ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ " ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ I WRITE

 Καλημέρα σας. Σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε την κ. ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.

Ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας καλύτερα. 



1) Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ», πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία. Μιλήστε μας για την υπόθεσή του και ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να στείλετε στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους, που θα διαβάσουν το βιβλίο σας;

Έμπνευση για το παραμύθι στάθηκαν τα συναισθήματα που γεννιούνται τις άγιες  μέρες των Χριστουγέννων, συναισθήματα αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης. Έννοιες που έχουν συνάφεια με την εκδήλωση της αγάπης για τη φύση μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος. Tα μηνύματα που προβάλλει είναι καταρχάς ότι αναγκαία συνθήκη για το καλό της ανθρωπότητας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου ότι η αγάπη μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον άνθρωπο, ώστε να προστατέψει το περιβάλλον και να αλλάξει συνολικά τον κόσμο προς το καλύτερο, οι κοινωνίες να γίνουν πιο ειρηνικές και ο άνθρωπος να προοδεύει μέσα σε αυτές.


2) Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση. Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφο ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΙΔΕΡΗ  που έδωσε εικόνα στην ιστορία σας, μιλήστε μας  για  τη συνεργασία σας και πώς φτάσατε σ’ αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα.


Η εικονογράφος του βιβλίου απέδωσε πολύ επιτυχημένα τους ήρωες του παραμυθιού, ώστε να ζωντανέψουν στην φαντασία των παιδιών. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα προσεγγίσουμε τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, δίνοντας σύγχρονη απόδοση στις φιγούρες, αλλά διατηρώντας παράλληλα μία γλυκιά ανάμνηση της παραδοσιακής φιγούρας, όπως αυτή της Γιαγιάς Χλωρίδας.


3) Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;


Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες ηλικίας 5 έως 95 ετών! Αυτό διότι τα μηνύματα απευθύνονται σε όλα τα μέλη της κοινωνίας και ο τρόπος που είναι επεξεργασμένα στο βιβλίο τα καθιστά κατανοητά ξεκινώντας από τις πολύ μικρές ηλικίες φτάνοντας μέχρι τους μεγάλους. Είναι ακριβώς ο λόγος που πιστεύω ότι οι ενήλικες ευαισθητοποιούμαστε από τις μεγάλες αλήθειες που εκφράζονται με απλό, αλλά ηχηρό τρόπο μέσα από τα παραμύθια.


4) Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας; Ήταν κάτι που το είχατε ως σκέψη από μικρό παιδί;

Είχα την ευτυχία ως μικρό παιδί να ζήσω κοντά στη φύση και από μικρή να εμπνευστώ από αυτήν. Ο πατέρας μου, ένας “λόγιος” αγρότης, λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, χρησιμοποιούσε τον διάλογο για να μου λύνει τις απορίες σε ό,τι με απασχολούσε. Από την άλλη πλευρά, η μητέρα μου, μία φωτισμένη γυναίκα, μου έλεγε ότι όπως ανοίγουμε τα παράθυρα για να πάρουμε το οξυγόνο της φύσης, έτσι πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα της γνώσης για να δίνουμε τροφή στον νου και αισιοδοξία στην ψυχή μας. Βρίσκω λοιπόν τα παραμύθια ως έναν ανάλογο τρόπο μεταφοράς αυτής της παιδικής εμπειρίας. Πρώτο βήμα μου στον χώρο της παιδικής ψυχαγωγίας ήταν η σκηνοθεσία ενός παιδικού μουσικού παραμυθιού με τίτλο «Η ποιμενική συμφωνία» για το σχολείο των παιδιών μου. Η απόφασή μου, όμως, για τη συγγραφή παιδικού βιβλίου με οικολογικό περιεχόμενο, προέκυψε τα τελευταία χρόνια, με κύρια έμπνευση την εποχή μας, όπου κεντρικό ζήτημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η βιωσιμότητα της φύσης και η ισορροπία των οικοσυστημάτων. Πέραν της προσωπικής έκφρασης μέσα από την συγγραφή, στόχος είναι να συμβάλλω στην προσπάθεια της ευαισθητοποίησης του κοινού και εμπέδωσης του μηνύματος σχετικά με την τεράστια σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου, ως αναπόσπαστο τμήμα της.


5) Από πόσο νωρίς πιστεύετε ότι πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Από τη στιγμή που αρχίσουν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας λέξεις, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τροφοδοτήσουμε τη σκέψη τους με λεξιλόγιο και εικόνες που βοηθούν στη διεύρυνση της φαντασίας τους. Κατάλληλος τρόπος επαφής των παιδιών με τα βιβλία είναι η θεατρική βιβλιοπαρουσίαση, καθώς είναι ένας άμεσος τρόπος προσέγγισης του ενδιαφέροντός του παιδιού και μίας πρώτης γνωριμίας με το περιεχόμενο του βιβλίου. Επίσης, η ανάγνωση του βιβλίου από τον γονιό στην προσχολική ηλικία βοηθάει το παιδί να καλλιεργήσει ενδιαφέρον για το βιβλίο.


6) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο; 

Στα παιδικά μου χρόνια διάβαζα παραμύθια και μου άρεσε πολύ η ανθολογία του Δημοτικού Σχολείου. Συγκεκριμένα, οι μύθοι του Αισώπου, όπως «Ο λαγός και η χελώνα», «Η αλεπού και τα σταφύλια» παρέμειναν στη μνήμη μου ανεξίτηλοι χάρη στο χιουμορτιστικό ύφος τους και τους ήρωές τους που είναι ζώα.


7) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο;

Ένα καλό παιδικό βιβλίο πιστεύω πως είναι εκείνο που κινητοποιεί τη φαντασία του παιδιού και προάγει τη γνώση του. Επίσης, βασικό κριτήριο είναι το να εκπέμπει αισιοδοξία και πρωτίστως ελπίδα.


8) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμα μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε; 

Την περίοδο αυτή ασχολούμαι με το θέμα της βιοποικιλότητας και συγκεκριμένα με το σημαντικό έργο που επιτελεί η μέλισσα για τη βιωσιμότητα της φύσης μέσω της επικονίασης. Ετοιμάζω ένα νέο παραμύθι με κεντρική ηρωίδα, τη Διαχειρίστρια της φύσης, που είναι η μέλισσα.


9) Μιλήστε μας για εσάς για να σας γνωρίσει το αναγνωστικό μας κοινό, τις ώρες που δεν ασχολείστε με την συγγραφή τι άλλο κάνετε;

Ως συνταξιούχος φαρμακοποιός τα ενδιαφέροντά μου στρέφονται γύρω από τ φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά, καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, ασχολούμαι με τη μελέτη της ενθνοφαρμακολογίας, επιστήμης που μελετά τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης, ως λάτρης της ελληνικής γραμματείας, συμμετέχω στο έργο της διαδόσης της ελληνικής γλώσσας που προωθεί ο ΟΔΕΓ (Οργανισμός διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας) και στον ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω αρχαία ελληνική ιστοριογραφία.


10) Πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας; 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Μαλλιάρης, Ιανός, Πρωτοπορία, στα καταστήματα Public καθώς και απευθείας στον εκδοτικό οίκο iWrite, και κατόπιν παραγγελίας, σε όλα τα βιβλιοπωλεία. 

Οι αναγνώστες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω της σελίδας μου στο Facebook: Maria Barba, όπως και μέσω του email μου: ph_barba@yahoo.gr.


Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα μας.



Τα Χριστούγεννα της Γιαγιάς Χλωρίδας Συγγραφέας -Μαρία Μπάρμπα Εικονογράφηση-Ιφιγένεια Σιδέρη iWrite - η δική σου ιδέα σε βιβλίο

Η Γιαγιά Χλωρίδα γεμάτη γνώση και σοφία κάθε χρόνο τυλίγει το κουβάρι με τις εμπειρίες της και τα Χριστούγεννα το ξετυλίγει έχοντας συντροφιά τα εγγονάκια της. Αυτά τα Χριστούγεννα ποιες εμπειρίες και ποιο μυστικό θα τους αποκαλύψει; Είναι ένα διδακτικό παραμύθι βασισμένο σε πανανθρώπινες αξίες, τη βιωσιμότητα της φύσης, την βιοποικιλότητα, την διατροφική αλυσίδα και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard