ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΩΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΜΟΡΦΗ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τον κ. ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΩΛΙΟ, συγγραφέα του βιβλίου «ΚΑΛΛΙΜΟΡΦΗ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.



1) Ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνετε συγγραφέας; Πότε και πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;

ΜΜ: Όχι, η συγγραφή ήρθε σαν μια ανάγκη έκφρασης, ιδέες που μου τριβέλιζαν το μυαλό και ήθελαν να βγουν προς τα έξω, αλλά όχι ως απλές προφορικές διηγήσεις, να πάρουν μια πιο μόνιμη μορφή. Με τον καιρό ανακάλυψα πως ένιωθα μια παράδοξη ανακούφιση που ανέπτυσσα αυτές τις ιδέες στο χαρτί. Ξεκίνησα να γράφω στα δώδεκα ένα μυθιστόρημα που δεν τελείωσε ποτέ αλλά και μικρά διηγήματα λίγων σελίδων.


2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΚΑΛΛΙΜΟΡΦΗ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του;

ΜΜ: Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, συνεπώς δεν έχει μία και μόνη πηγή έμπνευσης. Οι ιδέες έχουν τις ρίζες τους πρακτικά παντού, στα διαβάσματα, στα γεγονότα της δημόσιας ζωής, στην ανησυχία για το μέλλον του ανθρώπινου είδους, στον προβληματισμό για το άμεσο μέλλον της κοινωνίας.


3) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία; 

ΜΜ: Σίγουρα αυτό είναι δουλειά του αναγνώστη να το κρίνει και όχι δική μου. Εγώ μπορώ να πω μόνο ότι, όπως σε κάθε συλλογή διηγημάτων μου, άφησα έξω αρκετές ιστορίες που δεν θεώρησα άξιες για τον χρόνο των αναγνωστών. Από δώδεκα χρόνια συγγραφής, μόνο δέκα διηγήματα φτάνουν στο χαρτί.


4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

ΜΜ: Και πάλι, αυτό εναπόκειται στον αναγνώστη. Θα διαβάσει, θα προβληματιστεί, θα κρίνει. Η θεματολογία μου κινείται γύρω από την ανθρώπινη φύση, τις καινοφανείς καταστάσεις και τις δύσκολες αποφάσεις που αυτές απαιτούν από τους χαρακτήρες μου, τους οποίους πάντα στριμώχνω πολύ . Όπως κάθε φορά (αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο μου) ό,τι είχα να πω το είπα μέσα στις ιστορίες. Αν δεν μιλήσουν εκείνες, τότε ό,τι και να πω εγώ κατόπιν εορτής περιττεύει.


5) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

ΜΜ: Το ομώνυμο διήγημα γράφτηκε τελευταίο, το 2018, και ο τίτλος του άρεσε τόσο σ’ εμένα όσο και στους ανθρώπους του Κέδρου για τίτλος της συλλογής. Είχα την τύχη η Ξένια Τρύφων να τον πλαισιώσει με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο.


6) Πείτε μας πώς προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ.

ΜΜ: Με τη συνήθη διαδικασία. Φίλος συγγραφέας μού επεσήμανε ότι οι εκδόσεις Κέδρος κάνουν άνοιγμα και στη λογοτεχνία του φανταστικού, έστειλα τόσο την «Καλλίμορφη» όσο και το προηγούμενο βιβλίο μου, το μυθιστόρημα «Το βιβλίο και η περφόρμανς», και τους άρεσαν.


7) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

ΜΜ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο «πακέτο» ικανοτήτων. Διαφορετικοί συγγραφείς μπορεί να μας ενθουσιάσουν με πολύ διαφορετικές δεξιότητες. Αν έπρεπε να πω οπωσδήποτε κάτι, θα ήταν η ικανότητα να μιλάνε απευθείας στην καρδιά και στο μυαλό μας για τη ζωή και τον άνθρωπό, συνδυασμένη με μια προσωπική φωνή και δουλεμένη τεχνική.


8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα;

ΜΜ: Είμαι στα προπαρασκευαστικά στάδια ενός νέου μυθιστορήματος. Προειδοποιώ, όμως, γράφω αργά.


9) Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

ΜΜ: Δεν υπάρχει μία πηγή. Ο κόσμος γύρω μας, οι τρόποι που αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι, η πραγματικότητα και η φαντασία. Οι συγγραφείς το μόνο που κάνουν είναι να συνδυάζουν ευαίσθητεςυψωμένες κεραίες με πείσμα και υπομονή στην καθεαυτή παραγωγή.


10) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

ΜΜ: Πρώτ’ απ’ όλα δεν «πρέπει» να υπάρχει κάποιος στόχος για να γραφτεί ένα βιβλίο. Από κει και πέρα, μιλώντας για την Ελλάδα, το να στοχεύει ένας συγγραφέας στο οικονομικό όφελος είναι (με εξαίρεση μια χούφτα ανθρώπους) τουλάχιστον αφελές, ειδικά σε σχέση με τον κόπο που απαιτείται. Για τη φήμη δεν θα σχολιάσω καν. Το ερώτημα πριν γραφτεί η πρώτη λέξη στην πρώτη σελίδα θα πρέπει να είναι: «Αν ήξερα ότι δεν θα το διαβάσει κανείς άλλος, θα ήθελα ακόμα να το γράψω;»


11) Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

ΜΜ: Για να ζήσουμε χίλιες ζωές σε μία. Θα έλεγα και για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά αυτό είναι υπό συζήτηση. Οι χίλιες ζωές όμως είναι εκεί.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε πού και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

ΜΜ: Οι εκδόσεις Κέδρος έχουν διανομή σε όλη την Ελλάδα. Το βιβλίο θα το βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, και αν όχι, έρχεται εύκολα με παραγγελία. Εγώ σας ευχαριστώ.



ΚΑΛΛΙΜΟΡΦΗ
Συγγραφέας: ΜΑΝΩΛΙΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ
Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις Κέδρος - Kedros Publishers


Να ζήσεις εσύ αντί να ζήσει ο εαυτός σου.
Να σωφρονίσεις έναν δολοφόνο κάνοντάς τον πρωθυπουργό.
Να πείσεις το έμβρυό σου ότι είσαι άξιος να το γεννήσεις.
Να ανακαλύψεις αν είσαι η ομορφιά σου.
Να σμιλέψεις την εκδίκηση σε τρεις συλλαβές κι ένα κορμί.
Να μάθεις αν η μαγεία κρύβεται στα ακροδάχτυλα αγαπημένου.

Δέκα πειράματα σκέψης που βλάπτουν σοβαρά την πεζότητα. Άβολες καταστάσεις και διλήμματα για την ύπαρξη, το πολίτευμα, το σώμα, τη φαντασία, το σεξ, την ηθική φέρνουν στα όρια τους πρωταγωνιστές και την κοινωνία, σε δέκα ιστορίες στιγμιότυπα της αέναης μάχης του ανθρώπου με τον εαυτό του.

«Καθόταν σταυροπόδι στην πολυθρόνα απέναντι από το κρεβάτι, μια Σάντρα όπως θα ήμουν περίπου στα τριάντα πέντε μου. Ήταν σαν να υπήρχε ανάμεσά μας ένας παραμορφωτικός κατά μία δεκαετία καθρέφτης, αλλά το φάντασμα μου χαμογελούσε με την άνεση ενάμιση επιπλέον αιώνα».

Επιλογή: Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας


«Τα διηγήματα του Μανωλιού έχουν αυτό που λείπει από τους πολιτικούς σήμερα: φρέσκες ιδέες, χιούμορ, ειλικρίνεια και ανθρωπιά».
Δημήτρης Αρβανίτης

«Με ώριμη γραφή και εκπληκτικές ιδέες, ο Μιχάλης Μανωλιός έχει πλέον καθιερωθεί ως ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα».
Βασίλης Μπαμπούρης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard