ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΝΟΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗ για το βιβλίο του «ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΜΑΝΟΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗ, του βιβλίου «ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ» που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.


1)Κε ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.




Στα παιδικά μου όνειρα δεν μπορώ να προσθέσω την επιθυμία της μεγαλοσύνης ενός συγγραφέα. Εκείνα ήταν σαν κάποια σημερινά παιχνίδια, ιστορίες, παραμύθια, νοητικά αινίγματα ή απορίες που πάντα είχαν μέσα τους μια ανάγκη, απάντησης σε ερωτήματα των περίεργων παιδικών ματιών και που σήμερα βρίσκουν συνήθως γρήγορες λύσεις στα τόσα παιδικά βιβλία γνώσεων που κυκλοφορούν. Αργότερα, στα γυμνασιακά χρόνια, νέος ή έφηβος, θαύμαζα πάντα τους αρχαίους Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς, επιστήμονες, φιλοσόφους, ποιητές ( ξεχωριστή η αγάπη για τον Όμηρο) και ενδόμυχα υπήρχε πάντα η επιθυμία, κάποιο πνευματικό ιστό να μπορέσω να πλέξω, που να έχει τη δύναμη να σταθεί στου χρόνου την αδυσώπητη φθορά και στης λογοτεχνίας τις απαιτητικές συνθήκες.
Η πρώτη λογοτεχνική μου απόπειρα (ένα ποίημα) γράφτηκε στα 17 μου χρόνια, όμως μετά η ζωή με τις πολλές δυσκολίες και υποχρεώσεις οικογενειακές και επαγγελματικές κράτησαν την επιθυμία παροπλισμένη για πολλά χρόνια.
Τα τελευταία λίγα χρόνια άρχισα να ασχολούμαι ιδιαίτερα με την συγγραφή.


Έχω ήδη τέσσερις ποιητικές συλλογές - βιβλία των 80- 90 σελίδων που κυκλοφορούν, άλλες έξι ανέκδοτες, που ελπίζω να γίνουν σύντομα βιβλία, μια αγγλοελληνική έκδοση που κυκλοφορεί πολύ σύντομα επίσης, συμμετοχή σε αρκετές ανθολογίες ποιημάτων, δύο μυθιστορήματα ( "Αδήλωτες νίκες" το πρώτο και το σημερινό " ηρωικές μέρες", δεύτερο). Επίσης αρκετά ανέκδοτα παιδικά παραμύθια και κάποια διηγήματα.

 2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ή είναι είναι προϊόν μυθοπλαστίας. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του ιστορικού και ρομαντικού μυθιστορήματος?


Το ιστορικό αλλά και ιδιαίτερα ανθρώπινο και ρομαντικό μυθιστόρημα " ηρωικές μέρες", αναφέρεται στην αντίσταση των Κρητών και ειδικά αυτών των νόμων Ηρακλείου - Ρεθύμνου - Λασιθίου που προεκτείνεται μέχρι τη Μέση Ανατολή, Αίγυπτο, Ελ Αλαμέιν, σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις αντίστασης, κομάντος κ.λ.π. Τα σαμποτάζ εναντίον των κατακτητών, οι περιγραφές ηρωικών πράξεων αυτοθυσίας ακόμη και νεαρών εφήβων παλικαριών, οι απαγωγές ( στρατηγός Κράιπε κλπ.), εξελίσσονται παράλληλα με την μεγάλη αγάπη της νεαρής Κρητικοπούλας φοιτήτριας Μαρίας στον πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος. Η αναγκαστική αναχώρηση με υποβρύχιο στην Αίγυπτο οι ακολουθούσες στο νοσοκομείο δύσκολες μέρες, αλλά και τόσο ρομαντικές αργότερα στα πέριξ Αλεξάνδρειας, Καϊρου κλπ μετά τις μάχες στο Ελ Αλαμέιν , τους τραυματισμούς, την όαση Σίβα, τον αρχαίο θεό Άνουβις που ζητά την ανάσταση του.
Υπήρχαν από τα παιδικά χρόνια οι διηγήσεις της γιαγιάς, της μάνας και εκείνα τα λίγα μα μεστά λόγια επιβεβαίωσης των άξιων πρωταγωνιστών. Σκληρός αγώνας μέσα στις νύκτες, τα άγρια βουνά κόντρα στις προδοσίες των λίγων μα αδίστακτων προδοτών και στα ανήκουστα εφευρήματα για βασανιστήρια με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών, τις εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα χωρίς έλεος.
Πηγή έμπνευσης θα τα έλεγα ή και ολοκληρωτική κατάκτηση ενός παιδικού μυαλού, που έβλεπε πια τον πόλεμο σαν απρόσμενο βαρβαρικό εφιάλτη των ονείρων του. Κάποτε έπρεπε να κατατεθούν τεμαχισμένα, ανίκανα να προξενήσουν άλλη συμφορά, στο λευκό χαρτί της λύτρωσης.
Για να υπάρξει μια κάθαρση από τη φοβέρα τόσων αναίτιων θανάτων που κυρίευαν την παιδική ψυχή.

Στην δική μου ψυχή έγινε. Ελπίζω και στην ψυχή των αναγνωστών που έχουν απτές, περιγραφικές ή θεωρητικές αναμνήσεις- εικόνες για την φρίκη του πολέμου που προκαλούν οι εκάστοτε δικτάτορες με τα άρρωστα μυαλά, που σήμερα ονομάζουν τον εαυτό τους εθνικό ήρωα, ευεργέτη πατρίδας και δημοκρατίας.

3)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 


Το μυθιστόρημα ολόκληρο είναι μια ενότητα αδιαίρετη και δυνατή. Με τους ηρωισμούς να γεμίζουν τις σελίδες την αδρεναλίνη ηρώων και αναγνώστη στο ζενίθ από την μια και εκεί συνάμα και ταιριαστά η δύσκολη μα ευχάριστη ανάπαυλα της οικογενειακής χαράς, της αγάπης, του ζηλευτού , απέραντου, δυνατού έρωτα που δυστυχώς ο εχθρός δεν σεβάστηκε.


4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.


Το μήνυμα για τον αναγνώστη.. Μα ο καθημερινός αγώνας μας για να ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της ανθρωπιάς. Να βάζουμε στην θέση που τους ανήκει βέβαια, όλους αυτούς που φέρουν ανάξια την μορφή και το όνομα του ανθρώπου. Και που μπορεί δυστυχώς να έχουν την δύναμη, νομίζω προσωρινά πάντα, να εκτρέπουν, να αλλοιώνουν την σωστή πορεία, όμως στο τέλος το σπαθί της δικαιοσύνης να καρφώνεται σωστά εκεί που πρέπει, ξεπλένοντας, σαν άλλος Ηρακλής, την κόπρο του Αυγεία από τις παγκόσμιες λεωφόρους των αξιών.


 5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Πράγματι υπήρξαν κάποιες άλλες σκέψεις για άλλο τίτλο,με προεξάρχοντα τον: " Το σπάσιμο της αγκύλης". Υπονοούσε την αγκύλη αυτή του σήματος των ναζιστών. Τον αγκυλωτό σταυρό δηλαδή όπως είχαν καταντήσει τον σταυρό της αγάπης εκείνοι. Τετράποδο καρφί και συγχρόνως αγκύλη, να φυλακίζει νεκρά πάντα τα θύματα.

Τελικά επιλέξαμε το " Ηρωικές μέρες" γιατί εκείνοι οι ήρωες της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας και των συμμάχων βέβαια, ήταν αυτοί που έσπασαν την αμαρτωλή, ανιστόρητη αγκύλη. 


6) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


Από τα πρώτα βήματα μου σαν συγγραφέας, έχω μια εξαιρετική συνεργασία με τις εκδόσεις "ΚΈΔΡΟΣ". Όχι τυχαία. Ήξερα τις εκδόσεις από βιβλία που είχα διαβάσει και από την εξαιρετική ποιότητα σε χαρτί και περιεχόμενο που διαχρονικά όπως διαπίστωνα υπήρχε. Είναι ο πρώτος εκδοτικός οίκος που απευθύνθηκα και αποδείχθηκε ότι έπραξα σωστά. Με δέχθηκε με όλη εκείνη την εκτίμηση που αξίζει στον πνευματικό κόπο ενός λογοτέχνη που προσπαθεί. Έχουμε ήδη κάνει έξι βιβλία, τέσσερα ποίηση και δύο μυθιστορήματα και προχωράμε.


7) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?


Έχω έξι ποιητικές συλλογές έτοιμες που περιμένουν την βάπτιση τους. Όχι στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Στην κολυμβήθρα των εκδόσεων Κέδρος. Ελπίζω πολύ σύντομα.

Έχω ξεκινήσει το γράψιμο ενός νέου μυθιστορήματος με ήρωες άλλου είδους αυτή τη φορά. Αυτή τη φορά λοιπόν οι ήρωες θα είναι φοιτητές κυρίως και "παιδιά του Πολυτεχνείου". Βλέπετε ήμουν κι εγώ εκεί..


8)Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;


 Ηλεκτρονικό βιβλίο; Τι απρόσωπο και κρύο πράγμα για πνευματικό δημιούργημα..
Δηλαδή το προϊόν της κατάθεσης της ψυχής του συγγραφέα να μην μπορείς να το νοιώσεις στην αφή σου, στην αίσθηση των χαδιών των δακτύλων; Στην μυρωδιά του φρέσκου, λευκού χαρτιού και στα γράμματα που δεν "χορεύουν", ούτε σβήνουν ξαφνικά όταν το σήμα πέσει;
Όχι, όχι. Το καλό έντυπο βιβλίο, κατά την γνώμη μου, θα παραμείνει πάντα η ναυαρχίδα της ποιοτικής λογοτεχνίας. Σε όλα τα είδη του λόγου.

9)Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Τον τελευταίο καιρό κάνω ένα ακόμη διάβασμα - μελέτη, αν θέλετε, ενός από τα πιο σημαντικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη " Αναφορά στον Γκρέκο" .
Αναφέρεται, όπως ξέρετε στην πορεία της ζωής ενός σημαντικού δημιουργού του λόγου και της τέχνης, που μπορεί να έχει ομοιότητες με την ζωή πλήθους άλλων πνευματικών ανθρώπων και όχι μόνο. Στην προσπάθεια τους να ζήσουν αυτό τον ελάχιστο χρόνο που τους χαρίζεται αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι δημιουργίας στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.

Όσο για τα βιβλία της βιβλιοθήκης μου, αγαπημένα λιγότερο ή περισσότερο όλα, θα τα δάνειζα, σε καλούς φίλους βέβαια, εξασφαλίζοντας όμως την ασφαλή επιστροφή τους, γιατί παλαιότερα με τον τρόπο αυτό χάθηκαν κάποια, που αναγκάστηκα να αγοράσω ξανά.

 

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


 Το μυθιστόρημα μου αυτό, όπως εξ άλλου και όλα τα βιβλία μου, κυκλοφορεί από το τέλος Απριλίου 2023, κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας με τα οποία συνεργάζονται οι εκδόσεις Κέδρος με την φροντίδα του θαυμάσια στελεχωμένου προσωπικού του και τους άριστους συνεργάτες - διανομείς που διαθέτει.


Και βέβαια ευχαριστώ ιδιαίτερα για την συνεργασία αυτή που δεν βρίσκεται εύκολα σε κάποιους άλλους εκδοτικούς οίκους.
Ευχαριστώ επίσης ιδιαίτερα και το:" BEAUTY DAYS WITH A BOOK" , και ξεχωριστά την κ. Τσιλίκη για αυτή την ευκαιρία που μου παρείχε να μιλήσω λίγο για εμένα προσωπικά και το νέο μου βιβλίο.
Όσοι ενδιαφέρονται για επικοινωνία μαζί μου μπορούν να με βρουν μέσω του εκδότη μου ζητώντας το mail μου ή μέσω του λογαριασμού μου στο fb . Στο διαδίκτυο επίσης θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το συγγραφικό μου έργο.
Μ. Μελισσουργάκης.



ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ
Συγγραφέας: ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΑΚΗΣ, ΜΑΝΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Μάιος 1941. Ο Τηλέμαχος, μαζί με άλλους συντοπίτες του, επιστρέφει από το αλβανικό μέτωπο λίγο πριν από την ηρωική μάχη της Κρήτης ενάντια στους Γερμανούς. Οι Κρητικοί αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους, αλλά στο τέλος αναγκάζονται να υποχωρήσουν στα χωριά τους, ενώ το νησί παραδίνεται στη λαίλαπα της γερμανικής Κατοχής.
Ο ίδιος, με πλήθος συναγωνιστών, εντάσσεται σιγά σιγά στις δυνάμεις αντίστασης και μέσα από μια πορεία παράτολμων πράξεων οργανώνουν ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κινήματα απέναντι στους Ναζί. Στον αγώνα για την πατρίδα συμμετέχουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, παιδιά αμούστακα ακόμα, παίρνοντας μέρος σε σαμποτάζ και βομβαρδισμούς με κίνδυνο τη ζωή τη δική τους αλλά και των οικείων τους.
Για να αποφύγουν τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, ο Τηλέμαχος και η γενναία φοιτήτρια Μαρία διαφεύγουν στην Αίγυπτο, όπου ενώνονται με ελληνικές και ξένες δυνάμεις. Ο ήρωας βρίσκεται ξανά στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο Ελ Αλαμέιν, διασχίζει την όαση Σίβα και «συναντάει» τον Άνουβι, ενώ η Μαρία προσφέρει τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στο Κάιρο. Οι κακουχίες, ο κίνδυνος και οι τραυματισμοί δεν τους κάνουν να λυγίσουν. Αντίθετα, η αίσθηση ότι αγωνίζονται για την ελευθερία ενισχύει το φρόνημά τους.
Ένα – ιστορικό, αλλά και τρυφερό – μυθιστόρημα για την επική αντίσταση της Κρήτης και τις δύσκολες συνθήκες ζωής εκείνη τη ζοφερή περίοδο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard