ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΚΙΝΑΛΑ για το βιβλίο της «ΤΙΜΑΛΦΗ » από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK  φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΚΙΝΑΛΑ, του βιβλίου «ΤΙΜΑΛΦΗ», που εκδόθηκε από τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ.

Κα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΚΙΝΑΛΑ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας.


1)Πείτε μας, είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας? πότε και πως ξεκινήσατε την συγγραφή. 

 

Ξεκίνησα να γράφω από νεαρή ηλικία. Όταν ήμουν έφηβη, το όνειρο μου ήταν να γίνω ηθοποιός. Θυμάμαι να βλέπω ταινίες και μετά να προσπαθώ με τις ώρες μπροστά στον καθρέφτη να μιμηθώ τους ήρωες.

Άρχισα να γράφω τις δικές μου μικρές ιστορίες, έτσι ώστε να έχω κάτι δικό μου στο οποίο θα μπορούσα να δουλεύω. Σύντομα ανακάλυψα πως η αγάπη μου για την πένα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της υποκριτικής.

Άφησα τον καθρέφτη και αφοσιώθηκα στο γράψιμο.

Γύρω στα 20 και μετά από θερμή παρότρυνση των οικείων μου ξεκίνησα μαθήματα δημιουργικής γραφής στο εργαστήρι Tabula Rasa στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ήταν που για πρώτη φορά πίστεψα στον εαυτό μου και τις δυνατότητες μου. Έφυγα από την Ελλάδα το 2013 με τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τις σπουδές μου.

Το πάθος μου για την συγγραφή εξελίχθηκε σε ανάγκη, αφού το να γράφω στα ελληνικά με έφερνε κατά μια έννοια πιο κοντά στην πατρίδα. Γράφω κυρίως ιστορίες και διηγήματα φαντασίας. Έτσι και το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Τιμαλφή είναι μια περιπέτεια φαντασίας. Η συγγραφή είναι μια μορφή θεραπείας. Νιώθω πως ό,τι γράφω στο χαρτί παίρνει ζωή. Οι λέξεις δίνουν ήχο και χρώμα ιδιαίτερα όταν δουλεύεις με μια πλούσια γλώσσα όπως τα ελληνικά. Η πένα έχει μια μαγεία και μια δύναμη τέτοια που με συναρπάζει, καθώς σου επιτρέπει να δημιουργείς έναν κόσμο και έτσι έχεις τον έλεγχο στις άκρες των δαχτύλων σου. Κάτι που στην πραγματική ζωή δεν είναι πάντα εφικτό.  


2)Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΤΙΜΑΛΦΗ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας?

 

Το «Τιμαλφή» είναι μια γρήγορη περιπέτεια φαντασίας που πραγματεύεται το δέσιμο δυο αδελφών οι οποίοι ζουν δυο πολύ διαφορετικές ζωές. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανιδιοτελή αγάπη και αγγίζει ευαίσθητες πτυχές του εαυτού μας, ενώ συχνά διχάζει με δραστικές ανατροπές. Πιστεύω πως είναι αρκετά δύσκολο να ταυτιστείς μόνο με έναν χαρακτήρα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και αυτό σου επιτρέπει να δεις την ιστορία με διαφορετικά μάτια και ας είναι γραμμένη στο πρώτο πρόσωπο.

Την πλοκή του βιβλίου την ξεκίνησα αρκετά χρόνια πριν.

Ήταν μια ιδέα που είχα και έγραψα σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Δεν έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα εκείνη την στιγμή, γιατί γράφω αρκετά και συνήθως πραγματεύομαι αρκετές ιστορίες την ίδια περίοδο.      

 Μετά από χρόνια το χαρτί αυτό αποδείχθηκε και η αφορμή για να αναπτύξω την ιστορία σε βιβλίο. Στο σημείο αυτό έχω μια μικρή αποκάλυψη για τους αναγνώστες μας. Οι ημερομηνίες που αναγράφονται στην έναρξη της ιστορίας είναι πραγματικές, αφού η σύλληψη της ιδέας έγινε το 2009 αλλά βγήκε στο φως αρκετά χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2022.            

Στο βιβλίο αναφέρεται πως η ηρωίδα είναι 19 χρόνων, όσο ήμουν κι εγώ το 2009. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω εντατικά το βιβλίο, αποφάσισα να κρατήσω τις αρχικές ημερομηνίες, γιατί ένιωθα πως αυτή η ιστορία είχε μεγαλώσει, είχε ωριμάσει μαζί μου.

Η ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης μου για το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν τα δύο αδέλφια μου, ο Κώστας και η Μαρία.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερή, όχι γιατί έχω αδέλφια αλλά γιατί έχω τα συγκεκριμένα άτομα συμμάχους και αναντικατάστατους αρωγούς στην ζωή μου. Είναι η δύναμη μου και η παρηγοριά μου. Θα έκανα τα πάντα για εκείνους!

 

 3)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο ?Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Για εμένα το δυνατό στοιχείο σε μια ιστορία φαντασίας είναι το επίπεδο και η λεπτομέρεια στην φαντασία. Αυτή η απόδραση από την πραγματικότητα που δένει με την πλοκή της ιστορίας διαδραματίζεται μέσα από χαρακτήρες απλούς αλλά συνάμα τόσο περίπλοκους που το κάνει διασκεδαστικό για τον αναγνώστη να ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του μέσα από τους ίδιους τους ήρωες. Είναι εύκολο να δεθείς μαζί τους και την ίδια στιγμή σχεδόν ασύλληπτο το ότι καταφέρνεις να βρεις κοινό κώδικα σε κάτι τόσο έξω από το πραγματικό.

 

4)Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας.

Να αντλεί δύναμη και κουράγιο από την αγάπη, την αληθινή, αγνή, βαθιά αγάπη, όπως εκείνη που έχει ο Josh για την Layla. Να είναι ειλικρινής ακόμα και στις πιο άβολες στιγμές, όπως ο Nigel. Να έχει πείσμα και πίστη στον εαυτό του, όπως η Layla. Αυτή τη δύναμη που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Αυτή η φλόγα στις ψυχές μας είναι ιερή, κάτι σαν θρησκεία για εμένα. Με την πίστη στον εαυτό μας μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

 

5)Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε ?


«Τιμαλφή» είναι ο αρχικός τίτλος. Ήθελα να δώσω μια εξήγηση με μια και μόνο λέξη. Πώς χωράει μια ιστορία σε μια μόνο λέξη;

Τιμαλφή είναι τα αντικείμενα αξίας, όπως τα κοσμήματα και οι πολύτιμοι λίθοι. Ο τίτλος έχει μια ειρωνία, καθώς στην πορεία της ιστορίας η ηρωίδα έρχεται σε επαφή και έχει πρόσβαση σε πολλά αντικείμενα αξίας, όπως για παράδειγμα το σπαθί του Nigel. Τα τιμαλφή είναι επίσης και αντικείμενα που περνάνε από γενιά σε γενιά ως κειμήλια μέσα σε μια οικογένεια. Για την Layla το μόνο που έχει σημασία και το μόνο που πραγματικά δεν εξαγοράζεται είναι η ζωή του αδελφού της. Έχει ως σκοπό της ζωής της να προστατεύσει την δική του και ο σκοπός αυτός αποκτά ένα ιερό νόημα για εκείνη.

Ιδιαίτερα μετά τον θάνατο της μητέρας της τίποτα και κανένας δεν έχει τόση αξία όσο εκέινος και τίποτα δεν θα μπορούσε να καλύψει την απουσία του από την ζωή της Layla.

 

 6) Μιλήστε μας για την συνεργασία σας, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ


Η συνεργασία μου τις εκδόσεις Υδροπλάνο ήταν και είναι ιδανική. Από την αρχή έχω άριστη επικοινωνία με την Κυρία Αναστασία Κορινθίου, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του οίκου. Είναι πάντα ειλικρινής και άμεση στις συζητήσεις μας, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Είχα την τιμή να δουλέψω πάνω στο βιβλίο μου με μια σπουδαία επιμελήτρια, την Κυρία Δάφνη Μπέρμπερη που εργάστηκε σκληρά και με όρεξη πάνω στο κείμενο μου, με υπέροχες προτάσεις και ιδέες. Δεν είναι εύκολη η δουλειά του επιμελητή. Πρέπει κάθε φορά που διαβάζεις ένα κείμενο να το επεξεργάζεσαι με προσοχή και έμφαση στην λεπτομέρεια και χωρίς παρεμβάσεις στο ύφος και τον λόγο του συγγραφέα. Η Δάφνη έκανε αυτά και πολλά περισσότερα για εμένα, δεδομένου ότι εγώ βρίσκομαι στην Αυστραλία και εκτός των άλλων δυσκολιών, υπάρχει και η διαφορά ώρας που δυσχεραίνει την επικοινωνία. Το «Τιμαλφή» είναι το πρώτο μου βιβλίο και η Δάφνη με βοήθησε επίσης ψυχολογικά, έτσι ώστε πέρα από την δουλειά να μπορέσω να απολαύσω κάθε στιγμή από αυτή την υπέροχη εμπειρία.

Είμαι ευγνώμων που μου έγινε η πρόταση από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Μακάρι όλοι οι νέοι συγγραφείς να έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

 

7)Μιλήστε μας για τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πόσο σύντομα ?

Η αλήθεια είναι ότι φλερτάρω με την ιδέα του να συνεχίσω την ιστορία. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα είναι εύκολη η συνέχεια, καθώς το κείμενο που πραγματεύομαι τώρα γράφτηκε χρόνια πριν ξεκινήσουν όλα. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα πολύ πριν τη γέννηση της Layla. Όποτε, θα δούμε κάποιον άλλον να εξιστορεί τα γεγονότα για πρώτη φορά. Είναι κάτι σαν να λέμε «πάμε στο πριν, για να εξηγήσουμε το τώρα, ενώ βρισκόμαστε στο μετά» αν βγάζει κάποιο νόημα αυτό.

Νιώθω πως οι χαρακτήρες έχουν ακόμα να δώσουν στην ιστορία και νέοι χαρακτήρες έρχονται για περισσότερες ανατροπές που θα δέσουν την πλοκή και θα φωτίσουν σημεία της αρχικής ιστορίας που ίσως να έμειναν «κρυφά».


8)Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

 

Τα βιβλία είναι το πιο ανέξοδο και μακρινό ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς από τον καναπέ του σπιτιού του.

Το καλό βιβλίο είναι σαν το καλό τραγούδι. Μπορείς να το ακούσεις ξανά και ξανά και να σε ταξιδέψει, να σου φέρει στο μυαλό γνώριμες μυρωδιές και καταστάσεις.

Έτσι και μια ωραία ιστορία σε ταξιδεύει και σε ξεκουράζει αυτόματα, αφού για το διάστημα που τη

διαβάζεις είσαι εσύ και η ιστορία.

Εσύ και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Νιώθεις πως είσαι κομμάτι της. Κάθε που διαβάζεις την τελευταία γραμμή πριν γυρίσεις την σελίδα και ανυπομονείς να διαβάσεις τη συνέχεια.

Κάθε που κάνεις διάλειμμα και αφήνεις χώρο και χρόνο στο μυαλό σου να επεξεργαστεί, να αφομοιώσει τα όσα διάβασε, τα όσα βίωσε μέσα από τους χαρακτήρες και τον τρόπο που έχει διατυπωθεί η ιστορία. Ο καθένας από εμάς βλέπει την ζωή με τα δικά του μάτια και αντιλαμβάνεται καταστάσεις και ερεθίσματά μέσα από τα προσωπικά του βιώματα έτσι και σε μια ιστορία ο καθένας μπορεί να βρει το νόημα που έχει ανάγκη. Την ταύτιση με τον ήρωα που νιώθει πιο κοντά στον εαυτό του και με τον τρόπο αυτό βρίσκει την αφορμή να αναλύσει και να κατανοήσει πτυχές του χαρακτήρα του.

 

 Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα  να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.

 

Σας ευχαριστώ παρά πολύ για την τιμή που μου κάνατε να μοιραστώ τις σκέψεις και τις απόψεις μου μαζί σας.  

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα και απευθείας από την σελίδα του εκδοτικού:

https://ydroplanobooks.gr/

Instagram: @ellieginalas

https://www.instagram.com/ellieginalas/?hl=en



.

Τιμαλφή

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΚΙΝΑΛΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Μετά τον τραγικό θάνατο της μητέρας της και τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αδελφού της, η Layla γνωρίζει πως δεν έχει τίποτα να χάσει. Με γνώμονα τη δύναμη της αδερφικής αγάπης έχει βάλει σκοπό να ανακαλύψει πού βρίσκεται ο αδελφός της. Για να το πετύχει αυτό, αναγκάζεται να εμπιστευτεί έναν άγνωστο άντρα, ο οποίος φαίνεται να είναι και η μοναδική της ελπίδα. Η εμπιστοσύνη της όμως δοκιμάζεται όταν ξεκινάει μαζί του ένα οδοιπορικό από την Καλιφόρνια της Αμερικής ως την Αβάνα της Κούβας. Θα αναγκαστεί να ρισκάρει ακόμα και τη ζωή της μπαίνοντας σε έναν ξένο για εκείνη κόσμο, που κρύβει πολλά ένοχα μυστικά. Δυο συνδεδεμένοι θάνατοι φέρνουν στο φως μεγάλες ανατροπές και στοιχεία που καλύτερα να έμεναν κρυφά για πάντα. Πόσο υποφερτή είναι η απώλεια, όταν έχεις μπροστά σου την αιωνιότητα; Μέχρι πού θα έφτανες, για να προστατέψεις ό,τι αγαπάς; Άραγε πόσο κοντά θα έφτανες στον θάνατο, για να σώσεις τη ζωή σου; Μια ιστορία φαντασίας, γεμάτη έντονα συναισθήματα και πάθη, που διαδραματίζεται στην Αμερική του 2009 και τονίζει τον σπάνιο δεσμό που ενώνει δυο αδέλφια, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι ζωές τους







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard