ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΕΛΕΝΗ ΚΙΟΥΣΕ για το βιβλίο της «Η ΤΣΑΟΥΣΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΕΛΕΝΗ ΚΙΟΥΣΕ, του βιβλίου «Η ΤΣΑΟΥΣΑ », από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ.




1) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΤΣΑΟΥΣΑ ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Η Τσαούσα ξεκίνησε να γράφεται στο μυαλό μου τρία χρόνια πριν.

Ξυπνούσα μαζί της, κατά τη διάρκεια της μέρας σκεφτόμουν πώς θα αντιδρούσε στις προκλήσεις της καθημερινότητας, γενικά «έχτιζα» τον χαρακτήρα μέσα μου διαρκώς. Συνολικά –με μεγάλα διαλείμματα– μου πήρε τρία χρόνια να ολοκληρώσω. Δεν θα έλεγα πως υπήρξε για μένα κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης.

«Πιάστηκα» από διηγήσεις των γονιών μου για την παιδική τους ηλικία και τα υπόλοιπα έρχονταν αβίαστα μόνα τους…


2) Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο; Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;


Η φαινομενικά πιο απλή ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου είναι τόσο μοναδική που μοιραία γίνεται ιδιαίτερη. Έτσι και η ιστορία της Τσαούσας είναι μοναδικά ιδιαίτερη. Τα δυνατά στοιχεία του βιβλίου μου πιστεύω πως είναι η αμεσότητά του και ο τρόπος που ισορροπεί το χιούμορ με την τραγικότητα ούτως ώστε να διατηρείται πάντα ένα συναίσθημα αισιοδοξίας.

 

3) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;


Είναι πολλά τα μηνύματα αλλά αν πρέπει να διαλέξω θα πω το πιο ξεκάθαρο: η αγάπη για τον εαυτό μας, όλων των πτυχών του, από την πιο λαμπερή στην πιο ανομολόγητη.


4) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;


Ο τίτλος του ήταν εξαρχής αυτός, στην πορεία τον άλλαξα αλλά όταν έφτασε η ώρα των τελικών υπογραφών εντέλει εμπιστεύτηκα το αρχικό μου ένστικτο.


5) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;


Πιστεύω πως βασικό στοιχείο είναι η αμεσότητα, η καλή γνώση των χαρακτήρων και η αλήθεια μας – που ποτέ δεν μας προδίδει.


6) Πώς νιώθετε τώρα που εκδόθηκε το πρώτο σας μυθιστόρημα;


Νομίζω πως τα συναισθήματα όταν προσπαθείς να τα περιγράψεις με λέξεις χάνουν λίγη απ’ τη μαγεία τους… Ωστόσο θα πω πως είναι ένα μοναδικό ταξίδι σε εξέλιξη με συνεχείς εκπλήξεις, μια εμπειρία ζωής.


7) Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;


Χωρίς αμφιβολία το έντυπο για πολλούς λόγους αλλά κυρίως για τη μυρωδιά του.


8) Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δεν θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;


Διαβάζω 3 βιβλία ταυτόχρονα. Τη «Ράφτρα» της Αργυρούς Μαργαρίτη, «ο Τζίμης στην Κυψέλη» του Χωμενίδη και «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ» του Σκοτ Φιτζέραλντ.

Τα αγαπημένα μου βιβλία είναι πολλά, κυρίως τα πρώτα που διάβαζα ως παιδί. Γενικά δανείζω τα βιβλία μου, δεν νομίζω πως θα έλεγα όχι αν κάποιος φίλος μου ζητούσε ένα. Αυτά όμως που έχουν χειρόγραφες αφιερώσεις θα υπενθύμιζα να μου επιστραφούν!


9) Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σαςγνωρίσουμε καλύτερα.


Λατρεύω τους σκύλους και την πίτσα, μισώ τη φέτα, τον τραχανά και την αχαριστία και η αγαπημένη μου ασχολία είναι να γελάω.


10) Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Έχω ήδη ξεκινήσει το δεύτερο μυθιστόρημά μου. Το μόνο σίγουρο που έχω προς το παρόν να πω είναι πως θα διαδραματίζεται στις αγαπημένες μου δεκαετίες 80-90.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Η Τσαούσα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ και βρίσκεται παντού, σε φυσικά καταστήματα και on line. Όσο για μένα είμαι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και ανοιχτή στην επικοινωνία.




Η τσαούσα
ΕΛΕΝΗ ΚΙΟΥΣΕ
Κάκτος Εκδόσεις

Όταν ήμουν μικρή, αγαπούσα όλο τον κόσμο. Λάτρευα τη γιαγιά μου, τον κοκορίκο μου τον Μανωλάκη, τον Αντρίκο. Το «αγαπώ» μου χωρούσε μέσα κόσμο και κοσμάκη.

Ακόμα και τους γονείς και την αδελφή μου αγαπούσα, άλλο που ποτέ δεν το παραδέχτηκα. Είχα τόση ανάγκη να τους δικαιολογώ για τη σκληρότητα και την αδιαφορία τους, που πάντα έβρισκα λόγους να το κάνω. Τα βράδια που ξάπλωνα, όταν έκανα την προσευχή μου, παρακαλούσα τον Θεό να δουν μέσα μου κάτι που θα τους έκανε να με αγαπήσουν κι αυτοί.

Μετά τα απανωτά στραπάτσα που έφαγα, το «ω» μου δεν άντεξε. Άρχισε σιγά-σιγά να κλείνει τις γοητευτικές του καμπύλες και να πνίγει μέσα του όσα του είχα χώσει. Ώσπου κατάντησε να γίνει «ο». Και τα «αγαπώ» μου μεταμορφώθηκαν σε ανορθόγραφα και άχαρα «αγαπό».

Πόσοι άνθρωποι να χωρέσουν μέσα σ’ ένα μικρό «ο»; Στρυμώχτηκαν κι έσκασαν. Έτσι λοιπόν, το «ο» μου τώρα πια χωράει μία και μοναδική αγάπη.

Την αγάπη που νιώθω για μένα…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:


Η Ελένη Κιουσέ γεννήθηκε ξημερώματα 29ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Δίσεκτο έτος και δίσεκτη μέρα. Από μικρή αγαπούσε το γράψιμο – από ημερολόγια, λευκώματα, συνθήματα σε τοίχους, ραβασάκια, μέχρι εκθέσεις και άρθρα σε διάφορα σάιτ. Έχει σπουδάσει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας-διόρθωσης, και ασχολείται με τη δημιουργία περιεχομένου για μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ηλικία των σαράντα νόσησε από καρκίνο του μαστού, γεγονός που αποτέλεσε ένα επιπλέον έναυσμα για να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γράψει το δικό της βιβλίο. Η Τσαούσα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard