ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ «ΠΛΑΤΩΝ-ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ-» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε την συγγραφέα κ. ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ, για να μιλήσει για την σειρά των παιδικών βιβλίων με θέμα τους αρχαίους φιλόσοφους της Ελλάδας «ΠΛΑΤΩΝ-ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ», που εκδόθηκαν από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ.

1) Κα ΡΟΥΣΑΚΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και τα βιβλία σας καλύτερα, πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την σειρά παιδικών βιβλίων με θέμα την γνωριμία των παιδιών με τους αρχαίους φιλόσοφους. Πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτά τα βιβλία και ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε σ όσους τα διαβάσουν.

Η σειρά «Μικρή Φιλοσοφική» ξεκίνησε ως ιδέα και υλοποιήθηκε με τη στήριξη του εκδοτικού οίκου Κόκκινη Κλωστή Δεμένη της δυναμικής και δραστήριας εκδότριας, Κατερίνας Καρατζά. Ως λάτρης της φιλοσοφίας και της αρχαίας Ελλάδας, παρατήρησα ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής ιστορίας όπως και άγνοια πολλών παιδιών γύρω από τα τόσο σημαντικά πρόσωπα των φιλοσόφων μας οι οποίοι διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη των ανθρώπων. Δε συνηθίζω να γράφω βιβλία γνώσεων, ωστόσο το επιχείρησα με ένα απλό και διασκεδαστικό τρόπο και με εύκολο στην αποστήθιση λόγο. Αυτές οι μικρές βιογραφικές ιστορίες των πιο γνωστών φιλοσόφων μας είναι μια αφορμή για να μπουν κάποιες πρώτες βάσεις στα μικρά παιδιά για το αρχαίο αθάνατο πνεύμα.

2)Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνονται τα βιβλία σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; Εδώ θα σας πω ότι τα διάβασα και εγώ, ευχάριστα και μάλιστα θυμήθηκα και λεπτομέρειες που μου διέφευγαν τον τελευταίο καιρό.

Τα βιβλία είναι για παιδιά 6 ετών και άνω, όμως δεν χρειάζεται να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά την ηλικία με την ανάγνωση. Τα εικονογραφημένα βιβλία, όπως είναι αυτή η σειρά με την έντονη και αληθοφανή εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, μπορούν να ελκύσουν και μικρότερα παιδιά. Όπως βεβαίως και μεγαλύτερα παιδιά...όλων των ηλικιών! Γιατί όλοι μπορούν να διαβάσουν και να διασκεδάσουν μ’ ένα παιδικό βιβλίο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

3) Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφηση και την συνεργασια σας με τον Στάθη Πετρόπουλο και πωςφτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Η αφαιρετική εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, δίνει στη σειρά το σφρίγος και την ρωμαλότητα των αρχαίων αγαλμάτων και εντυπωσιάζει τα μικρά παιδιά.

4) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τησυγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Για αρκετά χρόνια δεν άκουγα την εσωτερική μου φωνή. Εκείνη που μου έλεγε να γράφω επαγγελματικά. Κάποια μέρα ύστερα από ένα μικρό πέρασμα στον χώρο της δημοσιογραφίας, ήρθε η καθοριστική στιγμή στην οποία άκουσα αυτό που επί χρόνια φώναζα μέσα μου. Να πλησιάσω το άπιαστο όνειρο και να πιστέψω στον εαυτό μου, στις ικανότητες μου. Αφού αγαπούσα πάντα τα παιδιά και τη συγγραφή, συνδύασα και τα δύο. Ύστερα από πολύ προσπάθεια, λίγη τύχη και μια έμφυτη κλίση στη γραφή, επιχείρησα να εκδώσω τα πρώτα μου παιδικά βιβλία, ξεκινώντας το 2001.

5) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και το διάβασμα και με ποιον τρόπο;

Ως μητέρα φρόντισα τα παιδιά μου να έχουν επαφή με το βιβλίο από την κούνια. Όμως και να μην είχαν αυτή την επαφή, θα φρόντιζα να την αποκτήσουν επιλέγοντας μια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου το βιβλίο θα χωρούσε με χαρά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν επιβάλλεται σε ένα παιδί που δεν θέλει να διαβάσει. Όμως υπάρχουν τρόποι για να το αγαπήσει. Ο ιδανικότερος τρόπος είναι να γίνει ακροατής. Να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά. Οφείλουν έτσι να ανακαλύψουν τα αναγνωστικά τους γούστα. Είναι αδιανόητο να γνωρίζουν το αγαπημένο τους παγωτό, το χρώμα που αγαπούν, την αγαπημένη τους ομάδα αλλά να μην έχουν ιδέα ποιες ιστορίες τους αρέσουν.

6) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;

Είχα την τύχη να δανείζομαι πολλά βιβλία από τη σχολική βιβλιοθήκη, την κινητή βιβλιοθήκη της γειτονιάς αλλά και από τη δημοτική βιβλιοθήκη στη Νέα Υόρκη όπου έμενα. Αγαπώ ακόμα τον Dr. Seuss και τις τρελές ιστορίες του.

7) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποιανομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Αν διαβάσει κανείς την πρώτη σελίδα ενός βιβλίου έχει καταλάβει αν θα του αρέσει. Το ίδιο μπορεί να κάνει για την επιλογή ενός παιδικού βιβλίου, αφού πρώτα έχει διαβάσει το οπισθόφυλλο και έχει ξεφυλλίσει να δει τις εικόνες ή τη ροή του κειμένου. Επιπλέον, αν γνωρίζει καλά το παιδί, θα μπορούσε να βρει κάτι ανάλογα με τα γούστα του: κάτι χιουμοριστικό, κάτι πιο κοινωνικό, κάτι φανταστικό... Υπάρχουν πολλές επιλογές αν θελήσει να ασχοληθεί κανείς.

8) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς,γιατί έχουμε δει και ωραία δείγματα γραφής από εσάς και σε μυθιστορήματα (Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ ) ή θα γράψετε ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

Ετοιμάζω ακόμα περισσότερα παιδικά βιβλία αλλά και βιβλίο ενηλίκων. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο νέα μου παιδικά για ηλικίες 7 και άνω. Εύχομαι οι ιστορίες να μη με εγκαταλείψουν ποτέ για να μπορώ να τους δίνω πνοή.

9) Τα βιβλία σας έχουν μεταφραστεί και στα Αγγλικά. Πείτε μας πόση απήχηση έχουν στους αναγνώστες του εξωτερικού.

Το “Unique Monique” ήταν best seller για αρκετά χρόνια, απέσπασε βραβείο στις ΗΠΑ και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μαςόμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας; Πώς μπορούν οιαναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να με ψάξουν στα βιβλιοπωλεία! Ή στις βιβλιοθήκες της γειτονιάς. Θα χαρώ να συνομιλήσω με αναγνώστες μου σε βιβλιοπαρουσιάσεις ή/και ηλεκτρονικά στις σελίδες μου στα social media. Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο μου μπορούν να επισκεφθούν το www.mariasbooks.blogspot.com

Σας ευχαριστώ πολύ!


-ΠΛΑΤΩΝ
-ΣΩΚΡΑΤΗΣ
-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση:Στάθης Πετρόπουλος
Για παιδιά 6+ ετών
Κόκκινη Κλωστή Δεμένη


Η αγαπημένη συγγραφέας των μικρών παιδιών Μαρία Ρουσάκη, στα τρία πρώτα εικονοβιβλία της σειράς «Μικρή Φιλοσοφική» μας δίνει με ένα απλό, διασκεδαστικό και εύκολο στην αποστήθιση λόγο, μικρές και σύντομες ιστορίες για τους πιο γνωστούς φιλοσόφους μας. Μια αφορμή για να μπουν κάποιες πρώτες βάσεις στα μικρά παιδιά για το αρχαίο αθάνατο πνεύμα . Η συγγραφέας οδηγεί τα παιδιά σε μια συζήτηση με τους γονείς για την ζωή των προσώπων που διάβασαν και που θα πάψουν έτσι να είναι αυτοί οι άγνωστοι
που σπάνια γνωρίζουμε κάτι για το έργο τους.
Η αφαιρετική εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, δίνει στη σειρά το σφρίγος και την ρωμαλότητα των αρχαίων αγαλμάτων και εντυπωσιάζει τα μικρά παιδιά.



Βιογραφικό:

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974 όμως κατάγεται από την Αλαγονία,
Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, «_Η Μέλπω η Μοναδική»_ βραβεύτηκε το 2002 από
τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το ίδιο βιβλίο έχει μεταφραστεί στις Η.Π.Α., στην Κορέα και στην Ταϊβάν. Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο, «_Unique __Monique»_ και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο "Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award". Επίσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο στην φημισμένη σειρά της αμερικάνικης καλωδιακής τηλεόρασης, «The Reading Rainbow». Τα βιβλία της _«Οι Λεμονιές»_ και το _«Κολυμπώντας στα Βαθιά»_ ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (το 2004 και το 2006). 
Τα παιδικά της μυθιστορήματα
_«Μια φλόγα στο σκοτάδι - η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ»_,
_«Ο θησαυρός του Ταϋγέτου», _το_ «Άκου το ρυθμό»_ και το _«Αίνιγμα στο Αιγαίο»_
ήταν στις βραχείες λίστες των λογοτεχνικών βραβείων «Ο Αναγνώστης» το 2013, 2014, 2015 και το 2016. 
Η Μαρία Ρουσάκη ήταν περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children's Book Writers and Illustrators, από το 2010-2014, όπου συμμετείχε σε διεθνής συνέδρια εκπροσωπεύοντας την Ελλάδα.
Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και δύο μυθιστορήματα ενηλίκων. Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Votre Beaute.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard