ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ για το βιβλίο της "ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ'' από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ με το βιβλίο της «ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Κα ΠΑΝΤΑΖΗ, συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας. Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Θα μπορούσα να περιγράψω το βιβλίο μου σαν μια ιστορία αναζητήσεων. Όλοι σχεδόν οι ήρωες αναζητούν κάτι. Μια δικαίωση, ένα χαμένο έρωτα, έναν αδελφό, ένα κλεμμένο μωρό...

     Όπως όλους μας λίγο πολύ, η πανδημία με επηρέασε πολύ αρνητικά. Οι θάνατοι τόσων ανθρώπων, το κλείσιμο και το άγχος με αποσυντόνισαν εντελώς ψυχολογικά και δεν είχα καμία διάθεση να γράψω. 

    Μόλις όμως άρχισε να επιστρέφει η ζωή μας στην κανονικότητα, η διάθεσή μου άλλαξε εντελώς κι έτσι έγραψα αυτό το βιβλίο με μεγάλη χαρά και πολλή φόρα, ανυπομονώντας να αφηγηθώ την ιστορία των ηρώων μου. Το τελείωσα σε χρόνο ρεκόρ, περίπου τέσσερις μήνες.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας? Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που ακούσατε ή προϊόν μυθοπλασίας? Το βιβλίο αυτό δεν είχε κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης, ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της φαντασίας μου. 

 Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία. 

Νομίζω ότι αυτό που θα κρατούσα ήταν η αγωνία και το πείσμα των ηρώων όσο διαρκούσε η αναζήτηση, ακόμα και τις φορές που όλα ήταν εναντίον τους.

Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?

Μερικές φορές, ο τίτλος προκύπτει πολύ εύκολα, άλλες πάλι με προβληματίζει. Στην περίπτωση αυτή, δε δυσκολεύτηκα καθόλου.  Είχα σκεφτεί από την αρχή δύο τίτλους και, τελικά, διάλεξα το "Κλεμμένο λουλούδι", γιατί θεωρώ το συμβολισμό του παιδιού με ένα λουλούδι πιο τρυφερό και συγκινητικό.

Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Για μένα, το διάβασμα είναι πρώτα απ' όλα απόλαυση και γι' αυτό διαφωνώ με τη λέξη "πρέπει". Από τα πανάρχαια ακόμα χρόνια, άρεσε στους ανθρώπους να ακούν ή να λένε ιστορίες. Είναι κάτι σύμφυτο, κάτι σαν φυσική ανάγκη. Είναι τελικά μια παρηγοριά. Άλλωστε, όλοι οι λαοί έχουν παμπάλαιους θρύλους και φοβερούς παραμυθάδες, με πρώτον και καλύτερο τον δικό μας Όμηρο, που έγραψε τις καλύτερες ιστορίες όλων των εποχών.

   Δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς μπορεί κανείς να αρνηθεί ένα ταξίδι, που μπορεί να κάνει από την πολυθρόνα του, και να γνωρίσει άλλους κόσμους, άλλους ανθρώπους, άλλες ιστορίες, πέρα από την πεζή πραγματικότητα. Να ζήσει μοναδικές εμπειρίες, απίστευτες περιπέτειες, φοβερά πάθη και μεγάλους έρωτες. Είναι σαν να επεκτείνεται κατά κάποιον τρόπο η δική του ύπαρξη και να ζει κι άλλες ζωές.

   Πέρα όμως από την απόλαυση, το διάβασμα επηρεάζει και το χαρακτήρα, τον ψυχισμό μας, τις αξίες μας. Προσωπικά, αν δεν είχα διαβάσει όλους αυτούς τους μεγάλους, αξεπέραστους συγγραφείς αλλά και τους σημαντικούς νεότερους και σύγχρονους, θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος. Σίγουρα χρωστάω πολλά στη λογοτεχνία.

Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον του ελληνικού βιβλίου τα επόμενα χρόνια;

Δεν έχω στα χέρια μου στοιχεία ή αποτελέσματα ερευνών που να δείχνουν κάποια τάση, δεν μπορώ όμως να φανταστώ ότι τα εγγόνια του Ομήρου θα πάψουν ποτέ να γράφουν. 


Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;

Θα επιλέξω το έντυπο. Μου αρέσει να κρατάω σημειώσεις. 


Πείτε μας τι διαβάζετε αυτό τον καιρό και αν υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Διαβάζω τους Μυστικούς Αρραβώνες του αγαπημένου Ξενόπουλου. 

    Στους ανθρώπους που αγαπώ και εμπιστεύομαι, όχι μόνο θα δάνειζα τα αγαπημένα μου βιβλία, αλλά θα τους παρότρυνα να τα διαβάσουν για να μοιραστούμε την απόλαυση και να τα σχολιάσουμε.


Θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Λατρεύω τα παιδιά, τα ζώα, τα λουλούδια και τα γλυκά. Απεχθάνομαι τους άξεστους ανθρώπου και προτιμώ όσους έχουν χιούμορ. Έχω καταφέρει να μην αισθάνομαι το κέντρο του κόσμου και να εκτιμώ και την πιο μικρή χαρά. Πιστεύω στις "μικρές ευτυχίες". Μια φέτα δροσερό, γλυκό καρπούζι είναι μια μικρή ευτυχία. Το ίδιο κι ένα πιάτο ζεστό, νόστιμο φαϊ. Γι' αυτό μ' αρέσει να μαγειρεύω γι' αυτούς που αγαπάω, πάντα ακούγοντας μουσική. 

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;
Από  του να κάνω μεγάλα σχέδια, προτιμώ να ονειρεύομαι. Προς το παρόν, ασχολούμαι με τους ήρωες του επόμενου βιβλίου μου, που έχουν πολλά βάσανα, ελπίδες και αγωνίες και με έχουν ανάγκη μέχρι να βρουν μιαν άκρη.


Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας

Μπορείτε να βρείτε τα βιβλία μου στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ή να τα παραγγείλετε τηλεφωνικώς ή on line στις εκδόσεις Ψυχογιός. 

Εμένα με βρίσκετε όπως πάντα στο Facebook.

Κι εγώ σας ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας!

    

ΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ
ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS


Έχασε τους γονείς της στον πόλεμο, o άντρας που αγάπησε έφυγε για την Αμερική, και το παιδί του έρωτά τους χάθηκε μια νύχτα μέσα από τα χέρια της. Μοναδικός πλέον σκοπός της ζωής της Δάφνης είναι να ξαναβρεί το χαμένο της μωρό. Αξιοποιώντας το σπάνιο χάρισμά της να κεντάει το όνειρο, καταφέρνει να γίνει περιζήτητη για τις μοναδικές δημιουργίες της και να αποκτήσει πλούτη που ποτέ δε φαντάστηκε. Μόνο που η αγκαλιά της μένει άδεια...
Ο Στρατής επιστρέφει από την Αμερική αναζητώντας απεγνωσμένα τη Δάφνη, χωρίς να γνωρίζει πως έχει μια πανέμορφη κόρη που κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται.
Και η Σοφία, το κορίτσι που έχασε τον δρόμο του, πρόδωσε αυτούς που το αγαπούσαν κι έκλεψε εκείνο το μωρό, μετανιωμένη τώρα πικρά, πασχίζει να το ξαναβρεί μέσα στην απέραντη πόλη.

Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και παιχνίδια της μοίρας που θα σας κάνει να πονέσετε, να ελπίσετε και να χαρείτε μαζί με τους ήρωες. Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα θα αγαπήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard