Tavce gravce, Φασόλια στον ταβά μια υπέροχη συνταγή



Tavce gravce κατά λέξη σημαίνει "φασόλια μαγειρεμένα σε τηγάνι", το «τηγάνι» προέρχεται από την τουρκική λέξη, «τάβα».



Φασόλια στον ταβά είναι τα φασόλια μαγειρεμένα στο φούρνο και αποτελεί το Εθνικό πιάτο των Σκοπίων, που πρέπει να δοκιμάσεις όταν τα επισκεφτείς. Εμείς στην πρόσφατη επίσκεψη μας, πριν λίγες ημέρες, το δοκιμάσαμε πολλές φορές στα γεύματα μας είτε σκέτα είτε με την συνοδεία από κεμπάπια, που μου αρέσαν πολύ.Tavce gravce μπορείτε να βρείτε και να φάτε παντού στα Βαλκάνια και φυσικά δεν φύγαμε χωρίς να μάθουμε συνταγούλα που την μοιραζόμαστε μαζί σας.


ΣΥΝΤΑΓΗ για φασόλια στο φούρνο με λουκάνικο 



ΥΛΙΚΑ


1 κιλό φασόλια ξερά
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
200 γραμ. τοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
λουκάνικο, κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1 – 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
Ελαιόλαδο

Γαρνιτούρα
μαϊντανός ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Μουλιάζομε τα φασόλια όλη τη νύχτα σε ένα μπολ με νερό. Δεν προσθέτομε αλάτι στο νερό - στο μούλιασμα ή κατά το μαγείρεμα - γιατί αυτό θα κάνει το εξωτερικό περίβλημα των φασολιών να σκληρύνει. Στη συνέχεια, ψιλοκόβομε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια, καθώς θέλουμε να εξαφανιστούν και να λιώσουν στη σάλτσα αργότερα. Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με τα κρεμμύδια, την πιπεριά, το σκόρδο και τα μισά ντοματίνια. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2-3 ώρες ανάλογα με την ηλικία των φασολιών. Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας, διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα. Προσέχετε τα φασόλια να μην παραβράσουν και γίνουν πολύ μαλακά, καθώς θέλετε να διατηρήσουν το σχήμα τους για το πιάτο.

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο ​​σε φέτες. Ανακατεύουμε τα κομμάτια για να φύγει το λίπος. Προσθέτουμε την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
 Ανακατεύουμε με τα βρασμένα φασόλια και το ζουμί τους. 

Προσθέτουμε τον αποξηραμένο δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάζουμε λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να ξαναβράσει. Τότε μπορούμε να το μεταφέρουμε σε ένα κεραμικό σκεύος. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180C για περίπου μία ώρα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρισμα

Αφήνουμε να κρυώσει, τουλάχιστον για μια ώρα ή αν μπορούμε περιμένουμε μέχρι την επόμενη μέρα, για να βγάλει τα αρώματα και να αποκτήσει καλύτερη γεύση.

Σερβίρουμε στο κεραμικό σκεύος που ψήθηκε με μια σαλάτα, με τουρσιά και ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard