ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΝΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ για το βιβλίο του «ΠΕΡΣΑ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ



Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα κ. ΝΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ, του βιβλίου «ΠΕΡΣΑ» που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ.





1) Κε ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας. Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρός να γίνεται συγγραφέας; Πότε και πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή.

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω αρχαιολόγος, κατόπιν ηθοποιός, ένα όνειρο που το εκπλήρωσα σπουδάζοντας θέατρο, και μόνο στην εφηβεία μου σκέφτηκα για λίγο τη συγγραφή, που τελικά τη συνάντησα 15 χρόνια μετά. Μάλλον όταν ήμουν έτοιμος. Άρχισα να γράφω ένα βράδυ τον Δεκέμβριο του 2010. Ξεκίνησα το ταξίδι της συγγραφής με μια φράση που είχε «καρφωθεί» στο κεφάλι μου, την ώρα που στο ραδιόφωνο ακουγόταν το τραγούδι «Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα».




2) Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΠΕΡΣΑ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης αυτού του μυθιστορήματος;

Η πηγή της έμπνευσης ήταν μια υπαρκτή γυναίκα που έζησε τη ζωή της αντισυμβατικά σε κόντρα όλων των κοινωνικών συνθηκών της εποχής της. Αυτός ο χαρακτήρας εμπλουτίστηκε με στοιχεία που θα την έκαναν πιο ενδιαφέρουσα, μα και θα μπορούσαν να τη συνδέσουν με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Αυτό που κρατήθηκε είναι το αντιηρωικό του χαρακτήρα της.

Η Πέρσα είναι μια αντιηρωίδα, ανθρώπινη, ευάλωτη, δυνατή με πολλά αντίθετα χαρακτηριστικά. Και ίσως γι΄ αυτό και ενδιαφέρουσα.




3) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Ο τρόπος που τα ιστορικά στοιχεία συνδιαλέγονται με την μυθοπλασία, εξελίσσοντας την πλοκή του βιβλίου. Όπως και η ποικιλία των χαρακτήρων των ηρώων, μαζί με μια ενδιαφέρουσα ιστορία που εξελίσσεται παράλληλα με την πορεία της χώρας σε διάρκεια 40 χρόνων, ξεκινώντας στη μετεμφυλιακή περίοδο και μέχρι τη μεταπολίτευση.




4) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας;

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εστιάσει εκεί που του ταιριάζει και να «ταυτιστεί» ή όχι με διαφορετικούς ήρωες ή συνθήκες. Αν κάτι διατρέχει όλο το βιβλίο είναι η αποδοχή της οποιασδήποτε διαφορετικότητας και η αξία της ελεύθερης προσωπικής επιλογής στη διαδρομή της ζωής του κάθε ανθρώπου.




5) Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε;

Ο τίτλος του βιβλίου είναι το όνομα της κεντρικής ηρωίδας και μου αρέσε σαν ιδέα. Στην αρχή αντί του «Πέρσα» είχα σκεφτεί και το «Περσικοί πόλεμοι», μα τελικά υπερίσχυσε ο πιο απλός και δυνατός για μένα τίτλος.




6) Πείτε μας πώς προέκυψε η συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ;


Τυχαία, όπως πολλά πράγματα στη ζωή. Γνώριζα τις εκδόσεις Πνοή σαν αναγνώστης, και μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρον που ένας εκδοτικός οίκος, σχετικά καινούργιος, στήριζε και

στηρίζει από θέση νέους συγγραφείς . Έτσι όταν τέλειωσε η συγγραφή έστειλα το κείμενο και όλα πήραν τον δρόμο τους. Και πάρα το ότι ο κοβιντ και τα επακόλουθα του, έβαλαν σε όλους μας πολλά εμπόδια και αναβολές, η Πέρσα υλοποιήθηκε μετά από ένα μακρύ ταξίδι.




7) Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;


Το πιο σπουδαίο για μένα είναι να διηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Με λόγο ουσιαστικό, περιεκτικό που δεν πλατιάζει, και γραφή ρέουσα που θα κάνει τον αναγνώστη να «ταξιδέψει» μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, μέχρι την τελευταία τελεία.




8) Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα;

Έχω κάποιες ιδέες στο μυαλό μου, μα δεν έχω κατασταλάξει ακόμη. Τώρα το «πότε» δεν το γνωρίζω. Τα πράγματα χρειάζονται, για μένα, λίγο χρόνο να ωριμάσουν εντός. Η Πέρσα μου πήρε 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί καθώς χρειάστηκε να κάνω πολύ ιστορική έρευνα. Στο επόμενο ελπίζω η «κύηση» να είναι πιο σύντομη!




9) Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα;

Για τον κάθε ένα φαντάζομαι υπάρχουν πολλές «πηγές». Μπορεί να είναι μια λέξη, μια μελωδία, μια φωτογραφία, κάτι φανταστικό ή ρεαλιστικό. Προσωπικά τα πάντα μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση. Έστω και ένα τυχαίο χαμόγελο. Αρκεί να έχεις τα μάτια «ανοιχτά» για να το δεις. Η προσεκτική παρατήρηση των μικρών ή μεγάλων πραγμάτων είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.




10) Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης;

Ανάλογα με τους στόχους που έχει ο καθένας. Η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία προηγείται σε μένα. Και βέβαια το ιδανικό είναι να βιοπορίζεσαι από αυτό που αγαπάς να κάνεις. Προσωπικά δεν έχω τη φήμη σαν αυτοσκοπό. Καλοδεχούμενη σαν αποτέλεσμα ενός ποιοτικού «προϊόντος» που βρίσκει ανταπόκριση στους αναγνώστες.




Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πώς μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο μπορεί να το βρει κανείς σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και βέβαια στις εκδόσεις Πνοή, στο φυσικό ή στο ηλεκτρονικό της κατάστημα. Εμένα μπορεί να με βρει κάποιος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο.



«Πέρσα» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Νίκου Σταματιάδη που κυκλοφορεί
από τις Εκδόσεις Πνοή


Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, η
Πέρσα, κόρη Ελλήνων προσφύγων από την Καππαδοκία και τη Ρωσία, προσπαθεί να επιβιώσει. Με μόνα εφόδια την ομορφιά και την επιθυμία της για μια καλύτερη ζωή, βρίσκει δουλειά στον φημισμένο οίκο μόδας Τσούχλου. Σ’ αυτό το παραμυθένιο σύμπαν της δαντέλας και του μπροκάρ, η Πέρσα θα εντρυφήσει στην πολυτέλεια και παράλληλα θ’ ανακαλύψει, μ’ έναν παράδοξο τρόπο, ιδέες όπως η
κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια. Δεν είναι ηρωίδα ούτε αγωνίστρια, μα δεν είναι και αδιάφορη. Ονειρεύεται μια ζωή στα βελούδα, και την ίδια ώρα συγκλονίζεται όταν κατά τύχη γίνεται μάρτυρας ενός ιστορικού γεγονότος, της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη. Δεν κλείνει τα μάτια στην ανισότητα που απλώνεται γύρω της και εξεγείρεται όταν η Αστυνομία απαγορεύει την
πρώτη πορεία ειρήνης με επικεφαλής τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Στη ζωή της θα συναντήσει
προσωπικότητες που καθόρισαν τη μεταπολεμική Ελλάδα· από τον Τσαρούχη και τη Δόρα Στράτου, μέχρι την Παξινού και τον Ωνάση. Από την Αθήνα θα βρεθεί στο Παρίσι, καταλήγοντας στην κοσμοπολίτικη Ύδρα του ’60. Μέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριας αναδύεται η Ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας, μιας ερειπωμένης χώρας που παλεύει ν’ ανθίσει σε αντίξοες συνθήκες, με όχημα τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια. Μια ιστορία φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους
γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμά τους σε μια πορεία σχεδόν σαράντα χρόνων, από το 1945 μέχρι το 1980.

Βιογραφικό:
Ο Νίκος Σταματιάδης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και εν συνεχεία Θέατρο, στη σχολή «Ίασμος» του Β.
Διαμαντόπουλου και κατόπιν στον θεατρικό οργανισμό «Εστία» του Γ. Ρήγα. Συμμετείχε σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Ταυτόχρονα, για πάνω από τριάντα χρόνια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων. Διατηρούσε μέχρι πρόσφατα ατελιέ κοσμημάτων στο κέντρο της Αθήνας και συμμετείχε σε εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2013
εκδόθηκε «Το ημερολόγιο ενός αχινού», ενώ το 2014 «Ο σοκολατένιος ιππότης στην εξόριστη
πολιτεία». Το πρώτο του μυθιστόρημα διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε στη σκηνή την άνοιξη
του 2014 σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου. Έχει γράψει δύο θεατρικά έργα. Το δεύτερο, «Μαρίκα Παπαγκίκα, το ηλεκτρικό κορίτσ»ι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2022 στο μουσείο «Β. Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα, σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά, με συμμετοχή του
μουσικού συνόλου «Takis Barberis group», και πρωταγωνίστρια την ίδια. Η «Πέρσα» είναι το τρίτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Πληροφορίες έκδοσης:
Συγγραφέας: Νίκος Σταματιάδης
Τίτλος: Πέρσα
Σελίδες: 584
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-618-5520-47-2
Τιμή: 16.50 €
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9/2022
Κωδικός: 22175

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard