ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ για το βιβλίο της «ΟΤΑΝ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ I WRITE

 

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ, του βιβλίου «ΟΤΑΝ», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ I WRITE.


1)Κα ΕΥΗ ΑΝΔΡΙΩΤΗ σας καλωσορίζουμε στο blog μας, με το παιδικό βιβλίο σας!!! Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΟΤΑΝ...». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Να σας γνωρίσω το πρώτο μου εικονοβιβλίο, το «Όταν...». Είναι ένα παιδικό βιβλίο που πραγματεύεται τη μουσική ακρόαση μέσα από την δύναμη της φαντασίας και των συναισθημάτων των παιδιών. Ξεκίνησα να το γράφω Όταν... μαζεύτηκαν μέσα μου έντονες στιγμές των παιδιών μου και των μαθητών μου, Όταν… άκουγαν μουσική. Παρατηρούσα και βίωνα στιγμές, έκανα σκέψεις και προσπαθούσα να τις τοποθετήσω λεκτικά και συναισθηματικά με τρόπο που θα γίνονταν μια εικονογραφημένη ιστορία. Παράλληλα όμως, εξηγούσα όλες αυτές τις συμπεριφορές, τα βιώματα και τα ερεθίσματα μέσα από το επιστημονικό πρίσμα της μουσικής παιδαγωγικής.


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο;


Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το βιβλίο θα διαβάσετε γνώριμες λέξεις και θα δείτε οικείες εικόνες, αλλά ταυτόχρονα αυτό που το κάνει μοναδικό είναι πως ο κάθε αναγνώστης ταξιδεύει στη δική του μουσική εμπειρία Όταν το διαβάζει. Σίγουρα οι σκέψεις που θα κάνετε και ο χρόνος που θα αφιερώσετε θα είναι ιδιαίτερος. Θα το διαβάσετε μια φορά και κλείνοντάς το θα είστε έτοιμοι για καινούργιες αναζητήσεις ή ακόμη και παλιές αναμνήσεις, που σίγουρα εντυπώνονται στον καθένα μας από τα μουσικά του ερεθίσματα.


3)Το βιβλίο σας έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο και αρκετές εικονογραφημένες σελίδες από την εικονογράφο ΛΥΔΙΑ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ. Μιλήστε μας για την συνεργασία μαζί της και πως βγήκε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.


Ακριβώς όπως τα είπατε, συνεργασία! Με την Κα. Χατζημάρκου συνεργαστήκαμε υπέροχα. Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που “άκουσε” εξ αρχής αυτό που είχα στο μυαλό μου και με την δική της εξαιρετική αισθητική έδωσε στις λέξεις μου την άρτια εικαστικά εικόνα. Αφουγκράστηκε το μίνιμαλ στοιχείο το οποίο με εκφράζει και πηγάζει μέσα από το κείμενό μου, ταίριαξε τα χρώματα με τους ήχους και το αποτέλεσμα νομίζω πως ήταν αυτό που θέλαμε και οι δύο! Η εικόνα παίζει τον κυριότερο ρόλο σε ένα παιδικό βιβλίο, πόσω μάλλον σε ένα εικονοβιβλίο. Έχει δύναμη και σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.


4)Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους και να τα συζητάνε μαζί τους;


Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό κατά τη γνώμη μου, καθώς πιστεύω ότι σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου, μάς σαγηνεύει. Η συντροφιά των αγαπημένων μας προσώπων την ώρα του διαβάσματος, αναμφισβήτητα είναι μια πολύ ευχάριστη διεργασία και πολύ περισσότερο για τα μικρά παιδιά. Θεωρώ πως δεν υπάρχει “συνταγή” επιτυχίας για το πώς θα διαβαστεί ένα βιβλίο και υπό ποιες συνθήκες! Μια φορά πότε δεν είναι αρκετή να διαβάσεις.

Όπως και απαραίτητη η συζήτηση εκ των υστέρων, που έρχεται ομαλά και ποιοτικά να συμπληρώσει την ανάγνωση.


5) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ IWRITE


Τι να αναφέρω πρώτα για αυτόν τον εκδοτικό οίκο; Το ευχαριστώ ίσως είναι ελάχιστο! Έκαναν ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, πίστεψαν σε εμένα και αγκάλιασαν την ιδέα μου. Είναι ένας σπουδαίος εκδοτικός οίκος, που προσφέρει την δυνατότητα σε νέους συγγραφείς να προβάλλουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν μέσα σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον.


6) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους και να τα συζητάνε μαζί τους;


Το βιβλίο αποτελεί πάντα ένα καλό και ξεχωριστό δώρο. Ωστόσο, η επιλογή του δεν είναι εύκολη, καθώς εισβάλεις στην αναγνωστική κουλτούρα του κάθε ατόμου. Όταν δε, απευθυνόμαστε σε ένα παιδί οι απαιτήσεις είναι πολύ αυξημένες! Σίγουρα, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη την ηλικία του παιδιού, προϋπάρχοντα αναγνωστικά του ερεθίσματα, το ποιοτικό λεξιλόγιο και την προσεγμένη ζωγραφιά του, όπως και το να συνοδεύεται από συναρπαστική πλοκή, ιδίως αν εστιάζουμε σε λογοτεχνικό έργο.


7)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, για να σας γνωρίσουμε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά ;


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου περιτριγυριζόμουν από μουσικές στιγμές. Η καθημερινότητά μου, τότε και τώρα, είναι γεμάτη από ρυθμό, λέξεις και μουσική, πάντα με αγαπημένα μου πρόσωπα. Τόσο στον εργασιακό, όσο και στον προσωπικό μου χρόνο, η μουσική βρίσκεται εκεί για εμένα δίνοντάς μου έμπνευση, αλλά και συνολικά νόημα στην καθημερινότητά μου. Το 2011 αποφοίτησα από το τμήμα Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ και λίγα χρόνια μετά ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου, με τίτλο «Μουσική Εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα». Παίζω κρητικό λαούτο και πιάνο και αυτή την περίοδο ετοιμάζομαι για έναν νέο μουσικό κύκλο σπουδών.


8)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Βρίσκομαι σε μια συνεχή αναζήτηση νέων ιδεών. Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι, να δημιουργώ και να εξελίσσομαι. H αγάπη μου για τη δουλειά μου δε σταματάει, επομένως σύντομα και πάλι θα σας παρουσιάσω την επόμενη μουσική μου έκπληξη!


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία, όπου και μπορείτε να το προμηθευτείτε. Επίσης, μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά από το site του εκδοτικού οίκου (https://www.iwrite.gr/bookstore/vivlio-paidiko-vivlio-mousiki-paidia-didaskalia-otan-ekdoseis-iwrite/ ) καθώς και να το βρείτε στο πωλητήριο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής.




Όταν…
Η δύναμη της μουσικής ακρόασης, μέσα από τη φαντασία των παιδιών.
Συγγραφέας: Εύη Ανδριώτη

Η δύναµη της µουσικής ακρόασης που ταξιδεύει τους µικρούς µας φίλους σε µοναδικά µονοπάτια… Η δύναµη της µουσικής µέσω της φαντασιακής ανάπτυξης που κάθε παιδί χρειάζεται να βιώσει… Η άτυπη µουσική µάθηση που λειτουργεί σαν εφαλτήριο στη συναισθηµατική ανάπτυξη του παιδιού και του κάθε ανθρώπου. Η άτυπη µουσική µάθηση που µας συντροφεύει για πάντα. Η µουσική ως αίσθηµα του ανήκειν. Η µουσική ως γνώση του εαυτού και του άλλου. Η µουσική ως εξερευνητής των πολιτισµών.

Η μουσική ως η ζωή των πάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard