ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΑΠΑΜΙΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ » από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΠΑΠΑΜΙΧΟ ΓΙΑΝΝΗ, του βιβλίου «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.



1)Κε  ΠΑΠΑΜΙΧΟ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή.

Όταν ήμουν μικρός με συνάρπαζαν οι ωραίες κλασσικές περιπέτειες όπως «το Νησί των Θησαυρών» και τα βιβλία το Ιούλιου Βέρν, όμως ποτέ δεν είχα σκεφτεί να γίνω συγγραφέας. Το γράψιμο το ξεκίνησα πολύ αργότερα όταν ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και κυρίως όταν βρήκα αρκετό ελεύθερο χρόνο.

 

2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος?

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η σύνδεσή του με το ενεργειακό πρόβλημα του πολιτισμού μας αποτέλεσε τη βάση για τη συγγραφή της «Τελευταίας Ευκαιρίας» όμως η πραγματική αφορμή ήρθε με την σχετικά άγνωστη θεωρία ενός Ρώσου φυσικού, του Νίκολας Καρντάσεφ ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας το 1960 διατύπωσε την ομώνυμη κλίμακά του για την εξέλιξη όλων των πλανητικών πολιτισμών με βάση την αξιοποίηση των ενεργειακών τους αποθεμάτων. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία ο πολιτισμός μας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των ανθρακογενών αποθεμάτων όπως το πετρέλαιο, ο γαιάνθρακας και το φυσικό αέριο, διανύει ήδη τα τελευταία «εκατοστά» της κλίμακας Καρντάσεφ και αν δεν βρεθεί σύντομα ο τρόπος παραγωγής άφθονης και καθαρής ενέργειας από άλλες πηγές όπως ο ήλιος θα καταρρεύσει και θα ξεκινήσουμε από την αρχή αν δεν εξαφανιστούμε τελείως. Με βάση όλα αυτά, τα λίγα χρόνια που έχουμε στη διάθεσή μας για να βρούμε την ενεργειακή λύση και να περάσουμε σε άλλο ενεργειακό μοντέλο αποτελούν ουσιαστικά την «Τελευταία Ευκαιρία» της ανθρωπότητας και ή θα κάνουμε εντός της προθεσμίας το μεγάλο βήμα σε ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο ή θα χαθούμε ως είδος.


3)Ποια θα θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?

Τα δυνατά στοιχεία του μυθιστορήματος είναι η ύπαρξη μιας άλλης ιστορίας μέσα στην κεντρική ιστορία και έχει να κάνει με το κυνήγι ενός κερδοφόρου λαχείου που θα φέρει σε επαφή όλους τους πρωταγωνιστές και θα αποκαλύψει τους πραγματικούς τους χαρακτήρες. Η σύγκρουση του Θεού που παίρνει μια τελείως ανθρώπινη μορφή και υπόσταση ως ταπεινός παλαιοπώλης σε μια γειτονιά της Ν. Υόρκης με τις δυνάμεις του διαβόλου που εξορμά από το Μανχάταν και το χώρο του χρηματιστηρίου, δίνει μια άλλη διάσταση πιο φαντασιακή, ενώ οι στρατιές των αγγέλων και των δαιμόνων που θα συγκρουστούν πάνω από τον ουρανό της Ν. Υόρκης πιστεύω ότι ανταποκρίνονται στην δημιουργία ατμόσφαιρας θρίλερ. Η δράση αν και χωρίς υπερβολική ένταση είναι διαρκής, άλλωστε όλη η υπόθεση εκτυλίσσεται σε 7 ημέρες ενώ οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες. Όλα αυτά χωρίς την παραμικρή σκηνή βίας και καταστροφής που αποτελεί το κύριο στοιχείο των περισσότερων μυθιστορημάτων φαντασίας ενώ και οι κεντρικοί ήρωες παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν σκληρές επιθέσεις από τους αντιπάλους τους επιλέγουν τη σκέψη και τη γνώση για να τους εξουδετερώσουν και όχι τη βία.


4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Αν και ο στόχος του μυθιστορήματος δεν είναι να προβληματίσει αλλά να διασκεδάσει τον αναγνώστη, το κεντρικό μήνυμα μπορεί να πει κανείς ότι βγαίνει από μόνο του και είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τώρα ενεργειακό και παραγωγικό μοντέλο αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως είδος και ο πολιτισμός μας να έχει συνέχεια. Παράλληλα ένα δεύτερο μήνυμα είναι ότι το χρήμα και τα παράγωγά του δεν είναι αρκετά από μόνα τους για να φέρουν ούτε τη συλλογική, ούτε την ατομική ευτυχία και χρειάζεται ένα άλλο ατομικό και συλλογικό συνειδητό, είτε πιστεύει κανείς στο Θεό είτε όχι.


 5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Ο τίτλος «Η Τελευταία Ευκαιρία» προέκυψε από το θέμα του μυθιστορήματος που είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται από το Θεό για να σώσουμε το είδος μας και τον πλανήτη στέλνοντας για μια ακόμη φορά το γιό του που ως επιστήμονας πια θα βρει ή όχι τη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Ο τίτλος που απορρίφθηκε ήταν «Θεϊκή Συνωμοσία» κυρίως γιατί ο όρος συνωμοσία ταυτίζεται με πολύ αρνητικές και ακραίες καταστάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο και ως συγγραφέα.


6) Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις «ΠΗΓΗ» προέκυψε τελείως τυχαία και μέσα από την αναζήτηση στο διαδίκτυο και τον τύπο για εκδότη του μυθιστορήματός μου που σημειωτέον είναι το πρώτο μου. Η πρόταση των ανθρώπων της πηγής ήταν εξαιρετική ενώ μου άνοιγε και το δρόμο της μετάφρασης του βιβλίου στα αγγλικά ώστε να κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό που αποτελεί ακόμη τον κύριο στόχο μου.


7)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας  συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ?

Αν και δεν πιστεύω στην ύπαρξη συγκεκριμένης «συνταγής» για τη συγγραφή ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος, θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη εξ αρχής μιας ολοκληρωμένης ιστορίας και αυτό που ονομάζουμε «στέρεα αφηγηματική βάση». Παράλληλα αποτελεί προϋπόθεση η πολύ καλή γνώση του συντακτικού και της γλώσσας, που όσο πιο πλούσια σε επίθετα και αυτό που ονομάζαμε στο σχολείο «καλολογικά στοιχεία» είναι, τόσο πιο ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο θα είναι το βιβλίο. Προσωπική μου αρχή είναι να γράφω τόσο δύσκολα ώστε να με καταλαβαίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες και τόσο εύκολα ώστε να βαριούνται όσο το δυνατόν λιγότεροι.

 

8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?

Η «Τελευταία Ευκαιρία» αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα καθαρής μυθοπλασίας από μια ας το πούμε τριλογία με κύρια χαρακτηριστικά τα στοιχείο της παραδοξολογίας, του θρίλερ και της τεκμηριωμένης επιστημονικής φαντασίας. Θα ακολουθήσουν σύντομα πιστεύω τα άλλα δυο με θέμα την αλχημεία και τον ρόλο δυο μεγιστάνων του πλούτου στην εξέλιξη όλων των μεγάλων γεγονότων του πλανήτη τα τελευταία 200 χρόνια το ένα και τις μυθολογικές αναφορές στο ρόλο ενός πανάρχαιου πνεύματος, του πνεύματος του Πύθωνα στη διαμόρφωση των μεγαλύτερων πολιτισμών του πλανήτη.


9)Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;


Χωρίς να απορρίπτω μια καλή βιωματική ιστορία, προτιμώ να εμπνέομαι από το χώρο της επιστήμης, παλιάς και νέας και οπωσδήποτε της ιστορίας χωρίς να εξαιρώ και τη μυθολογία. Φυσικά η ίδια η κοινωνία αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για  συγγραφή, αρκεί ο συγγραφέας να μπορεί να αποφύγει τις κοινοτυπίες και τις εύκολες συγκινησιακές καταστάσεις που οδηγούν κατά κανόνα σε «εύκολα αναγνώσματα» και μόνο στόχο την εμπορικότητα.


10)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Η συγγραφή αποτελεί ούτως ή άλλως εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, άλλωστε αυτή η ανάγκη μας για αφήγηση και ακρόαση ιστοριών αποτελεί διαχρονικά τη βάση της λογοτεχνίας. Όμως σίγουρα ο κάθε συγγραφέας ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία για τη συγγραφή ενός βιβλίου και άλλοι προτάσσουν το συναίσθημα και άλλοι το οικονομικό όφελος. Νομίζω ότι ένας επαγγελματίας συγγραφέας πρέπει να ελέγχει τα συναισθήματά του και να μην παρασύρεται σε υποκειμενισμούς και υπερβιωματισμούς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παίρνει υπόψη και την εμπορικότητα με την έννοια της απήχησης στο αναγνωστικό κοινό και όχι αναγκαστικά του κέρδους που όμως και αυτό είναι απαραίτητο.


 11)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Το βιβλίο διαχρονικά απαντάει στην ανάγκη μας να διευρύνουμε τους ορίζοντες της γνώσης μας και φυσικά να ψυχαγωγούμαστε . Αν ένα βιβλίο απαντάει και στα δυο αυτά ζητήματα τότε μας προσφέρει μια πολύ συναρπαστική εμπειρία που κανένα άλλο είδος αφήγησης –προφορική ή κινηματογραφική – δεν μπορεί να μας προσφέρει αφού η ανάγνωση μας δίνει τη δυνατότητα μέσω της φαντασίας, μιας εντελώς προσωπικής αφομοίωσης ακόμη και ερμηνείας των ιστοριών που διαβάζουμε.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Την Τελευταία Ευκαιρία μπορείτε να την βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ το βιβλίο είναι διαθέσιμο και για ηλεκτρονική παραγγελία από το eshop ων Εκδόσεων Πηγή –www.pigi.gr Σημειωτέον ότι η αποστολή γίνεται δωρεάν με κούριερ σε όλη την Ελλάδα.




Η Τελευταία Ευκαιρία

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

Συγγραφέας -Γιάννης Παπαμίχος


Ο Τζος Χάζαρτ είναι ένας από τους πιο επιτυχηµένους χρηµατιστές της Γουόλ Στριτ – κι αν τα σκιώδη σχέδια του αφεντικού του πετύχουν, η εταιρεία τους θα γίνει παντοδύναµη κι ο Τζος θα έχει τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στο τσεπάκι του. Ο Τζος, όµως, έχει άλλα όνειρα για το µέλλον του: µια ζωή πιο απλή, µακριά από τη διαφθορά και την απληστία – µια ζωή όπου δεν θα τον εξουσιάζει η Νόρτον Α.Ε. Το να ξεφύγει όµως, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η λύση θα έλθει από εκεί που δεν το περιµένει, µε τη µορφή ενός µυστηριώδη παλαιοπώλη και µιας εφηµερίδας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Στο κυνήγι της ελευθερίας του, ο δρόµος του Τζος θα διασταυρωθεί µε αυτόν της Μαίρης, µιας καλόκαρδης φουρνάρισσας η οποία µεγαλώνει µόνη της τον γιο της, τον Κρις: ένα χαρισµατικό παιδί, που στο υπόγειο του σπιτιού τους ανακαλύπτει κάτι πέρα από κάθε φαντασία…

Όσο οι εχθροί τους πλησιάζουν επικίνδυνα, ο Τζος και η Μαίρη θα κληθούν να αντιµετωπίσουν τα ψέµατα και τις αλήθειες τους, και να βρουν το θάρρος να διεκδικήσουν το µέλλον που ονειρεύονται – πριν να είναι πολύ αργά. Οι αποφάσεις τους, όµως, θα καθορίσουν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονται, καθώς χωρίς να το ξέρουν, αποτελούν κοµµάτια ενός µεγαλεπήβολου σχεδίου. Γιατί αυτά τα Χριστούγεννα, µια γιγαντιαία σκακιέρα έχει στηθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης… και ανάµεσα στους πολυτελείς ουρανοξύστες της Γουόλ Στριτ και τη χιονισµένη φτωχογειτονιά της Αστόρια, ο Θεός και ο Διάβολος ετοιµάζονται να αναµετρηθούν για τη µοίρα του κόσµου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard