ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΑΡΓΥΡΗ ΜΑΡΝΕΡΟ για το βιβλίο του, «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ - ΕΤΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 2020 Μ.Χ.» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ



Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ παρουσίασαν την ποιητική συλλογή «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ - ΕΤΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 2020 Μ.Χ.» και εμείς ζητήσαμε μια μίνι συνέντευξη με το συγγραφέα κ. ΑΡΓΥΡΗ ΜΑΡΝΕΡΟ, την οποία σας παρουσιάζουμε.




Σύστησέ μας με λίγα λόγια τον ΑΡΓΥΡΗ ΜΑΡΝΕΡΟ, για να σας γνωρίσουμε!

Γεννήθηκα στο ΔΟΞΑΤΟ της Δράμας το 1941. Το 1960 τελειώνω το γυμνάσιο. Φεύγω στη Γερμανία για σπουδές. Οι συνθήκες δεν βοηθάνε και γυρίζω στην Ελλάδα. Το 1968 αρχίζω σπουδές στη Θεσσαλονίκη, στο γερμανικό τμήμα της φιλοσοφικής σχολής, αυτό το χρονικό διάστημα με φέρνει σε επαφή με γερμανούς λογοτέχνες και Έλληνες. Το 1972 τυπώνω την πρώτη μου ποιητική συλλογή «ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ». Αυτή ήταν η αρχή. Γρήγορα διαπιστώνω, πως τα βιβλιοπωλεία πουλάνε κυρίως μόνο αυτά που θέλουν οι γνωστές παρέες. Αυτό με πεισμώνει και κατεβάζω τα βιβλία μου στα προπύλαια του Κ.Π.Α. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες ποιητικές συλλογές, η τελευταία είναι ο «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ».


Το βιβλίο σας « ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ - ΕΤΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 2020 Μ.Χ.» είναι μια ποιητική συλλογή. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας και πείτε μας πως προέκυψε ο τίτλος του;

Το βιβλίο μου αφουγκράζεται την αγωνία του κόσμου με λόγο και εικόνες. Η εποχή του COVID-19 είναι για τον άνθρωπο μιαοδυνηρή στιγμή, περικυκλωμένος από έναν αόρατο  εχθρό. Ακόμα και ο ουρανός έχει χάσει τη γνωστή του τάξη. Είναι μια ψυχική ταλαιπωρία
για το κορμί και τη ψυχή και κουρνιάζουν με αγωνία στη γωνιά του φόβου και περιμένουν...


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο;


Οι καινούργιες τεχνολογίες απομάκρυναν τον κόσμο από το βιβλίο και του προσφέρουν την εικόνα, ένα φαγητό μαγειρεμένο πριν από αυτόν γι’ αυτόν. Αν τα καταφέρω μέσα από την ποίηση να ενεργοποιήσω τη σκέψη του αναγνώστη, το βιβλίο μου «ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ» θα χαρεί ιδιαίτερα, γι’ αυτή τη στροφή.


Το βιβλίο σας εκτός από τα υπέροχα ποιήματα σας έχει στις σελίδες του υπέροχη εικονογράφηση και φωτογραφίες που φέρουν την υπογραφή σας. Μιλήστε μας γιαυτή την αγάπη σας.

Η αγάπη μου για το κολάζ ξεκινάει ήδη από τα φοιτητικά χρόνια.
Η ζωγραφική είναι ποίηση σιωπής. Ο λόγος του ποιητή έτσι και αλλιώς, είναι μια συνομιλία με το χρόνο. Σεργιανίζει ανάμεσα στον κόσμο και ανάβει φωτιές. Το οργανωμένο σύστημα, ποτέ δεν έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τον ποιητή. Όταν τα πράγματα αγρίευαν, πετούσαν τα βιβλία του στη φωτιά, μαζί με τον ποιητή.

Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η έμπνευση είναι η πιο κρίσιμη στιγμή. Η σπίθα της δημιουργεί
την έκρηξη εκείνη, που μεταμορφώνει τη ψυχή του ποιητή σε βροντή
και αστραπή. Τα χτυπήματα του ρολογιού τα ακούει ο ποιητής με την
καρδιά του, γι’ αυτό αλλάζει μέγεθος ο χρόνος και ο τόπος.


Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Άλλαξαν πολλά πράγματα στην εποχή μας. Το όσιο μολύβι και το άγιο χαρτί έγιναν Λάπτοπ. Η αγορά δεν θέλει ανθρώπους με παιδεία, αλλά μόνο με μια ορισμένη εκπαίδευση. Τώρα κυριαρχούν τα πλήκτρα και τα δάχτυλα. Όμως παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να
τα βάλει με το χρόνο του ποιητή, όλοι τον χρειάζονται και όλοι τον επιστρατεύουν. Αυτός θα γράψει την επική ποίηση, αυτής τη λυρική, αυτός θα υμνήσει τους ήρωες, αυτός τους αγίους.


Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Ένας ποιητής είναι ο αιώνιος χρόνος. Πάντα θα σκέφτεται, πάντα θα ονειρεύεται και το μολύβι του θα είναι το έκτο του δάχτυλο. Ο ποιητής δεν είναι ο αφελής εκείνος, που προσπαθεί να δωροδοκήσει το χρόνο με χρυσά ρολόγια.
Ανεμόμυλος αχόρταγος ο χρόνος. Τα ιστία του λευκά πουκάμισα θνητά, γεμάτα μεθυσμένο άνεμο, γυρίζουν τις πέτρες και εκεί ανάμεσα αιώνες τώρα αλέθουν, πλάθουν και ψήνουν.
Η Λογική, η Πίστη και η Ελπίδα.


 Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές, πείτε μας δύο Έλληνες και δύο ξένους και αν σας επηρέασαν να γράψετε την δικιά σας ποιητική συλλογή.

Από τους Έλληνες αγαπώ τον Καρυωτάκη και ιδιαίτερα το ποίημά του «Ο ΜΙΧΑΛΙΟΣ». Στο πανεπιστήμιο, ο Μπρέχτ μου άνοιξε δρόμους. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος σε ένα σημείωμα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έγραψε πως μοιάζω του Γάλλου ΠΡΕΒΕΡ.


Αφιερώστε στους αναγνώστες μας, τους αγαπημένους σας στίχους από το βιβλίο σας.

Στους αναγνώστες σας αφιερώνω:
Γκρεμίστε το τείχος της
ανοησίας, χτίστε
το τείχος της ανοσίας.
Λευκά αγάλματα ρίξαν
μέσα στο καμίνι και
οι κουβάδες γέμισαν
με μαύρο ασβέστη.
Η τέχνη θα είναι πάντα, η μάγισσα
της μεγάλης απόδρασης.
Άλλο σκέφτομαι και άλλο
συσκέφτομαι. Η διαφορά
είναι στην αμοιβή.
Φτάνει, αρκετά μας
κόστισαν τα δανεικά τα
πούρα.
Φτάνει, αρκετά μας
κόστισε η Λεβέντικη
καμπούρα.

Ένα κείμενο δεν τελειώνει ποτέ και ας έβαλε ο ποιητής την τελευταία του τελεία. Τα αόρατα αποσιωπητικά, που άφησε, θα τα ερμηνεύσει ο αναγνώστης του μέλλοντα, αν γνωρίζει ακόμα γραφή και ανάγνωση.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας

Το βιβλίο μου θα το βρείτε σε κάθε βιβλιοπωλείο. Πέστε πρώτα το όνομα του ποιητή. Πέστε μετά τον τίτλο του βιβλίου, και φυσικά το όνομα του εκδοτικού οίκου.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΡΝΕΡΟΣ


Αχαρτογράφητος ουρανός
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Αργύρης Μαρνέρος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Αργύρης Μαρνέρος γεννήθηκε στο Δοξάτο της Δράμας, το 1941. Τελείωσε το Γυμνάσιο του χωριού του το 1960 και την επόμενη χρονιά, σχεδόν με το πρώτο μεταναστευτικό κύμα, έφυγε για τη Δυτική Γερμανία, όπου εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια, ενώ το βράδυ παρακολουθούσε μαθήματα γλώσσας. Το 1968, ξεκίνησε σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1973, παράλληλα με τις σπουδές του, πήρε το δίπλωμα του ξεναγού από την τοπική Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Ο χώρος του Πανεπιστημίου και οι λογοτεχνικοί κύκλοι τον έφεραν για πρώτη φορά σε μια ουσιαστική επαφή με τα ελληνικά λογοτεχνικά ρεύματα. Αποτέλεσμα αυτής της επαφής αποτέλεσε η έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής το 1972. Ωστόσο, γρήγορα κατάλαβε πως τα βιβλιοπωλεία πουλάνε μόνον αυτά που θέλουν, τα γνωστά κυκλώματα, γι’ αυτό κατέβασε τα βιβλία του στο πεζοδρόμιο, σε συναυλίες, σε μπουάτ. Το 1977, πήρε το πτυχίο της Γερμανικής Φιλολογίας και την ίδια χρονιά κατέβηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Ξεναγών, από την οποία έλαβε το δίπλωμά του, το 1978. Από τότε, μέχρι σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ξεναγός. Όπως και στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα, κατέβασε τα βιβλία του στα Προπύλαια, στο Μοναστηράκι, σε μπουάτ, σε συναυλίες. Έχει εκδώσει ατομικές ποιητικές συλλογές, συμμετείχε σε ποιητικές ανθολογίες, συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί. Παράλληλα, ασχολείται εδώ και σαράντα χρόνια με το κολλάζ. Η εικονογράφηση του παρόντος βιβλίου έγινε με έργα δικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard