ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ NIKO ΒΑΡΔΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ <ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ>>

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε το συγγραφέα του βιβλίου «ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ», τον κύριο ΝΙΚΟ ΒΑΡΔΑΚΑ, που εκδόθηκε από τις Eκδόσεις Grotesque.

 Κε ΝΙΚΟ ΒΑΡΔΑΚΑ , ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα.




 1) Πείτε μας κάποια πράγματα για τον εαυτό σας, μιλήστε μας για εσάς. Πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

 Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας. Είμαι γεννημένος το 1976 στην Θεσσαλονίκη όπου και διαμένω. Έχω αποκτήσει το πτυχίο του Τ.Ε.Ι Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Γράφω ανελλιπώς από τα εφηβικά μου χρόνια, αλλά έργα μου έχουνε δημοσιευτεί από το 2013 και έπειτα. Η ενασχόληση μου με την συγγραφή θεωρώ, ότι είναι συνδυασμός αγάπης, θέλησης και ταλέντου. 

2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΥΓΕΣ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε; 

Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε το 2018 και χρειάστηκε 1.5 μήνας. Η «σύλληψη» του δεν διήρκεσε πολύ αλλά πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχω ασχοληθεί γραπτώς. Και αυτό γιατί, είναι ένα μωσαϊκό σκέψεων που συνδυάζονται τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικόκοινωνικό επίπεδο.

 3)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο; Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

 Έχω την αίσθηση, ότι ο αναγνώστης θα αντιμετωπίσει κατά την ανάγνωση του μία σύνθεση καταστάσεων. Ο λόγος είναι, ότι σε κάποια από τα κείμενα αυτά θα «καθρεφτιστούν» συμπεριφορές που τμήματα της πιθανόν να είναι και δικά του. Τα δυνατά στοιχεία που εμπεριέχονται στο έργο αυτό, είναι η ρεαλιστική αποτύπωση των αδυναμιών που κρύβει κάθε άνθρωπος. Η ματαιοδοξία, η απόγνωση, η μοναξιά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μία δυναμική, που ξεπερνάει την ατομικότητα και επαναπροσδιορίζει την θέση της, μέσα στο κοινωνικό σύνολο που βιώνει.

 4)Διαβάζοντας το βιβλίο σας είδαμε το χωρίζεται σε δυο ενότητες, ενώ διαβάσαμε αποσπάσματα με χαρακτήρες ανθρώπων αλλά και ζώων. Πείτε μας γιατί έγινε αυτή η διάκριση των χαρακτήρων και ο διαχωρισμός σε ενότητες; 

Στην πρώτη ενότητα του έργου, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε μια σύγχρονη κοινωνία, ειδικότερα δε μέσα σε μια μεγαλούπολη. Στη δεύτερη ενότητα οι αναφορές μεταφέρονται σε μία αόριστη, ίσως κοντινή μελλοντικά πραγματικότητα. Και εκεί υπάρχουν διακρίσεις ουσιαστικά σε συμπεριφορές, με την οπτική ενός παρατηρητή να παραπέμπει στην αξιολόγηση των ατόμων με βάση την σύγκλιση τους σε χαρακτηριστικά ζώων, είτε ψαριών και πτηνών. Μια δυστοπική ουσιαστικά προσέγγιση, που αντιπαλεύει την αλήθεια με την φαντασία, την ματαιοδοξία με τον ρεαλισμό. 4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας. Πιστεύω ότι το έργο αυτό, επειδή περιγράφει μία σύγχρονη κοινωνία και την μελλοντική της πτυχή δεν είναι τίποτα άλλο από μία αντίθεση! Κάθε μέρα όλοι βιώνουμε αυτή την λογική που έχει μετουσιωθεί σε πραγματικότητα. Άρα ο καθένας οφείλει να την επεξεργάζεται δημιουργικά και να την μετατρέπει σε ελπίδα, όνειρο και φυσικά αγόγγυστη και άοκνη προσπάθεια. 

5)Σε ποια κατηγορία θα εντάξουμε το βιβλίο σας, διηγήματα ή κάτι άλλο; 

Πιστεύω σε μία ορολογία, που προσεγγίζει την έννοια του πεζογραφήματος. Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι είναι μία προσωπικά δική μου εκτίμηση με βάση την λογοτεχνική μου εμπειρία. Ίσως κάποιος να το χαρακτήριζε σε πιο γενική αναφορά, ως μονολόγους το πρώτο τμήμα του έργου και αφηγήματα το δεύτερο. Πιστεύω ότι η πραγματικότητα είναι κάπου στην μέση.

6)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ; 

Για να είμαι ειλικρινής, η πρόταση για τον τίτλο του βιβλίου έγινε από την υπεύθυνη των εκδόσεων Εύα Παυλίδου. Την γνώρισα πριν τρία χρόνια, αρχικά από την δράση της στον σύλλογο με φιλανθρωπικό σκοπό «Το Ράφι της αγάπης». Δεν καθυστέρησα ούτε λεπτό να συμφωνήσω με την εν λόγω πρόταση, καθώς μου άρεσε πολύ. 

7)Το βιβλίο σας έχει ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο. Μιλήστε για αυτό πως προέκυψε η ιδέα. 

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης ουσιαστικά, υπάρχει σύνδεση τίτλου και εξώφυλλου με τις προτάσεις της Εύας Παυλίδου. Όταν το είδα, -επειδή αγαπώ και ακούω από την εφηβεία μου rock και heavy metal μουσική-, ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό μου εξώφυλλα από άλμπουμ που έχω αγαπήσει και αποκτήσει. Άρα δεν ήταν δύσκολη η αποδοχή του εν λόγω concept. 

8)Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς .Ποιο νομίζετε ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις; 

Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας, είναι το ταλέντο του και περαιτέρω η ικανότητα να αποτυπώνει την έμπνευση και τις σκέψεις του σε ένα έργο. Οπωσδήποτε στην σύγχρονη εποχή παίζουν σημαντικό ρόλο, η εικόνα, και οι δημόσιες σχέσεις μέσω ειδικότερα των μαζικών μέσων επικοινωνίας και των social media. Όμως από μόνα τους τα τελευταία δεν αρκούν επ’ ουδενί, ώστε κάποιος να προσδιορίζεται ως σταθερό σημείο αναφοράς στον λογοτεχνικό χώρο. 

9)Τι σκέφτεστε όταν σας ασκούν αρνητική κριτική για το βιβλίο σας (μπορεί να μην συμβαίνει αυτό, η ερώτηση είναι υποθετική) και πως αντιδράτε; 

Θεωρώ ότι αν δεν υπάρχουν αρνητικά σχόλια, εκτός από τα θετικά ο δημιουργός δεν μπορεί να προβεί σε αυτοκριτική, η οποία συνειρμικά οδηγεί στην αυτογνωσία. Η διαδικασία αυτή, είναι μία αναβάπτιση του εκάστοτε δημιουργού και επανατοποθέτηση του, στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι με πιο στέρεες βάσεις.

 10)Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε; 

Έχω αρκετά έργα, τα οποία «περιμένουν» στο συρτάρι μου. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που παίρνω την απόφαση να, να δημοσιευτεί κάποιο από αυτά νιώθω πιο έτοιμος από πολλές απόψεις. Αυτό που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι πιο «ζεστά» από ποτέ έχω ασχοληθεί με την ιδέα να εκδοθεί ένα από τα μυθιστορήματα που έχω γράψει. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν αυτό θα γίνει πράξη, μετά το φθινόπωρο του 2020.

 11)Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο σημαντική «πηγή ιδεών» για έναν συγγραφέα; 

Την ίδια την πραγματικότητα. Ουσιαστικά η τριβή με την καθημερινότητα. Σε ένα 24ωρο, αντιμετωπίζεις ευχάριστες ή δυσάρεστες προκλήσεις. Η συνύπαρξη με κάθε λογής χαρακτήρες, είναι αφορμή για να ανακαλύψεις τις ικανότητες τους ενώ τα ερεθίσματα που δέχεσαι, σε καθιστούν ως έναν ενεργητικό παρατηρητή που με την δημιουργική σου ικανότητα, τα αποτυπώνεις στο έργο σου.

 12)Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; 
Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης; 

Θεωρώ ότι κάθε δημιουργός έχει την δική του οπτική, πάνω στο σκοπό που εξυπηρετεί η έκδοση του έργου του. Προσωπικά επιθυμώ κατά κύριο λόγο, τα βιβλία μου να «ταξιδεύουν» στις καρδιές και τις ψυχές των αναγνωστών. Κατά συνέπεια αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποφέρει την αναγνώριση του μέσα στην πάροδο του χρόνου. Φυσικά και το οικονομικό κέρδος είναι επιθυμητό, όπως και η ικανοποίηση της προσωπικής ανάγκης για την ανάδειξη των εσώτερων σκέψεων. 

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας. 

Είναι δική μου τιμή και ταυτόχρονα χαρά η φιλοξενία του έργου μου στο αξιόλογο site σας. Το βιβλίο μπορεί κάποιος να το αγοράσει: 
1) Από την «Πρωτοπορία» και τον «Ιανό» 
2)Από τα γραφεία και το site των εκδόσεων «Grotesque»-Όμιλος «Ελκυστής», στην Αρριανού 13 στην πόλη της Θεσσαλονίης.
 3)Από τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας. 
Για έργα μου συνολικά μπορεί κανείς να ενημερώνετε από το blog μου nicosvardakas.blogspot.gr καθώς και στα social media. Facebook,Twitter, Instagram.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard