ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ



ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό φύλλο για μπακλαβά
4 φλιτζάνια κίτρινη κολοκύθα βρασμένη
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκοπανισμένα
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
Μισό φλιτζάνι μέλι
Μισό φλιτζάνι γαλέτα φρυγανιάς
3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κανέλα σκόνη
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για το σιρόπι
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
Μισό φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη.
Τη βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να σκεπάσει την τριμμένη κολοκύθα και βράζουμε για δέκα λεπτά.
Ρίχνουμε την βρασμένη κολοκύθα σε στραγγιστήρι και την αφήνουμε όλο το βράδυ για να στραγγίσει καλά.
Την άλλη μέρα βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε την στραγγισμένη κολοκύθα να σοταριστεί ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει.
Όταν εξατμισθούν όλα τα υγρά και σοταριστεί η κολοκύθα βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τη φρυγανιά, την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Αλείφουμε με λάδι ένα ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε 8 φύλλα μπακλαβά, αλείφουμε με ελαιόλαδο το κάθε φύλλο, πάνω από τα φύλλα στρώνουμε το μείγμα της κολοκύθας, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν στα πλαϊνά του ταψιού ώστε να κλείσουμε καλά τα μείγμα της κολοκύθας και στρώνουμε επάνω τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάλι το καθένα με ελαιόλαδο καθώς και την επιφάνεια της πίτας.
Τα φύλλα που περισσεύουν στα πλαϊνά ή τα κόβουμε με ένα ψαλίδι ή τα γυρνάμε προς τα κάτω.
Χαράζουμε την πίτα μας ώστε να σχηματιστούν μπακλαβαδωτά κομμάτια.


Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180ο C για 45΄περίπου. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.


Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, ο χρόνος μετράει από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, και περιχύνουμε το καυτό σιρόπι στην κρύα πίτα.



χωράφια στην Καππαδοκία με κολοκύθες 

Την συνταγή αυτήν την κάνω χρόνια και οποίος την δοκίμασε ενθουσιάστηκε. Την φτιάχνω κάθε φθινόπωρο όχι επειδή γιορτάζω το halloween αλλά επειδή  πάντα έχω κολοκύθες φρέσκιες ή στον καταψύκτη, μου τις φέρνουν  συγγενείς και φίλοι σαν δώρο γιατί ξέρουν ότι τον χειμώνα κάνω πολλές σούπες κολοκύθας (θα σας δώσω συνταγή κάποια στιγμή ), που λατρεύω. Την συνταγή  για την πίτα, μου την έδωσε η φίλη Δέσποινα Καλλέργη (την ευχαριστώ και την αγαπώ) που είναι άριστη μαγείρισσα και όλες οι συνταγές που μου έχει δώσει, είναι εγγύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard