«Ταρλάμπασι: Η χαμένη γειτονιά των Ρωμιών» Έκθεση Φωτογραφίας Ali Oz

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

«Ταρλάμπασι: Η χαμένη γειτονιά των Ρωμιών»
Έκθεση Φωτογραφίας Ali Oz
Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Νοεμβρίου/ Ώρα: 18:30
(Ώρα προσέλευσης 18:00)
Διάρκεια έκθεσης: 12 - 21 Νοεμβρίου 2019-Σισμανόγλειο Μέγαρο
22 Νοεμβρίου - 06 Δεκεμβρίου-Κοινοτική Αίθουσα Παναγίας Εισοδίων


Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με τη Μεγαλώνυμη Κοινότητα Σταυροδρομίου και την εφημερίδα «Ο Πολίτης» παρουσιάζουν την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ali Oz, με τίτλο “Ταρλάμπασι: Η χαμένη γειτονιά των Ρωμιών”.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου 2019, με ημέρες και ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-20:00. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κοινοτική Αίθουσα Παναγίας Εισοδίων από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 06 Δεκεμβρίου, με τις ίδιες ημέρες και ώρες λειτουργίας.
Tην εκδήλωση θα τιμήσει με την υψηλή Του παρουσία η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
                                                                       
 Λίγα λόγια για την έκθεση
Το Ταρλάμπασι, μια αγαπημένη γειτονιά των Ρωμιών, υποβαθμίστηκε μετά γεγονότα του 1964 και την αναγκαστική φυγή των ομογενών κατοίκων του. Η αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής, η απαλλοτρίωση οικοδομικών τετραγώνων για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Ταρλάμπασι και εν συνεχεία η άναρχη ανοικοδόμησή της άλλαξαν ριζικά την εικόνα της περιοχής.
Αυτή τη νέα εικόνα του Ταρλάμπασι έχει αποτυπώσει στις φωτογραφίες του ο Ali Oz, ο οποίος άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή μετά το 2010, όταν η υποβάθμισή της είχε πλέον συντελεσθεί. Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματός του, με σεβασμό στις προσπάθειες της Κοινότητας Σταυροδρομίου για την αναζωογόνηση της περιοχής, φωτογραφίζει και κτίρια-ορόσημα Ρωμιών, τα οποία επισκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται σήμερα.
Η διατήρηση και η ανάπλαση μιας περιοχής, με σεβασμό στην ιστορία της, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την Πόλη και τον πολιτισμό της. Η έκθεση παρουσιάστηκε προηγουμένως στην Αθήνα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2019.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Ali Oz ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία το 1979. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Μέσων Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. Είναι λιγομίλητος. Όσα θέλει να πει, τον θυμό, τον πόνο, τη χαρά, τα εκφράζει με τις φωτογραφίες και τις διαφάνειές του. Γι αυτόν η φωτογραφία είναι το συντομότερο μέσο επικοινωνίας.
Πριν από χρόνια σε συνέντευξή του διευκρίνισε σχετικά λέγοντας: «Ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει την πείνα, αλλά δεν αντέχει την έλλειψη αγάπης, λογικής και τη μη πραγμάτωση των σκοπών του. Πιστεύω ότι με τη φωτογραφική τέχνη εκφράζεται η αγάπη που έχω για τον άνθρωπο».
Εκτός από το «πολιτικό ρεπορτάζ», όπως αποκαλεί τη δράση του, έχει συμμετάσχει σε διάφορες αποστολές εκτός Τουρκίας. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και έχει εργαστεί σε προβολές διαφανειών στην Τουρκία και το εξωτερικό, λαμβάνοντας άπειρα βραβεία και επαίνους.
Έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, όπως Nokta, Gunus, Milliyet, Cumhuriyet, Aktuel, Tempo, NTV, MAG, Birgun. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να εξασκεί το επάγγελμα του ελεύθερου φωτορεπόρτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard