ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ.ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ για το βιβλίο της «ΝΟΥΡΙΝ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ, του βιβλίου «ΝΟΥΡΙΝ, Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗ ΜΕΡΑ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ.



 Κα ΤΖΙΡΙΤΑ, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσουμε, για να γνωρίσουμε το καινούργιο σας βιβλίο, ΝΟΥΡΙΝ . Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας «ΝΟΥΡΙΝ». Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε? 

Ξεκίνησα την συγγραφή του πριν από περίπου ένα χρόνο και το είχα ολοκληρώσει στο τέλος του καλοκαιριού που μας πέρασε. Από τότε που γνώρισα τους αληθινούς πρωταγωνιστές, το δούλευα συνεχώς μέσα στο μυαλό μου μέχρι να το αποτυπώσω στον υπολογιστή. 

Πείτε μας πως σας ήρθε η έμπνευση για αυτή την ιστορία? Είναι μυθοπλασία ή μια αληθινή ιστορία? 

Είναι και τα δυο! Μέχρι την παιδική ηλικία της ηρωίδας μου, η ιστορία είναι αληθινή, όπως μου την διηγήθηκαν το ζευγάρι από την Σύρο τους οποίους και επισκέφτηκα. Από κει και πέρα πρόκειται για μυθοπλασία. Η έμπνευση σαφώς ήρθε από την γνωριμία μου με τους ανθρώπους αυτούς. 

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Αν ήσασταν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσατε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία? 

Νομίζω ότι μας προβληματίζει όλους η ιστορία της Νουρίν ως προς το κατά πόσο είμαστε πραγματικά «μη ρατσιστές» ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Έχουμε στ’αλήθεια το σθένος να διαχειριστούμε την διαφορετικότητα γύρω μας και μέσα μας ή απλά φοράμε ένα προσωπείο ξεγελώντας και τον ίδιο μας τον εαυτό;

 Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας? 

Ποτέ δεν γράφω ένα βιβλίο με σκοπό να περάσω κάποιο μήνυμα. Αυτό γίνεται αυθόρμητα και μοιραία. Προσωπικά μοιράζομαι με τους αναγνώστες μου τους δικούς μου προβληματισμούς, όπως αυτόν που ανέφερα παραπάνω. Θεωρώ πως κάθε βιβλίο οφείλει να μας οδηγεί στην αυτογνωσία, χωρίς να κουνάει αυστηρά το δάχτυλο. 

Με λίγα λόγια πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας?

 Είναι σαφώς ένα κοινωνικό και πολύ ανθρώπινο, συγκινητικό βιβλίο, με την  έννοια ότι ξυπνάει συναισθήματα, εγείρει προβληματισμούς και αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας. 

Πως αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου, υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε? 

Αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία! Έψαχνα για καιρό ένα αφρικανικό όνομα που να έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Με την βοήθεια του διαδικτύου βρήκα το «Νουρίν» που σημαίνει «αυτή που φέρνει φως», δηλαδή Φωτεινή. Αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν ιδανικό, εφόσον το κορίτσι αυτό αν και σκουρόχρωμο έφερε φως στη ζωή όλων γύρω της! 

Πείτε μας γιατί γράφετε βιβλία? 

Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς! Θα έγραφα ακόμα κι αν δεν υπήρχε κανένας να διαβάσει τα έργα μου! Είναι η ψυχοθεραπεία μου, η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα, αυτό που γεμίζει την ψυχή μου.

 Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου? Το οικονομικό όφελος, η φήμη ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης? 

Σαφώς το τρίτο, νομίζω είναι σαφές με όσα σας είπα παραπάνω. Όταν κάποιος ξεκινά να γράψει με στόχο να γίνει γνωστός και να βγάλει χρήματα, δεν θα πετύχει ποτέ. Η συγγραφή είναι τέχνη και πρέπει να υπηρετείται ως τέτοια κι όχι να θεωρείται επάγγελμα.

 Εσείς διαβάζετε? Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία? 

Διαβάζω πολύ! «Πρέπει» δεν υπάρχει στο διάβασμα, δεν είναι υποχρεωτικό. Διαβάζουμε γιατί μας αρέσει να ταξιδεύουμε σε άλλους κόσμους, να γνωρίζουμε διαφορετικούς ανθρώπους, να συναντούμε καταστάσεις και ιδέες που δεν είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό μας. Κι έτσι «ανοίγουμε» σας άνθρωποι, πάμε παραπέρα στη ζωή και βαθύτερα μέσα μας. Αν κάποιος δεν νιώθει την ανάγκη να το κάνει αυτό και να βελτιωθεί, τότε απλά δεν διαβάζει. 

Υπάρχουν αγαπημένα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί? 

Τα μόνα βιβλία που δεν δανείζω ποτέ και θέλω πάντα να βλέπω στη βιβλιοθήκη μου για να ανατρέχω σε αυτά όποτε νιώθω την ανάγκη, είναι της αγαπημένης μου Μάρως Βαμβουνάκη. Κάποτε είχα πει ότι τα βιβλία της κυρίας Βαμβουνάκη θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία! 

Μιλήστε μας για εσάς και τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια. 

Το επόμενο βιβλίο μου είναι ήδη έτοιμο, έχει τον τίτλο «Κάτω από τη μηλιά» και το κεντρικό του θέμα είναι η σχέση μάνας – κόρης. Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας. 
Σας ευχαριστώ κι εγώ από καρδιάς! 
Την Νουρίν την βρίσκετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία – διαδικτυακά τώρα πια – και εμένα στη σελίδα μου στο facebook Μαρία Τζιρίτα – Συγγραφέας και στο www.mariatzirita.gr



ΝΟΥΡΙΝ. Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗ ΜΕΡΑ
Μαρία Τζιρίτα - Συγγραφέας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Είδε τον εαυτό της στους ξερότοπους της Αιθιοπίας, να τρέχει και να ψάχνει απελπισμένη τα μωρά της. Γύρω της υπήρχαν δεκάδες μελαμψά παιδάκια, μα εκείνη τα προσπερνούσε γυρεύοντας τα δικά της.
Ξαφνικά τα είδε. Ήταν βέβαιη πως ήταν τα δικά της παιδιά, το ένιωσε τη στιγμή που τα αντίκρυσε και μια άγρια χαρά πλημμύρισε την καρδιά της.
Έτρεξε κοντά τους να τ’ αγκαλιάσει, μα εκείνα απομακρύνονταν. Την έπιασε πανικός. Κάθισε απογοητευμένη στον κορμό του δέντρου κι άρχισε να κλαίει. Τότε το μεγαλύτερο κοριτσάκι τής μίλησε.
«Μην κλαις, μαμά, και μη στεναχωριέσαι. Υπάρχει εδώ ένα κοριτσάκι που σε περιμένει. Αυτό θα είναι το παιδί σου κι εσύ η μαμά του. Και θα είστε πολύ ευτυχισμένες και οι δυο. Η ζωή σου θα γεμίσει φως. Φως από τα μάτια της και την καρδιά της».

Ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα, για την αδικία μα και για τη δύναμη της αγάπης. Ένα ταξίδι από τη Σύρο στην Αιθιοπία, γεμάτο δυνατό έρωτα, περιπέτεια, αγωνία και συγκίνηση. Η προσπάθεια δύο ανθρώπων να αποδείξουν πως η αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα, ακόμα και τον κοινωνικό ρατσισμό. Άραγε θα τα καταφέρουν;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δική της στήλη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Flowmagazine με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δώδεκα μυθιστορήματά της, σε 360.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard