ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΣΑΝΙΔΑ ΓΙΩΡΓΟ για το βιβλίο του «ΤΟ ΚΑΡΝΤΑΣΙ ΤΟΥ ΤΣΕ» από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΣΑΝΙΔΑ ΓΙΩΡΓΟ, του βιβλίου «ΤΟ ΚΑΡΝΤΑΣΙ ΤΟΥ ΤΣΕ» που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ





1)Κε ΣΑΝΙΔΑ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.

Ευχαριστώ κατ’ αρχήν για τη φιλοξενία. Με τη συγγραφή ασχολούμαι εξ απαλών ονύχων, πιθανολογώ εξαιτίας μιας παρόρμησης ίδιον των μοναχοπαιδιών, να συνομιλούν με τον εαυτό τους.


2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας με τον τίτλο «ΤΟ ΚΑΡΝΤΑΣΙ ΤΟΥ ΤΣΕ».

‘’Το καρντάσι του Τσε’’ είναι η περιπετειώδης διαδρομή προς την ‘’Ιθάκη’’ ενός ανθρώπου που βίωσε απ’ τα μικράτα του την κατάχρηση της εξουσίας των ισχυρών απέναντι στους αδυνάτους. Εν προκειμένω, ο Οδυσσέας, μεγαλωμένος σε ίδρυμα της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ζώντας στο δρόμο στα χρόνια της Κατοχής μαζί με τα παιδιά του λεγόμενου ‘’Ξυπόλητου Τάγματος’’, αποφασίζει να ψάξει ένα τόπο όπου δε θα υπάρχει κοινωνική αδικία. Στην Αργεντινή γνωρίζει τον Γκαρσία, σύντροφο του Τσε κατά την γνωστή επεισοδιακή απόβαση των ανταρτών στην Κούβα. Ο Οδυσσέας, επηρεασμένος απ' τα παιδικά του βιώματα, τις ιδέες του και τον απροσδόκητο θάνατο του Γκαρσία μπροστά στα μάτια του, νιώθει πως παίρνει τη σκυτάλη για να συνεχίσει όσα δεν μπόρεσε εκείνος, ώσπου φθάνει στο μεγάλο νησί της Καραϊβικής το 1957 και μπαίνει στην ομάδα του Τσε, ακολουθώντας την ζωή των ανταρτών.

3)Διαβάζω στο οπισθόφυλλο "Ο συγγραφέας, με πρότυπο τον ΤΣΕ, "τον πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο της εποχής μας" κατά τον Σατρ αναλύει την έννοια του ηρωικού ανθρώπου. Μιλήστε μας για τον ΤΣΕ για αυτόν τον σπουδαίο ήρωα και άνθρωπο αλλά και για την ερεύνα σας και τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποιήσατε για την συγγραφή του βιβλίου σας.

Ο Τσε για εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως νέους, αποτελεί μέχρι και σήμερα, παγκόσμιο σύμβολο ασυμβίβαστου κι ηρωικού ανθρώπου, κάτι που εύκολα αποδεικνύεται αρκεί να διαβάσει κανείς καλοπροαίρετα μια, έστω και σύντομη, βιογραφία του.

Ωστόσο, αυτές οι τόσο σημαντικές έννοιες για το μέλλον της ανθρωπότητας, αρχίζουν και θολώνουν στην εποχή μας και το βιβλίο επιχειρεί να τις θυμίσει και να τις αποσαφηνίσει στον αναγνώστη του. Παράλληλα, θέτει θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως η φιλία, ο έρωτας, ο πόλεμος, οι ιδεολογίες, η πατρίδα, η θρησκεία κ.λπ. Επιχειρεί, εντέλει, ν’ αποκαλύψει το πού βρίσκεται η Ιθάκη του καθενός και πώςμπορεί να φτάσει σ΄ αυτή. Για τη συγγραφή του μελετήθηκε ασφαλώς η ιστορία στα χρόνια και τους τόπους που αναφέρεται το βιβλίο και επιπλέον τα ημερολόγια του Τσε, ώστε να εντάσσεται με τρόπο αληθοφανή η ιστορία στη μυθιστοριογραφία.


4)Ποια θεωρείται ότι είναι τα δυνατά στοιχεία του βιβλίου σας?

Θα πω μόνο, και με όση σεμνότητα διαθέτω, πως το συγκεκριμένο βιβλίο νομίζω πως είναι εντελώς ξεχωριστό καθώς, για πρώτη ίσως φορά, ο Τσε γίνεται ήρωας μυθιστορήματος.


5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

Ο αρχικός τίτλος ήταν «Ο Οδυσσέας στα ίχνη του Τσε» γιατί το όνομα του βασικού ήρωα είναι το Οδυσσέας. Οι σύμβουλοι της έκδοσης όμως, θεώρησαν, και καλώς, πως αυτός ο τίτλος θα προκαλούσε κάποια σύγχυση στους δυνητικούς αναγνώστες αφού το όνομα Οδυσσέας παραπέμπει αλλού... Έτσι παραλήφθηκε το όνομα κι επιλέχτηκε το ‘’καρντάσι’’ (αδέλφι) καθώς ο ήρωας μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, η οποία, κατά κάποιο μαγικό τρόπο, τον ακολουθεί παντού…

6)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Μα φυσικά τα βιβλία και το διάβασμα, ενίοτε και η λαϊκή αγορά όπου παρελαύνει το πολύχρωμο σύμπαν των ανθρώπων…


7)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Το διάβασμα γενικά αποτελεί τη σπουδαιότερη λειτουργία μας μετά την αναπνοή. Με το διάβασμα γενικά ο άνθρωπος οξύνει και σχηματοποιεί τη σκέψη του, βελτιώνει το λεξιλόγιό του, εστιάζει την προσοχή του, χτίζει αυτοεκτίμηση, ακονίζει τη μνήμη του, αποκτά γνώση, αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα, διευρύνει τη δημιουργικότητά του, περιορίζει την ανία και την μοναξιά του.

Τον οδηγεί σε πνευματική εγρήγορση, μειώνει το άγχος του, συγκεντρώνεται, χειρίζεται καλύτερα το γραπτό λόγο, ηρεμεί, ψυχαγωγείται. Το διάβασμα του ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο και σε όποια εποχή επιθυμεί. Μεταφέρεται ακόμα πέρα απ’ αυτόν, σε κόσμους μυθικούς, εξωπραγματικούς που μπορούν να αναφέρονται στο πιο μακρινό παρελθόν μα και στο πιο απόμακρο μέλλον. Μέσω της ανάγνωσης λοιπόν διδάσκεται πολύπλευρα ο άνθρωπος, αποδρά, προβληματίζεται, αμφισβητεί, συνθέτει άποψη, διευρύνει τους ορίζοντές του, ωριμάζει πραγματικά και πλουτίζει νοητικά. Ο Diderot είπε πως «οι άνθρωποι σταματάνε να σκέφτονται όταν σταματάνε να διαβάζουν». Η ανάγνωση δηλαδή μας προσφέρει κάτι που φαίνεται τόσο απλό μα στην ουσία του, είναι μεγαλειώδες. Μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε!

8) Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο συγγραφέα, που σκέπτεται να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο?

Να μην βιαστεί, Να μην το κάνει αν δεν είναι απόλυτα σίγουρος πως δεν έχει κάτι ακόμα να προσθέσει, να σβήσει ή να διορθώσει, αν δεν έχει ξεκαθαρίσει το πού απευθύνεται και τι θέλει τελικά να πει στον αναγνώστη του, κι όλα αυτά απαιτούν χρόνο και απόσταση από το έργο.

9)Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας
.

Εγώ σας ευχαριστώ, όπως και όσους είχαν την υπομονή να διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη. Μπορείτε να με βρείτε στο face book και το βιβλίο στις εκδόσεις ΠΗΓΗ, στο διαδίκτυο και στα βιβλιοπωλεία.




Το Καρντάσι του Τσε
Από το Ξυπόλητο Τάγμα της Θεσσαλονίκης, στην επαναστατημένη Κούβα
συγγραφέας-Γιώργος Σανιδάς
Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή


“Παντού στον κόσμο επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού κι οι ισχυροί κλονίζονται μόνο όταν συναντούν σθεναρή λαϊκή αντίδραση. Αρκεί οι αντιστεκόμενοι ν’ αψηφούν το θάνατο γιατί τότε φαίνεται πως σε περιφρονεί κι εκείνος.”

Η διαδρομή του Οδυσσέα, ενός νεαρού άνδρα με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, τον οδηγεί από το ίδρυμα στο οποίο μεγάλωσε και το Ξυπόλυτο Τάγμα της Κατοχής στην Αργεντινή, όπου γνωρίζει τον Γκαρσία, σύντροφο του Τσε κατά την επεισοδιακή απόβαση των ανταρτών στην Κούβα. Ο Οδυσσέας, επηρεασµένος απ’ τα παιδικά του βιώµατα, τις ιδέες του και τον απροσδόκητο θάνατο του Γκαρσία µπροστά στα µάτια του, νιώθει πως παίρνει τη σκυτάλη για να συνεχίσει όσα δεν µπόρεσε εκείνος, ώσπου φθάνει στην Κούβα το 1957 και µπαίνει στην οµάδα του Τσε, ακολουθώντας την ζωή των ανταρτών.

Ο διακεκριμένος συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς, στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο “Το Καρντάσι του Τσε” υφαίνει τον ιστό των θεµάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως η φιλία, ο έρωτας, ο πόλεµος, οι ιδεολογίες, η πατρίδα, η θρησκεία κ.λπ, μέσα από τον μνημειώδη αγώνα του μεγαλύτερου ηγέτη της εποχής μας. Αναδεικνύει, εντέλει, πού βρίσκεται η Ιθάκη του καθενός και πώς µπορεί να φτάσει σ’ αυτή…



Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Σανιδάς γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1963. Από µικρός ασχολείται παράλληλα µε τη λογοτεχνία συγγράφοντας διηγήµατα, νουβέλες, δοκίµια, µυθιστορήµατα και θεατρικά. Είναι µέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ε. (ΕΛΒΕ) και της Εταιρείας Παπαδιαµαντικών Σπουδών. Βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το θεατρικό «Ο χρυσός µας χωρίζει», από τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου για τη διάθεση θεατρικών έργων του και από την Ένωση Λογοτεχνών Β.Ε. για τη συνολική προσφορά του στα γράµµατα. Έχουν δραµατοποιηθεί εννιά έργα του σε θεατρικές σκηνές και ένα έχει γίνει ταινία («Η πρώτη µας σηµαία»). Διδάσκει δηµιουργική γραφή και αρθρογραφεί στο skiathoslife.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard