ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ME ΤΗΝ Κ. ΜΩΡΑΙΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΤΗ AE


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου «ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940», την κύρια ΜΩΡΑΙΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, το βιβλίο εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΤΗ.  Συγγραφείς του βιβλίου είναι η κ.ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΑΙΤΟΥ και η κόρη της ΜΑΡΙΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ.


 1) Κα ΜΩΡΑΙΤΟΥ, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο. Μιλήστε μας για το πως αντλήσατε τις πληροφορίες και πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε? 

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο, όπως λέει και ο τίτλος του στο «Έπος του 1940» και στις σελίδες του οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πληροφορίες, ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και πολλές δραστηριότητες σχετικά με την ένδοξη αυτή περίοδο της ιστορίας της πατρίδας μας. Η επιθυμία να ασχοληθώ με αυτό το θέμα προέκυψε από την διαπίστωση ότι υπάρχει σχετικά μικρή βιβλιογραφία για παιδιά του δημοτικού σχολείου για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Ήθελα λοιπόν να φτιάξω ένα βιβλίο πολύχρωμο και ενδιαφέρον που με απλό και κατανοητό τρόπο θα μιλήσει στα παιδιά για την δύσκολη αυτή περίοδο της ιστορίας μας. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο και οι πληροφορίες αντλήθηκαν από διάφορες πηγές. Υπάρχει άλλωστε στο τέλος του βιβλίου η σχετική βιβλιογραφία. 

2) Το βιβλίο σας εκτός από την αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής έχει πολλά ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες , αποσπάσματα από εφημερίδες του ελληνικού αλλά και του ξένου τύπου, τραγούδια, ποιήματα και πολλά ακόμη ιστορικά στοιχεία. Πείτε μας, πώς καταφέρατε να συλλέξετε τόσες πολλές πληροφορίες, ποιος σας βοήθησε και πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό και από που αντλήσατε τόσες πληροφορίες; 

Η αλήθεια είναι πως στην εποχή που ζούμε, με την χρήση του διαδικτύου, αλλά και των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και αρχείων η άντληση πληροφοριών είναι σχετικά εύκολη. Το δύσκολο είναι η αξιολόγηση του τεράστιου αυτού όγκου, η επιλογή του κατάλληλου υλικού για την παιδική ηλικία και η μετατροπή του σε εύπεπτο λόγο για τους μικρούς αναγνώστες. 

3)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κα ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ, που μας έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

 Η συνεργασία μου με την κυρία Δενεζάκη είναι αγαστή και μακρόχρονη. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την πολυτάλαντη και χαρισματική εικονογράφο. Είναι η ψυχή του βιβλίου. Ο πολύχρωμος κόσμος της παλέτας της αγγίζει τις παιδικές ψυχές και σκορπίζει χαμόγελα στους μικρούς αναγνώστες. Είναι πραγματικά μια πανδαισία χρωμάτων οι εικόνες της. Έχει την καταπληκτική ικανότητα να μετατρέπει το κείμενο σε υπάροχες εικόνες και να συνεργάζεται αρμονικά με τους συγγραφείς. 

4) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας αν και προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να διαβαστεί από κάθε ηλικίας αναγνώστη, γιατί το υλικό του έχει ενδιαφέρον. Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; 

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς που θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της δύσκολης για όλο τον κόσμο περιόδου. Αναμφίβολα είτε γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενο του βιβλίου που θα δώσουμε στα παιδιά μας είτε γιατί κρύβουμε όλοι ένα μικρό παιδί μέσα μας που του αρέσει να ταξιδεύει στον πολύχρωμο κόσμο των παιδικών βιβλίων. 

5) Οσο περνάνε τα χρόνια βλέπουμε ολο και λιγότερα παιδικά βιβλία με αναφορά στα γεγονότα του 1940. Εσείς τι πιστεύεται, πρέπει οι συγγραφείς να συνεχίζουν να γράφουν τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής , για να τα θυμούνται οι παλιότεροι και για να τα μαθαίνουν και να ενημερώνονται οι νεότεροι . 

Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να γράφουν για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πατρίδα μας. Άλλωστε η Ιστορία είναι κάτι παραπάνω από φόρο τιμής και μνήμης στους ήρωες κατά τις Εθνικές Επετείους. Η Ιστορία είναι η πολύτιμη γνώση του παρελθόντος μας για να μπορούμε να πορευτούμε ελεύθεροι στο μέλλον. Χωρίς την εθνική μας ταυτότητα δεν έχουμε παρελθόν και μέλλον. 

6) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και πως ήταν η συνεργασια μαμάς - κόρης για την συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου. 

Αγαπώ την λογοτεχνία, και γιαυτό άλλωστε και οι σπουδές μου είναι στον τομέα αυτό. Άλλωστε η λογοτεχνία, προφορική αρχικά και γραπτή μετά, αποτελεί την παγκόσμια γλώσσα της ανθρώπινης φαντασίας και μια από της πρώτες μορφές έκφρασης για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Διηγείται τις περιπέτειες του ανθρώπου επί της γης, τους φόβους, τους καημούς, τις ελπίδες και τα οράματα και μέσα της διασώζεται η σοφία και η γνώση χιλιετιών. Έτσι ήταν απολύτως φυσικό για εμένα να εκφραστώ μέσα από τους δρόμους της. Από αγάπη στα παιδιά διάλεξα την παιδική λογοτεχνία. Η συνεργασία μαμάς – κόρης για την συγγραφή και έκδοση του βιβλίου ήταν άψογη. Η δικιά μου συγγραφική εμπειρία ήρθε και συνάντησε την νεανική ματιά και φρεσκάδα της Μαρίας και νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. 

7) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 

Τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά διαβάζουμε στα παιδιά τα παραμύθια και εκείνα απλά απολαμβάνουν τις εικόνες και την αγαπημένη φωνή του γονιού. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν εκείνα το βιβλίο που θα διαβάσουν. Έτσι μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς είναι απαραίτητη. Να αφήσουμε τα παιδιά να περιεργαστούν τα βιβλία, να διαβάσουν τα οπισθόφυλλα και να διαλέξουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει. Έτσι δημιουργούμε μια στενή σχέση του παιδιού με το βιβλίο που έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε σχέση ζωής. 

8) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 

Διάβαζα από πολύ μικρή ηλικία και συνέχισα να διαβάζω χωρίς διακοπή μέχρι και τώρα. Πολλά από τα παραμύθια μου βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μου. Ένα παραμύθι που έχει χαραχτεί στην μνήμη μου είναι «Η Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά» της Αμερικανίδας συγγραφέως Harriet Beecher Stowe. Θυμάμαι την πρώτη φορά που το διάβασα δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. 

9) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο. 

Όπως είπα και πιο πάνω καλό είναι τα παιδιά να διαλέγουν μόνα τους τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν. Αν όμως θέλουμε να κάνουμε δώρο ένα παιδικό βιβλίο καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας κάποιους παράγοντες όπως η ηλικία του παιδιού, το θέμα του βιβλίου αλλά και η εικονογράφηση.

 10) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

 Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό έχω μπει στον πειρασμό για την συγγραφή ενός βιβλίου για ενήλικες αλλά με το φόρτο εργασίας που έχω προχωρά πολύ αργά. Από τις εκδόσεις Σαΐτη θα κυκλοφορήσουν σύντομα δύο βιβλία μου της σειράς Παρέα με την γιαγιά παράδοση, «Το Αμπέλι της Αγάπης και το άτακτο Τσαμπάκι» και «Το Μολυβένιο Ευζωνάκι στην Χώρα των Ηρώων». Είναι ευχάριστα βιβλία για παιδιά του δημοτικού. 

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας ,πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; 

Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας; Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις εκδόσεις Σαΐτη www.saiti.gr και θα χαρώ να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας αν μου αφήσουν μήνυμα στο www.paidikobiblio.gr 




Το έπος του 1940
Συγγραφείς -Μαρία & Πηνελόπη Μωραΐτου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΤΗ

Ένα χαρούμενο, κατατοπιστικό και ευφάνταστο βιβλίο γνώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Γνώσεις, πληροφορίες, αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα της εποχής παρουσιάζονται με ζωντάνια και εγκυρότητα και ξετυλίγουν στα μάτια μικρών και μεγάλων το χρονικό μίας από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας: τις νίκες του ελληνικού στρατού στα αλβανικά βουνά και την ηρωική αντίσταση του λαού μας κατά τη διάρκεια της βάρβαρης γερμανικής κατοχής.

Περιέχει παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες. Ένα πολύτιμο βοήθημα για γονείς, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές παιδικών δραστηριοτήτων.

Για όλες τις ηλικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard