κρέας από λαιμό ή μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια
250 γρ πράσα, κόβουμε το άσπρο μέρος σε ροδέλες
 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
αλάτι και  πιπέρι
250 γρ  φέτα, σε μικρά κομμάτια
1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό τραχανά, που έχουμε βάλει πρώτα σε λίγο γάλα 
2 αυγά
ελαιόλαδο
8 φύλλα για πίττα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Στην συνέχεια το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό του χωριστά.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να ροδίσουν, το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι, τον τραχανά και προσθέτουμε λίγο από το ζωμό που κρατήσαμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε τα 2 αυγά.

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.




Λαδώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε 3 φύλλα στην βάση, λαδώνοντας το καθένα χωριστά. Ρίχνουμε επάνω τυρί και  γέμιση, φροντίζοντας το κρέας να πάει παντού ομοιόμορφα. Θα κάνουμε 3 στρώσεις με τον ίδιο τρόπο, φύλλο, λάδωμα, φέτα, γέμιση. Στο τέλος σκεπάζουμε με τα 2 φύλλα που απέμειναν. 

Χρησιμοποιώ φύλλα στρογγυλά και περισσεύουν από τα ταψάκι, κόβω τα πολλά πολλά και με τα υπόλοιπα  κάνω κόθρο στην πίτα μου γεμίζοντας με τριμμένο τυρί που έχω κρατήσει από τα 250 γρ. της συνταγής.



Λαδώνω και το τελευταίο φύλλο από πάνω και χαράζω με ένα μαχαίρι κομμάτια, χωρίς να φθάσω το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Πασπαλίζω με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. Πριν την βάλω στο φούρνο την ραντίζω με τα χέρια, με νερό. 

Ηδη έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω για περίπου 50-60 λεπτά.


ΤΙPS

Ζητείστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει το κρέας σε μικρά κομματάκια για να μην ταλαιπωριέστε. 

Για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή για τα πράσα, αγοράστε μια ποσότητα, καθαρίστε τα, κόψτε τα  μικρά κομματάκια ή ροδέλες και διατηρήστε τα στην κατάψυξη. Έτσι θα τα έχετε όλο το χρόνο  κομμένα και έτοιμα για μαγείρεμα. Μπορείτε να βάλετε και λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια αν θέλετε.

Αν η φέτα σας είναι αλμυρή, βάλτε λιγότερο αλάτι στην πίτα σας.





Αφορμή για τις πίτες και του πειραματισμούς, αποτέλεσε η παραγγελία που έκανα από μια βιοτεχνία παραδοσιακών φύλλων (η Θρακιώτισσα)  από το Διδυμότειχο και τα διατηρώ στα κουτιά τους ολόφρεσκα, στην κατάξυψη και έτσι δεν χρειάζεται ούτε να τρέχω στο μάρκετ κάθε φορά, ούτε να ανοίγω φύλλα, που δεν τα καταφέρνω προς το παρόν, παρά τις προσπάθειες μου. Τα βγάζω από βραδύς και τα ξεπαγώνω σε θερμοκρασία δωμάτιου και έτσι είναι έτοιμα για χρήση την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard