ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ.Ευαγγελία Κακουλάκη-Bedu για το βιβλίο της «Ζωή Χωρίς Τίτλο» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «Ζωή Χωρίς Τίτλο» από τις Εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ, την κύρια Ευαγγελία Κακουλάκη Bedu.



Κα Ευαγγελία Κακουλάκη Bedu, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. 

1. Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

 Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας. Γεννήθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, είμαι παντρεμένη και ζω στη Γαλλία. Έχω 2 γιους τον Κωσταντίνο και τον Γιώργο που θεωρώ ότι είναι τα δυο πιο μεγάλα έργα της ζωής μου. Είμαι συγγραφέας 5 βιβλίων ένα εκ των οποίων έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά. Λένε πως το ερέθισμα για τη συγγραφή βιβλίων ξεκινά από ένα βαθύ τραύμα του συγγραφέα ή ένα προβληματισμό. Προσωπικά θα πω ότι κάποιες φορές από παιδί ένιωθα έντονα την ανάγκη να ξεφύγω από την πραγματικότητα και για μένα ο τρόπος να το κάνω ήταν να γράφω.

 2. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Ζωή Χωρίς Τίτλο». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε; 

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα και γρήγορη πλοκή, που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει, το οποίο διαδραματίζεται κυρίως στην Κρήτη από το 1938 έως και το 1944 περίπου και έπειτα μας μεταφέρει για λίγο στην Αθήνα του 1981 όπου και ολοκληρώνεται. Σε όλο το κείμενο είναι διάχυτο το κρητικό στοιχείο με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις και φυσικά το κρητικό λεξιλόγιο για το οποίο υπάρχουν παραπομπές με τη σημασία-ερμηνεία των λέξεων και των εκφράσεων. Την αφήγηση συμπληρώνουν κάποια αυτόνομα χωρία τα οποία θυμίζουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ενημερώνουν για τις εκάστοτε εξελίξεις σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο των ετών που προαναφέρθηκαν. Πρόκειται για αληθινές και αξιόπιστες πληροφορίες που τοποθετούνται σε χωριστή σελίδα με διαφορετική γραμματοσειρά για να διαφοροποιούνται από το υπόλοιπο κείμενο. Η διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου ήταν περίπου 2 χρόνια διότι τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο αναφορικά με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή είναι πραγματικά και είναι μια προσεχτική συγκέντρωση μαρτυριών, ανθρώπων που τα έζησαν.

 3. Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σε αυτό το βιβλίο; Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία; 

Αρχικά πιστεύω ότι κάθε βιβλίο είναι ιδιαίτερο και κάθε ανάγνωση διαφορετική. Οι αναγνώστες έχουν διαφορετικά ερεθίσματα και διαφορετικές καταβολές, επομένως για τον καθένα μας τόσο το ιδιαίτερο κομμάτι που εμπεριέχεται μέσα σε ένα μυθιστόρημα όσο και τα δυνατά του στοιχεία μπορεί να διαφέρουν. Αν το έβλεπα από την πλευρά του αναγνώστη εκείνο που θα με δελέαζε και θα με απορροφούσε είναι ότι πραγματεύεται προδοσίες, φιλίες, έρωτες και πάθη στην Κρήτη της κατοχής -αυτό δηλαδή που έχουμε προσθέσει ως υπότιτλο κάτω από τον κύριο τίτλο καθώς γίνεται φανερό ότι το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι μονοδιάστατο αλλά περικλείει κομμάτια από στοιχεία που μπορούν να αγγίξουν την πραγματική ζωή, καθώς κάποια στοιχεία αποτελούν πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων της τότε εποχής. Επίσης, το βιβλίο σε μεταφέρει στην εκείνη εποχή με κινηματογραφικό τρόπο και είναι χρωματισμένα έντονα προκαλώντας σου πολλές φορές ανατριχίλα μέσα από τις ζωντανές περιγραφές και τους διαλόγους… 


 4. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας. 

Τα μηνύματα που εκλαμβάνει ο καθένας από την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι προσωπική υπόθεση του κάθε αναγνώστη. Καθένας το ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο σκέψης και αντίληψης. Σαν συγγραφέας είμαι ευχαριστημένη, όταν κρατάτε ένα βιβλίο μου στα χέρια σας, να σας ταξιδεύω να αγγίζω την ψυχή σας να ξυπνήσω συναισθήματα και ίσως προβληματισμούς. 

5. Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε; 

Ο τίτλος του βιβλίου ήταν διαφορετικός «Δικοί μας …..εχθροί μας» και άλλαξε μετά από πρόταση της εκδότριας κυρίας Κάλλιας Δεττοράκη στην οποία και συμφώνησα. 




6. Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί; 

«Η ζυγαριά είχε γείρει, έχοντας μπροστά μου την επίγνωση της προσωρινότητας των πάντων» Η επίγνωση είναι η κατανόηση της αιτίας και του αποτελέσματος. Στην προκείμενη πρόταση του κειμένου, η επίγνωση της προσωρινότητας μας, είναι το ερέθισμα στη συνείδησή για το νόημα της ζωής μας, να ζούμε τη στιγμή και να βιώνουμε πραγματικά τα συναισθήματά μας. 

7. Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό, η ερώτηση είναι υποθετική) και πώς αντιδράτε; 

Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη, καθώς μέσα από την κριτική που ασκεί ο αναγνώστης, αν δεν είναι κακεντρεχής, μας πάει βήματα μπροστά ή και μας δίνει το έναυσμα για νέες σκέψεις. 

 8. Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία; 

Το βιβλίο μας ταξιδεύει, ανοίγει ορίζοντες σκέψης δημιουργεί συναισθήματα και προβληματισμούς, μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι. 

9. Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε; 

Κάτι έχω στα «σκαριά» αλλά θα μου επιτρέψετε να μην μιλήσω, είναι ακόμα πολύ νωρίς.

 10. Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα; 

Η ίδια η ζωή, αν παρατηρείς, αν την αφουγκράζεσαι, αν ρουφάς τα μηνύματα, αν την ακουμπάς με σεβασμό και λεπτότητα…. 

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας. 

Το βιβλίο μου κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα ή μπορεί εφόσον ζητηθεί σε κάποιο βιβλιοπωλείο που δεν υπάρχει να γίνει παραγγελία. Επίσης κυκλοφορεί και από το ηλεκτρονικό κατάστημα τον Εκδόσεων Ίτανος www.itanosbooks.gr Όσο για εμένα θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσω με αναγνώστες μου μέσω email στο l.k.g@hotmail.fr ή στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook στο προφίλ Litsa FredericBedu.

 Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ από τη σειρά μου και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard