ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΦΩΤΩ ΣΚΟΡΔΑ για το βιβλίο της "ΤΑ ΚΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ" από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΦΩΤΟ ΣΚΟΡΔΑ με το βιβλίο της "ΤΑ ΚΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ" από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ.



Kα ΣΚΟΡΔΑ, σας καλωσορίζουμε στο blog μας, με το παιδικό βιβλίο σας με μαγεία και άρωμα γιορτών! Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας "ΤΑ ΚΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ".


Καλώς ανταμώνουμε σε μια τόσο λαμπερή εποχή του χρόνου. Σας ευχαριστώ για αυτή την συνάντηση.

Το βιβλίο «ΤΑ ΚΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» μας διηγείται την ιστορία της γέννησης του Χριστού, μέσα από την φλόγα ενός πολύ γέρικου κεριού που ζει σε ένα κηροποιείο και προετοιμάζει τα κεράκια για το ταξίδι τους στις εκκλησίες. Είναι σωστό να γνωρίζουν τα γεγονότα γιατί οι άνθρωποι θα τα ανάψουν στέλνοντας τις ευχές τους στον ουρανό και στο νεογέννητο Χριστό .

Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;



Το βιβλίο έχει αλλάξει αρκετές φορές μορφή μέχρι να καταλήξω στην τελική ιστορία.

Πάντοτε με μάγευε το φως των κεριών , η μικρή τους φλόγα φτιάχνει παράξενα σχήματα και μπορεί να σε ταξιδέψει, να φωτίσει ένα σκοτεινό χώρο, ακόμα και να ζεστάνει τα χέρια μας . Τα κεριά που ανάβουμε στην εκκλησία , είναι γεμάτα προσευχή, προσμονή , ελπίδα, επιθυμία , δάκρυα και παράκληση στο θείο . Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο Γεροκερικος που με την μικρή του φλόγα προσπάθησε να μας ταξιδέψει στο θαύμα. Άλλωστε τα μεγαλύτερα θαύματα γίνονται στην καρδιά μας και αν θυμάμαι καλά μου πήρε γύρω στους 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ’ αυτό το βιβλίο;


Θα μάθουμε πως τα Κεράκια έχουν ονόματα ! Πως ο Γεροκέρικος είναι καλός τραγουδιστής , αλλά στην πραγματικότητα θα δούμε πως η αγάπη είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεπερασθούν όλες οι δυσκολίες .


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας;


« Μπορούμε να ζήσουμε σαν όλα να είναι ένα θαύμα, ή μπορούμε να ζήσουμε σαν
τίποτα να είναι ένα θαύμα» Αϊνστάιν.

Το βιβλίο σας έχει υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο κ. ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ που έδωσε υπέροχες εικόνες στο βιβλίο σας, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Η καταπληκτική Πέγκυ Φούρκα είναι πια φίλη και θησαυρός. Δεν χρειάζεται να της πω τίποτα για το βιβλίο μου που πρόκειται να εικονογραφήσει. Ξέρει , καταλαβαίνει, νιώθει.

Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, και σε όλους τους ενήλικες βέβαια που μακάρι να διάβαζαν παιδικά βιβλία. Θα χαμογελούσαν συχνότερα!

Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ.

Η συνεργασία μου με τις εκδόσεις ΠΟΡΦΥΡΑ-ΑΚΡΙΤΑΣ είναι μια κολόνια που κρατάει πολλά χρόνια. Είναι πια σπίτι μου και οικογένεια μου.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;



Ο γιος μου ήταν ο λόγος που ξεκίνησα να γράφω, αφού κάθε φορά που τον τάιζα έπρεπε να σκαρφιστώ μια καινούρια ιστορία για να τον καταφέρω να φάει. Έτσι ξεκίνησαν όλα . Είχαμε φτιάξει και ένα φανταστικό φίλο που τον είχε βαφτίσει Θοδωρή και που τράβαγε τα μύρια όσα.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να βάλω τις ιστορίες στο χαρτί και έτσι γεννήθηκε η Ονειρούπολη, μια σειρά από τέσσερα βιβλία και ακολούθησαν τα υπόλοιπα σε ένα ταξίδι ζωής με τα παιδιά.

Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια στις γιορτές; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;


Εγώ δεν διάβαζα παραμύθια , γιατί είχα την θεία Κούζα επίσημη παραμυθοδιηγήστρα. Τα παραμύθια της έλεγαν πάντα και μόνο « Ήταν δυο αδελφάκια . Δρόμο έπαιρναν , δρόμο άφηναν, δρόμο έπαιρναν δρόμο άφηναν …..» Ανάλογα με την εποχή έλεγε «ώσπου συνάντησαν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο». Τα υπόλοιπα έπρεπε να τα φανταστώ , ενώ εκείνη συνέχιζε «και δρόμο έπαιρναν, δρόμο άφηναν¨…



Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Τι ετοιμάζετε;

Το επόμενο βιβλίο δεν το ξέρω ακόμα. Πολλά έχω αρχίσει …και όποιο νικήσει !

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και να ευχηθώ Καλές γιορτές. Αν θέλετε στείλτε μας το δικό σας μήνυμα για τις φετινές γιορτές!


Το μήνυμα μου για τα Χριστούγεννα είναι πάντα το ίδιο :
Δίνω χωρίς να περιμένω κανένα αντάλλαγμα.
Καλές γιορτές και εύχομαι ο Γεροκέρικος με την μικρή του φλόγα να φωτίσει τις ψυχές μας και φέτος.







ΤΑ ΚΕΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΦΩΤΩ ΣΚΟΡΔΑ
Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα
Α' έκδοση: Οκτώβριος 2023
Εκδόσεις Πορφύρα-Ακρίτας



Ο Γεροκέρικος, ένα πολύ παλιό κερί, θυμάται ακόμη τι συνέβη τη βραδιά των πρώτων Χριστουγέννων και μας προσκαλεί στη μεγάλη χαρτόκουτα! Μα θα μου πείτε, τι σχέση έχει η χαρτόκουτα με τα Χριστούγεννα, και θα έχετε δίκιο… Ακούστε λοιπόν: Εκεί, μέσα στη χαρτόκουτα, θα μας γνωρίσει τα κεριά που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να γιορτάσουν μαζί μας, για άλλη μία φορά, τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Θα τον παρακολουθήσουμε με προσοχή … Γιατί θα μας πει, από πρώτο χέρι, την ιστορία των Χριστουγέννων, και εμείς, μαζί με όλα τα κεράκια, θα ζήσουμε τις πολλές εκπλήξεις της ξεχωριστής αυτής βραδιάς που γεννήθηκε ο Χριστός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard