ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΙΡΗ για το βιβλίο της «Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΙΡΗ, του βιβλίου «Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.




Κα ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΙΡΗ σας καλωσορίζουμε στο blog μας, με το παιδικό βιβλίο σας με μαγεία και άρωμα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;


Η συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στην ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύτιμη. Αντίδοτο στην ψυχολογική πίεση της εποχής μας, απαραίτητη για τη διανοητική ισορροπία του. Πιότερο απ’ όλα όμως, γεμίζει το παιδί χαρά. Κι αυτός είναι ο δικός μου στόχος κάθε φορά που γράφω ένα παιδικό βιβλίο.

Έμπνευσή μου είναι τα παιδιά κι ό,τι έχουν εκείνα ανάγκη. Βουτώντας στην παιδική λογοτεχνία, ταξιδεύω με τη φαντασία μου, γράφω με την καρδιά μου, μιλάω τη γλώσσα των παιδιών, απευθύνομαι στις ανάγκες τους. Κάθε βιβλίο μου γεννιέται μέσα από τις επιθυμίες και τα θέλω τους.

«Η μαγισσούλα των Χριστουγέννων», έχει ήδη κυκλοφορήσει σε μικρό σχήμα εδώ και λίγα χρόνια. Έτσι κατάφερα να βιώσω τη χαρά των παιδιών όταν το διάβαζαν, έχω ακούσει τα ξεκαρδιστικά γέλια τους, όταν το έπαιζαν στο θέατρο του σχολείου τους και με καλούσαν κι εμένα για να απολαύσω τις παραστάσεις μαζί τους.Ευχαριστώ τόσο πολύ τις εκδόσεις Ψυχογιός που προχώρησαν στην έκδοσή του και σε σκληρόδετο εξώφυλλο.

Η συγγραφή του έγινε πρώτα μέσα στην καρδιά μου και κράτησε κοντά έναν μήνα. Τριάντα ολόκληρες ημέρες δηλαδή ξεκαρδιζόμουν στα γέλια, συντροφιά με την πιο άτακτη μαγισσούλα που κόσμου που έψαχνε το μαγικό αστέρι της φιλίας!


Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο;


Θα ταξιδέψουμε παρέα με το μαγικό αστέρι της φιλίας, θα διαβάσουμε για το λούνα παρκ του Βόρειου Πόλου, για έναν γάτο που μεταμορφώθηκε σε δράκο που ξερνάει μπαλόνια, για σκουλήκια που νιαουρίζουν, για χίλια μύρια βατραχάκια που αντικατέστησαν όλα τα παιχνίδια του Άγιου Βασίλη, για μια φάλαινα που κάνει πιρουέτες σε μια μπανιέρα, θα ξεκαρδιστούμε στα γέλια με τις απίστευτες σκανδαλιές μια χαριτωμένης μαγισσούλας με μπλε μαλλιά!


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας;

Προσπαθώντας να «μιλήσω» στα παιδιά για την αγάπη, τη φιλία, την προσφορά, εμπνεύστηκα τη Λαλαμπρίνα, την πιο άτακτη μαγισσούλα του κόσμου.Κι όταν παραμονές Πρωτοχρονιάς επισκέπτεται τη θεία της τη Λιλί, (την ηρωίδα του βιβλίου «Ο Αϊ -Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο») ολόκληρος ο Βόρειος Πόλος γίνεται άνω κάτω!

Είναι ένα παραμύθι που εύχομαι να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.



Το βιβλίο σας έχει υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ που έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Η Ναταλία είναι μια από τις πιο ταλαντούχες εικονογράφους της παιδικής λογοτεχνίας. Όταν ζωγραφίζει γίνεται κι εκεί παιδί και δημιουργεί αριστουργηματικές εικόνες! Κάθε ζωγραφιά της είναι γεμάτη πάθος, υπέροχα χρώματα, χιούμορ. Γίνεται ένα με το βιβλίο, με κάθε του λέξη.

Η εικονογράφηση είναι πολύτιμη. Ταυτίζεται με το παιδικό βιβλίο. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία του παιδιού, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά σε σχέση με το κείμενο. Το βοηθάει στην κατανόηση του κειμένου, το διεγείρει συναισθηματικά, αναπτύσσει τη φαντασία του, εξασκεί τη μνήμη του, το συγκινεί. Αρκεί οι εικόνες να είναι πλημμυρισμένες τρυφερότητα, ζωντανά χρώματα, σαφήνεια, χιούμορ, ευαισθησία.


Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Καλό παιδικό βιβλίο είναι μόνο εκείνο που αρέσει και στους μεγάλους! Και ναι, φυσικά και πρέπει να διαβάζουν οι γονείς κάθε παιδικό βιβλίο πριν το ακουμπήσουν στα χέρια του παιδιού τους.

«Η Μαγισσούλα των Χριστουγέννων» απευθύνεται σε παιδιά 3 έως και 8 χρονών.


Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι άριστη. Κοντά τους πλημμυρίζω αγάπη κι ασφάλεια. Γιατί είναι εκδόσεις που σέβονται όχι μόνο τους αναγνώστες τους και τους συγγραφείς τους. Νιώθω τυχερή που ανήκω στην ομάδα τους.


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Άρχισα να γράφω στο χαρτί στην ηλικία των δέκα χρονών περίπου, για να μιλάω με τον εαυτό μου. Να «κάνω συμβούλιο» μαζί του, όπως το ονόμαζα. Ήμουν ευαίσθητο και κλειστό παιδί, μου έλειπε η αγκαλιά.

Αυτή την αγκαλιά, τώρα που μεγάλωσα, κατάλαβα πως την αναπλήρωνε λίγο το γράψιμο. Ίσως γιατί αφιέρωνα κάποιο χρόνο στον εαυτό μου, τον «αγκάλιαζα». Αυτά που έγραφα, δεν τα έδειχνα σε κανέναν. Κι αυτός ο κόσμος ο φανταστικός, ο παραμυθένιος, με μάγευε. Είχα πλάσει του κόσμου τα παραμύθια με πρίγκιπες, πριγκίπισσες, καλές μαμάδες, στριμμένες μάγισσες… Έγραφα και ποιήματα, αλλά και εκθέσεις στο σχολείο και οι δασκάλες μου έβαζαν πάντα δέκα!

Αργότερα, όταν δούλεψα ως νηπιαγωγός, δημιουργούσα ανεπανάληπτα παραμύθια παρέα με τα παιδιά της τάξης μου κι από τότε δε σταμάτησα να γράφω βιβλία για παιδιά.

Τη συγγραφική μου καριέρα την οφείλω στα παιδιά, γιατί είναι εκείνα που με δίδαξαν να γράφω με το μελάνι της καρδιάς μου, ακόμα και για τους ενήλικες.



Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;


Πιστεύω πως το παιδί πρέπει να έρχεται σε επαφή με το βιβλίο από τη βρεφική ηλικία. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά και θαυμαστά βιβλία για μωρά με σκληρό εξώφυλλο και σελίδες. Το μωρό θα αγγίξει το βιβλίο, θα το μυρίσει, θα το δαγκώσει, θα εντυπωσιαστεί με την κατάλληλη για εκείνο εικονογράφηση, θα «γυρίσει» τις σελίδες, κάτι που αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητά του.

Σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού διαφοροποιείται και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το βιβλίο. Κι όπως συνηθίζω να λέω: «Τα δέκα πιο σημαντικά λεπτά της ημέρας ενός γονέα είναι όταν φέρνει το παιδί του σε επαφή με ένα βιβλίο».


Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;

Από μικρούλα διάβαζα πολύ. Κάθε τι που έπεφτε στα χέρια μου. Από ΜίκυΜάους μέχρι τη λατρεμένη μου Πηνελόπη Δέλτα. Ο πατέρας μου μού έμαθε πως δεν αξίζει η ζωή χωρίς να ανοίγεις καθημερινά ένα βιβλίο. Έχω διαβάσει τόσα παραμύθια. Αμέτρητα! Αυτό που μου έχει μείνει αξέχαστο όμως είναι ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

Γιατί πάλευα από μικρούλα ακόμα να καταλάβω το μυστικό του μικρούλη πρίγκιπα: Πως δε βλέπεις σωστά, παρά μόνο με την καρδιά. Την ουσία δε τη βλέπουν τα μάτια…

Κι αυτή η πρόταση έγινε τελικά ο δρόμος που ακολούθησα στη ζωή μου. Ο δρόμος της αγάπης.


Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Πολλοί γονείς ρωτούν με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουν ένα παιδικό βιβλίο. Στην αγορά κυκλοφορούν τόσα πολλά βιβλία που μπερδεύονται. Θυμηθείτε πως το καλό παιδικό βιβλίο αρέσει πρώτα από όλα στους μεγάλους. Υπάρχουν δέκα βασικά κριτήρια που μπορούν να βοηθήσουν ένα γονέα στις επιλογές του. Κριτήρια που υπάρχουν και στο βιβλίο μου: «Επάγγελμα Γονέας; Πανεύκολο!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

1. Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο γλωσσικό πλούτο του παιδιού. (Να μπορεί να καταλαβαίνει τη γλώσσα του κειμένου).

2. Πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο γνωσιολογικό πλούτο του παιδιού. (Το θέμα να εντάσσεται στα ενδιαφέροντα της ηλικίας του).

3. Να μπορεί να ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για κίνηση. (Το παιδί χρειάζεται γοργή δράση και πλοκή).

4. Να ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για χαρά.

5. Να μην προκαλεί ισχυρές συγκλονιστικές συγκινήσεις.

6. Να είναι παραστατικό, απλό, εποπτικό.

7. Να καλλιεργεί ευγενικά συναισθήματα και να δημιουργεί παρορμήσεις για πράξεις ανώτερες.

8. Να ανταποκρίνεται στη βαθμίδα ψυχικής και πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού.

9. Να έχει σωστή διαγραφή χαρακτήρων.

10. Να διαθέτει ωραία εμφάνιση, σωστή εικονογράφηση, αισθητική τελειότητα.


Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;


Από τον περασμένο Οκτώβριο γράφω το καινούργιο μυθιστόρημά μου που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον Μάιο του 2023. Ονομάζεται «Μπλε Ζαφείρι». Είναι ένα μυθιστόρημα που βουτάει στα πιο πολύτιμα συναισθήματά μας, στην ίδια την άβυσσο της αγάπης.

Ταυτόχρονα ετοιμάζω δυο παιδικά βιβλία, το πρώτο με τίτλο «Η Ντανιέλα κι ο νταής του σχολείου» και το δεύτερο «Το Αρκουμπάκι σώζει το δάσος». Εύχομαι να ξετρελάνουν τα μικρούλια μου.


Πείτε μας, που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

Τα βιβλία μου, ενηλίκων και παιδικά, κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Έρχομαι καθημερινά σε επικοινωνία με τους αναγνώστες μου μέσα από το Facebook και το Instagram. Έχω τέσσερα προφίλ στο Facebookκαι μια προσωπική σελίδα, οπότε είναι πανεύκολο να με βρουν. Η αγάπη κι η συναισθηματική ανταπόκριση των αναγνωστών μου είναι ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία της ζωής μου.



Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά να ευχηθώ Καλές γιορτές. Αν θέλετε στείλτε μας το δικό σας μήνυμα για τις φετινές γιορτές!

Σας ευχαριστώ κι εγώ για τις ερωτήσεις σας κι εύχομαι αυτές οι γιορτινές ημέρες να μας βοηθήσουν να βρούμε και πάλι τη χαμένη παιδικότητά μας, να επιστρέψουμε στα χρόνια της αθωότητας, να πλημμυρίσουμε αισιοδοξία κι ενθουσιασμό, κέφι και χαρά!






Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS

Η Λαλαμπρίνα είναι η πιο άτακτη μαγισσούλα του κόσμου. Κουνάει το μαγικό της ραβδάκι και κάνει του κόσμου τις σκανταλιές. Κι όταν παραμονές Πρωτοχρονιάς επισκέπτεται τη θεία της τη Λιλί, φάλαινες με ροζ φουστίστες κάνουν πιρουέτες στο μπάνιο, σκουλήκια νιαουρίζουν, κόκκινοι δράκοι ξερνούν κατακόκκινα μπαλόνια, τα παιχνίδια του Αϊ-Βασίλη μεταμορφώνονται σε βατραχάκια που λένε τα κάλαντα κι ολόκληρος ο Βόρειος Πόλος γίνεται άνω κάτω!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard