ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΑΛΛΑΡΗ για το βιβλίο της «ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ» από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΑΛΛΑΡΗ, του βιβλίου ''ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ'' που εκδόθηκε από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.



Κα ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΤΑΛΛΑΡΗ , ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το βιβλίο σας "ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ".

Εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω για εμένα και το συγγραφικό μου έργο!


1)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?


Λοιπόν, το “Μην γυρίσεις πίσω” είναι ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικού τρόμου κι έχει να κάνει με την επιστροφή της Εύας στην γενέτειρα της. Η ιστορία διαδραματίζεται στο γραφικό χωριό της Μακρινίτσας, στο Πήλιο και όλα τα τοπία είναι αληθινά μιας και
οι περιγραφές προέκυψαν από πραγματικά μου ταξίδια στο βουνό του Πηλίου. Το θέμα του βιβλίου καθώς και ο τρόπος που εξελίσσεται είναι ιδιαίτερος και θα τολμήσω να πω διαφορετικός από τα συνηθισμένα βιβλία του είδους. Ο τρόπος γραφής, δηλαδή οι
εναλλαγές διαλόγων, σκέψεων και περιγραφών συναισθημάτων κάνουν τον αναγνώστη να αισθανθεί “σχεδόν” θεατής, αφού έχω προσπαθήσει να δώσω τόσο έντονες και παραστατικές λεπτομέρειες, ώστε διαβάζοντας το να κατεβαίνεις κι εσύ μαζί με τον
πρωταγωνιστή τα σκαλιά της καταπακτής, να νιώθεις κι εσύ τον κόμπο στο λαιμό με το άκουσμα κάποιου απόκοσμου τριξίματος!

Παρόλο που η πλοκή διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, μπορεί να φανεί απλή και ίσως κοινότυπη στον χώρο του είδους, από την πρώτη κιόλας σελίδα ο αναγνώστης θα καταλάβει ότι έχει να κάνει με κάτι πολύ διαφορετικό, πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Θεωρώ πως το
δυνατό σημείο του βιβλίου μου είναι ότι είναι καλογραμμένο, εύκολο, γρήγορο και ταυτόχρονα λεπτομερές. Θέλω αυτός που θα το διαβάσει να ευχαριστηθεί την κάθε σελίδα και να “ το ζήσει”, να ταξιδέψει με κάθε λέξη και να αισθανθεί κάθε φόβο, κάθε έκπληξη αλλά και κάθε βαθιά ανάσα ανακούφισης των πρωταγωνιστών μου!


2)Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία? Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;

Η αλήθεια είναι ότι από πολύ μικρή ηλικία, μόλις έμενα μόνη, έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα, αμέσως έφτιαχνα στο μυαλό μου ιστορίες! Σκαρφιζόμουν τοπία, καταστάσεις και χαρακτήρες έτσι απλά και στιγμιαία. Μεγαλώνοντας ένιωσα πως δεν ήθελα αυτές οι “σύντομες” εμπνεύσεις να χάνονται κι άρχισα να γράφω! Έτσι και τώρα... Όποτε ηρεμώ και βρίσκω ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση, σκέφτομαι και δημιουργώ μικρές σκηνές στο μυαλό μου. Το “Μην γυρίσεις πίσω” είναι μία ένωση πολλών μικρών “εμπνεύσεων” της στιγμής, που κράτησα, εμπλούτισα και τελικά ανέμειξα. Μπορεί να εμπνευστώ από κάποια μελωδία, από κάποιο τοπίο ή και από κάποιο ιδιαίτερο γεγονός που βίωσα.

Πάντα θέλω τα στοιχεία των βιβλίων μου να είναι αληθινά, γι αυτό και παρόλο που μιλάμε για ξεκάθαρη μυθοπλασία, θα βρει κάποιος στις σελίδες μου “αληθινές” πληροφορίες για ασθένειες, πραγματικά μέρη και τοποθεσίες στον χάρτη αλλά και στοιχεία όπως έθιμα, ιστορικά γεγονότα και επιστημονικές γνωματεύσεις! Πάντα αναφέρομαι σε πράγματα που γνωρίζω καλά γιατί θέλω ο αναγνώστης να έχει πλήρη ενημέρωση και εικόνα για όλα. Κι αν αποφασίσω να αναφέρω κάτι που δεν το ξέρω καλά, κάθομαι και το μελετάω σε βάθος. Επιδιώκω πρώτα να το νιώσω εγώ απόλυτα, ώστε να το κάνω πραγματική εικόνα στο μυαλό μου κι έπειτα να το μεταφέρω στο χαρτί και κατ’ επέκταση στον αναγνώστη. Ας πούμε στην αρχή του βιβλίου μου βρισκόμαστε στην Ιταλία, δεν έχω ταξιδέψει ακόμα εκεί κι όμως διάβασα, είδα πολλές εικόνες και πραγματικά, ακόμα και οι δρόμοι που αναφέρονται, είναι υπαρκτοί!

Νομίζω ότι εμπνέομαι εύκολα, ταξιδεύω με το μυαλό μου πανεύκολα και μπορώ να δημιουργήσω έναν ολόκληρο “κόσμο”, ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον γρήγορα κι αβίαστα, αρκεί να “είμαι ήρεμη”!


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?


Το καλό πάντα θα νικάει! Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ήρωας, αρκεί να αγαπάει και να θυσιάζεται! Το φως αγωνίζεται να σώσει το σκοτάδι “φωτίζοντας” το, ενώ το σκοτάδι πάντα θα θέλει να καταστρέψει το φως “σβήνοντας” το! Αυτά είναι κάποια από τα μηνύματα που φωνάζει το βιβλίο μου. Παρόλο που είναι σκοτεινό, τρομακτικό και ίσως απόκοσμο, σε κάθε σελίδα του υμνούνται οι έννοιες της οικογένειας, της φιλίας και οι αξίες της αληθινής, αφιλτράριστης αγάπης, της δικαιοσύνης και της αυτοθυσίας.

Πιστεύω ότι κλείνοντας το “Μην γυρίσεις πίσω” ο αναγνώστης θα χαμογελάσει και για ώρα θα σκέφτεται το ταξίδι του μέσα στις σελίδες του! Υπάρχει τρόμος, αλλά όχι ο τρόμος που θα σοκάρει και θα σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου λόγω φρικιαστικών σκηνικών.

Εδώ, θα βρεις τον τρόμο που θα σε κάνει στιγμιαία να τιναχτείς πάνω ταυτόχρονα με την τρομάρα του πρωταγωνιστή αλλά και που θα σε κάνει να δακρύσεις, να συγκινηθείς, να αγχωθείς και να περάσεις μαζί με τον κάθε χαρακτήρα τα δύσκολα διλήμματα που θα συναντήσει!

Αισιοδοξία! Είναι το συναίσθημα που θα ήθελα να αποκομίσει όποιος διαβάσει το βιβλίο μου. Γιατί, ναι έρχονται δύσκολες στιγμές, τρομακτικά σκοτάδια κι αβυσσαλέος πόνος, μα πάντα στο τέλος νικάει το φως!


4)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Έχοντας κάποιες ιδέες στο μυαλό μου, ο τίτλος μου ήρθε αμέσως!

Ήθελα μια φράση δυνατή, διατακτική κι απόλυτη. Αν παρατηρήσατε το βιβλίο μου λέγεται “ΜΗΝ γυρίσεις πίσω” ενώ κανονικά με βάση τους γραμματικούς κανόνες θα έπρεπε να είναι “ΜΗ γυρίσεις πίσω”, αλλά εγώ ήθελα να υπάρχει αυτό το “λάθος”, περιττό Ν γιατί
δημιουργεί ένταση. Κάνει την απαγόρευση ακόμα πιο έντονη κι αγωνιώδη! Κι όταν προφέρεις την φράση, το Ν δίνει μια άλλη μελωδία στον ήχο! Είναι λες και σε ανησυχεί περισσότερο, λες και προμηνύεται το χάος, αν τελικά αποφασίσεις να “επιστρέψεις”! Ο
συνδυασμός φυσικά με τον σχεδόν παιδικό τρόπο γραφής του στον εξώφυλλο αλλά και με την εξέλιξη της πλοκής μου πραγματικά απογείωσαν τον τίτλο μου!


5) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.


Όλο το ταξίδι της έκδοσης ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Αυτή ήταν η πρώτη μου προσπάθεια για έκδοση και από την αρχή υπήρχε ένα φιλικό, οικείο κλίμα. Ευχαριστήθηκα όλα τα στάδια, δηλαδή τις διορθώσεις, τις προτάσεις και τον σχεδιασμό και έμαθα πολλά νέα πράγματα! Ήθελα από την αρχή να “ζήσω” όλη την διαδικασία με ηρεμία και προσοχή, ώστε να τα κατανοήσω όλα και να μου μείνει ως μια υπέροχη, νέα και μοναδική εμπειρία! Αυτό που με έπεισε ότι οι εκδόσεις Πηγή, είναι το συγγραφικό μου “σπίτι” είναι ότι ακούγεται η γνώμη μου και ο στόχος τους είναι να υλοποιηθεί το “δικό μου” όνειρο, όπως ακριβώς το οραματίστηκα. Βοηθούν, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τις σκέψεις και τα σχέδια του συγγραφές, χωρίς ποτέ να τον προσβάλλουν ή να τον προσπεράσουν. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί για εμάς τους συγγραφείς τα βιβλία μας είναι τα έργα μας, οι κόποι μας, οι εμπνεύσεις μας, τα δημιουργήματα μας και θέλουμε γι αυτά το καλύτερο! Εύχομαι ολόψυχα στο άμεσο μέλλον να συνεργαστούμε και πάλι με το νέο μου βιβλίο!!!


6)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης?

Κοιτάξτε, σίγουρα τα κίνητρα ποικίλουν. Ο δικός μου στόχος πάντως είναι απόλυτα η ικανοποίηση εσωτερικής ανάγκης. Η συγγραφή είναι για εμένα χαλάρωση αλλά και εκτόνωση! Είναι το μεράκι μου, η τέχνη μου και η αγάπη μου. Γράφω επειδή αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλω να κάνω. Γράφω από 15 ετών και για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν σκέφτηκα να δημοσιεύσω κάποιο κείμενο μου ή να εκδώσω κάποιο βιβλίο μου. Έχοντας γράψει πέντε βιβλία αποκλειστικά για εμένα, σκέφτηκα μετά από έντονη παρότρυνση του συζύγου μου να κάνω μια προσπάθεια για έκδοση και τώρα ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ! Θεωρώ πως ο συγγραφέας είναι ένας καλλιτέχνης! Δεν πρέπει να δημιουργεί για να βγάλει χρήματα αλλά να βγάζει χρήματα όταν δημιουργεί.

Δηλαδή, δεν θα πιεστώ να γράψω για να έχω οικονομικό όφελος, αλλά όταν εμπνευστώ και ολοκληρώσω ένα έργο μου, θα είναι τέλειο να ανταμειφθώ για τον κόπο μου! Θα έλεγα πως είμαι επαγγελματίας στον τρόπο γραφής μου, στην μελέτη και την σκληρή δουλειά που θα
καταβάλλω για την ολοκλήρωση κάθε έργου μου αλλά από εκεί και πέρα θέλω τον χωροχρόνο μου, θέλω τους δικούς μου κανόνες κατά την συγγραφή των βιβλίων και υποχρεωτικά γράφω μόνο όταν θέλω και μπορώ! Αν κάτσω να γράψω βεβιασμένα... Απλά πατώ delete μετά από λίγο!


7)Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία?

Διαβάζω πάρα πολύ και πάντα ήθελα και θέλω να έχω σφαιρικές γνώσεις και σαφή εικόνα για όλα τα είδη. Ξεκίνησα να διαβάζω επικούς ποιητές (Ομήρου Οδύσσεια και Ιλιάδα), συνέχισα με φιλοσόφους (Σωκράτης, Πλάτωνα, Ηράκλειτος κ.α), παιδαγωγούς (Πιαζέ, Ντιούι, Μοντεσσόρι) και ψυχολόγους (Φρόιντ), προχώρησα σε ξένους κλασσικούς συγγραφείς (Όσκαρ Ουάιλντ, Ντίκενς, Μπροντέ), σε Έλληνες κλασσικούς συγγραφείς (Παπαδιαμάντης, Ρίτσος, Βιζυηνός) και κατέληξα στον Stephen King κι ένα σωρό νεότερους ξένους και Έλληνες συγγραφείς! Και φυσικά συνεχίζω...

Θεωρώ πως δεν υπάρχουν “πρέπει” στο διάβασμα. Είναι καλό να διαβάζουμε, αν το θέλουμε πραγματικά γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να μας μείνει τίποτα από κείμενα που διαβάσαμε αναγκαστικά. Το διάβασμα μας δίνει γνώσεις, μας δημιουργεί εικόνες, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, ακόμα και σε άλλα σύμπαντα! Όλα τα είδη βιβλίου μπορούν να μας δώσουν θετικά στοιχεία, αρκεί να τα διαβάσουμε με την προσοχή που απαιτεί το καθένα. Ένα ιστορικό βιβλίο θα μας μάθει σημαντικά γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν, ένα επιστημονικό βιβλίο μπορεί να μας διδάξει πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον με την εξέλιξη και ένα μυθιστόρημα μπορεί να μας ταξιδέψει σε μέρη που δεν πήγαμε ποτέ! Μέσω των βιβλίων μπορούμε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας, την ιδεολογία μας και να αποκτήσουμε μια σφαιρική εικόνα του κόσμου γύρω μας έχοντας διαβάσει απόψεις πολλών και διαφορετικών ανθρώπων.

Σίγουρα πρέπει να επιλέγουμε τα αναγνώσματα μας αλλά και να τα διαχειριζόμαστε διαφορετικά το καθένα ανάλογα με το είδος και την ποιότητα τους!

8)Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.

Γράφω! Και πάλι γράφω ασταμάτητα. Ετοιμάζω ένα νέο μυθιστόρημα, φυσικά τρόμου, και ο στόχος μου είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να το ολοκληρώσω κι έπειτα να ξεκινήσουμε την διαδικασία της έκδοσης. Έχω μια αρκετά γεμάτη καθημερινότητα, αφού έχω τρία αξιολάτρευτα παιδιά, αλλά η συγγραφή αποτελεί πάντα κομμάτι του 24ώρου μου! Θα ήθελα ιδανικά να κυκλοφορήσει το βιβλίο που γράφω τώρα κι αν όλα πάνε καλά, μετά θα επιχειρήσω να “φέρω στο φως” ένα από τα πρώτα βιβλία που έχω γράψει, αρκετά χρόνια πριν!

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ ολόψυχα για την τόσο όμορφη, ευχάριστη κι εύστοχη
συζήτηση μας! Το βιβλίο μου υπάρχει στο επίσημο site των εκδόσεων Πηγή
www.pigi.gr αλλά μπορείτε να το ζητήσετε και σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ελλάδας και Κύπρου!

Να είστε πάντα καλά! Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες!



Μην γυρίσεις πίσω
Συγγραφέας: Δέσποινα Νταλλαρή,
ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ



Η Εύα άλλαξε όνοµα, εµφάνιση αλλά και συνήθειες για να καταφέρει να ξεχάσει τον µαύρο Αύγουστο του 2014. Το παρελθόν, ωστόσο, φαίνεται πως συνεχίζει να τη στοιχειώνει! Χαµένη για χρόνια, κάπου στη γοητευτική Ιταλία, αποφασίζει να επιστρέψει στην γραφική Μακρυνίτσα του Πηλίου. Γυρίζει πίσω, στην γενέτειρά της, για να αποδείξει πως έχει ξεπεράσει τους φόβους της. Σύντοµα όµως θα έρθει αντιµέτωπη µε αυτούς και θα καταλάβει πως ο µόνος τρόπος να τους καταπολεµήσει µια για πάντα είναι να παλέψει και να τους νικήσει! Ξεκινάει µια ανελέητη µάχη µε τον άγνωστο εχθρό και ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού της, αλλά και των ανθρώπων της, που δεν πίστευε ποτέ πως υπήρχαν!

Μια ξεχασµένη από τον καιρό και τον Θεό καταπακτή.

Κάποιες γνωστές κι άγνωστες ψυχές που ουρλιάζουν απεγνωσµένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard