ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ

Ας δούμε μερικά βιβλία που θα μας βοηθήσουν αυτές τις ήμερες που #menoumespiti  και αποφασίσαμε να αφιερώσουμε χρόνο για το μαγείρεμα για να περάσει ευχάριστα η ώρα μας άλλα και για να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.

ΠΙΤΕΣ ΑΠΟ ΧΕΡΙ
ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ






Μεγαλώνοντας στην Κρήτη, έµαθα να αγαπάω το καλοφτιαγµένο φαγητό – η ζωή των Κρητικών σε όλα τα σηµαντικά γεγονότα της ζωής τους εµπεριέχει πάντα το φαγητό. Έτσι, είχα –και έχω– την τύχη να γεύοµαι και να χρησιµοποιώ πάντα φρέσκες και σπιτικές πρώτες ύλες· να δοκιµάζω το πρώτο φρέσκο αγουρέλαιο της χρονιάς απλωµένο πάνω σε ζεστό ψωµί από τον ξυλόφουρνο της γιαγιάς µαζί µε υπέροχο σπιτικό τυρί. ∆ίπλα στη γιαγιά έµαθα όλα τα χόρτα του κήπου και του αγρού –έµαθα να ξεχωρίζω αυτό τον µοναδικό πλούτο της Κρήτης– και να τα χρησιµοποιώ στη µαγειρική. Απλά υλικά, και λίγα κάθε φορά, µε έναν µαγικό τρόπο δημιουργούν µια υπέροχη συνταγή. Μικρός κοίταζα τη γιαγιά να ανοίγει φύλλο και απλώς µαγευόµουν από το τι µπορούσε να κάνει µε αλεύρι και λίγο νερό.

Έτσι, σκέφτηκα να γράψω αυτό το βιβλίο, για να µπορέσω να σας εξηγήσω πόσο εύκολο είναι να µάθετε την τεχνική του φύλλου και να αναβιώσετε στην καθηµερινότητά σας τις πίτες που έκαναν οι γιαγιάδες µας παλιότερα. Σας παρουσιάζω, λοιπόν, µια πιο light εκδοχή της πίτας, προσαρµοσµένη στα νέα ήθη και στον έντονο τρόπο ζωής µας. Παρακάτω αναλύω συνταγές από όλο τον ελλαδικό χώρο – οι πίτες, ανάλογα µε τις συνήθειες της περιοχής, είναι ψηµένες στον φούρνο ή στο τηγάνι. Έχω δανειστεί τις παραδοσιακές συνταγές και έχω προσθέσει τη δική µου προσωπική πινελιά, µε σκοπό όχι να τις µεταλλάξω, αλλά να τις δείτε µε µια πιο φρέσκια και σηµερινή µατιά. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να συνεχίσει την παράδοση στις πίτες της Ελλάδας και να γίνει σύµβουλος για όσους θέλουν να µυηθούν στην τεχνική του φύλλου. Καλή απόλαυση!





Η Διατροφή στη Νηστεία - Θεωρία και Πράξη
ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ



Η έμπειρη διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο τα σημαντικότερα από αυτά, που πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή στη διάρκεια της νηστείας, ενώ παράλληλα μας προσφέρει νοστιμότατες συνταγές, δοκιμασμένες επί χρόνια από την ίδια στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς της. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό. Στην τρίτη έκδοση το βιβλίο κυκλοφορεί βελτιωμένο και εμπλουτισμένο με την συνεργασία της σεφ και food stylist Eλισάβετ Δελεχά, που μαγείρεψε και φωτογράφισε τις συνταγές της Παναγιώτας Καρακασίδου. Ο Στυλιανός Κάρλος επιμελήθηκε τους ειδικούς διατροφικούς πίνακες, πολύτιμο εργαλείο για την καθημερινή ζωή. Η έκδοση γίνεται με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και με την ευγενική χορηγία της Threesome Ceramics. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο παρουσιάζεται η γενική θεωρία της διατροφής κατά τη νηστεία, στο δεύτερο αναλυτικά διαιτολόγια ώστε να εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη, στο τρίτο περιλαμβάνονται οι συνταγές για σαλάτες, όσπρια, θαλασσινά, ζυμαρινά κ.α. και στο τελευταίο αναλυτικοί διατροφικοί πίνακες με την περιεκτικότητα κάθε συνταγής σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λίπη. Ο διαιτολόγος -διατροφολόγος και συγγραφέας κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών γράφει για το βιβλίο: Το βιβλίο της Παναγιώτας Καρακασίδου αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό. Πρόκειται για τη γνωστική και προσωπική εμπειρία μιας από τις πιο εξαίρετες συναδέλφους στην Ελλάδα, που μας χαρίζει απλόχερα τόσο πολλές ιδέες, συμβουλές, συνταγές και διαιτολόγια, ώστε μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο εγχειρίδιο κάθε επαγγελματία υγείας και κάθε ανθρώπου, που τηρεί τις ημέρες της νηστείας. Αποτελεί έναν σημαντικότατο διατροφικό οδηγό, που όμοιός του πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Για εμένα προσωπικά, από τότε που πήρα στα χέρια μου τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στη δουλειά μου, ενώ ταυτόχρονα οι συνταγές, που παρουσιάζονται, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στο τραπέζι της οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίνακες με τους συνδυασμούς τροφών ανάλογα με τη διαφορετικότητα κάθε εποχιακής νηστείας είναι μοναδικοί και πλήρως διασφαλισμένοι διατροφικά. Η Ελισάβετ Δελεχά σημειώνει: H συνεργασία μου με την Γιώτα Καρακασίδου στο βιβλίο που κρατάτε ήταν μια καινούργια, γευστική εμπειρία. Καθώς μαγείρευα τις συνταγές της ανακάλυπτα το νοιάξιμό της για την ποιότητα της διατροφής, αλλά και τη διατήρηση της νοστιμάδας και της γεύσης. Πιστεύω πως το φαγητό είναι μια απόλαυση, μέσω της οποίας αγαπημένα πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μαζί και να μοιραστούν όμορφες στιγμές

ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
Συγγραφέας: Γιώργος Ευγενειάδης
Εικόνες: Δέσποινα Παπαχριστούδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 





Πόσοι από εµάς έχουµε βρεθεί στη θέση να διαβάζουµε µια συνταγή, να βλέπουµε τη φωτογραφία του τελικού αποτελέσµατός της, αλλά να µας δυσκολεύει η εκτέλεσή της;

Πώς οι µαθητές ενός δηµόσιου ειδικού σχολείου µπορούν να αποτελέσουν έµπνευση για µια διαφορετική παρουσίαση και ευκολότερη πρόσληψη της κάθε συνταγής;

Χρησιµοποιώντας απλά καθηµερινά υλικά, µέσα από µια διαφορετική προσέγγιση και χωρίς ζυγαριά, καταλήγουµε στο τελικό αποτέλεσµα εύγευστα, γλυκά και διασκεδαστικά!

Απ λά και Διαφορετικά – δοκιµάστε το!




ΓΛΥΚΑ & ΥΓΙΕΙΝΑ
ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



Τι θα έλεγες να μάθαινες να δημιουργείς ξεχωριστά γλυκά χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης; Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψεις ότι είναι πιο εύκολο από ό,τι πίστευες και θα βρεις 31 απολαυστικές, γλυκές και υγιεινές συνταγές μαζί με τις θερμίδες τους! Από μπάρες και μπισκότα, που θα έχεις μαζί σου στη δουλειά ή στο ταξίδι, μέχρι την τούρτα που θα φτιάξεις για το παιδικό πάρτι! Όλα φτιαγμένα με υλικά που δε θα σε δυσκολέψουν!
Οι θερμίδες των συνταγών έχουν μελετηθεί από τη Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, B.Sc., M.Sc.



Τι καλό θα μαγειρέψεις... σήμερα, μαμά;
Συγγραφέας: Ευάγγελος Ζουμπανέας, Μανώλης Μανωλαράκης
Ένας οδηγός διατροφής για όλους.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένας ακόμα τσελεμεντές από τους χιλιάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Γράφτηκε και συντάχτηκε από επιστήμονες διαιτολόγους-διατροφολόγους με σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών της οικογένειας. Αντιτίθεται κατηγορηματικά στις «υποτιθέμενες» σύγχρονες αρχές διατροφής που τα θέλουν όλα στον ατμό και ξαναβάζει την οικογένεια στο τραπέζι, για να μοιραστεί το παραδοσιακό νόστιμο και θρεπτικό φαγητό. Παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα σύνταξης ενός προγράμματος διατροφής, ώστε να ξέρουμε όλοι πόσο πρέπει να φάμε, τι μερίδα μας αναλογεί και με τι να συνδυάσουμε το κάθε φαγητό.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται:
• οδηγίες για το πώς πρέπει να τρώμε (τονίζεται η σημασία του καλού πρωινού, των ενδιάμεσων γευμάτων και της μεσογειακής διατροφής γενικότερα),
• περισσότερες από εξήντα συνταγές με υλικά από τις βασικές διατροφικές ομάδες (φρούτα, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, θαλασσινά, κρέας, αυγά) καθώς και συνταγές για πίτες και γλυκά,
• πίνακες για την οργάνωση της καθημερινής διατροφής,
• προτάσεις για τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία μενού και
• αναλυτικοί πίνακες με τη διαθρεπτική ανάλυση της κάθε συνταγής ξεχωριστά.



STREET FOOD
ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ




Ο αγαπημένος Έλληνας σεφ σε Street Food μαγειρικές δημιουργίες! Ανακάλυψε 120 λαχταριστές συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη για τα πιο νόστιμα "φαγητά του δρόμου" από όλο τον κόσμο.


Γιατί Street Food; Μα γιατί είναι φανταστικό!
Φρέσκο, υπερνόστιμο φαγητό που το βλέπεις να μαγειρεύεται και το τρως την ίδια στιγμή, με το χέρι, χωρίς πολλά πολλά. Το καλό street food δεν έχει άσους κρυμμένους στο μανίκι. Όλα γίνονται μπροστά σου, την ώρα που θα το παραγγείλεις. Είναι γρήγορο (ακόμα κι όταν μαγειρεύεται αργά) και αιχμαλωτίζει την προσοχή σου από τη στιγμή που θα το πιάσεις στα χέρια σου. Επιπλέον, το street food είναι πολυδιάστατο. Πιάτα που συνδέονται με την παράδοση και τις συνήθειες πολλών διαφορετικών περιοχών του πλανήτη, εμφάνιση που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει και σερβίρισμα που σε προκαλεί να το απολαύσεις όπως ακριβώς κάνεις κέφι εσύ. Με το street food μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δε σε νοιάζει πού θα το φας, με ποιον τρόπο, αν θα είσαι μόνος ή με παρέα. Πρωταγωνιστής είναι το φαγητό, στην πιο αγνή, απλή αυθεντική μορφή του. Όπως ακριβώς σε αυτές εδώ τις συνταγές, που έχουν στόχο να πλημμυρίσουν το σπίτι σου με αρώματα και γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Άκης Πετρετζίκης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας!

Adbox

@templatesyard