ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΡΙΑΝΕΛΛΑ Δ. ΣΑΛΑΠΑΤΑ για το βιβλίο της «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ I WRITE



Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΜΑΡΙΑΝΕΛΛΑ Δ. ΣΑΛΑΠΑΤΑ, του βιβλίου «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ», από τις
ΕΚΔΟΣΕΙΣ I WRITE.




1)Κα ΜΑΡΙΑΝΕΛΛΑ Δ. ΣΑΛΑΠΑΤΑ σας καλωσορίζουμε στο blog μας. Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και για την ευκαιρία να μιλήσω για το βιβλίο μου.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου 3.5 χρόνια. Η αφορμή ήταν η αγάπη της Λυδίας (ηρωίδα του βιβλίου και ανιψιά μου) για τις αρκούδες. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ιδιαίτερο δώρο ένα βιβλίο με την Μεγάλη και Μικρή Άρκτο να διηγούνται στην Λυδία τις ιστορίες του ουρανού. Καθώς δεν βρήκα στην αγορά κάποιο παιδικό βιβλίο να μιλάει για τα αστέρια, όπως το είχα φανταστεί αποφάσισα να το γράψω εγώ. Ήταν πραγματικά μια στιγμιαία έμπνευση.

Από την ώρα που τρύπωσε η ιδέα αυτή στο μυαλό μου ξεκίνησα να γράφω. Σχεδόν από την
αρχή είχα την δομή του βιβλίου ξεκάθαρη. Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του και έγινε παράλληλα με την κύρια δουλειά μου, την παιδιατρική. Ξεκίνησε καθαρά ως οικογενειακή υπόθεση - δεν σκέφτηκα αρχικά ότι θα το προχωρούσα σε έκδοση για ευρύτερο κοινό. Στην πορεία πήρα αυτή την απόφαση.

Μετά από αρκετή μελέτη και συνεχείς διορθώσεις του κειμένου, σημαντική ήταν η
εικονογράφηση και τέλος να διαβαστεί από ουρανογράφο, ώστε να είναι επιστημονικά ορθό.

Μια ιδιαίτερη επίσης πρόκληση στην δημιουργία του βιβλίου ήταν οι αστροχάρτες.


2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε και θα μάθουμε, σ’ αυτό το βιβλίο;

Μέσα από το βιβλίο μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τους αστερισμούς του καλοκαιρινού
ουρανού και του χειμερινού ουρανού με έναν απλό και παιχνιδιάρικο τρόπο, καθώς η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος μας ξεναγούν στον έναστρο ουρανό.

Ένα βράδυ λοιπόν, η Λυδία, καθώς χάζευε τον έναστρο ουρανό τα αστέρια της Μικρής Άρκτου και της Μεγάλης Άρκτου ενώθηκαν και οι αρκούδες του ουρανού ζωντάνεψαν.

Οι τρείς τους ξεκινούν ένα ταξίδι, στο οποίο οι Άρκτοι εξιστορούν στην Λυδία την περιπέτεια της Ανδρομέδας, τον θυμό του βασιλιά Κηφέα προς την βασίλισσα Κασσιόπη, το ηρωικό δελφίνι που έσωσε τον μουσικό Αρίωνα, τον γίγαντα Ωρίωνα και τις Πλειάδες, την αγάπη της Βερενίκης και άλλους ήρωες του ουρανού- ιστορίες βγαλμένες μέσα από την μυθολογία μας.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, τα οποία αναφέρονται σε συγκεκριμένους
αστερισμούς, ανάλογα με την ροή της ιστορίας ή και ανάλογα με την θέση τους στον ουρανό.

Κάθε ιστορία – κεφάλαιο, αρχικά αριστερά έχει την πραγματική θέση των αστερισμών με το περίγραμμα της αντίστοιχης ζωγραφιάς. Στην συνέχεια, στο κείμενο εμφανίζονται οι ζωγραφιές και πάνω τους προβάλλονται τα αστέρια, ώστε να γίνει η σύνδεση του αστερισμού με την φιγούρα.

Σε κάθε αστροχάρτη υπάρχει πάντα η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος γιατί (εκτός του ότι είναι εκείνες που αφηγούνται τις ιστορίες) η Μεγάλη Άρκτος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος αστερισμός στον ουρανό, οπότε μπορεί να γίνει συσχέτιση των λοιπών αστερισμών ανάλογα με το πού βρίσκεται η Μεγάλη Άρκτος.

Αφού ολοκληρωθεί το ταξίδι στις ιστορίες των άστρων, υπάρχει μια ενότητα «Μάθε κι αυτό για τα αστέρια», ώστε να μπορούν να δοθούν πάλι με απλά λόγια κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αστροπαρατήρηση.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας;

Η μεγαλύτερή μου επιθυμία είναι να μάθουμε να κοιτάζουμε ψηλά. Να θέλουμε να ταξιδέψουμε με το νου μας στο σύμπαν. Καθώς μαγευόμαστε από τον έναστρο ουρανό να αρχίσουμε να αποκωδικοποιούμε τα φωτεινά αυτά σημαδάκια. Με οδηγό το βιβλίο ο νυχτερινός ουρανός γίνεται γνώριμος. Γίνεται ο ίδιος από μόνος του βιβλίο που περιμένει να το ξεφυλλίσουμε.

Βιβλίο μυθολογίας, βιβλίο αστρονομίας ανάλογα με το πού θα στρέψουμε την προσοχή μας.


4)Το βιβλίο σας έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο και αρκετές εικονογραφημένες σελίδες. Τι ρόλο παίζει η εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία και πως επιδρούν οι εικόνες στα παιδιά. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την εικονογράφο του βιβλίου σας κ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ-ΣΑΛΑΠΑΤΑ.

Η εικονογράφηση στα βιβλία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό γιατί από πολύ μικρή ηλικία, που τα παιδιά ακόμα δεν διαβάζουν, αλλά πιάνουν στα χέρια τους ένα βιβλίο και το ξεφυλλίζουν, μέσα από τις ζωγραφιές, πλάθουν και τις δικές τους ιστορίες. Είναι αλήθεια ότι το βιβλίο «Ο Χορός των Αστεριών» περιέχει πολλές πληροφορίες. Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την μυθοπλασία με την μυθολογία και την αστρονομία. Θεώρησα ότι έπρεπε η εικονογράφηση να είναι αέρινη αλλά ταυτόχρονα πλούσια, με χρώματα απαλά σαν χάδι. Όλοι οι αστερισμοί ζωντανεύουν μέσα από τις ζωγραφιές. Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα. Η εικονογράφος του βιβλίου είναι η μητέρα μου, με την οποία περάσαμε πολλές μέρες μαζί σχεδιάζοντας την εικονογράφηση. Με γέλιο, με διαφωνίες, με ενθουσιασμό, τολμώ να πω, σχεδόν παιδικό. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε πώς είχα στο μυαλό μου σχεδιάσει το βιβλίο και κατάφερε να το αποτυπώσει με όμορφες, γλυκές ζωγραφιές.


5) Το βιβλίο σας έχει αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία για να γνωρίσουν τα παιδιά αλλά και για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, τον ουρανό μας. Πείτε μας ποιος σας στήριξε και από πού αντλήσατε τόσες πληροφορίες ώστε να βγει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα.

Από μικρή ηλικία ενδιαφερόμουν για τα αστέρια. Σε κάθε ευκαιρία έψαχνα πληροφορίες,
αγόραζα βιβλία, μελετούσα. Έκανα τρία χρόνια διαδικτυακά μαθήματα αστρονομίας στο
πανεπιστήμιο Liverpool John Moores. Ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο που με βοήθησε είναι το «Τα άστρα και οι μύθοι τους» των καθηγητών Στράτου Θεοδοσίου και Μάνου Δανέζη, καθώς και πολλές επιστημονικές ιστοσελίδες και βιβλία μυθολογίας. Πολύτιμη όμως ήταν και η βοήθεια του Αθανάσιου Ευαγγελόπουλου, ο οποίος έκανε και την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου.

Γενικώς, η ομάδα που συνετέλεσε στην δημιουργία του βιβλίου ήταν καταπληκτική. Η Μαρία Χαραλάμπη έκανε την επιμέλεια του κειμένου και η Ελπίδα Χατζηκωνσταντή σχεδίασε την δομή του, με την γραφιστική της τέχνη. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι όλοι είδαν το εγχείρημα αυτό με μεγάλο ενθουσιασμό.


5) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Τα παιδιά κάνουν ένα πολύ μεγάλο δώρο, σε εμάς τους… μεγάλους: να ταξιδεύουμε μαζί τους στον κόσμο των παραμυθιών, να θυμηθούμε πώς είναι να είμαστε πάλι παιδιά. Μέσα από τα παιδικά βιβλία, παιδιά και ενήλικες, βρίσκονται σε έναν συνεχή χορό όπου φαντασία, συναισθήματα και ερεθίσματα της καθημερινότητας καθοδηγούν τα βήματα. Και κάπως έτσι θα ταξιδέψει και ο μεγάλος σε έναν άλλο χωροχρόνο, μαγικό, ανέμελο.

Το βιβλίο μου «Ο χορός των αστεριών» έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ένα παιδικό βιβλίο που
διαβάζεται και από ενήλικες, καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν τους αστερισμούς. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μετατραπεί σε δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, καθώς γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν τον ουρανό μαζί, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν την μυθολογία μας να ζωντανεύει.

Ακριβώς γι αυτό ο υπότιτλος είναι «ταξίδι στον κόσμο της ουρανογραφίας για μικρούς και
μεγάλους». Δεν παύει φυσικά να είναι ένα παραμύθι και η μαγεία του ξεκινά από τη στιγμή που το παιδί θα κοιτάξει ψηλά και θα ρωτήσει για τα αστέρια.


6) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Νομίζω ότι όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι η επαφή των παιδιών με το βιβλίο από πολύ νωρίς μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και πριν αγγίξουν τα ίδια ένα βιβλίο είναι σημαντικό να βλέπουν τους μεγάλους να κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο όσο εκείνοι μέσα από τις αφηγήσεις τα ταξιδεύουν σε τόπους φανταστικούς. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ενήλικες και η δική τους ενασχόληση με το βιβλίο. Τα παιδιά μιμούνται.

7)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με συγγραφή βιβλίων για παιδιά ;

Ζω και εργάζομαι στην Σπάρτη. Το κύριο επάγγελμά μου είναι η παιδιατρική. Η αστρονομία όμως πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον μου και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ ερασιτεχνικά μέσα από διαδικτυακά μαθήματα, ως μέλος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, παρακολουθώντας διαλέξεις κ.α. Το να εκφράζω σκέψεις και συναισθήματα μέσα από τον γραπτό λόγο είναι επίσης κάτι που με συνοδεύει αρκετά χρόνια. «Ο χορός των αστεριών» είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα και συνδυάζει τρεις μεγάλες μου αγάπες: τα παιδιά, τον κόσμο των άστρων και της αστρονομίας και να γράφω σκέψεις, ιδέες, ιστορίες.


8)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε; Πείτε μας, που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Από την στιγμή που αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν σχεδόν δεδομένα και τα επόμενα δύο. Το δεύτερο βιβλίο μου λοιπόν, το οποίο ελπίζω την επόμενη χρονιά να είναι έτοιμο, αναφέρεται σε μια άλλη ομάδα αστερισμών, στον ζωδιακό κύκλο. Πάλι η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος μας ξεναγούν και μας παρουσιάζουν τους αστερισμούς μέσα από τις ιστορίες τους. Εδώ, πρωταγωνιστής είναι ο Οδυσσέας, ο αδερφός της Λυδίας. Το τρίτο θα είναι ο έναστρος ουρανός του νοτίου ημισφαιρίου. Και κάπως έτσι θεωρώ ότι θα ολοκληρώσω την σειρά της ουρανογραφίας.

Η ομώνυμη σελίδα μου στο Facebook: «Ο χορός των αστεριών- ταξίδι στον κόσμο της
ουρανογραφίας» μου δίνει την ευκαιρία να αναρτώ ενδιαφέρουσες ειδήσεις γύρω από την
αστρονομία, να εξηγώ τμήματα του βιβλίου μου, να καθοδηγώ την αστροπαρατήρηση ανάλογα με την εποχή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite και μπορεί να το προμηθευτεί όποιος επιθυμεί διαδικτυακά από την σελίδα του εκδοτικού οίκου (στον σύνδεσμο
https://www.iwrite.gr/bookstore/paidiko-o-xoros-ton-asterion/) ή σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Να προσθέσω ότι κυκλοφορεί (επίσης στον ίδιο σύνδεσμο αλλά και σε άλλες πλατφόρμες -
amazon, smashwords) στα αγγλικά ως ηλεκτρονικό βιβλίο με τον τίτλο «Tales of the Twinkly Sky - A journey across the constellations».

Ταυτόχρονα συνεχίζω να γράφω τις προσωπικές μου ιστορίες που αναρτώνται στο Instagram marianellasalapatas (κάποιες και στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook)- ιστορίες καθημερινές, ταξιδιωτικές κ.α., ενώ σύντομα (ελπίζω) θα είναι έτοιμη μια ιστοσελίδα – blog: το «Μισάνοιχτο Σεντούκι».



Ο Χορός των Αστεριών
Ταξίδι στον κόσμο της ουρανογραφίας για μικρούς και μεγάλους
Συγγραφέας: Μαριανέλλα Δ. Σαλαπάτα



Ποια μυστικά μπορεί να κρύβουν τα αστέρια;
Τι ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν;

Η μικρή Λύδια ανακαλύπτει τον κόσμο των άστρων καθώς ακούει τους φίλους της, τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, να τη ξεναγούν στα μονοπάτια του έναστρου ουρανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard