ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΖΑΜΠΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «Ο ΚΥΡ ΘΑΝΟΣ Ο ΜΠΑΛΟΝΑΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα του βιβλίου  «Ο ΚΥΡ ΘΑΝΟΣ Ο ΜΠΑΛΟΝΑΣ »  την κύρια ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΖΑΜΠΕΛΛΗ. Το βιβλίο εκδόθηκε απο τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ.

Κα  ΖΑΜΠΕΛΛΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση


1)Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας και πώς σας ήρθε η έμπνευση για 
αυτό το βιβλίο. 

Ο κυρ Θάνος είναι ο μπαλονάς ενός μικρού χωριού ο οποίος δίνει χαρά με τα μπαλόνια του σε όλα τα παιδιά. Όλα θα αλλάξουν όμως ένα απόγευμα πρωτοχρονιάς όταν ένα μικρό κοριτσάκι θα του ζητήσει ένα κόκκινο μπαλόνι…

« Ο κυρ Θάνος ο μπαλονάς» είναι μία τρυφερή ιστορία για την επιθυμία που νιώθουμε να ικανοποιήσουμε τους άλλους η οποία καμιά φορά είναι τόσο έντονη που τελικά φτάνουμε στο σημείο να παραγκωνίζουμε τις δικές μας ανάγκες.

Καταπιεζόμαστε προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους χωρίς να θέσουμε τα όρια και τους όρους μας στους άλλους με κατάληξη την απογοήτευση όλων. Η έμπνευσή μου είναι η κόρη μου, η οποία όταν ήταν μικρότερη ήθελε πάντα να τις λέω ιστορίες πριν κοιμηθεί και μέσω τον ιστοριών μου προσπαθούσα να τις περάσω τα μηνύματα που ήθελα, να την συμβουλεύσω και να την καθοδηγήσω ως μητέρα προκειμένου μεγαλώνοντας να έχει γερές βάσεις για να χτίσει τη δική της ζωή.


2) Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία?  

Πολλές φορές καταπιεζόμαστε προκειμένου να γίνουμε αρεστοί και αποδεκτοί προσπαθώντας να τους ικανοποιήσουμε όλους χωρίς να θέσουμε τα όρια και τους όρους μας με κατάληξη την απογοήτευση όλων. Το παραμύθι αυτό καταφέρνει με λόγια απλά και κατανοητά σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση να περάσει αυτό το μήνυμα ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά.


3)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης?

Το μήνυμα που θα ήθελα να αποκομίσει ο αναγνώστης είναι το εξής: «Όταν προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες δεν πρόκειται να ευχαριστήσεις κανέναν». Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς πως δεν χρειάζεται να προσπαθούμε διαρκώς να ικανοποιούμαι τους άλλους παραμερίζοντας τα δικά μας πρέπει και πως όταν μάθουν να εκτιμούν τον εαυτό τους τότε μόνο θα κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων.


4)Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Τι ρόλο παίζουν οι εικόνες στα εικονογραφημένα βιβλία και πως επιδρούν στα παιδιά. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ που  έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας και την συνεργασία σας.

Είναι βέβαιο πως τα παιδιά και ειδικότερα τα μικρότερης ηλικίας, πάντα βρίσκουν πιο ενδιαφέρον ένα κείμενο που περιλαμβάνει εικόνες και το οποίο μπορεί να τα βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να κατανοήσει καλύτερα το κείμενο. Επίσης μία εικόνα μπορεί να είναι και αφορμή για επικοινωνία και δημιουργία. Στη σημερινή εποχή κατά την οποία τα παιδιά κατακλύζονται από εικόνες γύρω τους μέσω τηλεόρασης, ίντερνετ κτλ μία όμορφη εικονογράφηση μπορεί μπορεί να τα κάνει να στραφούν στο βιβλίο. Και πιστεύω πως η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ το καταφέρνει με την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει. Τη Δέσποινα τη γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια όταν έγραψα την κόρη μου στο εργαστήρι ζωγραφικής που διατηρεί στην Καλλιθέα. Βλέποντας την αγάπη της για τα παιδιά αλλά και το ταλέντο της στη ζωγραφική αποφάσισα να της εμπιστευτώ τον «κυρ Θάνο» και κρίνοντας εκτου αποτελέσματος πιστεύω πως τον αγάπησε όσο κι εγώ όταν τον έγραφα.


5) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;  

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Πιστεύω πως τα παιδικά βιβλία θα έπρεπε πρώτα να διαβάζονται από τους μεγάλους. Πως θα προτείνεις σε ένα παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο εάν πρώτα δεν το έχεις διαβάσει εσύ; Ξέρετε όταν ήμουν μικρή είχα δει τη γιαγιά μου (η οποία ήταν πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι) να διαβάζει μια παιδική συλλογή παραμυθιών κι όταν την ρώτησα γιατί μεγάλη γυναίκα διαβάζει παραμύθια μου απάντησε για σου λέω όμορφες ιστορίες τη νύχτα πριν κοιμηθείς.


6) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά; 

Μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη μαγική συνοικία των Ανω Πετραλώνων όπου και πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια. Σήμερα είμαι σύζυγος και μητέρα της Μαριάς Λουίζας. Θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει από τα δεκατρία όταν έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου ένα ημερολόγιο. Στην αρχή απλές σκέψεις μίας έφηβης κι όσο μεγάλωνα ιστορίες, ποιήματα και κτλ. Όπως προανέφερα, μετά τη γέννηση της κόρης μου, τις νύχτες έπλαθα ιστορίες και τις της διηγούμουν μου προκειμένου να κοιμηθεί. Ιστορίες αστείες, συγκινητικές, άλλοτε πάλι με κρυμμένα μηνύματα. Κάποια στιγμή άκουσαν τις ιστορίες αυτές και παιδιά φίλων και τους άρεσαν κι αποφάσισα να τις αποτύπωσω στο χαρτί και μέσω του βιβλίου να τις μάθουν και περισσότερα παιδιά.


7) Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο; 

Τα παιδιά πρέπει να έρχονται από νωρίς σε επαφή με το βιβλίο. Θα πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να τους διαβάζουμε ιστορίες αφήνοντάς τα να βλέπουν τις εικόνες. Να έρχονται δηλαδή σε επαφή με το βιβλίο, να γυρίζουν τις σελίδες να περιεργάζονται το εξώφυλλο. Μόνο έτσι θα καταλάβουν πως όλες αυτές οι μαγικές ιστορίες που ακούν βγαίνουν από το βιβλίο που κρατούν στα χέρια τους.


8) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθιπου θυμάστε και για ποιο λόγο;  

Ναι διάβαζα πολύ και μάλιστα θυμάμαι καμμιά φορά όταν ήμουν άρρωστη με πυρετό και δεν πήγαινα σχολείο η χαρά μου ήταν να που μου αγόραζε η μητέρα μου ένα παραμύθι για να διαβάσω στο κρεββάτι. Τ αγαπημένο μου παραμύθι... «Ο κοντορεβυθούλης»! Το παραμύθι αυτό μας το έλεγε κάθε βράδυ σχεδόν η γιαγιά μου, της το ζητούσαμε επίμονα με τον αδερφό μου και μάλλον για αυτό το θυμάμαι τόσο έντονα. Γιατί μου θυμίζει ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και τη φωνή της γιαγιάς μου.


9) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποιανομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Καταρχάς ένα παιδικό βιβλίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού, στην ηλικία του, στα ενδιαφέροντά του. Θα πρέπει επίσης να δώσουμε μεγάλη σημασία στο θέμα που πραγματεύεται καθώς και στην εικονογράφησή του. 


10) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε; 

Υπάρχουν ήδη ιστορίες για παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά τα οποία βρίσκονται ακόμη στο συρτάρι. Προς το παρόν θα ήθελα να δω λίγο την ανταπόκριση στην πρώτη μου συγγραφική απόπειρα και μετά να περάσω στο επόμενο βήμα.


11)Πείτε μας όμως  πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;  

To βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία καθώς και απευθείας από τον εκδοτικό οίκο https://siderisbooks.gr/product/kur-thanos-mpalonas/

Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση kassiani08@gmail.com



Ο κυρ Θάνος ο μπαλονάς
Κασσιανή Ζαμπέλλη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ



Για παιδιά ηλικίας 4+
Ο κυρ Θάνος είναι ο μπαλονάς ενός μικρού χωριού και δίνει με τα μπαλόνια του χαρά σε όλα τα παιδιά… Τι θα γίνει όμως το απόγευμα της πρωτοχρονιάς όταν ένα μικρό κοριτσάκι θα του ζητήσει ένα κόκκινο μπαλόνι; Άμα προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες, δεν πρόκειται να ευχαριστήσεις κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard