ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ.ΘΑΝΟ ΚΟΝΔΥΛΗ για το βιβλίο του «Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα του βιβλίου «Η Δούκισσα της Πλακεντίας», τον κύριο ΘΑΝΟ ΚΟΝΔΥΛΗ. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Κε ΘΑΝΟ ΚΟΝΔΥΛΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας .



1) Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για εσάς ,για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή ?

Η σχέση μου με τη συγγραφή είναι αρκετά παλιά. Αν θυμάμαι κλείνω περίπου 20 χρόνια επαγγελματικής συγγραφής και οι καρποί είναι πολλαπλοί. Περίπου 50 αναγνώσματα, όπως μυθιστορήματα, διηγήματα, συλλογές διηγημάτων, παιδικά βιβλία, επιστημονικά έργα. Η απόφαση να γίνω συγγραφέας ήρθε σαν την έμπνευση, το ίδιο ακαθόριστη και ορμητική, όπως αυτή.

2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η Δούκισσα της Πλακεντίας». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Η Δούκισσα της Πλακεντίας είναι ίσως το καλύτερο δημιούργημα μου τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν υπήρξε μεγάλη φιλελληνίδα και βοήθησε όσο κανένας την Ελλάδα τόσο στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όσο και μετά. Μάλιστα αγαπούσε τόσο πολύ την Ελλάδα που από το 1834 και μετά ζούσε μόνιμα στην Αθήνα την πρωτεύουσα του νέου κράτους όπου και πέθανε το 1854 αφήνοντας όχι μόνο μεγαλύτερη
περιουσία στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και τα σπίτια της. Μέσα από αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν όχι μόνο τη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας αλλά και τη ζωή στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα λίγο μετά την επανάσταση, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Το βιβλίο το ξεκίνησα περίπου πριν από δύο χρόνια και μου πήρε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να το ολοκληρώσω. Από αυτό το
χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μήνες χρειάστηκα για να κάνω έρευνα για τη ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας.

3)Σχεδόν οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ή διαβάσει την ιστορία για την δούκισσα της Πλακεντίας, τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε στο δικό σας βιβλίο?Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι ταδυνατά του στοιχεία?

Όντως υπάρχουν κάποια βιβλία που μιλάνε γενικά και αόριστα για τη Δούκισσα της Πλακεντίας. Αλλά αν κάποιος κάνει μία καλή έρευνα θα διαπιστώσει ότι ειδικά για τη Δούκισσα της Πλακεντίας και μόνο για αυτήν έχει γραφτεί ένα ακόμα μυθιστόρημα σχεδόν πριν από 100 χρόνια. Μέσα από το βιβλίο μου συστήνω τη Δούκισσα στους αναγνώστες όπως κανείς άλλος. Επιπλέον ο Έλληνας αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο θα πάρει πάρα πολλές πληροφορίες για την εποχή που έζησε και η οποία είναι σχεδόν άγνωστη στο σημερινό αναγνωστικό κοινό. Με άλλα λόγια θα διαβάσει και για τον περίγυρο της δούκισσας, για την ιστορία της εποχής, για την Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, για τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτήν την πόλη, για τους ήρωες της επανάστασης και πολλά
άλλα. Όλα αυτά νομίζω κάνουν ξεχωριστό το βιβλίο μου το οποίο πιστεύω θα ενθουσιάσει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη.

4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας από την ανάγνωσή του?

Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν μας δίνεται εύκολα και κυρίως αν δεν το αξίζουμε. Πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε αυτά που θέλουμε. Ακόμα και αν η ζωή μας περνά χίλιες δυσκολίες, στο τέλος αυτός που αγωνίζεται πετυχαίνει. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου μου, η Δανάη, έρχεται από την Αμερική ψάχνοντας να βρει τη μυστηριώδη Δούκισσα της Πλακεντίας η οποία κατάγεται από την ίδια της την πόλη στην Αμερική. Νομίζει ότι θα
είναι μία εύκολη δουλειά αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι το φανταζόταν. Όχι μόνο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες μέχρι να φτάσει στη Δούκισσα, αλλά η Δανάη θα γνωρίσει την Ελλάδα της εποχής τον έρωτα και τελικά θα ξεκινήσει μια καινούργια ζωή τέτοια που μέχρι τότε δεν το πίστευε ότι θα μπορούσε να κάνει.


5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου σας, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος είναι «Η Δούκισσα της Πλακεντίας» ήταν ο πρώτος τίτλος που αποφάσισα να δώσω στο βιβλίο μου. Ήταν σαν να με καλούσε αυτή η γυναίκα να δώσω αυτό τον τίτλο και κανέναν άλλον. Νομίζω είναι ο πιο επιτυχημένος γιατί δηλώνω απερίφραστα ότι θα μιλήσω για αυτή τη γυναίκα που σήμερα είναι σχεδόν άγνωστη στον νεοέλληνα.




6)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι ο συγγραφέας να γράψει μία καλή ιστορία. Δυστυχώς όσο και να ακούγεται απλό, αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο. Πολλοί καινούργιοι συγγραφείς θέλουνε με το πρώτο τους βιβλίο να γίνουν γνωστοί και τα βιβλία τους ευπώλητα. Αλλά δεν έχουν αυτό το πιο σημαντικό, δηλαδή να πουν κάτι με αυτή την πρωτότυπη ιστορία τους. Ουσιαστικά δεν έχουν μια ιστορία να διηγηθούν.

7) Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό ,η ερώτηση είναι υποθετική) και πως αντιδράτε?

Είναι αλήθεια ότι κάποιες στιγμές έχουν γίνει και αρνητικές κριτικές για τα βιβλία μου. Παλαιότερα ίσως με ενοχλούσε λίγο αλλά τα τελευταία χρόνια προτιμώ να ρίχνω μία ματιά ακόμα και σε αυτές. Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κερδίσει. Συνήθως όμως οι αρνητικές κριτικές είναι κακεντρεχείς από ανθρώπους που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το βιβλίο, αλλά η δουλειά τους - ή αν θέλετε το επάγγελμά τους - είναι ακριβώς αυτό: να
κάνουν κακεντρεχείς αρνητικές κριτικές γενικά για βιβλία. Σας λέω ότι δεν με ενοχλεί καθόλου να διαβάζω μία αρνητική κριτική γιατί βλέποντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κριτικών είναι θετικές, μπορώ να αντιληφθώ ποτέ μία αρνητική κριτική είναι κακεντρεχής και πότε γίνεται καλόπιστα με σκοπό να διδάξει κάποια πράγματα.

8) Ποια σειρά ή φράση θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

«Είμαι η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν... Τον έρωτα τον γνώρισα πολύ καλά μόνο στη χώρα που σημάδεψε τη ζωή μου, την Ελλάδα. Εδώ κατάλαβα ότι ήταν η πατρίδα μου, λες και με περίμενε χρόνια...»
Είναι η στιγμή που η Δούκισσα δίνει τη συνέντευξη στη δημοσιογράφο Δανάη. Μέσα σε αυτές τις φράσεις περιγράφεται όλη η αγάπη και ο έρωτάς της για την Ελλάδα.

9 )Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Προς το παρόν δεν γράφω κάποιο καινούριο βιβλίο. Η ενασχόλησή μου με τη Δούκισσα της Πλακεντίας ήταν εντατική τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια και για αυτό προτιμώ αυτή την περίοδο να ξεκουραστώ. Παράλληλα ασχολούμαι με την προώθηση του έργου μου και την επικοινωνία του στο αναγνωστικό κοινό.

10) Πείτε μας αγαπημένα σας βιβλία και ποιοι συγγραφείς.

Πάρα πολύ μου αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία τόσο η ελληνική – με σημαντικότερο εκπρόσωπό της τον Γιάννη Μαρή – όσο και η ξένη αστυνομική λογοτεχνία. Για παράδειγμα μπορώ να θυμηθώ τον Peters Ellis με τα Χρονικά του Αδελφού Κάντφελ, τα αστυνομικά βιβλία του John Μaddox Roberts που μιλάει για μυστήρια στην αρχαία Ρώμη,
επίσης τα αστυνομικά βιβλία του Peter Tremayne, με αστυνομικές ιστορίες στη μεσαιωνική εποχή και πολλά άλλα.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο υπάρχει σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα, όπως στα μεγάλα βιβλιοπωλεία Public, στο κατάστημα των εκδόσεων Ψυχογιός στο κέντρο της Αθήνας, σε πολλές αλυσίδες βιβλιοπωλείων, σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν βιβλία, αλλά και αναρίθμητα μικρότερα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard