ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΤΙΝΑ ΖΑΓΚΟΤΗ για το βιβλίο της "ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΣΤΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΛΕ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΜΑΤΙΝΑ ΖΑΓΚΟΤΗ, του βιβλίου ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΣΤΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΛΕ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ


Κα ΜΑΤΙΝΑ ΖΑΓΚΟΤΗ σας καλωσορίζουμε στο blog μας, με το παιδικό βιβλίο σας !!!Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΣΤΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΛΕ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι κοντά σας! 

Το βιβλίο «Κόκκινοι Κάστορες εναντίον Μπλε» πραγματεύεται το θέμα της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων. 

Αντλώ έμπνευση από την καθημερινότητα με τα παιδιά μου, από τις στιγμές μας μαζί αλλά και γενικότερα από πράγματα που κάνουν ή λένε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παίζαμε με τον μεγάλο μου γιο, αλλά παράλληλα μαγείρευα και όπως καταλαβαίνετε έπρεπε να επιβλέπω το φαγητό. Ο μικρός όμως δεν ήθελε να διακόψει το παιχνίδι. Τότε του είπα ότι κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων ο πόλεμος σταματούσε για να μπορούν οι αθλητές να συμμετάσχουν. Δηλαδή, ήταν η έννοια της εκεχειρίας που μου έδωσε την ιδέα να γράψω για κάτι ανώτερο, κάτι μεγαλύτερο από τον πόλεμο που όμως μπορεί να βάλει φρένο στις διαμάχες.

Το κείμενο όντας μικρό, δε χρειάστηκε πολύ χρόνο. Ωστόσο έχω τη συνήθεια όταν γράφω κάτι να το αφήνω για μικρά διαστήματα και να επανέρχομαι με νέα ματιά. Οπότε η όλη αυτή διαδικασία χρειάζεται μερικούς μήνες μέχρι να φτάσω στην ολοκλήρωση του έργου.    


Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο?


Οι κόκκινοι κάστορες μάχονται τους μπλε για λόγους κυριαρχίας. Κάποια στιγμή τα δεδομένα που τους επέτρεπαν τις εχθροπραξίες αλλάζουν. Οι κόκκινοι κάστορες ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης που θα τους οδηγήσει σε μια καινούργια θέαση των πραγμάτων, μια νέα κοσμοθεωρία, που αλλάζει όλα όσα ήξεραν και τους βοηθά να ανακαλύψουν τι πραγματικά μετράει στη ζωή.  


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο μικρός αναγνώστης, αλλά και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν το βιβλίο σας?


Παρά τις όποιες διαφορές μας, είμαστε όλοι ίδιοι. Χαιρόμαστε με τον ίδιο τρόπο, πονάμε με τον ίδιο τρόπο. Η ειρήνη είναι επιλογή. Το ίδιο και ο σεβασμός στον Άλλον και την διαφορετικότητά του. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια. 


Το βιβλίο σας έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο και αρκετές εικονογραφημένες σελίδες  από την εικονογράφο ΒΙΒΗ ΜΑΡΚΑΤΟΥ. Μιλήστε μας για την συνεργασία μαζί της και πως βγήκε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τι ρόλο παίζει η  εικονογράφηση στα παιδικά βιβλία και πως επιδρούν οι εικόνες στα παιδιά.


Είναι η δεύτερη φορά που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τη Βιβή Μαρκάτου, καθώς έχει εικονογραφήσει το πρώτο μου βιβλίο, «Τα Φτερά της Φιλίας» από τις εκδόσεις Διάνοια. Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της δουλειάς της και του ήθους της. Το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα όπως λέτε – και συμφωνώ, οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στο ταλέντο της Βιβής. 

Πιστεύω πως στα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία η εικονογράφηση έχει καίριο ρόλο. Συνήθως κείμενο και εικόνες αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ωστόσο οι εικόνες είναι σημαντικές γιατί τα μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν, κατανοούν την ιστορία μέσα από αυτές. Ουσιαστικά διαβάζουν τις εικόνες. 


Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους και να τα συζητάνε μαζί τους;  


Σε παιδιά προσχολικής και έως τα βαθιά γεράματα! Εμείς οι ενήλικες πολλές φορές νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και χάνουμε τα πιο σημαντικά. Ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να μας τα θυμίσει με ευχάριστο, ίσως απρόσμενο, τρόπο. 

Σίγουρα οι ενήλικες πρέπει αρχικά να γνωρίζουν τι διαβάζουν τα παιδιά τους.  Σαφέστατα τα βιβλία αποτελούν μέσο συζήτησης διαφόρων θεμάτων με τα παιδιά μας, ενδεχομένως θέματα που δεν ξέρουμε πώς να προσεγγίσουμε. Εκτός αυτού μέσα από τη συζήτηση και ανάλυση μιας ιστορίας, περνάμε μηνύματα και θέτουμε ερωτήματα που βοηθούν αφενός στην καλύτερη κατανόηση από το παιδί και αφετέρου στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. 


Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΕΛΚΥΣΤΗΣ


Θα χαρακτήριζα τη συνεργασία μας άψογη. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και τους ευχαριστώ θερμά που μου έδωσαν την ευκαιρία να κυκλοφορήσω το βιβλίο μου.   


Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά, βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Θα έλεγα το κυριότερο είναι να γνωρίζουμε τα γούστα του παιδιού στο οποίο απευθυνόμαστε. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και παιδαγωγικά βιβλία στην αγορά, όμως αν το θέμα ή το ύφος δεν είναι της αρεσκείας του παιδιού, τότε το παιδί πιθανότητα δε θα το θεωρήσει καλό βιβλίο. 


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά ; 


Η συγγραφή ήταν κάτι που προέκυψε στη ζωή μου εντελώς αναπάντεχα. Βέβαια, πάντα είχα διάφορες ιστορίες στο κεφάλι μου, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να τις αποτυπώσω στο χαρτί. Όταν γεννήθηκε ο πρώτος μου γιος και του έλεγα παραμύθια, θέλησα να κάνω κάτι ξεχωριστό για εκείνον, καταλήγοντας στα «Φτερά της Φιλίας».

 

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;


Ευελπιστώ να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες και να πραγματοποιήσω κάποιες παρουσιάσεις. Πραγματικά διασκεδάζω πολύ όταν μοιράζομαι τις ιστορίες μου με τα παιδιά και βλέπω τις αντιδράσεις τους. 


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.


Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο site του εκδοτικού, elkistis.gr. Εγώ διατηρώ λογαριασμούς σε Facebook και Instagram. Θα χαρώ πολύ να ακούσω εντυπώσεις από το βιβλίο!

Ευχαριστώ πολύ!




Κόκκινοι κάστορες εναντίον Μπλε

Μία μέρα στη γη των κόκκινων καστόρων εμφανίζονται μπλε κάστορες και τότε τα πράγματα μπερδεύονται. Ένας μεγάλος πόλεμος ξεκινά που δεν έχει τελειωμό.

Γιατί τσακώνονται οι κάστορες; Θα καταφέρουν τελικά να τα βρουν και να συμφιλιωθούν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard