ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΣΟΝΙΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ για το βιβλίο της «ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΜΟΝΑΧΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BOOK A WITH DAYS BEAUTY φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΣΟΝΙΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ και το βιβλίο της "ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΜΟΝΑΧΑ" που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ.

Κα ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το βιβλίο σας, "ΣΚΕΠΑΣΕ ΜΕ ΜΟΝΑΧΑ".


.


1.10 διηγήματα, σ ́ ένα βιβλίο! Συστήσετε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, ποιο ήταν το κίνητρο για γράψετε τα συγκεκριμένα διηγήματα και τι ιδιαίτερο θα διαβάσει ο αναγνώστης σ αυτό το βιβλίο?


Κίνητρο ήταν η έμπνευση. Πρόκειται για δέκα διηγήματα γραμμένα στο πρώτο πρόσωπο, που αφορούν αληθινές ή φανταστικές ιστορίες. Ακόμη, όμως, και οι φανταστικές έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα, καθώς μέσα από τη ζωή αντλούμε τις εμπνεύσεις μας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ο ποιητικός λόγος και η διαφορετικότητα από διήγημα σε διήγημα. Σας παραπέμπω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπου αναφέρεται ότι κάθε διήγημα κρύβει τη δική του αλήθεια. Ο επαίτης, ο Αρλεκίνος, η κυρία Ευανθία, η μαμά και η Ντιρλαντά και άλλοι.... Πρόσωπα της καθημερινότητας και κάποια άλλα της φαντασίας, ασύνδετα μεταξύ τους, που μιλούν τη δική τους γλώσσα, σχεδόν εξομολογούμενα, και βρήκαν την ίδια στέγη σε αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στις λεπτομέρειες, οι οποίες συχνά ορίζουν την πορεία μας, στις ευαίσθητες χορδές των σχέσεων και των αναπότρεπτων αποτελεσμάτων τους. Λόγια που έχουν ειπωθεί, καταστάσεις που έχουν βιωθεί, κατατρεγμοί, θολές αναμνήσεις, ευτυχισμένα κομμάτια ζωής αλλά και επιθυμίες έρχονται να παγιδεύσουν ή να ελευθερώσουν το μέλλον. Τα διηγήματα οδηγούν τον αναγνώστη σε κόσμους φαντασιακούς, εξωπραγματικούς, γραμμένους ποιητικά, άλλοτε σκληρά κι άλλοτε τρυφερά, άλλοτε πάλι με χιούμορ, όπως ταιριάζει στα όνειρα.


2.Πείτε μας, πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου και αν υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


Σε κάθε βιβλίο μπορεί να γίνουν διάφορες προτάσεις για να καταλήξουν συνεργαζόμενοι ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο επιμελητής σε έναν, ο οποίος θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός του κειμένου, και ελκυστικός για το αναγνωστικό κοινό.


3. Εσείς τι πιστεύετε, ένα βιβλίο πρέπει να έχει μηνύματα ή απλά να ευχαριστεί τον αναγνώστη;


Δεν αγαπώ τα διδακτικά βιβλία. Και τίποτα δεν “πρέπει”. Ο αναγνώστης μπορεί να χαίρεται και με τα βιβλία με μηνύματα και τα χωρίς αυτά. Είναι δικαίωμά του.


4. Οι Έλληνες διαβάζουν; Και τι είδους βιβλία επιλέγουν; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα?


Δεν γνωρίζω τα ακριβή στατιστικά στοιχεία. Οι Έλληνες διαβάζουν αλλά συγκριτικά με άλλους λαούς της Δύσης, διαβάζουν αρκετά λιγότερο. Υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν διαβάζει καθόλου. Και, όπως παντού, τα βιβλία που επιλέγουν οι βιβλιόφιλοι είναι, στο μεγάλο ποσοστό τους, βιβλία λογοτεχνίας. Ως προς το μέλλον του βιβλίου στον ελληνικό χώρο, ασφαλώς και δεν είναι πεδίο λαμπρό, καθώς στις νεότερες ηλικίες το ηλεκτρονικό βιβλίο κατακτά όλο και περισσότερο αναγνωστικό κοινό.


5. Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ.



Είναι η πρώτη συνεργασία μας και ελπίζω και στην επόμενη. Εδώ μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον εκδότη και συγγραφέα κ. Πάνο Αντωνόπουλο για την πολύ καλή επικοινωνία μας και να δηλώσω τη χαρά μου για την υψηλή ποιότητα του βιβλίου, καθώς ο ίδιος φροντίζει κάθε έκδοση με ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλο ενθουσιασμό.


6.Τι μήνυμα θα στέλνατε σε κάποιον νέο συγγραφέα που θα ήθελε να εκδώσει ένα βιβλίο αλλά το σκέφτεται ή φοβάται;


Να τολμήσει, εφόσον πιστεύει σε αυτό που γράφει ή κατέχεται από διακαή πόθο. Δεν θα ήταν, βεβαίως, κακό να δώσει τα χειρόγραφά του να τα διαβάσουν κάποιοι έμπειροι επιμελητές κειμένων ή συγγραφείς. Πάντα, μια άλλη γνώμη βοηθά σε κάτι που αποφασίζουμε να κάνουμε.


7. Εσείς διαβάζετε? Υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί?


Ασφαλώς και διαβάζω. Ξέρετε συγγραφέα που να μη διαβάζει; Ως προς τον δανεισμό, δανείζω εξαιρετικά δύσκολα βιβλία μου, τα βιβλία είναι πολύ προσωπικά αντικείμενα, έχουν δικές μου σημειώσεις στο περιθώριο των σελίδων τους, όχι, προτιμώ να αγοράσω ένα ακόμη αντίτυπο και να το δωρίσω στον φίλο ή στη φίλη που μου το ζητά.


8.Μιλήστε μας για εσάς για να σας γνωρίσουμε ως άνθρωπο και συγγραφέα.


Δεν ξέρω τι μπορώ να σας πω. Έχω εργασθεί κάποιες δεκαετίες ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιoφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, έχω κάνει πολλές εκπομπές πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, έχω επανειλημμένα βραβευτεί γι’ αυτές, έχω διατελέσει διευθύντρια σε περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας, έχω εκδώσει 12 βιβλία. Μ’ ενδιαφέρουν όλα τα είδη του λόγου, πρωτίστως η ποίηση. Επίσης, έχει ανέβει στη σκηνή ένα θεατρικό έργο μου στο Ίδρυμα Κακογιάννη και δύο ακόμη ποιητικοί θεατρικοί μονόλογοι, στη διάρκεια τριών ετών, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, καθώς και σε Φεστιβάλ της περιφέρειας.

Έχω έναν γιο, τον Χριστόφορο Κατσαδιώτη, ο οποίος είναι εικαστικός και έχει δημιουργήσει το εξαιρετικής έμπνευσης έργο που “τυλίγει” το εξώφυλλο του βιβλίου.


9.Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια.



Ένα βιβλίο ποίησης, προς το παρόν. Ελπίζω ότι θα εκδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Εμένα, τι να με κάνετε; Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία, στον εκδοτικό οίκο Συρτάρι και, με παραγγελία, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ κι εγώ για τη συνέντευξη.




Σόνια Ζαχαράτου
Σκέπασέ με μονάχα
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Εκδόσεις Συρτάρι


∆έκα διηγήματα που κρύβουν τη δική τους
αλήθεια. Λόγια που έχουν ειπωθεί, καταστάσεις
που έχουν βιωθεί, κατατρεγμοί, θολές αναμνήσεις,
ευτυχισμένα κομμάτια ζωής αλλά και επιθυμίες
έρχονται να παγιδεύσουν ή να ελευθερώσουν το
μέλλον. Τα διηγήματα οδηγούν τον αναγνώστη σε κόσμους
φαντασιακούς, εξωπραγματικούς, γραμμένους
ποιητικά, άλλοτε σκληρά κι άλλοτε τρυφερά, άλλοτε
πάλι με χιούμορ, όπως ταιριάζει στα όνειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard