ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ για το βιβλίο της "ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ  για το βιβλίο της «ΜΙΚΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ


Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «ΜΙΚΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ» και πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο. 

Έμπνευση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιβλίου, όπως και των άλλων βιβλίων ενηλίκων τα οποία έχω γράψει, είναι η πραγματική ζωή. Οι καταστάσεις και οι ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων που συναντάμε παντού γύρω μας. Πόσες και πόσες φορές δεν παρατηρήσαμε κάποιον να δρα και να σκέφτεται εγωιστικά. Ασυνείδητα ή μη, κάτι τέτοιο το έχουμε πράξει όλοι. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μπέλα, είναι ένα κορίτσι που από πολλούς θα χαρακτηριζόταν «κακομαθημένο». Αρκούν όμως, κάποια μεμονωμένα περιστατικά να μας οδηγήσουν εκεί; Είναι δίκαιο να αποκλείουμε άκριτα και να απομακρύνουμε κάποιους ανθρώπους από κοντά μας; 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο;

Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησής μου, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη επαναξιολόγησης των αναγκών και των προτεραιοτήτων μας αλλά και του τρόπου με τον οποίο διεκδικούμε όσα θέλουμε να πετύχουμε και να αποκτήσουμε. Το κορίτσι με την «μικρή καρδιά» οδηγήθηκε σε «μεγάλους μπελάδες» και αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, ωστόσο, όλοι δεν αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία; Σαν δασκάλα, ερχόμενη σε διαρκή επαφή με παιδιά δημοτικού, το στοίχημα που θέτω στον εαυτό μου είναι να εντοπίσω τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας κάθε μαθητή, την κρυμμένη δύναμή του, όπως θα μπορούσαμε να πούμε, και να την αναδείξω. Αυτό συνέβη και με την Μπέλα του βιβλίου μου. Μία δικαίωση μέσα από ένα ανακουφιστικό τέλος, μετά από μία πρωτόγνωρη περιπέτεια. 

Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο σας κ. ΒΙΒΗ ΜΑΡΚΑΤΟΥ που έδωσε στο βιβλίο ένα υπέροχο εξώφυλλο αλλά και υπέροχες εικόνες στις σελίδες του. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας και πως φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Πείτε μας τι ρόλο παίζουν οι εικόνες στα βιβλία για τους αναγνώστες. 

Η Βιβή ήταν από τις πρώτες μου επιλογές. Τελικά, ήταν και το πρώτο άτομο στο οποίο απευθύνθηκα για την εικονογράφηση του βιβλίου και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς υπήρξε εξαρχής ένα κλίμα σεβασμού και σύμπνοιας απόψεων, η συμφωνία ήταν άμεση. Το αποτέλεσμα – το οποίο θεωρώ ότι μας δικαίωσε και τις δύο – ήρθε γρήγορα και απλά. Χάρηκε το ταξίδι που της χάρισαν οι σελίδες του βιβλίου μου και με εξέπληξε ευχάριστα, στήνοντας πολύ όμορφες και ταιριαστές φιγούρες των ηρώων. Τη Βιβή τη χαρακτηρίζει η συνέπεια αλλά έχει επίσης και τη μοναδική ικανότητα να αφουγκράζεται τι ζητά ο συγγραφέας και να το πάει ένα βήμα παραπέρα. 

Σε παιδιά ποιας ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; 

Θεωρώ ότι απευθύνεται σε παιδιά από επτά μέχρι ενενήντα επτά ετών. Η ροή του είναι γρήγορη, η γραμματοσειρά ξεκούραστη για παιδιά δημοτικού, τα σκίτσα του δελεαστικά. Συν τοις άλλοις,  το κλίμα του βιβλίου «Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες» είναι τέτοιο ώστε μπορεί να κάνει και έναν ενήλικο να αναρωτιέται για τη συνέχεια και να γυρίζει γρήγορα τις σελίδες του. 

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Είμαι δασκάλα, δουλεύω πολλά χρόνια στην δημόσια εκπαίδευση. Επίσης είμαι παντρεμένη με τον Βασίλη και έχουμε δύο κόρες, τη Στέλλα και τη Δήμητρα. Μου αρέσει ο καφές, η καλή παρέα, το διάβασμα, τα ταξίδια, οι γάτες και η μουσική. Να ακούω, να παίζω και να συνθέτω. 

Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;

Παραμύθια μέχρι το νηπιαγωγείο. Έπειτα παιδική λογοτεχνία αλλά δεν ήμουν ποτέ ένθερμη αναγνώστρια. Σαν παιδί ομολογώ πως βαριόμουν το διάβασμα. Μεγαλώνοντας η ανάγνωση βιβλίων έγινε καθημερινή μου συνήθεια. Ωστόσο, θυμάμαι με μεγάλη χαρά και νοσταλγία κάποια βιβλία της σειράς «Πέντε Λαγωνικά», τη «Ματίλντα» και τον «Μικέ». Τα βιβλία «Το πανηγύρι του Μικέ» και «ο Μικές μες στη σουπιέρα» προσφέρουν ακόμα και σήμερα άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. 

Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Το πρώτο κριτήριο για να επιλέξουμε πρέπει να είναι οι αναγνωστικές προτιμήσεις του παιδιού. Μπορεί εμείς να εμμένουμε συχνά στην κλασική λογοτεχνία, θεωρώντας το παιδί πρέπει να μυηθεί σε συγκεκριμένα αναγνωστικά καλούπια, όμως αν ο μικρός μας φίλος προτιμάει την περιπέτεια, τις καταιγιστικές εξελίξεις ή το έντονο φαντασιακό στοιχείο, ας τον ακούσουμε. Αφετέρου, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές ανάμεσα σε νέες ή παλιότερες κυκλοφορίες, εγχώριας ή ξένης λογοτεχνίας, επομένως, κάτι όμορφο θα βρούμε χωρίς δυσκολία. Ένα βιβλίο που αγάπησα και θεωρώ ότι θα ενθουσίαζε τα παιδιά είναι το «Η πιο τρομαχτική ιστορία όλων των εποχών» του Philip Kerr. 

Σκέψεις για επόμενο βιβλίο;  Τι ετοιμάζετε, θα δούμε κάτι διαφορετικό από εσάς ή πάλι κάποιο βιβλίο για παιδιά ; 

Έχω αφήσει πολλά «ανοιχτά μέτωπα» και αυτό κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου. Δεν αφήνω τα θρίλερ που υπεραγαπώ (με αυτά άλλωστε μεγάλωσα) αλλά από την άλλη, τα παιδικά βιβλία με έντονο το στοιχείο της περιπέτειας και μία υποψία τρόμου, τα βλέπω πάντα ως μεγάλη πρόκληση! Μέσα στο έτος, θα διαβάσετε ένα διήγημά μου σε έναν συλλογικό τόμο αλλά μία νέα δική μου, ολοκληρωμένη δουλειά, θεωρώ ότι θα αργήσει να έρθει. 

  Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας, πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Η χαρά όλη δική μου! Σας ευχαριστώ πολύ! Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε απευθείας από τον εκδοτικό, να το παραγγείλετε από εμένα και να σας το στείλω με προσωπική αφιέρωση ή να το ζητήσετε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Το παραγγέλνετε δηλαδή και σας το φέρνουν άμεσα. Επίσης μπορείτε να με βρείτε σε fb και Instagram.

Να έχετε όλοι σας ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι! Με απεριόριστη εκτίμηση, Κατερίνα Θεοδώρου 




Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Πώς θα σου φαινόταν αν ξαφνικά γινόσουν τόσο ελαφρύς, ώστε με ένα απαλό φύσημα του αέρα θα μπορούσες να παρασυρθείς και να πετάξεις μακριά από την ασφάλεια του δωματίου σου; Πώς θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους ενός κόσμου όπου όλα μοιάζουν πελώρια και τρομακτικά;

Ένα κορίτσι και ένα αγόρι, μακριά από τη ζεστασιά του σπιτιού τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλα διλήμματα και να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Θα βρουν το σθένος να παλέψουν για το δίκαιο και τη σωτηρία τους;

Μια περιπέτεια για τη φιλία, την προσφορά και την πίστη στον εαυτό μας, που θα σας καταπλήξει!

Σκίτσα: Βιβή Μαρκάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard