ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΥΛΗ για το βιβλίο της «ΛΕΓΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΥΧΗ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ

 Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΥΛΗ για το βιβλίο της «ΛΕΓΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΥΧΗ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΑ



1) Κα ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΥΛΗ, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «ΛΕΓΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΥΧΗ» και πώς σας ήρθε η έμπνευση για αυτό το βιβλίο. 


Η γνωριμία μου με τον Γέροντα Εφραίμ ήτανε σημαδιακή. Τον είχα γνωρίσει το 2007 σε ένα ταξίδι που κάναμε με τον σύζυγό μου, ο οποίος ήτανε πνευματικοπαίδι του για πολλά χρόνια.

Όταν τον πρώτο είδα ένοιωσα κάτι πολύ υπέροχο, κάτι μαγικό. Ένοιωθα την ολοκλήρωση της αγάπης του Χριστού στην παρουσία του. Τόση αγάπη, τόσο φως. Μάλιστα θυμάμαι σε κάποια φάση να σκέφτομαι, Θεέ μου αν είναι έτσι ο παράδεισος, πάρε με τώρα…

Ο γέροντας ήτανε η προσωποποίηση της αγάπης του Χριστού. Και είπα ότι θέλω να του μοιάσω, θέλω να γίνω και εγώ σαν αυτό. Άκου τώρα τι μεγάλη υπόθεση που σκέφτηκα…εντελώς ανίδεη.

Και του είπα « γέροντα νουθέτησε με...» Και τότε ξεκίνησε να μας λέει για την νοερά προσευχή. Κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο ολοκληρωμένο.

Είμαι πολύτεκνη μάνα με χίλια δυο τρεχάματα και είμαι επίσης παιδοψυχολόγος. Με αυτές τις δυο ιδιότητες είχα την ανάγκη να γράψω για αυτό, για να μπορέσουν όλοι οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να προσεύχονται από μωρά. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.


2) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο  αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο?


Να προσεύχεται αδιαλείπτως. Να μάθει να ενώνεται με τον Θεό σε κάθε τι που κάνει, κάθε στιγμή…Αυτή η συνεχόμενη, αδιάσπαστη ένωση είναι μια απίστευτη ιδιότητα έχει δωρίσει στον άνθρωπο ο Θεός. Να μπορεί να του μιλάει συνέχεια. Αυτή την σχέση μόνο με τον Θεό μπορείς να την έχεις. Με κανένα άλλο. Ούτε με τον έρωτα της ζωής σου, ούτε με το παιδί σου…μόνο με τον Θεό.


3)Πείτε μας δυο λόγια για την εικονογράφηση του βιβλίου σας. Πείτε μας τι ρόλο παίζουν οι εικόνες στα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες. 


Η αλήθεια είναι η εικονογράφηση σε αυτό το βιβλίο είναι ασυνήθιστη. Ευχαριστώ πολύ τον εκδοτικό οίκο Πορφύρα, και την Μαρία Κοκκίνου ιδιαίτερα, που ρίσκαρε και με εμπιστεύτηκε να εκδώσει ένα βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου με μοντέρνα εικονογράφηση.

Μέσα από την ψηφιακή εικονογράφηση ήθελα επίσης να εντάξω δια δραστικές ασκήσεις για τα παιδιά για την ανάπτυξη επιτελικών λειτουργιών, όπως η προσοχή, η μελέτη στις λεπτομέρειες και η περιέργειά μέσα από κρυμμένες εικόνες.

Ήθελα να χρησιμοποιήσω την ψηφιακή τέχνη για να μπορέσω να έρθω πιο κοντά στα παιδιά. Μάλιστα σε κάποιες από τις σελίδες του βιβλίου χρησιμοποιώ καλλιτεχνικές φωτογραφίες των παιδιών μου στην καθημερινότητα τους.

Η ένταξη των εικόνων στην όλη μοντέρνα κατάσταση είναι το νόημα του βιβλίου. Ότι ο Θεός, ο Χρίστος και οι Άγιοι μας είναι παντού, και είναι σημαντικό στην πολυάσχολη μας μέρα να υπάρχουν αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα της μνήμης των αγαπημένων μας Αγίων.

Ξέρεις ίσως εμείς οι ορθόδοξοι να παίρνουμε τις εικόνες σαν δεδομένο, και να μην δίνουμε πολύ προσοχή. Όταν ζούσα στην Αμερική στο γραφείο μου πάντα είχα την εικόνα της Παναγίας και του Αγίου Παϊσιου. Οι Αμερικάνοι πελάτες μου, πάντοτε ρωτούσαν για τις εικόνες και μου έλεγαν χαριτολογώντας, ότι τους νοιώθουν σαν φίλους τους, σαν οικογένεια τους. Είναι μεγάλη υπόθεση, όταν κάποιος γυρνάει σπίτι του μετά από μια δύσκολή μέρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρίξει το βλέμμα του σε μια εικόνα και αμέσως του φεύγει η μοναξιά. Είναι απίστευτη επίσης η συντροφιά που κρατάνε οι εικόνες στα παιδιά την νύχτα, όταν φοβούνται που ακούνε θορύβους, ή που δεν μπορούν αν κοιμηθούν.


4)Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους; 


Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από προσχολική ηλικία μέχρι δημοτικό. Σε αυτή την ηλικία αναπτυξιακά τα παιδιά αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται πιο συστηματικά εκτός σπιτιού, αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και αρχίζει να κτίζεται η αυτό- εκτίμηση τους. Πόσο σημαντικό είναι να έχουν αυτό το όπλο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τόσες δυσκολίες.

Βεβαίως και οι μεγάλοι πρέπει να διαβάζουν βιβλία για τα μικρά παιδιά. Στα βιβλία που έχω γράψει (αυτό είναι το πρώτο που δημοσιεύτηκε) πάντα ακολουθώ το ρητό του Hans Christian Andersen που έλεγε ότι «τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνάνε οι ενήλικες». Σαν παιδοψυχολόγος, περνάω το μεγαλύτερο μέρος της δουλειά μου να εκπαιδεύω τους γονείς να αναγνωρίζουν τις δικές τους δυνατότητες και αδυναμίες για να μπορούν να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά.


5) Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.


Είμαι κλινικός ψυχολόγος, έχω 5 παιδιά και το καλύτερο μου μισό, που είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο. Ζούσα Αμερική 18 χρόνια, εκεί σπούδασα, δούλεψα, γνώρισα τον σύζυγό μου που είναι Ελλαδικής καταγωγής και έκανα τα 4 από τα 5 μου παιδιά. Το τελευταίο γεννήθηκε στην Κύπρο. Επαναπατριστήκαμε στην Κύπρο το 2016 επειδή ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με τις ίδιες κοινωνικές αξίες με εμένα σε ένα ορθόδοξο κράτος και να είναι κοντά στους παππούδες και γιαγιάδες τους.

Εκτός από την αγάπη μου στα βιβλία, έχω την ευλογία να κάνω κατηχητικό στα παιδιά της ενορίας μου, κάτι που αγαπώ και που με ξεκουράζει πολύ, και δουλεύω σαν παιδοψυχολόγος στο Resilient Lives Center, ένα κέντρο που συν δημιουργήσαμε με την παιδοψυχίατρο Δρ. Ειρήνη Λόρδου και σχολική ψυχολόγο Ελεάννα Χατζημηνά.

Σε αυτή την φάση της ζωής μου ασχολούμαι επίσης με την δημιουργία ενός κέντρου ημέρας, επιχορηγημένου από κυβερνητικό κονδύλι εντατικής θεραπείας για παραβατικούς έφηβους, που ονομάζεται «Η Παντων Χαρά» (το βάφτισε ο Πανιερωτατος Αθανάσιος Λεμεσού) και είναι κάτω από την αιγίδα του Πολυδύναμου Κέντρου «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας» της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Είναι μεγάλη πρόκληση να δουλεύεις με αυτά τα παιδιά που τα πλείστα προέρχονται από τις στέγες των κοινωνικών υπηρεσιών, εγκαταλειμμένα από παντού. Η Παναγία και οι ευχές του Γέροντα Εφραίμ να μας καθοδηγούν.


6) Εσείς στα παιδικά σας χρόνια διαβάζατε παραμύθια; Ποιο είναι το παραμύθι που θυμάστε και για ποιο λόγο;


Ναι διάβαζα πάρα πού. Μεγάλωσα στο ίδιο χωρίο που μένω τώρα, που δεν είχαμε βιβλιοθήκη, και θυμάμαι μια φορά την εβδομάδα ερχότανε κινητή βιβλιοθήκη όπου είχαμε την ευκαιρία να επιστέψουμε το βιβλίο που είχαμε δανειστεί και να πάρουμε καινούργιο. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι οι περιπέτειες του Τομ Σογερ του Μαρκ Τουέιν. Ταυτιζόμουνα πολύ με τον ήρωά γιατί μεγάλωσα και εγώ ελεύθερη στα χωράφια και στα ποτάμια με χίλιες δυο περιπέτειες.


7) Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.


Πολύ καλή ερώτηση. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι αγοράζουμε. Δηλαδή τα βιβλία που δίνουμε στα παιδιά μας να συμμερίζονται τις αξίες που θέλουμε να τους περάσουμε.


8) Σκέψεις για επόμενο βιβλίο;  Τι ετοιμάζετε; 


Έχω ήδη έτοιμο ένα παιδικό βιβλίο πάλι για τις ίδιες ηλικίες ( 3 – 11 χρονών) που ονομάζεται Αδελφό-μπουρδουκλώματα. Χρησιμοποιεί τον ίδιο ποιητικό τρόπο να βοηθήσει τα παιδιά να λύνουν τις διαφορές με τα αδέλφια τους όταν τσακώνονται, προωθώντας και Χριστιανικές αξίες, όπως η μετάνοιά, η συγγνώμη, η πραότητα και η διαχείριση θυμού. Συνοδεύεται με 40 κάρτες επίλυσης προβλημάτων που προωθεί την ομαδικότητα και τον δέσιμο των αδελφιών μέσα από τις αξίες και τα τάλαντα τους.

Εννοείται ότι σε κάθε σελίδα υπάρχει υπονοούμενο μήνυμα για τον γονέα για το πως μπορεί να χειριστεί τους καυγάδες των παιδιών τους.

  

ΛΕΓΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΥΧΗMΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΥΛΗ
Εικονογράφηση: Μαρία Κοντούλη
Εκδόσεις Πορφύρα-Ακρίτας
Α' έκδοση: Σεπτέμβριος 2023


Το βιβλίο «Λέγε μου την ευχή» είναι μια απλή, παιδική απόδοση των διδαγμάτων του αγαπημένου μας Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, και συγκεκριμένα την αγωγή που χάρισε σε όλους μας περί νοεράς προσευχής. Με απλό και ποιητικό λόγο, το βιβλίο διδάσκει μικρούς και μεγάλους πως να χρησιμοποιούν το κομποσκοίνι και την νοερά προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με» και Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς». Συνάμα, στις σελίδες του βιβλίου η Δρ. Μαρία Κοντούλη εμπλέκει δια-δραστικές δραστηριότητες καλλιέργειας επιτελικών λειτουργιών στα παιδιά, όπως «βρες την κρυμμένη εικόνα, και ρώτησε να μάθεις κτλ». Μέσω των βιβλίων της, η συγγραφέας προσπαθεί να αφυπνίσει του γονείς μέσα από μηνύματα καλών γονικών πρακτικών, γιατί το παιδί μαθαίνει καλύτερα μέσα από την μίμησή των μοντέλων / ανθρώπων που το περιτριγυρίζουν. «Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και για να ξυπνάνε οι ενήλικες». – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard