ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΙΣΑΒΕΛΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ για το βιβλίο της «Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ & ΟΙ ΝΤΡΑΓΚΟΝΣ», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη
συγγραφέα κ. ΙΣΑΒΕΛΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ, του βιβλίου «Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ & ΟΙ ΝΤΡΑΓΚΟΝΣ», από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ.



Κα ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε και να γνωρίσουμε εσάς και το βιβλίο σας, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο και πώς σας ήρθε η έμπνευση για την ιστορία του.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! Το βιβλίο μου «Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς» ανήκει στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας, αν και ομολογουμένως το έχουν απολαύσει και αρκετοί γονείς. Πρόκειται για ένα βιβλίο που τραβά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες με κάθε ήρωα να έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε μια περιπλάνηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Γιαννάκης που μαζί με τους φίλους του σκαρώνουν διάφορα σχέδια και σκανταλιές προσφέροντάς μας έξυπνους διαλόγους, πλούσια δράση, γέλιο αλλά και σημαντικές αξίες για όλα τα παιδιά. Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο αυτό είναι τα ίδια τα παιδιά. Ως εκπαιδευτικός, έρχομαι σε επαφή καθημερινά με όλων των ειδών συμπεριφορές που ενδεχομένως εκδηλώνονται. Κάποιες φορές με κάνουν να γελάω, αλλά άλλες φορές προβληματίζομαι έντονα, ιδιαίτερα όταν παρατηρώ πόσο άσχημα μπορεί να συμπεριφέρονται κάποια παιδιά εις βάρος άλλων. Οι σελίδες του βιβλίου μου εκφράζουν την ανάγκη για μια καλύτερη κοινωνία όπως αυτή μπορεί να διαμορφωθεί στο σχολικό περιβάλλον.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες?

 Μέσα από το βιβλίο μου και τους ήρωές του θέλω να στείλω πολλά μηνύματα που να αναδεικνύουν τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της υποστήριξης, της συνεργασίας του αρσενικού με το θηλυκό, του αλληλοσεβασμού και της προσπάθειας για επίτευξη στόχων. Πρόκειται για ένα ηχηρό όχι στο σχολικό εκφοβισμό και ένα κίνητρο για όλους να εναντιώνονται στο άδικο και να υποστηρίζουν σημαντικές αρχές και αξίες.

 Σε παιδιά τι ηλικίας απευθύνεται το βιβλίο σας; Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία πρέπει να διαβάζονται και από τους μεγάλους;

Παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να το διαβάσουν από επτά χρονών και πάνω. Κάτι που εξέπληξε ευχάριστα ακόμα και εμένα την ίδια είναι ότι παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και τους ήρωες αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως το ίδιο έκαναν και αρκετοί γονείς. Ναι, πιστεύω ότι διαβάζοντας οι γονείς παιδικά βιβλία ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό αφού τα βιβλία είναι φορείς ιδεών και διδάσκουν σύγχρονες αξίες που ενδεχομένως να έχουν παραγκωνιστεί εξαιτίας της εστίασης των γονέων στους γρήγορους ρυθμούς και τις υλικές απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας. Ένας γονέας που διαβάζει παιδικά βιβλία έχει και την ευκαιρία να δεθεί πιο πολύ με το παιδί του ανταλλάζοντας απόψεις με αυτό, διασκεδάζοντας μέσα από την ανάγνωση, διευρύνοντας τη φαντασία του και γιατί όχι παροτρύνοντάς το να μιμηθεί κάποιες συμπεριφορές των ηρώων που πιστεύει ότι είναι σωστές. Έτσι ανοίγουν το παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο που μπορεί να τους προσφέρει πολλά.Άλλωστε όπως είπε κάποτε ο WaltDisney «Το γέλιο είναι διαχρονικό, η φαντασία δεν έχει ηλικία και τα όνειρα είναι παντοτινά».


Το βιβλίο σας, θα βραβευτεί στις 22 Μαρτίου ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς για το 2019 από τον Ε.Π.Ο.Κ. μιλήστε μας για αυτή την επιτυχία σας.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων
Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε να επιλέξει και το δικό μου βιβλίο ως
ένα από τα «Βιβλία της χρονιάς 2019» ανάμεσα σε τόσες συμμετοχές. Να σας πω, το βιβλίο
αγκαλιάστηκε από τον κόσμο μόλις κυκλοφόρησε και αυτό μάλλον οφείλεται στο

συνδυαστικό του χαρακτήρα. Από τη μια ψυχαγωγεί τον αναγνώστη, αλλά από την άλλη
αναδεικνύει σημαντικές αξίες, συγκινεί, προβληματίζει και καλλιεργεί τη φαντασία όσων το
έχουν διαβάσει. Η μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση για κάθε συγγραφέα είναι να
επιδρά θετικά μέσα από το έργο του στους αναγνώστες του.

 Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο. Σπούδασα Ελληνική Φιλολογία στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, έχω γνώσεις λογιστικής και υπολογιστών και μιλάω άπταιστα την αγγλική γλώσσα. Είμαι παντρεμένη, έχω έναν γιο και μένω μόνιμα στην Κύπρο. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να ακούω μουσική, να περπατάω κοντά στη θάλασσα και να περνάω όμορφες στιγμές με την οικογένειά μου. Η συγγραφή των βιβλίων είναι κάτι που μου άρεσε από πολύ μικρή. Στην ηλικία των οκτώ χρονών θυμάμαι άρχισα να γράφω ημερολόγιο, να διαβάζω λογοτεχνία, να γράφω ποίηση και εργασίες στην εφημερίδα του σχολείο στο οποίο φοιτούσα. Με τα χρόνια αυτή μου η ενασχόλησή έγινε ακόμα πιο επίμονη, πιο σχολαστική σε διάφορα είδη γραφής που δεν περιορίζονται μόνο στην παιδική λογοτεχνία. Σήμερα, στα 37 μου αποτελεί μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μου. Γράφω βιβλία επειδή με ευχαριστεί, γιατί επιθυμώ και εγώ να βάλω το δικό μου λιθαράκι στον χώρο της λογοτεχνίας και της πνευματικής δημιουργίας γενικότερα και αν είναι δυνατόν να περάσω κάποια μηνύματα. Άλλωστε πιστεύω ότι τα παιδιά είναι το μέλλον και όσοι μπορούν είναι χρέος τους να τα κατευθύνουν σωστά και να τα εμπνέουν να γίνουν καλύτεροι.

 Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία και με ποιον τρόπο;

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μια πρώτη επαφή με τα βιβλία από τη στιγμή που μπορούν να αντιλαμβάνονται τη σημασία των λέξεων. Ακόμα και στην προνηπιακή ηλικία τα παιδιά είναι σε θέση να ωφεληθούν από τα βιβλία, μέσα από την καθοδήγηση των γονέων ή των παιδαγωγών βοηθώντας τα να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να αναπτύξουν τη νοητική τους ικανότητα ανακαλύπτοντας τον κόσμο. Όταν το παιδί είναι σε θέση να διαβάζει τότε μπορεί μέσα από το βιβλίο να διασκεδάσει,να ωριμάσει και να εξελιχθεί συνολικά, να ονειρευτεί, να διδαχτεί και να δημιουργήσει ,( σχετικά παραδείγματα μπορείτε να δείτε και στη σελίδα του βιβλίου στο facebook @oGiannakiskaioiNtragonsόπου τα παιδιά παραθέτουν τις δικές τους δημιουργίες). Ειδικά το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο αποσκοπεί στη δημιουργία ολοκληρωμένων ενηλίκων που να διαθέτουν κριτική ικανότητα για ποικίλα διαχρονικά θέματα της ανθρωπότητας. 


 Εσείς διαβάζατε; Πείτε τι διαβάζετε αυτόν τον καιρό?

 Το διάβασμα είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ. Πέραν των σχετικών εγχειριδίων και βιβλίων που μελετώ ως εκπαιδευτικός με ευχαριστεί ιδιαίτερα η ανάγνωση λογοτεχνίας, ποίησης αλλά και βιβλίων που σχετίζονται με την αυτοβελτίωση καθώς συμμερίζομαι την άποψη του γνωστού φιλόσοφου Σωκράτη « Πρέπει να αξιοποιούμε το χρόνο μας για να γινόμαστε καλύτεροι.Αυτό τον καιρό διαβάζω το βιβλίο « Ο δρόμος της ευτυχίας» του Χόρχε Μπουκάι.

Αρκετοί από εμάς συνηθίζουμε να κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία. Ποια νομίζεται ότι είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε ένα καλό παιδικό βιβλίο.

 Τα βασικά κριτήρια για να επιλέξουμε ένα βιβλίο που θα είναι κατάλληλο για ένα παιδί είναι πολλά. Θα πρέπει όμως να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις κάθε παιδιού, γιατί αν επιλέξουμε ένα βιβλίο που δεν το ενδιαφέρει ή δεν το καταλαβαίνει το πιο πιθανό είναι να καταλήξει παρατημένο σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης του, χωρίς να μπορεί να του προσφέρει τίποτα. Επίσης θα πρέπει να είναι γραμμένο σε μια απλή γλώσσα και να του μεταφέρει σωστά και όμορφα μηνύματα που είναι τόσο απαραίτητα σε μια ηλικία τόσο ευαίσθητη όσο η παιδική.

 Σκέψεις για επόμενο βιβλίο; Θα δούμε σύντομα κάτι διαφορετικό από εσάς ή ακόμη μια ιστορία για παιδιά; Τι ετοιμάζετε;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγγραφή είναι για μένα μια συνεχής απασχόληση που με ευχαριστεί ιδιαίτερα σε πολλά διαφορετικά είδη όπως ποίηση, παραμύθι, παιδική λογοτεχνία αλλά και μυθιστορήματα για ενήλικες. Σύντομα θα έχετε νεότερα για την επόμενη κυκλοφορία μου. 

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση μας ,πείτε μας όμως πού και πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας; Πώς μπορούν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σας;

Το βιβλίο μου«Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς» με isbn 978-960-468-222-5 μπορείτε να το αποκτήσετε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη τηλεφωνικά στο 2103301161 ή από το eshopτων εκδόσεων https://siderisbooks.gr/eshop/ καθώς επίσης και από όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας, ενώ στην Κύπρο διαδικτυακά από το https://www.perizitito.com.cy/home.php και από όλα τα βιβλιοπωλεία κατόπιν παραγγελίας. Όσοι αναγνώστες επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσω της σελίδας του βιβλίου στο facebook@oGiannakiskaioiNtragons ή στο email μου isavela4@hotmail.com 
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.




Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς
ΙΣΑΒΕΛΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη - Ekdoseis Michali Sideri

Το βιβλίο θα βραβευτεί στις 22 Μαρτίου ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς για το 2019 από τον Ε.Π.Ο.Κ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Γιαννάκης είναι ένας μαθητής δημοτικού, που με τους φίλους του φτιάχνουν τη δική τους ομάδα και ετοιμάζουν διάφορες σκανταλιές, σχέδια και περιπέτειες. Τι γίνεται,
όμως, όταν κάποιος από τους συμμαθητές τους στρέφεται εναντίον τους;
Το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας συναρπάσει, σε ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, φαντασία και πολλές ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard