ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΓΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΔΕΡΑΣ" ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ.ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΓΚΛΗ, του βιβλίου «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΔΕΡΑΣ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.



Κε Μιχάλη Δαγκλή, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς καιτο βιβλίο σας.

Γεια χαρά και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.


1) Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς.

Είμαι ένας, σχετικά, καινούργιος συγγραφέας. Ασχολούμαι κυρίως με το είδος του θρίλερ/τρόμου. Ξεκίνησα να γράφω κάποιες μικρές ιστορίες οι οποίες, είχα την χαρά, να διακριθούν και να εκδοθούν σε συλλογικά έργα. Αυτό ήταν το έναυσμα που με πυροδότησε ώστε να μεταβώ στο μυθιστόρημα. Πριν από αυτό έχω βγάλει την συλλογή ιστοριών τρόμου ‘Αγαλήνευτα Βάθη’ από εκδόσεις Ωκεανίδα.


2) Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνετε συγγραφέας; Πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.

Αν πριν είκοσι χρόνια μου έλεγε κάποιος πως θα εκδώσω βιβλία, δεν θα τον πίστευα. Λίγο πριν τα τριάντα μου ξεκίνησα να γράφω. Είμαι ένας αναγνώστης που διαβάζει ένα τεράστιο όγκο βιβλίων κάθε χρόνο, από μικρός. Εκείνη την περίοδο το είδος του τρόμου είχε φθίνει. Οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι το ‘παραμέρισαν’ για χάρη άλλων ειδών, έτσι μου δημιουργήθηκε μια έλλειψη που με ενοχλούσε ιδιαίτερα. Ο δρόμος προς την συγγραφή προήλθε από αυτή την ανάγκη για κάτι καινούργιο, αλλά και από μια αγνή περιέργεια για τις δυνατότητες μου στο χαρτί. Οι ιστορίες υπήρχαν μέσα μου και δεν δυσκολεύτηκα να τις συνθέσω. Το θέμα ήταν αν μπορώ να τις αποδώσω συγγραφικά, καθώς και να καταφέρω να μεταφέρω στον αναγνώστη την ουσία τους, αυτό δηλαδή που πραγματικά θέλω να βιώσει αυτός που τις διαβάζει. Μεράκι υπάρχει άφθονο και δεν υπήρχε ούτε μία παράγραφος που να μην την ευχαριστήθηκα γράφοντας την. Από εκεί και πέρα στρώθηκα στη δουλειά και έδωσα το εκατό τις εκατό μου, ελπίζοντας πως ο εκάστοτε αναγνώστης θα πάρει κάτι από αυτό.


3) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΔΕΡΑΣ». Τι θα διαβάσουμε σε αυτό το βιβλίο που καταπιάνεται με ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα; Πείτε μας αν είναι αληθινή ιστορία ή προϊόν μυθοπλασίας. Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Στο βιβλίο ένας ερευνητής από την Αθήνα πηγαίνει σε ένα απομονωμένο χωριό της Πελοποννήσου για την υπόθεση εξαφάνισης μιας νεαρής κοπέλας. Η κακοκαιρία κάνει τους δρόμους αδιάβατους, έτσι ο πρωταγωνιστής παγιδεύεται στο χωριό και σιγά-σιγά ανακαλύπτει μια τρομαχτική συνομωσία άνευ προηγουμένου. Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται σε καθαρόαιμο θρίλερ επιβίωσης, γεμάτο σασπένς και σκηνές δράσης. Πρόκειται για μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι και την τελευταία σελίδα. Η ιστορία είναι μια μίξη μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων, τα οποία περιγράφω και στο τέλος του βιβλίου. Για μένα τα πιο τρομαχτικά σενάρια είναι αυτά που περιέχουν μια δόση αλήθειας. Έκανα μεγάλη έρευνα στα αληθινά γεγονότα γιατί ήθελα να περιγράψω πιστά μέσα στο βιβλίο κάποια από τα τρομερά συμβάντα που συνέβησαν. Το που σταματά η πραγματικότητα και ξεκινά η μυθοπλασία μπορεί να το διακρίνει ο αναγνώστης, όμως ο απόηχος του τρόμου ευελπιστώ να παραμείνει ακόμα και όταν κλείσει το βιβλίο. Θεωρώ ότι το σασπένς είναι από τα δυνατά σημεία της ‘Αδέρας’ και αυτό γιατί το δούλεψα πολύ. Ήθελα ο αναγνώστης να ‘τρώει τα νύχια του’ από την αγωνία και να μην μπορεί να σταματήσει το διάβασμα. Αυτό φυσικά γίνεται μέσα από τους χαρακτήρες. Κύριο μέλημα μου ήταν να δημιουργήσω τρισδιάστατους χαρακτήρες με πάθη, αδυναμίες και γεμάτο παρελθόν. Δεν με ενδιαφέρει, κατ’ ανάγκη, να τους συμπαθήσει ο αναγνώστης, μα θέλω να νοιαστεί για αυτούς και να τους θεωρεί αληθινούς ανθρώπους και όχι ‘χάρτινους’.


5) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Το βιβλίο έχει δύο θεματικές. Από την μία εξετάζω το θέμα θρησκείας και φανατισμού. Ένα από τα πράγματα που με τρομάζουν είναι η τυφλή πίστη σε κάτι, η οποία θα σου αλλάξει τις αρχές και τα ήθη σου. Βρίσκω ενδιαφέρον πως μπορεί να αλλάξει η κοσμοθεωρία κάποιου και πως μπορεί να επηρεαστεί από μια ιδέα ή ένα χαρισματικό άνθρωπο. Από την άλλη ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένα νιχιλιστής, ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει σε τίποτα, οπότε είχε ενδιαφέρον να τον φέρω σε σύγκρουση με το ακριβώς αντίθετο και να δω αν θα επηρεαστεί ή όχι, αλλά και πως θα καταλήξει. Είναι ένας πόλεμος κόσμων, όπου τα πάντα μπορούν να τιναχτούν στον αέρα ανα πάσα στιγμή.

Η άλλη θεματική είναι η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας καθώς και ο τρόπος που τους βλέπουμε, πολλές φορές εξωραΐζοντας πολλά πράγματα. Οι γονείς μας είναι ο θεός μας μεγαλώνοντας και διαμορφωνόμαστε ανάλογα. Όμως δεν παύουν να είναι άνθρωποι με αδυναμίες και λάθη. Κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Κάποιες φορές πρέπει να τα αποδεχτείς για αυτό που είναι και να τα αφήσεις επιτέλους πίσω σου, και είναι εντάξει να το κάνεις αυτό.


6) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν ‘Η Αναχώρηση’ και ‘Εξαφάνιση στη γέφυρα του διαβόλου’. Ευτυχώς που οι άνθρωποι από το Υδροπλάνο με πληροφόρησαν πως δεν είναι και ότι καλύτερο, έτσι έπειτα από brainstorming μας ήρθε ο τίτλος ‘Η Τελευταία Νύχτα της Αδέρας’, που είναι πιο δελεαστικός και έχει και το όνομα του χωριού επάνω. Μου αρέσει πολύ.


7) Πώς προέκυψε η συνεργασία σας, με τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.

Τις εκδόσεις Υδροπλάνο της βρήκα κατά την αναζήτηση εκδοτικής στέγης. Αμέσως μου έκανε εντύπωση ο – τέλειος για εκδοτική – τίτλος. Επικοινώνησα μαζί τους και είχα την τύχη να μιλήσω με την εκδότρια μου, την κυρία Αναστασία Κορινθίου, όπου της πάσαρα την ιδέα μου και το τι θέλω να περάσω από το βιβλίο, σε ποιους απευθύνεται κλπ. Ο ενθουσιασμός της με γέμισε αυτοπεποίθηση. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένας συγγραφέας από τον εκδότη του: να πιστέψει σε αυτόν. Πριν ακόμα στείλω το έργο είχα την κρυφή ελπίδα πως είχα βρει τον εκδοτικό οίκο του βιβλίου μου. Έπειτα όλα πήραν το δρόμο τους και από τότε είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος.


8) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Δεν ξέρω αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πακέτο, αλλά ξέρω πως πρέπει να γράφεις με την καρδιά σου. Γνωρίζω πως ακούγομαι κλισέ, μα ειλικρινά αυτό είναι. Αν δεν αγαπάς κάθε πρόταση που γράφεις, ίσως δεν έχει νόημα και να το κάνεις. Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που γράφουν για το κοινό. Εγώ θα πρότεινα να γράφεις πρώτα για εσένα και αν είσαι ικανοποιημένος τότε θα είναι και ο αναγνώστης. Δεν θα τους ικανοποιήσεις όλους, και δεν πρέπει να περιμένεις κάτι τέτοιο – είναι παράλογο, μα θα αρκεστείς στους αναγνώστες που εκτιμούν το είδος που γράφεις. Για μένα η συγγραφή δεν είναι θέμα ταλέντου, όσο εξάσκησης. Αν περιμένεις την έμπνευση για να κάτσεις να γράψεις θα χάσεις άπλετο χρόνο. Πρέπει να στρωθείς και να φέρεις την έμπνευση γράφοντας – να την καλέσεις, τρόπον τινά.


9) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα;

Αυτή τη στιγμή έχω στα σκαριά διάφορα πρότζεκτ. Έχω γράψει το μισό από το επόμενο βιβλίο μου. Αυτή τη φορά επιχειρώ μια ελαφριά αλλαγή ύφους, μια και μου αρέσει να δοκιμαστώ σε άλλα πράγματα. Γράφω λοιπόν μια καλοκαιρινή περιπέτεια ασταμάτητης δράσης με έντονο το κωμικό, μα και το αισθηματικό στοιχείο. Το έχω στο μυαλό μου σαν το ‘μπλοκμπάστερ’ μου - μια διασκεδαστική περιπέτεια που θα σε κρατάει γαντζωμένο στις σελίδες.

Το επόμενο πρότζεκτ που ασχολούμαι είναι κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στον ελληνικό εκδοτικό χώρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο τρόμου, κωμωδίας και περιπέτειας με νεαρούς πρωταγωνιστές, εμπνευσμένο από τα ασιατικά manga και τα λεγόμενα light novels. Είναι μια προσπάθεια που κάνω μαζί με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ίτσιο. Το δοκιμάζουμε και αν βρούμε ανταπόκριση έχουμε σκοπό να το συνεχίσουμε. Το πρώτο βιβλίο λέγεται ‘Λυκόφως: Μυστήριο στο Άλυκο’ και σε λίγο καιρό θα μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν online.Έπειτα από όλα αυτά θα επιστρέψω στα βουνά, σε ένα καθαρόαιμο θρίλερ με μια βαριά δραματική πινελιά. Το βιβλίο υπάρχει ήδη έτοιμο στο κεφάλι μου. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το συγκεκριμένο και ανυπομονώ να το γράψω.


10) Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Νομίζω είναι αναλόγως αυτό που θες να γράψεις. Για παράδειγμα, για πράγματα που με τρομάζουν είναι εύκολο να στήσω μια ιστορία γύρω τους, να την εμπλουτίσω και να την γράψω. Οπότε ξέρω για τι μιλάω - περιγράφω τους φόβους μου. Ομοίως, κάποιος που γράφει πχ. ρομάντζο μπορεί να αντλήσει έμπνευση από την δική του ζωή, από αυτά που έχει βιώσει, ένα αδιέξοδο έρωτα ή το πως θα ήθελε να εξελιχθούν τα πράγματα ενώ δεν έγιναν. Ή μπορεί να ‘δανειστεί’ βιώματα στενών του προσώπων. Γενικά θεωρώ πως πρέπει να γνωρίζει προκειμένου να αποδώσει κάτι. Αν πάλι δεν το γνωρίζει αλλά επιθυμεί να ασχοληθεί πρέπει να κάνει μεγάλη έρευνα. Αυτό είναι ένα από τα στάδια της συγγραφής που λατρεύω. Κάνω έρευνα για τα πάντα, από τα ρούχα των πρωταγωνιστών, την ψυχολογία, μέχρι τις κλιματικές συνθήκες. Εκτυπώνω σελίδες, βλέπω ντοκιμαντέρ και διαβάζω ολόκληρα βιβλία προκειμένου να βρω πληροφορίες. Εκτός του ότι εμπλουτίζεις το οπλοστάσιο ιδεών σου, καταλαβαίνεις καλύτερα πως λειτουργούν τα πράγματα. Ζούμε σε εποχές που ο συγγραφέας δεν χρειάζεται να βγει από το σπίτι για να ψάξει ένα θέμα (αν και καλό θα ήταν), αλλά έχει ένα ολόκληρο κόσμο για εξερεύνηση, μόλις ένα tab μακριά του.


11) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; 

Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;Πρέπει να το αγαπάς. Για μένα εκεί αρχίζει και τελειώνει. Αν το κάνεις για τα λεφτά είναι αγγαρεία. Αν το κάνεις για φήμη χάνει το νόημα του και προδίδεις το κοινό. Θεωρώ πως πρέπει πρώτα από όλα να γράφεις για εσένα και κανέναν και τίποτα άλλο.


12)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Τα βιβλία είναι από τα καλύτερα πράγματα που δημιουργήσαμε ως ανθρωπότητα. Μια ανεξάντλητη πηγή ιδεών, συναισθημάτων και φαντασίας που σε σχέση με άλλες τέχνες σεκαλεί σε προσωπική συζήτηση. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες στο γιατί τα βιβλία είναισημαντικά αλλά θα κλείσω με την εξής ταπεινή συμβουλή: διαβάστε όσο μπορείτε. Κλέψτε χρόνο ακόμα και στο δεκάλεπτο που περιμένετε το λεωφορείο. Ακόμα και αν είναι έναφθηνό, κακό ρομάντζο γραμμένο στο πόδι, δεν έχει σημασία, γιατί - εκτός του ότι μπορεί να βρείτε μέσα του πράγματα που θα δουλέψουν για εσάς - θα σας οδηγήσει σε άλλα αναγνώσματα και θα εμπλουτίσει τον κόσμο σας με ανέλπιστους τρόπους.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Σας ευχαριστώ πολύ που με φιλοξενήσατε, καθώς και για τις ωραίες ερωτήσεις που μου θέσατε. ‘Η Τελευταία Νύχτα Της Αδέρας’ σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία καθώς και στην online σελίδα των εκδόσεων Υδροπλάνο. Μπορείτε να με βρείτε στο facebook σαν ‘MikeDaglis’, στο Instagram σαν ‘Stargazer_07’, καθώς και να διαβάσετε άρθρα μου περί λογοτεχνίας και μη, στο lefalok.gr. Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή συνέχεια.





Η τελευταία νύχτα της Αδέρας
Συγγραφέας: Μιχάλης Δαγκλής
Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Ο Σίμος Σουλιώτης, είναι ένας άντρας ποτισμένος με κυνισμό, που στα 35 του χρόνια ξοδεύει τη ζωή του σε αλκοόλ και τσιγάρα στα σκοτεινά μπαρ της Αθήνας, ενώ – περιστασιακά – εργάζεται στο γραφείο ερευνών ενός παλαίμαχου ιδιωτικού ντετέκτιβ.

Η ζωή του θα ανατραπεί και θα απειληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν θα βρεθεί, στην καρδιά του χειμώνα, αποκλεισμένος στην Αδέρα, ένα ορεινό χωριό, κάπου στην ανατολική Πελοπόννησο, για την – φαινομενικά εύκολη – υπόθεση εξαφάνισης μιας έφηβης κοπέλας.

Τίποτα όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται… Κι όσο οι κάτοικοί της δείχνουν φιλικοί στο πρόσωπό του, τόσο περισσότερο κρύβουν ένα θανατερό κι επικίνδυνο μυστικό που θα οδηγήσουν τον Σίμο σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό θέτοντας τη ζωή του – και όχι μόνο – σε κίνδυνο.

Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τους εσωτερικούς του δαίμονες και τα βαθιά του σκοτάδια όσο οι μνήμες του παρελθόντος ξυπνάνε σε κάθε του βήμα, ανακαλύπτει ότι τα σκοτάδια και οι δαίμονες στην Αδέρα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, απειλητικά και πέρα από κάθε λογική…

Κι όσο το χιόνι πέφτει βαρύ πάνω από το μυστηριώδες χωριό, τόσο ο Σίμος εγκλωβίζεται σε αυτό και τους παράξενους κατοίκους του, μην μπορώντας να διαφύγει με κανέναν τρόπο, βυθιζόμενος όλο και περισσότερο στα δίχτυα μιας ανατριχιαστικής υπόθεσης που θα τον φέρει σε αδιέξοδο.

Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ που κόβει την ανάσα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard